Miltonia si Miltoniopsis

Kati

Active Member
Multumesc Sarselia :D
Imi pare rau ca nu te descurci cu ale tale :( , de fapt multa lume se plange ca Miltoniile sunt extrem de greu de tinut in viata.
In afara de asta, mai am un Miltonidium Bartley Schwarz, caruia tot bine ii merge, face pui multi si parca am vazut si o mica tija florala rasarind de la unul din ei.
Tare curioasa sunt, cat timp vor rezista la mine :?
 

sarselia

Active Member
Moderator
Daca le-ai prins ritmul de crestere cu siguranta vei avea parte de ei mult timp.
Asa ca nu cred ca vei avea probleme.
:D
 
Ma bag si eu ca o posesoare de miltonii fericite...Alor mele le place la racorica, udate la o saptamana din belsug si cu un strat de moss deasupra radacinilor, care le mentine umede. Eu le am de ceva vreme si le merge bine.
 

Kati

Active Member
Si eu am observat ca nu le displace daca stau la racoare. Asta iarna cand afara erau -25-28 grade noaptea, pe pervazul geamului meu nu erau mai mult de 12-14 grade. Tot ce le tinea de cald tuturor orhideelor din geam era o chestie care se pune sub parchet - parca. Este din nylon, are culoarea galbena, si nu ii cunosc denumirea. Am taiat bucati si am infofolit ghivecele cu acest material, si am pus si in geam, in partea de jos, niste fasii late, cam de vreo 30 cm inaltime. Alea deja erau de culoare alba, si se folosesc la impachetat, dar seamana cu cel galben. Nu stiu cum altfel sa explic, sper ca am fost cat de cat clara. :oops:
Cand Miltonia a inceput sa infloreasca, o vreme am tinut-o in geam, apoi m-am suparat ca nu-i vad floarea si am mutat-o in camera, unde este muuult mai cald. Planta nu s-a suparat, infloreste si acum frumos.
Off topic
Trebuie sa precizez ca in acelasi fel tin si phalaenopsisii in geam, papuceii si beallara. Doar vanda am scos-o din geam, fiindca prea ii era rece bolul de sticla, si mi-a fost frica sa nu-i inghete radacinile golase.
 
Ai dreptate, Kati. Explicatia cred ca provine din faptul ca cea mai mare parte a hibrizilor pe care ii gasim noi de cumparat provin din specii care se gasesc la altitudini mari, in Columbia sau in tarile vecine ei. De asemenea, eu folosesc cu mare succes moss-ul atat la plante mature, cat si la stabilizarea celor venite de pe drumuri lungi (adica de peste mari si tari).
 

nik

New Member
am si eu o problema cu miltonia mea: Dupa ce am cumparat-o si a inflorit,s-au pleostit frunzele si, ingrijorata, am umblat la radacini. Am curatat-o de buretele si de mormanul de prostii pe care-l avea in mijlocul radacinilor si am replantat-o in substrat. De atunci frunzele nu si-au mai revenit, ba parca unul din psb s-a facut maroniu si frunzele laterale se distanteaza de bulb. Nu stiu ce sa-i mai fac. O ud o data pe saptamana iar radacinile par sa fie ok. Incerc sa pun si poze.
Ce ma sfatuiti? Poate aveti mai multa experienta......
 

CristianG

Well-Known Member
nik a spus:
vad ca nu prea ma descurc cu pozele......Oricum am udat-o cam dupa o saptamana
Mda...De fiecare data problema este Miltonia. Schimbarea substratului reprezinta un soc pentru orice planta.Depinde foarte tare si in ce sol ai replantat-o.Conteaza si daca a pierdut radacini la replantare.De obicei mai toate plantele din comert la cumparare au probleme cu radacinile.Udarea se realizeaza treptat, nu mult dintr-o data.Si doar dupa 10 zile.Mai depinde si de conditiile atmosferice din casa. Frunze pleostite? Planta nu se poate hranii asa cum trebuie....Radacini putrezite....Asteptam poze daca se poate. :(
 
Nik, parerea mea este s-o pui in cel mai mic ghiveci posibil, care sa cuprinda ce i-a mai ramas din radacini, sa incerci s-a ancorezi cumva de substrat (care ar fi ideal sa fie muschi sau cocopeat) si sa o pulverizezi doar, pastrand o umiditate atmosferica mai ridicata. Nu mai uda planta, fiindca ea oricum nu mai absoarbe umezeala. Daca o lasi mai uscata poti spera ca, din disperare si spirit de conservare sa produca noi pseudobulbi si atunci nu pierzi planta cu totul. Si inca ceva, n-o sufoca cu caldura.
 

nik

New Member
Multumesc tuturor pentru sfaturi!
Poate ca era mai bine sa nu fi umblat la radacini????
Am citit -cred ca pe un alt forum- ca in ghemotocul de muschi din mijlocul radacinilor sunt substante hranitoare pentru plante, si, cu timpul acel ghemotoc se descompune (?!?). Voi ce stiti?
 

CristianG

Well-Known Member
Sincer sa fiu nu am auzit nimic despre ghemotocul de muschi cu substante hranitoare.Muschiul din mijlocul radacinilor, mentine umiditatea plantei pe timpul transportului international.Astept alte pareri! :)
 

sarselia

Active Member
Moderator
Subscriu si eu celor spuse de Cristian in legatura cu muschiul.Nu are substante hranitoare ci e pus acolo pentru a pastra umiditatea in timpul transportului.
Sincera sa fiu nu am mai auzit de asa ceva dar am mari dubii ca ar avea si ceva substante hranitoare.
 

nik

New Member
Aceeasi treaba am constatat-o la cattleya (ghemotoc de muschi in mijlocul radacinilor). Sa-l scot sau am grija cu udatul?
 

Kati

Active Member
Scoate-l urgent, caci Cattleya dupa cum am inteles este foarte pretentioasa! Dar despre ea vorbim intr-un alt topic, destinat ei.

In general este bine ca sa se indeparteze ghemotocul de muschi din ghiveciul oricarei orhidee. Din simplul motiv, ca nu ne putem da seama daca muschiul e inca umed sau s-a uscat deja. Cel mai adesea, muschiul ramane ud, si restul substratului pare uscat. Asta e moarte curata a plantei, pe termen lung. Spun termen lung, fiindca dupa cum ati observat si voi, orhideele sunt niste plante foarte dornice de viata, multa vreme au frunzele verzi, fac flori si se pare ca sa simt ok. Cand colo radacinile lor putrezesc una dupa alta. Pot trece mai multe luni pana sa ne dam seama ca o orhidee va muri.
 

CristianG

Well-Known Member
Kati, raspunsul tau este extraordinar.Subscriu celor spuse de tine.Se vede ca ai experienta cu orhideele. Ai patit-o si tu.... Am observat si eu acelasi lucru la orhidee. :D
 

nik

New Member
Deci sa inteleg ca ar trebui sa avem orhi de "unica folosinta", ceea ce, probabil, vor comerciantii. Mai ales ca (la catt mea) mai exista si un strat gros de muschi, deasupra, peste substrat.
Dar am observat ca dupa aceea plantele se pleostesc-unele nu-si mai revin deloc. Si ce facem cu cele care sunt plantate direct in muschi (miniphalae)?
 

sarselia

Active Member
Moderator
De regula comercintii le planteaza in muschi pentru a le pastra umiditatea adecvata pe perioada comercializarii.Din pacate comerciantii nu se prea pricep in a le ingriji ca atare si de multe ori le cumparam gata inecate si cu radacinile putrezite.De aceea e bine de multe ori ca dupa ce achizitionam o orhidee in muchi sa ii verificam acasa radacinile si eventual sa o mutam in scoarta.
 

Kati

Active Member
CristianG a spus:
Kati, raspunsul tau este extraordinar.Subscriu celor spuse de tine.Se vede ca ai experienta cu orhideele. Ai patit-o si tu.... Am observat si eu acelasi lucru la orhidee. :D
Cristian, slava celui de sus, inca nu am patit-o. :D Dar m-am documentat mult de pe net, pana am avut curajul sa iau si alte specii de orhidee decat phalaenopsis. Si dupa ce le-am cumparat, primul lucru pe care l-am facut, a fost sa le scot din ghiveci si sa le binoclez bine de tot. Cum gaseam un ghemotoc de muschi, cum il scoteam, plantam din nou orhideea, si plantele traiesc bine mersi si in ziua de azi. E vorba despre Miltonia, Beallara, Miltonidium, Dendrobium (cu bucati de burete). La phale nu am gasit muschi pana acum, ci un ghivecel din turba - probabil in asta a fost crescut "de mic copil". Apoi i-au adaugat scoarta prinprejur, si au vandut planta in felul acesta. Noroc ca am descoperit bucata de turba si am indepartat-o la timp.

Nick, phalele care sunt plantate direct in muschi, le scoti din ghiveci, dai la o parte tot muschiul si pui substrat din scoarta cu perlit, 3-4 fire de muschi daca vrei, si polistiren maruntit. Succes!
 
Sus