Trandafirii din Serbia

adrianam

Well-Known Member
Am fost astazi pe la gradina, dar nu am rupt bobocii deocamdata, trebuie sa-mi fac curaj, poate reusesc maine, daca nu ploua...
M-am uitat la cei uscati si astazi am constatat cu surprindere ca si Blush Noisette a dat lastari din pamant dar nu am cautat sa vada daca este deasupra sau sub altoi. La Souvenit de Dr. Jamain a dat de sub lastarii vechi sau altoi. Eu nu-mi dau seama daca trandafirii vechi sunt altoiti sau nu. Ii las pe amandoi sa vad ce va iesi!

Voi v-ati uitat cu atentie sa vedeti daca trandafirii altii decat englezesti, sunt altoiti?
Sau ar putea sa-l intrebe cineva pe sarb?
 

carla

Active Member
Si la mine toti păreau altoiti, inclusiv cei vechi.
Am gasit boboci la Souvenir de la Malmaison şi Mary Rose dintre trandafirii sarbesti plantati astă iarnă, dar nu m-am indurat sa-i rup. M-am invartit pe langa ei cateva zile si pana la urma am decis sa-i pastrez.
Eu n-am rupt niciodată primii boboci la trandafiri si pana acum n-a murit nici unul din cauza asta. Probabil cresc mai incet, dar nu-mi dau seama daca din cauza ca las bobocii sau din cauza climei de la munte.
Asa ca eu una astept florile :D
 

gabrielais

Active Member
cei plantati toamna nu vor muri, dar inflorirea maxima o vei avea abia de la anul... :wink:
problema este cu cei plantati in primavara, care inca mai trebuie sa prinda puteri; eu nu-i las sa-si consume energia pentru inflorire, ci sa o indrepte catre planta, sa fie puternica si abia apoi va putea sa faca si flori; oricum din experienta spun, uneori prima inflorire chiar nu merita..flori putine si mai anemice...asa ca am decis ca mai bine las planta sa se dezvolte, ca n-o sa mor un an; succes fetelor!
 

presco

Active Member
Eu de regula las primul boboc ca sa vad daca chiar e ce am cumparat. Nu de multe ori am avut surprize si nu placute, un singur catarator, cumparat cred ca de la Dedeman acum 2 ani s-a dovedit a fi un tea de care sunt super incantata, in rest nu mai cumpar trandafiri din comert.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
adrianam a spus:
Voi v-ati uitat cu atentie sa vedeti daca trandafirii altii decat englezesti, sunt altoiti?
Sau ar putea sa-l intrebe cineva pe sarb?
sunt altoiti toti.

Rezolvarea cu trandafirii altoiti, pentru a ajunge ca, in timp, sa ai un arbust cu forma frumoasa, este plantarea adanca, astfel altoiul este stimulat si ajutat sa dezvolte radacini proprii. In felul acesta el va lastari si din radacina proprie, nu doar din punctul de altoi, rezultand o planta cu o forma mai frumoasa, nu cu obisnuita forma de triunghi cu baza sus, care e data de faptul ca toti lastarii pleaca din acelasi punct de baza.
Mai sunt si alte avantaje, dar nu detaliez aici, poate reluam discutia pe topicul unde s-a mai discutat problema aceasta
 

anasstasia

Active Member
Gata, am ajuns si eu in sfirsit la tara. Din 8 trandafiri au rezistat 7 . Cel care a pierit cred ca este Cornelia. Eu i-am lasat in continuare partial ingropati si de aceea nu stiu exact sa-i identific. Cel care a pierit pur si simplu s-a lichefiat, nu-l mai gasesc deloc desi am last semn ca sa stiu de el.

http://anasstasia.sunphoto.ro/trandafir ... 1/37459869
http://anasstasia.sunphoto.ro/trandafir ... 1/37459871
http://anasstasia.sunphoto.ro/trandafir ... 1/37459875
http://anasstasia.sunphoto.ro/trandafir ... 1/37459877
http://anasstasia.sunphoto.ro/trandafir ... 1/37459880
http://anasstasia.sunphoto.ro/trandafir ... 1/37459884

Acesta sigur este Falstaff, sta cuminte intre gladiole:
http://anasstasia.sunphoto.ro/trandafir ... 1/37459886

Citiva au avut mici bobocei, insa i-am casapit.
 

anasstasia

Active Member
Da, nici eu nu ma asteptam. Am avut bafta. Norocul meu cel mare a fost ca imediat cum au ajuns trandafirii am trimis curierul si intr-o zi ei au fost la mine. I-am tinut 4 zile in apa si au supravietuit.
Trandafirul Cornelia era o "chestie" de 10 cm cu brate negre si deshidratate mai subtiri decit mina de pix. Nu a avut nici o sansa.
 

elaelena

Member
..dupa ploile de saptamana trecuta, s-a intamplat o minune: am gasit un lastarel la ''ghislaine de feligonde'' pe care o dadusem decedata...m-am bucurat enorm! problema este ca a lastarit mai jos, din musuroi pt. ca lastarii cu care venise s-au uscat de tot..sper sa nu fie de la portaltoi
 

presco

Active Member
La mine a inceput si Abraham Darby sa dea frunzulite dar bilantul e acelasi, 3 din 7. Ceilalti tot asa sunt desi i-am udat in continuare. Macar de ar da ceva salbatic sa vad si eu pe ce altoiesc astia. Nu cred ca pe rosa canina.
 

geodezia

Well-Known Member
sirb

Draga Presco din cei 2 dati decedati aseara am gasit unul rasarit asa ca la mine pierderile minime adica 1 buc ... asa ca mai este timp sa rasara si celalalt ... asa ce ma bucur ca mi s-au prins ... cei din iarna au deja bumbisorii formati dar am sa las doar 1 bumb sa vad floarea restul ii rup ca sa se intareasca tulpinita ..si sa se formeze sanatos pentru anul urmator ...
 

Rose

Active Member
mymo a spus:
Fetelor,a rezistat la mine Variegata :D

Astia i-am comandat eu:
9-Variegata di Bologna-viu
Urcatori:
1-Bouquet D'or -cu un picior in groapa
2-Souvenir de la Malmaison -decedat
Englezesti:
3-Benjamin Britten -viu
4-Christopher Marlowe-viu
5-Falstaff -viu
6-James Galway -viu
7-Pat Austin -viu
8-William Morris-viu
Zilele urmatoare o sa le pun niste gunoi de grajd poate prind putere :wink:
Ti-a inflorit Variegata? Sunt in dubii cu furnizorul acesta!
 

anasstasia

Active Member
Verigata nu infloreste din primul an. Oricum, are doar o singura inflorire pe an. Doar dupa ce are mai multi ani, te poate bucura si cu o inflorire toamna. La mine Verigata de la sirb a crescut foarte mare, insa flori sper ca in acest an sa vad.
 

Mali_

Member
Imi pare rau ca am absentata atata vreme de pe forum, dar anul trecut am fost insarcinata si nu am avut o sarcina foarte usoara si de la sfarsitul lui septembrie sunt mamica pentru a doua oara. Asa ca am lipsit motivat. :D Si gradina am neglijat-o anul trecut, tatal meu fiind cel care mi-a plantat si ingrijit trandafirii. Doar ca nu a pastrat etichetele, asa ca nu mi-e prea clar ce a murit si ce a ramas. Sper sa ma lamiresc anul acesta, cand vor inflori.
 
Sus