Am inteles, multumesc frumos
Dat fiind ca ce mut in casa scapa dupa maxim 2 stropiri, pot intelege ca tratamentele sunt eficiente dar nu fac fata in aer liber

Speram cumva sa existe o solutie care si ramane in plante, asadar cand musca, sa si moara animalul
Pun niste poze cu ce am in ghiveci si cat de afectate sunt la 4 zile de la ultima stropire..
Am inceput sa stropesc si solul, ca am gasit roind sub pietre blestematiile...
Cu placere. Aveti invazie mare , astea sunt pacatoase ca lasa o urma lipicioasa pe frunze si frunzele nu mai respira cum trebuie sau deloc plus ca tot ce e lemnos cum e trunchi sau crengi la plante pot sa faca fumagina adica niste pete negre ca si cum a fost murdare de funingine. Sper sa nu confund asta cu efectele paduchilor testosi/lanosi.
"Solutie care sa ramana si in plante" - va referiti la insecticidele
sistemice . Incercati cu Movento sau cu ce stiti ca e sistemic. Nu le stiu acum pe toate din ce ati enumerat care sunt sistemice asta va documentati pe internet sau intrebati la fitofarmacie. Probabil si Decis-ul este sistemic.
Insecticidele sistemice patrund in planta si face planta toxica pentru daunatori .
Dar sa tineti minte sa nu consumati nimic din gradina cand stropiti cu insecticide sistemice decat dupa cateva zile bune , poate chiar 2 saptamani-20 de zile sa treaca de la stropit pentru siguranta dumneavoastra si a familiei.
Daca aveti albine ,pentru siguranta lor, stropiti seara dupa ora 20 cand ele pleaca la culcare dar inca mai e de lumina afara incat sa vedeti ce stropiti.
Foarte bine ca ati inceput sa stropiti si pe pietre , stropiti orice chiar si ghiveciul , desi insecticidele sistemice sunt eficiente doar pe plante ,totusi incercati si asta.
Insecticide care stiu ca sunt puternice sunt calypso, movento, decis, novadim progress (posibil sa nu se mai gaseasca Novadim-ul in comert pentru ca este retras de pe piata conform legii , si novadim-ul scoate si miros adica este si repelent ) si cred ca fastac-ul este puternic - nu prea am avut ocazia sa il folosesc anul trecut cand eram solicitat pentru tratamente si intretinere plante la vreun local public in urma pregatirii oarecare de tehnician agronom pe care o am.
Invazia e foarte mare si periculoasa, ma uit la poza cu frunza aia mare si pe dosul ei se vad o gramada de insecte care apar noi.
Intr-adevar dureaza un pic pana sa vedeti efectul dupa cum spuneti foarte bine ca in casa se observa ca la a2a stropire dispar dar sa faceti si a treia stropire (macar preventiv) pentru ca astea lasa si oua in urma si puii or sa vrea sa se hraneasca si ei.
Inca arata foarte bine plantele nu sunt distruse , semn ca invazia e recenta dar a venit puternic si rapid. Asta este un daunator care apare la canicula cum de altfel si puricele melifer [tot ca o musculita alba este dar un pic mai mare si care doar tzopaie pe sol si lasa ca un puf alb pe plante (daca ati avut musculita alba sigur ati avut si puricele melifer vreodata) ca paduchele lanos].
Nu uitati sa stropiti si pe dosul frunzelor. Nu faceti concentratia prea mare de insecticid sa nu ardeti plantele ( apare efectul de fitotoxicitate), atat timp cat folositi insecticid sistemic trebuie sa aveti incredere ca vor muri daunatorii in 3-4 tratamente (stropiri saptamanale) , problema e ca vin iarasi altii de la vecini.
Si ca sa nu aveti frunze galbene cu puncte decolorate de la intepaturi de paianjeni, puteti sa cumparati si Nissorun si il amestecati cu insecticidul in aceeasi solutie , folosit jumatate de plic la 5 litri este de ajuns ca sa curete plantele ornamentale si de paianjenul rosu care si asta isi face de cap la caldura. Intrebati si la fitofarmacie nu va luati doar dupa ce spun eu ca poate gresesc cateodata .
Iar pentru eficientizarea stropirii cu insecticid puteti cumpara adjuvant biosiliconic cum ar fi Siltim , sau Silwet Gold . Siltimul este ieftin e vreo 2 lei fiola si cred ca e pentru 10 litri de apa si se poate amesteca cu insecticidul . Daca faceti solutie mai multa atunci mai convenabil ar fi sa cumparati o sticluta de Siltim la 100 ml care costa 20 sau 25 de lei. Nu este obligatoriu Siltimul dar acest adjuvant organosiliconic sparge duritatea apei si face ca un strop de solutie preparata sa se intinda singur/mai bine pe frunza precum o picatura de ulei pe hartie si astfel solutia nu mai sare de pe frunze sau crengi la stropire ci o face sa se lipeasca si sa persiste pe frunze un pic mai mult decat apa , intarzie evaporarea , si nu este daunator pentru plante. Pentru stropitul pe pietre e foarte bun si niste Siltim.
Am uitat sa mentionez, o alta sursa de invazie poate fi si de la rasaduri cu daunatori/oua pe ele asa ca mare atentie cand cumparati rasaduri si de unde cumparati. Intotdeauna verificati rasadurile sa fie sanatoase la cumparare. Am vazut odata menta la ghiveci de cumparat la kaufland si avea paduchi verzi pe plante, m-am blocat cand am vazut asa ceva.