As vrea sa fac unele precizari legate de chimismul apei si il rog pe Victor sa nu se supere pe mine. Citesc, frecvent, pe net, informatii gresite.
Opt ani in ingrijirea unui acvariu plantat, m-a obligat sa citesc foarte mult despre calitatea apei, sa o testez saptamanal si sa o corectez, cateodata.
Exista duritate generala (permanenta) care este data de sarurile de calciu si magneziu (sulfati, azotati, cloruri), in principal. Nu se indeparteaza prin fierbere. Se prescurteaza GH.
Duritatea temporara este data de carbonatii sau bicarbonatii din apa. Se noteaza KH. Are rol de tampon al Ph-ului. Daca adaugam un acid in apa, va scadea KH si, implicit, Ph. Daca adaugam bicarbonat de sodiu in apa, va creste KH si Ph. In niciunul din cele doua exemple duritatea generala nu se modifica.
Contrar celor scrise pe net, prin fierbere nu scade duritatea apei! Din contra, va creste duritatea generala si Ph. Fenomenul este ireversibil, adica apa fiarta va ramane asa.
Pentru apa de udat este importanta duritatea generala. Zaharul nu scade aceasta duritate. Exista instalatii de osmoza inversa care demineralizeaza apa. Nici canile alea cu filtru de prin magazine nu scad duritatea apei, doar filtreaza impuritatile.
La temperatura mediului, clorul este un gaz dizolvat, care dispare prin simpla agitare a apei. Nu se depune, nu are cum. Ce ramane pe fundul vasului sunt impuritatile din apa (nisip, rugina etc.). Daca puneti apa intr-un pahar si-l lasati pe masa, dupa cateva minute nu va mai mirosi clor.