Trandafiri Acoperitori

victoria222

Active Member
Din trandafiri acoperitori eu am avut pana acum numai Grimaldi si The Fairy. Ambii rezista fara probleme in soare puternic. Grimaldi ocupa insa cam mult loc. In anul doi a atins 1,5m latime. Fairy se dezvolta mai incet dar sigur. Infloreste non stop, e un trandafir care va fi mereu plin de flori.
 

simali

Member
Am si eu 4 tufe de acoperitori (2 roz deschis si doua rosii). Numai ca fac uneori niste lujeri foarte lungi si "ies din pluton" (adica din rigola). Am scurtat lujerii respectivi la jumatate crezand ca stimulez astfel indesirea in zona dorita. Din pacate nu am obtinut cine stie ce indesire. Ce-i drept, sun intr-o zona cam umbroasa. Dar saptamana trecuta am vazut in curtea motelului Paprika din Ungaria o rigola cu acoperitori de sol care erau tunsi ca un gard viu de circa 50cm inaltime. Tulpinile erau groase de circa 2 degete la baza, ramnificate frumos, aratau splendid.
Intrebare: se preteaza acoperitorii de sol la gard viu? Ca eu din experienta pot spune ca nu prea le place sa-i tunzi..
 

adrianam

Well-Known Member
Cred ca depinde de soiul lor.
Si eu am un acoperitor Red Ribbons, pe care anul trecut l-am tuns mai serios, ca a inceput sa se intinda prea mult. Chiar voi incerca sa-l mai inalt si sa-i micsorez suprafata pe orizontala, ca este in zona fantanii si nu mai am loc de el.
Nu a fost deloc afectat de tundere, a crescut si a inflorit ca nebunul si vara trecuta.
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Am si eu 2 (Nadia Meilland si Les Quatre Saisons Meilland) si cel putin ai mei sunt cam greu de dirijat. Periodic fac niste ramuri lungi iar tufele nu au o forma ordonata, insa infloresc continuu si personal imi place sa-i las sa creasca cam cum vor ei. Poate sunt soiuri co o crestere mai ordonata care se preteaza la un gard viu.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
simali a spus:
Intrebare: se preteaza acoperitorii de sol la gard viu? Ca eu din experienta pot spune ca nu prea le place sa-i tunzi..
De ce nu le place?Eu ii tin pe ai mei din tunsoare anuala si se fac o nebunie ; foarte desi si frumosi dar....
parerea mea de nespecialist si posesor de roze ocazional cred ca ce ai vazut tu acolo nu erau acoperitori.
Ramurile lor se lungesc fie ca ii tai fie ca nu.Si nu prea vad gard din asa ceva.
Poate gresesc :?
Oricum si mie imi place sa ii las salbatic sa creasca .Asta e rolul lor:sa acopere cit mai mult spatiu :)
 

geodezia

Well-Known Member
simplu ia foarefaca si tunde citeva ramuri si virale in sticla cu servetel si putina apa cit sa ude servetelul astupi sticla si astepti sa faca radacini ..simplu ( :) :) ) sticla mare din aia de granini ca sa incapa crecile
metoda asta am vazut-o pe alt forum am pus si eu au inmugurit da radacini ioc au deja 3 saptamini ..mai astept am rabdare
 

geodezia

Well-Known Member
deci tai rosele acum groase cit un creion asa lungime de 20 cm le pui in servet si stropesti cu apa de jur imprejur unde ai pus servetul adica unde va fi viitoarea radacina la baza pui un elastic de ala de bani dupa care bagi intr-o sticla de granini cu gura mai larga smocu de creci astfel preparate .. si le pui undeva la caldura si la intuneric ..dupa care urmaresti si controlezi sa fie umede cit de cit mai torni apa in sticle da nu prea mult putin cit sa fie ud nu cu creaca in apa .. a arata cineva ca in 3 saptamini iau facut radacini dupa metoda asta acum ..eu ii am deja de 3 saptamini de iesit mugurii au iesit au explodat frumos dar radacini ioc ..poate aveti voi mai mult noroc sa vad daca gasesc metoda explicata de fericitul inmultitor si ti-o trimit pe pm
 

ica

Member
Trebuie tunsi trandafirii acoperitori??Am luat unul rosu,nu stiu ce denumire are.Cam ce diametru formeaza un singur fir??? Multumesc !!!!!
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Nu se taie acoperitorii. Ii tai doar partile afectate de ger de la un sezon la altul sau daca vrei sa-i dai tu o forma anume dar e de preferat sa nu-l tai.
 

ica

Member
gradinar1 a spus:
Nu se taie acoperitorii. Ii tai doar partile afectate de ger de la un sezon la altul sau daca vrei sa-i dai tu o forma anume dar e de preferat sa nu-l tai.
Multumesc,am prins drag de acoperitori si imi voi mai cumpara :D
 

adrianam

Well-Known Member
Inseamna ca ai ceva spatiu pentru el sa se intinda!
Primul meu trandafir cumparat este un acoperitor. Iar acum tot incerc sa-l tund si sa-l la sa se inalte. Dar mai mult de 10 cm pe an nu reuseste. ! :rofl:
In schimb, pe orizonatala se dubleaza in fiecare an. Asa ca am de taiat primavara la el de ma satur de ghimpi de trandafiri! :D
 

Roxana Peled

Active Member
Serios? Un singur trandafir se poate intinde atat de mult? Mai face si radacini pe alocuri pe unde atinge solul sau face pur si simplu niste cracane foarte lungi?
 
Eu mi-am luat 6 buc anul acesta 3 aspirin rose , Mainaufeuer , Bassino si Gartnerfeude. I-am plantat la o distanta de 60 cm unul de celalat si dupa discutiile de aici am emotii ca nu vor avea loc. Asa cum se prezinta acum au si lastarei nu par sa se intinda numai pe orizontala ci par a avea si tulpini erecte. Oricum voi vedea ce iese in vara asta, sa am ce povesti . Gasesti relativ putine informatii despre acoperitori asa ca experienta proprie va fi adevarata incercare...
 

adrianam

Well-Known Member
Face ramurile lungi pe orizontala. Toate ramurile noi care apar, se ridica un picut- cativa cm pana la 10 maxim, dupa care tot pe orizontala se dezvolta. Este adevarat ca au aparut si pui, dar din radacini, nu prin marcotare.
 

miki70

Active Member
Eu intentionez sa le fac la toti un suport ca acesta din gardut .


In imagine e un The Fairy de 2 anisori
Madalina e trandafirasul de la tine, multumesc inca odata pt el :hug:
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Arata super, Miki! Bravo! Cred ca avea un an sau doi la mine...si cu inca unul la tine a crescut chiar marisor :)
 
Sus