pomii vor invata sa se apere singuri , de altfell asa se zice , acolo unde omul pune mana se termina naturaveretregn a spus:Stropiri,nestropiri. Cee se întâmplă cun pom,iib dfadcă nun îi stropesc?
pomii vor invata sa se apere singuri , de altfell asa se zice , acolo unde omul pune mana se termina naturaveretregn a spus:Stropiri,nestropiri. Cee se întâmplă cun pom,iib dfadcă nun îi stropesc?
cu placere oricandvictoria a spus:ok,mersi,asa o a fac
Si totusi nu este asa.un cais ,pe care l-am plantat in urma cu 42 ani in fata blocului nu a fost stropit decat de ploaie si nu a avut niciodata probleme !gandalf a spus:E o teorie fantezista, asta cu invatatul cu boala. Daca vrei sa mai ai caisul trebuie sa iei stropirile in serios desi s-ar putea sa fie prea tirziu.........................................
Ar fi doua aspecte de discutat .In primul rand soiurile vechi sunt ceva mai rustice (mai rezistente) decat cele noi (cateodata sunt adeptul teoriei conspiratiei si cred ca le fac intentionat mai sensibile ca sa devenim dependenti de tratamente chimice) si pe de alta parte am vazut ca intr-o livada cat de cat mai mare sunt sanse mai mari sa apara daunatori decat la pomi solitari.baciudibaciu a spus:Si totusi nu este asa.un cais ,pe care l-am plantat in urma cu 42 ani in fata blocului nu a fost stropit decat de ploaie si nu a avut niciodata probleme !gandalf a spus:E o teorie fantezista, asta cu invatatul cu boala. Daca vrei sa mai ai caisul trebuie sa iei stropirile in serios desi s-ar putea sa fie prea tirziu.........................................
In fiecare an a rodit si a dat o recolta foarte buna si zemoasa,dupa care toti copii tanjeau ,dar ...asteptau cuminti !
lelia a spus:Dane ,tutun de unde iau ?sau sunt bune si tigarile din comert ?
Contaminarea fructelor se face de la stadiul de formare a lenticelelor (iunie-iulie) pana la recoltare. Sunt predispuse la contaminare soiurile tardive cu maturitate si recoltare intarziata.
Infectiile sunt mai frecvente la fructele din interiorul coroanei sau partea de jos, unde temperatura este mai scazuta si umiditatea mai ridicata.
In cazul infectiei lenticelare, ciuperca patrunde in cavitatea lenticelei si ramane in stadiul latent o perioada mai lunga sau mai scurta de timp in functie de conditiile de mediu.
Manifestarea bolii – la inceput, lenticelele infectate se coloreaza in brun, apoi trec la tesutul inconjurator, iar petele se extind circular avand centrul mai deschis la culoare decat marginile.
Ajung la diametrul de 2-4 cm si sunt cufundate in pulpa cu marginea bine delimitata la anumite soiuri si mai putin definite, necufundate la alte soiuri, ca Delicios rosu.
In pulpa se extinde sub forma unei calote sferice, tesutul afectat are culoare brun-deschis la inceput, mai tarziu brun-inchis, mai putin apos, cu gust amar. Foarte frecvent apar mai multe zone de putrezire pe acelasi fruct.
Fructificatiile apar in ultima perioada a pastrarii, sub forma, de mici mameloane (acervuli) albe-cenusii, asezate imprastiat la suprafata petei. Formarea fructificatiilor este favorizata de umiditatea atmosferica si substantele volatile din depozit – etilena.
Prevenire si combatere – executarea intregului complex de tratamente fitosanitare. Ultimul tratament sa se aplice cat mai aproape de recoltare, cu un amestec de fungicide pe baza de Captan (Merpan) sau cu fungicide pe baza de Milietiofanat (Topsin sau Benomil).