taierile trandafirilor

danero2004

Well-Known Member
Moderator
cataratorii dupa o operatie masiva de taiere pentru degeraturi isi revin incet , ma bucur ca am salvat plantele :D
 

mg

Member
claude a spus:
Cum le-ai salvat? :?
Cred este o simpla exprimare poetica . Ce a inghetat , inghetat ramine ! Si eu am ramas fara citiva trandafiri . Tufele au fost rupte si inghetate asa incit raderea lor de la nivelul solului se impunea . La unele au aparut muguri noi , deci s-au salvat , la altele ...nimic , moarte .
Momentan le mai las , ma mai uit daca se intimpla ceva , dar cred ca este zadarnic . Nu s-au salvat , din pacate !
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Si pe la noi a palit gerul asa ca cei mai mult trandafiri sunt la vremea asta tunsi scurt. Din cei mici de anul trecut unii nu mai sunt. :?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
iezact cum zice Mg , doar la nivelul solului unde frunzele uscate au tinut dos a facut minunea :D
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Aha, am inteles...eu ma gandisem ca poate au invelit pana sus cataratorii peste iarna si de-aia s-au salvat :D
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Nu numai tu :mrgreen: La iarna o sa doarma imbracati :| Ca daca mai vad pergola aia cheala multa vreme ma apuca damblaua :x
 

bradut

Well-Known Member
Din pacate, si eu vad inca mult negru in fata ochilor. Da, ramurile nu s-au mai deschis, asa cum speram ca se va intampla cand vremea se va mai incalzi. Doar mugurii de jos au pornit si continua sa se dezvolte. Mai sper la vreo 3-4 sa porneasca si mai sus. In rest, dezastru. Este prima iarna, de cand am eu trandafiri (3- 4ani), care mi-a facut asa ceva. :cry:
 

cristinaf

Well-Known Member
Pai si tu credeai ca noi ne tanguim degeaba pe aici?
Bine ca nu m-a apucat lenea si i-am musuroit, ca altfel i-as fi pierdut pe unii din primul an.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Si cand ma gandesc ca, la gandul ca am luat majoritatea de zona 5b, chiar si 4, intentionam ca peste 2-3 ani scap cu astia de musuroire :evil: O sa musuroiesc cu sfintenie la ei toata viata :rofl:
 

bradut

Well-Known Member
Ika, speranta moare ultima, mai ales cand, acum o saptamana, pe aici, era zapada la greu. De-abia acum imi dau seama ca n-am scapat nici eu. :rofl:
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Intr-o pana de inspiratie si un moment de lene, n-am musuroit trandafirii fix iarna asta. Butasii de-abia plantati asta toamna au iesit cel mai bine din povestea asta, n-am avut nici o pierdere desi unuia am fost sigura ca-i pun cruce la cum arata (Crown Pricess Margareta).
Nici cei maturi nu au murit (toti au lastarit de jos) dar a fost nevoie sa-i tai de foarte jos (pe unii cu fierastraul ca sunt tufe de cativa ani). Cataratorii sunt "pa" pe ramurile superioare, iar o luam de la capat cu crescutul.
Concluzia: Paza buna trece primejdia rea! Mai bine pierd o zi-doua si-i musuroiesc decat sa mai fie nevoie sa tai in halul asta...
 

anasstasia

Active Member
Si eu i-am musuroit si intradevar i-am salvat pe toti, insa tot ce a fost deasupra musuroilui a murit tot. Asa ca le poti salva viata, insa partea superioara e greu sa supravietuiasca daca trec printr-o iarna precum cea trecuta.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
N-aveam nici un gand pana cand aveam in gradina doar TH si polyanthe, dar acum imi vine sa mor de nervi :cry: Va dati seama, cresti cativa ani niste tufe de-astea si vine o iarna a naibii si ti le rade, nu-ti vine sa te zgarii pe ochi? Ca mie-mi vine :cry:
 

anasstasia

Active Member
Mie-mi spui...e adevarat ca la mine poate diferenta nu este prea mare, insa aveam si eu trandafiri crescuti binisor anul trecut, nu mai spun de urcatori... Ma consolez cu gindul ca macar au supravietuit.
Ma ia raul cind ma gindesc ca nu mai vad nici o floare anul acesta de la urcatori. :roll:
 

adrianam

Well-Known Member
La mine, O parte din ramurile lui Golden gate s-au salvat pentru ca le-a doborat zapada grea si au stat acopeite pana in martie cand am ajuns la gradina si le-am eliberat. Trecusera gerurile dar eu credeam ca ramurile s-au rupt pentru ca Golden Gate are ramuri rigide si drepte. Mai sunt portiuni negre dar a rezistat cam 70-80%.
In schimb Laguna, care are ramurile mai arcuite, pentru ca nu a fost culcata si ingropata de zapada, are mult mai multe pierderi.
Ilse Krohne are ramurile flexibile si a fost si el culcat in zapada, deci a rezistat foarte bine iar New Dawn la fel- flexibil si doborat de zapada nu a simtit gerul.
Golden Showers-ii a trebuit sa-i tai cam la 50 cm- de la 1,5 m cat aveau in toamna. Si inca un catarator necunoscut care ajunsese cam la 1,5m- a ramas din el doar o cioata de 10 cm din care a dat un singur mugure! :(
Restul au rezistat pentru ca nu au iesit din zapada.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
In concluzie, tot raul a fost spre bine si ai fost norocoasa, ti s-au salvat multi cataratori! :D
Ce bine, asa o sa vedem si noi flori la vara, in pozele tale :)
 

IULIA

Active Member
la mine tot ceea ce a fost invelit in zapada, a supravietuit. am pierderi in schimb, totale, la trandafirii pomisor(10 bucati) si 2 cataratori englezesti pe tulpini, pe care ii urcasem pe bolti. au dat in schimb de jos. problema este ca anul asta i-am urcat pe toti in sus. ce mai fac la anul?
deci eu m-am convins, tot ceea ce sta in zapada, acoperit complet, se mentine. ce e extern, ii cint prohodul in primavara.
interesant este ca la ceea ce a stat acoperit de zapada, pe ramurile negre, au dat, iar pe urcatorii aia, care au ramas cam 1 metru neacoperiti, cu ramuri groase de 2 cm, nu a dat nimik. sint negre complet. sa inteleg ca exista mai multe variatiuni de ramuri negre? le tai? sau mai astept? :?
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Imi pare rau pentru pierderile tale, Iulia. La trandafirii pomisor, iarna, se inveleste partea superioara. La cei altoiti pe tulpina care au dat de jos, e cam degeaba, pentru ca lastaresc din portaltoi (maces). In general pomisorii nu au cum sa reziste fara protectie, pentru ca altoiul este de obicei tea hibrid, pentru zona 6b. Si dupa cum ai remarcat, la tea hibrizi, tot ce e afara din zapada, ingheata.

La mine in gradina a supravietuit un pomisor celei de a 4-a ierni, fara nicio protectie. Altoilul insa, dintr-o greseala de etichetare, nu este un tea hibrid (pe eticheta aparea Queen Elisabeth, TH). Din pacate nu am putut sa-l identific, dar pare sa fie foarte rezistent la ger.
 
Sus