Schlumbergera si Zygocactus, cactusi epifiti

Dea

Active Member
ar fi pacat sa-l arunci, mai ales ca are mai mult de 20 de ani.
Ii poti schimba substartul, il poti fertiliza si mai poti aplica cateva mici "corectii" ale acelor segmente care nu ar da semne de revigorare. Spor! :D
Bunicii mei au unul de peste 30 de ani, care la un moment dat devenise asa cum zici tu, cam "anemic", insa i-au schimbat substratul, ghiveciul etc. si si-a revenit. Vara il tin afara, il uda cand prea des, cand prea rar, dupa cum le sta sau nu in cale, insa de sarbatorile de iarna, este mereu inflorit!
 

anette_b

Member
multumesc !
il mai tund putin ca arata ca o umbrela , poate la anul creste mai viguros. de schimbat pamantul nu am curaj , dar ii caut niste ingrasamint . oare ar trebui pt suculente sau pt cactusi ? sau e acelasi lucru?!... :?
 

magda

Active Member
Moderator
Ingrasamantul e acelasi pentru cactusi si suculente, chiar daca pe ambalaj scrie pentru cactusi.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Anette, e corecta denumirea tinand cont ca exista o intreaga lista de sinonime.
Sinonime: Epiphyllum bridgesii, Epiphyllum ruckeri, Zygocactus delicatus, Schlumbergera truncata var. delicata, Epiphyllum delicatum, Zygocactus bridgesii, Epiphyllum ruckerianum, Epiphyllum truncatum var. bridgesii, Schlumbergera truncata var. altensteinii, Epiphyllum altensteinii, Zygocactus truncatus, Cactus truncatus, Epiphyllum truncatum, Zygocactus truncatus var. altensteinii, Schlumbergera bridgesii.
Pentru ca ai intrebat, segmentele se numesc articule.
Cu cat imbatraneste are tendinta de a se lemnifica. Acum eu nu stiu sa-ti spun de ce nu mai infloreste al tau, pentru ca nu stiu exact conditiile in care a fost tinut.
Am sa-ti spun cam ce doreste el si apoi comparand cu ce i-ai oferit tu poti sa concluzionezi care sunt cauzele.
Fiind un cactus epifit, iubeste o atmosfera umeda si o expunere usor umbrita.
Cultura se face in substrat normal (pamant pentru plante de apartament), afanat, poros, humus, turba, nisip, pamant de frunze, ph=6.
Temperatura
- iarna T min= 10 grade C, in locuri insorite, luminoase, umiditate normala. Este perioada de inflorire.
- primavara Tmin=18 grade C, in locuri calde, iluminare puternica, udare normala, perioada de inflorire.
- vara in locuri umbrite sau semiumbrite, umiditate redusa, perioada de repaus vegetativ (atunci cand noaptea temperaturile sunt mult crescute).
Temperaturile scazute de iarna si noptile lungi sint necesare pentru formarea bobocilor. Le place aerul, dar nu curentii de aer, deci atentie mare la modalitatea de aerisire.
Pentru a inflori de Crăciun, incepand cu sfarsitul lui septembrie are nevoie de o perioadă de temperatură mai rece şi 12-14 de ore de întuneric să înflorească.
Dupa aparitia bobocilor se recomanda ca planta sa nu fie mutata pentru ca bobocii nu au pediceli (codita) sau sa fie asezata in aceeasi pozitie fata de lumina.
Udarea se face regulat cand suprafata solului este uscata. Apa nu trebuie sa balteasca. In verile toride se recomanda stropirea (cu jet fin de apa)pentru a creste umiditatea.
Fertilizarea este recomandata de la inceputul primaverii pana toamna tarziu, dar intrerupta vara cand planta este in repaus vegetativ, la interval de doua saptamani, cu un ingrasamant echilibrat. Se poate folosi cel pentru cactusi la 25 - 50% din concentratia recomandata.

Informatiile au fost selectate din:
Monografie Cactusii, Sorin Copacescu
http://www.desert-tropicals.com/Plants/ ... rgera.html
http://www.cactusedintorni.com/Cactacee ... l?Itemid=0

Cam acestea sunt conditiile care trebuie sa fie respectate, acum tu decizi ce faci cu planta.
 

Tulipa

Member
tzep a spus:
Parerea mea este sa nu umbli la partile cu boboci inca, dar celelalte recolteaza-le si pune-le in nisip la inradacinat.
Si a mea cea rosie la sfarsitul verii a inceput sa dea semne de sucombare, drept urmare acum e in nisip, ce-am ales din ea. Probabil ca ea intrase in perioada de estivare si eu nu am fost atenta si am udat-o, asa ca i-au putrezit radacinile.
Schlumbergerele nu doresc udare deasa ci in caz de deshidratare e mai bine venita o udare puternica urmata de o perioada de uscare aproape completa a substratului, nu numai a unei portiuni din el.
Acum tu faci cum crezi, eu ti-am spus ce am facut.
Tzep, ai dreptate! Acum inteleg ce s-a intamplat. O sa fac asa cum mi-ai spus, dar deocamdata o las, ca are tot mai multi bobocei. Cand ii vor cadea florile, o sa trec la fapte. Dar poate ca nu va mai fi nevoie, din moment ce infloreste asa de bine. O sa o urmaresc si in functie de ce observ la ea, o sa iau o decizie. Mersi de sfat!
 

LauraT

Member
Kerkyra tare frumosi sunt cei amestecati in acelasi ghiveci, sunt de efect :marfa: sa-ti traiasca !
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Am la serviciu doua schlumbergere: una galbena si una portocalie. Prima e mai mica si sta in luminator - este superba, ca o ploaie de aur in culori intense. A doua e mare, sta la mansarda cu lumina laterala. Are si ea flori dar nu se compara cu cealalta. :D
 

lelia

Well-Known Member
Chiar daca pana la Craciun ,voi uita si ce culoare au florile .......... eu le iubesc !

 

Tulipa

Member
Ioana, e superba! Si a mea este fix la fel ca forma si culoare. Doar ca e mai micuta. Am inradacinat-o anul trecut si acum se afla la prima ei inflorire. O iubesc mult si in fiecare zi o urmaresc sa vad ce bobobel se mai deschide. Mi-a facut o surpriza faina de Sarbatori. Doar ca ma intreb: cele albe nu infloresc de Pasti?
Leila, si a ta e deosebita, finuta......... O culoare pe care n-am mai vazut-o.
 

elenafles

Active Member
Toate sunt superbe dar cea portocalie a Leliei m-a vrajit :eek: ce culoare deosebita are :D
Au inceput si la mine sa infloreasca dar au mai putine flori ca in alti ani :oops:

 

daisy111

Active Member
Foarte frumoase fetelor!!! :clap:
La ce temperatura le tineti de infloresc acum?Ca am si eu 2,dar sant la tara si stau intr-o magazie neincalzita cu alte flori si lumina putina,nu cred ca voi vedea flori de la ele. :(
 

Blitz

Active Member
Din lipsa de alt spatiu, Craciuno- Pastiutele mele (cred ca toate sunt Schlumbergera din specia "corcitus", adica mai stiintific "hibrizi") stau peste vara in curte, acum pe un pervaz intr-o camera mai degraba neincalzita. Se pare ca le prieste :D
 

elenafles

Active Member
daisy111 a spus:
Elena in prima fotografie vad ca ai din 3 culori in acelasi ghiveci? :eek: vad bine?si nu se corcesc? :?
Am plantat patru culori dar cea galbena anul acesta nu a inflorit.Eu le am plantate in acelasi ghiveci de cativa ani si nu s-au corcit.Avantajul e ca pot avea mai multe culori fara sa-mi ocupe spatiu prea mult. :D

Blitz,asa e ,infloresc mult mai frumos si bogat daca sunt tinute la racoare.
Anul asta le-am tinut la caldura si nu au multe flori ca in anii trecuti.
 
Sus