Capsuni

thea

Member
Fetelor,anul acesta am descoperit cele mai productive si mai gustoase capsuni:Fragaria ananassa.
Asa scria pe eticheta cand am luat 2 ghivece(numai, :x ) de la Hornbach.
Nu stiu pt. anul viitor daca se vor mentine la fel de vrednice,dar anul acesta au inflorit si facut fructe non-stop de cand le-am luat,in mai parca, sau chiar mai devreme ca stiu ca le-am tinut in casa la inceput.
Este curios ca fata de alte capsuni,curgatoare,urcatoare, astea nu au facut pana acum stoloni si am tras concluzia ca soiul asta isi canalizeaza resursele pt. fructificare.
Daca vor face stoloni ma pregatesc sa le inmultesc. :wink:
 

iris

Active Member
Am promis ca, voi revenii cu "tehnica" mai exact cu modul in care am plantat eu capsunii pe folie. Deoarece capsunii mei sunt din nou cu fructe ( nu va imaginati o recolta ca-n primavara ) sunt nevoita sa mai aman plantarea puietului si datorita faptului ca, pamantul este foarte uscat si pentru ca acum nu am timp am inceput sa divizez unele tufe de irisi sa-i replantez pe langa alte treburi..... :aoleu: Dar pentru cei ce vor sa planteze acum rasadul de capsuni am sa va explic cum am procedat eu.
Am delimitat cu o sfoara locul unde doream sa-i plantez. Apoi am sapat (intors)panantul cu o cazma incercand ca pe mijlocul stratului sa fie mai sus (ca un damb).Am imprastiat gunoi de grajd bine descompus si apoi cu o sapa l-am incorporat in pamant. Urmeaza cu ajutorul unei greble spargerea eventualilor bulgari de pamant si "nivelarea " panantului sub forma unui damb un pic plat. Am asezat folia peste pamant apoi pe marginile foliei am asezat de ambele parti pamant sa nu o ridice vantul. In gaurile prezazute din folie am realizar o mica gropita si am turnat putina apa in fiecare groapa apoi am pus rasadurile cate un pui ( dar daca doresti in fiecare orificiu din folie se pot face in pamant doua gropite asa in cazul in care se usuca un pui tot iti v-a ramane unul in orificiul foliei ) Dupa ce am pus rasadurile ( de preferat seara pe racoare am udat cu stropitoarea plantele de doua ori adica am asteptat sa se absoarbe apa bine in pamant apoi la o jumatate de ora le-am udat din nou sa ma asigur ca, s-a adunat destula apa in pamantul de sub folie. Nu stiu cat de bine m-am facut inteleasa dar daca aveti intrebari va raspund cu placere.
 

Claudiavis

Active Member
Iris, ai folosit folia si pentru alte culturi? pe mine m-ar tenta sa acopar cu floie citeva straturi de rosii,s a nu mai trebuiasca sa le sapam....
 

iris

Active Member
Claudiavis a spus:
Iris, ai folosit folia si pentru alte culturi? pe mine m-ar tenta sa acopar cu floie citeva straturi de rosii,s a nu mai trebuiasca sa le sapam....
Nu am folosit folia pentru alte culturi, doar pentru capsuni. :D
 
Claudiavis a spus:
Iris, ai folosit folia si pentru alte culturi? pe mine m-ar tenta sa acopar cu floie citeva straturi de rosii,s a nu mai trebuiasca sa le sapam....
se poate ,numai ca inainte de a monta folia trebuie bine prelucrat solu' si un sistem de irigare adecvat !!
 

mirela06

Active Member
Eu am primit de la vecina, un fir de capsun. Nu stiu cum s-a nimerit, dar eu maninc si acum capsuni. Imi pare rau ca nu am stiut de la inceput ce minune este si crezind ca sunt ca ceilalti, am scos o gramada pt. ca erau amplasati gresit. Nu stiu cum a scapat , saracul, dar acum ma bucur pt. el siii... pt. mineee :rofl:
 

thea

Member
Eu am capsuni si acum(v-am povestit mai sus de cele 2 minuni cumparate in primavara care au produs capsuni toata vara);productie mica, dar am reusit sa prind cativa stoloni din minunile mele.
Am tinut pana acum capsunii in ghiveci,le-am prins stolonii tot in ghiveci.
Problema mea este ca nu am cum sa-i plantez in gradina(nu sunt inca hotarata unde si mi-e frica sa nu-i pierd) si va rog sa-mi dati unele sfaturi unde ar fi mai bine sa pun ghivecele la iarna si cum sa-i ingrijesc.
 

sicora fabian

Active Member
Thea, eu am de trei ani capsuni remontante, toamna le tin in balcon pana incep ingheturile, si apoi le bag intr-o camera, la geam, unde-i mai adapost, chiar daca ingheata si acolo cand este ger afara. Primavara pornesc in vegetatie mai devreme, le scot in balcon prin aprilie.
 

Dea

Active Member
capsuni ce fac fructe din primavara si pana acum, in continuu. Poze facute azi, inainte sa-i culeg ( cred, dupa vremea de afara, pentru ultima data anul asta si mi-e o mila de ei, pentru ca unii inca mai au flori si capsuni verzi ) . Nu sunt pretentiosi deloc, ingrijire absolut obisnuita!
De cei cataratori ... am auzit, am vazut, dar cam atat :D
 

riana

Active Member
eu am comandat capsuni urcatori acum 3 ani dar numai urcatori nu sunt :( intr-adevar fac capsuni tot anul si acum au capsuni dar nu se urca. am mai vb si cu altii care au si au zis la fel . eu ii am afara nu ii protejez iarna
 

sicora fabian

Active Member
Trebuie palisati lastarii pentru a fi "urcatori", dar iarna ingheata cei ridicati pe suport. Eu nu am avut, dar mi-au spus colegii. In primul an au fost asa cum au fost descrisi, apoi - nu mai . . .
 
Oricum, in brosura care mi-a venit cu coletul spune ca doar doi ani ar fructifica bine, apoi se epuizeaza si nu merita sa mai fie tinuti :mrgreen: :mrgreen:
 

thea

Member
Va spun eu:dupa n experiente cu "urcatorii" imi dau seama acum din 10-15 cati am avut si numai unul a supravietuit,ca eu cred ca acesti capsuni daca sunt lasati sa-si trimita lastarii(stolonii)isi pierd multa energie si se pierd sau nu mai fructifica.
Cred ca daca fac fructe tot anul este bine sa nu-i lasam sa lastareasca;cum apare un stolon se taie sau se recupereaza punandu-l intr-un ghiveci.
Am impresia ca sunt soiuri care fac f. multi lastari(acestia sunt probabil cei urcatori)si soiuri care fructifica mai mult.
 
Sus