Rosii II

anknic

Active Member
claude a spus:
eu deocamdata sunt dezamagita de experienta cu rosiile de anul acesta. Pe langa faptul ca la mine a aparut deja mana, inca din luna iunie, azi am cules primele rosii coapte, din soiul Siberian. Nu stiu ce naiba au patit dar nu s-au dezvoltat bine fructele, au ramas cam la dimensiunea unui ou de gaina mic, iar fructele sunt atacate de ceva, ca ramane pe ele pata alba, unde nu se inroseste, habar n-am ce boala e, ca eu la boli nu ma pricep nicicum, nu reusesc sa le invat caracteristicile :oops:

Ca spuneam de rosiile Siberian-soi extra-timpuriu, plantate in gradina la inceputul lui mai, aveau 50 cm inaltime...cum sa nu fiu dezamagita? :(

In schimb au fructe frumoase, pana acum, Chocolate Stripe si Green Zebra, abia astept sa le vad coapte si sa le gust :)

petele alea albe pe fructe sunt arsuri solare (ca doar tocmai ce s-a anuntat ca domnul soare a avut o super explozie la inceput de iulie). am si eu cateva-alea care erau f.expuse (din gol mare de vita)
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Arsuri solare, zici? Esti sigura? Ca atunci ar fi bine, deja ma panicasem ca cine stie ce alta boala a dat in ele :(
 

veretregn

Active Member
claude a spus:
eu deocamdata sunt dezamagita de experienta cu rosiile de anul acesta. Pe langa faptul ca la mine a aparut deja mana, inca din luna iunie, azi am cules primele rosii coapte, din soiul Siberian. Nu stiu ce naiba au patit dar nu s-au dezvoltat bine fructele, au ramas cam la dimensiunea unui ou de gaina mic, iar fructele sunt atacate de ceva, ca ramane pe ele pata alba, unde nu se inroseste, habar n-am ce boala e, ca eu la boli nu ma pricep nicicum, nu reusesc sa le invat caracteristicile :oops:

Ca spuneam de rosiile Siberian-soi extra-timpuriu, plantate in gradina la inceputul lui mai, aveau 50 cm inaltime...cum sa nu fiu dezamagita? :(

In schimb au fructe frumoase, pana acum, Chocolate Stripe si Green Zebra, abia astept sa le vad coapte si sa le gust :)
Nu ai de ce să fi dezamăgită. Siberian Superior este o varietate cu multă publicitate însă cu performanțe slabe.

În primul rând planta nu este un cordon, ci este o tufă, de aceea, planta ta nu trebuie copilită puternic. Fructele sunt dimensiunea ouălor mic cu o ptă verde în partea superioară. Sunt sensibile la boli. Nu sunt foarte productive. Iar gustului îui lipsește ceva, deși nu o pot categorisi ca și tomată fadă. Aceeași regulă este pentru TOATE roșiile de climă sub-arctică (sub-arctic plently, alsaka, alaskan fancy etc). Sunt plante dificile fără performanțe uimitoare. Nu vă lăseți seduși de faptul că rezistă la frig. Nu rezistă la îngheț și nici nu vor face fructe în mai "afară sau în solar", chiar dacă le aveți grija din ianuarie. Cultivarea varietățilro extra-timpurii mi s epare cu puțin sens în jurul parelelei 45. Desigur pentru pasionați acest lucru nu mai contează.

Chocolate Stripe are un gust bun și un aspect frumos, însă Green Zebra este una dintre cele mai bune roșii pe care le-am consumat în stare proaspătă. e
 

victoria

Active Member
Azoychka stropite doar cu zeama de urzici (si cu ceai de musetel cand erau rasadurile mici)
Sunt nesperat de zemoase,fata de tomatele galbene pe care le-am mancat pana acum.Putin dulci si destul de gustoase.M-au impresionat placut.



Uploaded with ImageShack.us


Uploaded with ImageShack.us

Si experimentul meu mai jos.Am lasat in rasadnita cateva fire de rosii la distanta de vreo 40 cm una de alta,deci destul de inghesuite. S-au dezvoltat nesperat de frumos,nestropite.Doar udate dimineata cu furtunul. E o jungla superba acolo,din mai multe soiuri de rosii


Uploaded with ImageShack.us

Cat despre Green Zebra, si mie mi se par cele mai gustoase tomate pe care le-am mancat vreodata :D
 

veretregn

Active Member
victoria a spus:
Azoychka stropite doar cu zeama de urzici (si cu ceai de musetel cand erau rasadurile mici)
Sunt nesperat de zemoase,fata de tomatele galbene pe care le-am mancat pana acum.Putin dulci si destul de gustoase.M-au impresionat placut.



Uploaded with ImageShack.us


Uploaded with ImageShack.us

Si experimentul meu mai jos.Am lasat in rasadnita cateva fire de rosii la distanta de vreo 40 cm una de alta,deci destul de inghesuite. S-au dezvoltat nesperat de frumos,nestropite.Doar udate dimineata cu furtunul. E o jungla superba acolo,din mai multe soiuri de rosii


Uploaded with ImageShack.us

Cat despre Green Zebra, si mie mi se par cele mai gustoase tomate pe care le-am mancat vreodata :D[/quote


Și mie mi-au lăsat o impresie bună. Nu doar pentru că sunt aspectoase ci și pentru gust. Poate ține de climă, poate că nu, însă mie mi s-a părut că Azoychka a avut un gust mult mai complex și mai agreabil în a doua jumătate a sezonului.

Reritor la junglă... Ideal ar fi să dezasamblezi rapid. Tomatele au nevoie de aerisire și lumină. Dacă va ajunge să plăuă și va fi ukiditate crescută există riscul să prinzi niște spori de Phytophtora. Și cel mai bine prinde în aglomerațiile de genul ăsta. Ar fi păcat să se întâmple așa ceva. De aceea îți sugerez să lași cât mai mult aer. Odată ce ai sporii de Phytophtora și boala se manifgestă nu mai scapi de ea. Zeama de urzică îți face plantele mai puternice din cauza aminoacizilor însă nu are efect curativ. Într-adevăr din experimentele mele pe cartofi și roșii am realizat o întârziere de 2 - 3 săptămâni de instalare a boli față de vecinii mei. Apoi întreg ciclul Phytoftora este vicios, iar eu sunt Stan pățitul, de aceea recomand suflatul în iaurt. Odată ce ai primele semn de boală, nici zeama și nici urzicile nu o mai pot opri... ce-i drept o pot "liniști".
 

marirogo

Active Member
veretregn a spus:
Odată ce ai sporii de Phytophtora și boala se manifgestă nu mai scapi de ea. Zeama de urzică îți face plantele mai puternice din cauza aminoacizilor însă nu are efect curativ. Într-adevăr din experimentele mele pe cartofi și roșii am realizat o întârziere de 2 - 3 săptămâni de instalare a boli față de vecinii mei. Apoi întreg ciclul Phytoftora este vicios, iar eu sunt Stan pățitul, de aceea recomand suflatul în iaurt. Odată ce ai primele semn de boală, nici zeama și nici urzicile nu o mai pot opri... ce-i drept o pot "liniști".
Si-atunci, din experienta ta, ce tratament naturist a avut efectul dorit?
Te consider specialist intr-ale rosiilor, de aceea iti cer sfatul!
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Pana iti raspunde Horea ca are mai multa experienta, imi spun si eu parerea :oops: Din ce am observat la mine in gradina, rosiile deja atacate de mana nu le vindeci nici cu slujbe :mrgreen: Nici un preparat, chimic sau natural, din cate am experimentat eu, nu vindeca boala, eventual ii incetineste evolutia. eu anul acesta le-am stropit indraci cu zeama de urzici, le-am pus si la radacina, am stropit o data si cu zeama bordeleza si ale mele tot s-au imbolnavit, pentru ca la mine exista niste conditii in care mana nu ma ocoleste in nici un sezon :(
La mine e prezenta deja de o luna, am curatat de frunze atacate de doua ori deja, desi in disperare de cauza am facut si o stropire cu Shavit :|
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
No , azi am inceput sa mai gust si eu din ale mele , primul etaj fiind compromis cu vremea de atunci

Cele gigant stil Mirela , acelasi gust intens savuros , plante ok , s-a pastrat marimea si gustul fara corcire

La restul am descoperit in anii precedenti ceva cherry de prin gradina si am salvat semintele si am vazut ca sunt foarte foarte rezistente la boli si crapare si incredibil de bune la gust (dupa gustul meu , fireste)

La ce am mai pus acum , am pus diverse soiuri de rosii "black" ...thula , mov ucrainiene .....etc , toate f bune si fara multa aciditate si doar 1 sau 2 cel mult soiuri din toate sensibil la patarea bazala


cred ca voi salva cu siguranta iarasi pe cele mari , cele mici negre (un deliciu nu alta) , si cherry mici rosii ...nu am gustat din faimoasele "pinaple" din care am 2 soiuri de le Floria....dar mai e timp

O mica intrebare , din cele negre iese sucul tot rosu ? :ros_unghii: sau negru
 

marirogo

Active Member
Merci Claudia pentru raspuns, desi nu e deloc incurajator... :( Sa speram ca are totusi cineva ceva solutii
de tratament naturist experimentate. Stiu ca sunt mai multi membrii pe forum care produc legume eco, va rog daca aveti rezolvarea pentru bolile rosiilor sa ni le impartasiti si noua! :rugaciune:
 

victoria

Active Member
veretregn a spus:
Și mie mi-au lăsat o impresie bună. Nu doar pentru că sunt aspectoase ci și pentru gust. Poate ține de climă, poate că nu, însă mie mi s-a părut că Azoychka a avut un gust mult mai complex și mai agreabil în a doua jumătate a sezonului.

Reritor la junglă... Ideal ar fi să dezasamblezi rapid. Tomatele au nevoie de aerisire și lumină. Dacă va ajunge să plăuă și va fi ukiditate crescută există riscul să prinzi niște spori de Phytophtora. Și cel mai bine prinde în aglomerațiile de genul ăsta. Ar fi păcat să se întâmple așa ceva. De aceea îți sugerez să lași cât mai mult aer. Odată ce ai sporii de Phytophtora și boala se manifgestă nu mai scapi de ea. Zeama de urzică îți face plantele mai puternice din cauza aminoacizilor însă nu are efect curativ. Într-adevăr din experimentele mele pe cartofi și roșii am realizat o întârziere de 2 - 3 săptămâni de instalare a boli față de vecinii mei. Apoi întreg ciclul Phytoftora este vicios, iar eu sunt Stan pățitul, de aceea recomand suflatul în iaurt. Odată ce ai primele semn de boală, nici zeama și nici urzicile nu o mai pot opri... ce-i drept o pot "liniști".
Deja am facut asta.Am ridicat plantele,pentru ca se lasasera de la greutatea tomatelor si se agatasera una de cealalta,iar acum se vede pamantul de dedesubt.
Umiditate au cat cuprinde,oricum,pentru ca eu las in fiecare dimineata si seara furtunul pe ele pana balteste apa.Eu sper sa nu fie probleme.
Si am mai descoperit ceva.Cel putin in gradina mea.Cu cat am copilit mai mult,cu atat plantele arata mai obosite.Asa ca,atunci cand am vazut asta,nu am mai copilit deloc.Plantele pe care nu le-am atins deloc sunt cele mai verzi si frumoase,fara pic de pata pe frunze.La celelalte trebuie periodic sa rup din frunze,pentru ca apar pete pe cele de la baza.In rest,probleme majore inca nu am si sper sa nici nu apara.
Daca va continua asa,voi avea recolta din 2009,prima din viata mea,cand am cules cu lazile,de nu mai aveam pe unde sa le pun :D
Adica asta:
http://davidoctavian.sunphoto.ro/Rosii/pagina2

Poze cu rosiile de anul asta voi face azi unele noi
 

IulianIchim

New Member
Cine ma poate ajuta sa identific rosia de mai jos?
A venit o furtuna strasnica - mai mult vant decat ploaie - asa ca rosiile mele au cazut la datorie. Si cu ocazia asta am facut o sectiune in una din ele in speranta ca unii dintre voi ma pot ajuta sa o identific chiar daca nu e coapta.
In familia mea se cultiva aceasta rosie de multi ani si tare as vrea sa stiu ce e. M-am butonat prin cataloage dar eu unul nu am reusit sa o identific.
Pe langa pozele de mai jos care nu vor fi de mare ajutor cred va mai spun ca:

http://iulianichim.sunphoto.ro/Necunoscuta

- este nedeterminata
- coapta are culoare roz
- fructele au greutate de 300-500gr. Exeptional am avut si unele care au trecut de 800g.
- foarte rezistenta la mana si alte boli, dar fructele au tendinta de a crapa
- textura "fainoasa", usor acidulata.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Iulian
 

ionascus

Active Member
Rosiile mele se coc foarte greu.....le ud abundent o data pe zi.....Majoritatea sunr rosii mari de la Mirela si Doina,cateva Money majer,inima de bou si cherry.....
Astazi am aflat o chestie de m-a lasat paf de la un om mai in etate......daca sunt udate abundent cresc in dimensiuni si se coc mai tarziu...
O fi minciuna,n-o fi?????? :?
 

ghia_don

Active Member
Ale mele au fost atacate azi de un stol de grauri :cry: ..In viata mea n-am auzit asa ceva si nici altii pe care i-am intrebat n-au auzit. Toate rosiile coapte si cele date in pirg au fost ciupite si mincate..Era sa lesin cind am vazut stolul care s-a ridicat din rosii si prapadul pe care l-au facut. Chestia este ca mai mult au stricat decit au mincat, ca odata ce rosiile cele mai mari dar inca necoapte sint ciupite pe un sfert sau mai mult, nu mai am ce face cu ele, ca oricum se strica.
Si abia asteptam sa culeg primele rosii :(
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Vai Doina, ce trist :( Nici eu n-am mai vazut grauri printre rosii...ce sa zic, clima a luat-o razna, natura dupa ea nu e de mirare ca si vietuitoarele fac chestii ciudate :|

Ionascus, da' tu de ce uzi rosiile zilnic? :? Eu le ud abundent o data pe saptamana si nu fac mofturi :?

Prima rosiuta ce se coace dintre soiurile noi, de la Floria. Sunt tare mandra de ea, manca-o-ar mama :rofl: Cred ca-i Chocolate Stripe, ca asta nu are eticheta dar seamana cu celelalte ciocolate care inca sunt verzi-verzi

 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Doina , eu graurii ii alung cu pisicile din curte si nu am probleme , dar nici eu nu stiam ca le plac rosiile , stiu ca prefera fructele dulci

Codrina , da asa e , rosiile sunt f bine adaptate la seceta si mai ales daca le pui adanc se misca bine pe timp de seceta


Claudia sa ne zici de gust si aroma , astea ciocolatii si la mine au un gust bestial
 

claude

Well-Known Member
Moderator
dane, iti dai seama ca abia astept s-o halesc :rofl: dupa ce iau semintele, evident, ca sa fiu sigura de viitoarele progenituri :rofl:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
e devreme de seminte , etajul 3 produce seminte genetic identice , astea de la baza cica sunt "grabite" de planta si au germinare slaba ...oare e adevarat ce am auzit ?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
N-am auzit niciodata asa ceva,Dan...ce sa zic... :? De curiozitate o sa pun 2-3 seminte de la prima rosie la germinat, sa vedem ce se intampla, daca germineaza toate e clar ca n-au nici o problema

Eu ma gandeam sa iau de la primele fructe ca sa ma asigur, pe urma nu se stie ce se poate intampla, grindina, boli, nu vreau sa raman fara seminte :mrgreen:
 
Sus