Lewisia cotyledon

ghia_don

Active Member
N-am folosit nici un alt amestec in afara de pamintul din gradina...cit despre umiditate, sint sub cerul liber, daca ploua, ninge, au si umiditate...daca nu, stau pe uscat :D .
 

Liviutz

New Member
La Multi Ani !

Am parcurs topicul dedicat si am observat ca inca mai aveti dubii privind regimul de cultura al acestei minunate plante hardy, de aceea reiau aici un articol scris pentru Aztekium.

Denumire stiintifica: Lewisia cotyledon (S. Wats.) B. L. Robins.
Face parte din familia Portulacaceae.
Este o planta perena, scunda, cu frunze suculente verde inchis in forma de lance sau usor rotunjite, care cresc in rozete de pana la 15 cm diametru.



In conditii de cultura optime poate rezista pana la -20 C. Este originara de pe coasta nord-vestica a SUA (Oregon, California), fiind regasita pe paliere stancoase pana la 3000 m.

Foarte adecvata rocariilor, necesita sol bine drenat, cu adaos de humus. Suporta bine si zone semiumbrite, dar in soare plin se dezvolta mai bine. Este recomandat ca la baza plantei sa existe un strat de pietris, astfel incat frunzele sa nu atinga componenta organica a solului.

Hibridizeaza usor. In luna mai, de la baza rozetelor se ridica tulpini florale de pana la 20 cm, cu flori simple sau "batute", cu culori trecand de la alb, galben, roz pana la rosu. Infloreste succesiv de pana la 3 ori, pana in septembrie.

Se inmulteste prin seminte sau prin divizarea rozetelor care tind sa se multiplice cu fiecare an. Inmultirea prin sectionarea rozetelor este mai rapida(semintele sunt foarte mici, cu germinare nesigura, mai ales pentru hibrizii care circula pe piata) - dar trebuie facuta avand mare grija la riscul de putrezire- pentru a evita distrugerea plantei. Recomand ca planta sa fie intai extrasa din sol, lasata cateva zile sa se zvante radacinile/tulpina,apoi sectionate rozetele cu o lama (cutter) dezinfectata, ideal ar fi sa ramana radacini la ambele plante. Apoi asteptati cicatrizarea ranilor, ulterior pudrati cu un fungicid si replantati.

Ca daunatori de exterior sunt mentionati melcii iar in natura sunt consumate cu placere de ierbivore, cum sunt caprioarele. In interior sunt atacate mai ales de paduchele lanos.



Observatii cultura: Incepand din primavara lui 2009 am cultivat in rock-garden mai multe plante, care difera prin forma frunzelor (unele sunt mai rotunde, altele mai alungite si mai serpuite) si prin culoarea florilor (nuante de roz, portocalii ). In mod cert rezista afara, in iarna 2009-2010 la mine s-au inregistrat pana la -20C, fara ca plantele sa dea semne de suferinta. In "primaverile" temporare din iarna 2010-2011 am avut ocazia sa verific starea plantelor, totul este OK.



O observatie de final: plantele comercializate in Romania (si nu numai) sunt crescute industrial, accelerat, pe substrat de turba, ca si cactusii, etc. In mod logic, la transplantare planta trece printr-o perioada de aclimatizare minim de un sezon, ocazie cu care e posibil sa-si mai piarda din frunze si sa se reduca ca dimensiuni - e perfect normal, iata de pilda aici:
 

iudit

Well-Known Member
Moderator
No sa treaca zapada si va spun ce si cum.Am 2 lewisii,una e plantata pe stancarie si e sub zapada,cealalta e in ghiveci la iernat cu celalalte plante la cca 15 grade si arata super.
Sunt curioasa daca cea de afara mai traieste.
 

gino

Member
Excelenta prezentarea lui Liviutz.
Am si eu doua plante in aer liber. Provenienta Olanda.
Au avut o lunga perioada de adaptare in care credeam ca le voi pierde.
Aratau jalnic, dar odata cu venirea toamnei au inceput sa arate ceva mai bine. Acum sunt sub zapada si sunt curios cum vor iesi in primavara.
Va voi tine la curent.
 

elipopa

Active Member
Mi-am luat si eu 2 plante, am citit tot ce s-a scris aici despre ingrijirea lor! e bine ca au pui, asa ca planta mama o sa o las in gradina la toamna si puii o sa-i tin impreuna cu catusii, sper sa reusesc sa o pastrez si sa o inmultesc! erau multe culori, dar mie acesta doua mi-au placut in mod deosebit si le-am preferat fiindca aveau si pui!
 

claude

Well-Known Member
Moderator
A mea a trecut iarna intr-o camera neincalzita. E afara de la jumatatea lui aprilie. flori pare ca n-are de gand sa faca sezonul asta...in schimb are 2 pui, unul mai maricel si altul micut, si cred ca un al 3-lea in formare. Poate o sa-mi fac curaj sa o pun in gradina...daca-mi da cineva o reteta de substrat verificata, ca stiu ca pericolul cel mai mare pentru ea in timpul iernii e umiditatea
 

magda

Active Member
Moderator
Felicitari Caline ! :clap: M-am inverzit de invidie . Doi ani a stat la mine ticaloasa si nu a vrut sa faca flori. Cum am maritat-o a si inflorit. Nici nu ii spun sotului meu ce ticaloasa am cocolit eu. Ma bucur ca a supravietuit cea roz.Arata perfect, parca acum ar fi proaspat cumparata. Pamantul din gradina ta are ingrediente magice, sau tu esti vrajitor ? Era preferata mea. Am cumparat 3 culori atunci - roz, portocaliu si alb. Una am dat-o la un schimb, una e la tine si cealalta a cazut victima pisicilor. Am pus la prins un pui acum un an si ceva si nu a vrut sa faca nici macar o radacinuta. In primavara asta s-a stafidit de tot si a ajuns la gunoi. Cand ma uit la planta ta imi vine sa cumpar din nou. Apropo ti-a rasarit ceva din seminte ?
 

fixpix

Active Member
OF Magda... De scos sa ti-o trimit inapoi, n-am de gand !
:evil:

Dar sper sa faca seminte multe si o sa o inmultesc!
Sau... face pui din radacina? O sa o urmaresc...

Pamantul... cel mai nasol posibil. E langa sant, unde am astupat cu pietre, nisip, cu scurgere rapida tinand cont ca e langa peretele mic de pietroaie din care e facut santu. Asa am citit ca ii place un pamant slab in nutrienti, ingrasamant... si asta i-am dat.

Semintele... doar 2. Mici, mici. dar si pe astea le-am plantat in apropierea asteia!
 

iudit

Well-Known Member
Moderator
Mi-am luat 2 lewisii de la Pitesti.De atunci una-ntruna au flori si au facut si seminte.Cand se seamana?Sa le las sa cada pe stancarie,sa rasara singure?

Intre timp a si inflorit din nou,una dintre ele:
 

fixpix

Active Member
Hmmm. Pe asta cum de n-am vazut-o si apreciat-o???
E superba. Nici nu stiu ce e... roz sau peach?

Cele doua mititele (din seminte cumparate) se pare ca au rezistat.
Doar ca, le-am plantat cam la margine spre sant, si s-au deplasat pietroaiele si s-a facut o groapa.
Credeam ca le-am pierdut. Dar dupa cautari indelungate le-am reperat!

 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Da, Claudia!
Lewisia e o planta hardy care daca mai este si intr-un loc usor adapostit, chiar numai niste pietre mari, sta fara probleme afara. :D
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Pai parerile erau impartite, unora le murise peste iarna asa ca mi-a fost teama s-o pun in gradina. Din cate am citit pe diferite site-uri, e mai sensibila la combinatia frig-umiditate si de-aia n-am plantat-o afara si ar fi de zona 6, si cum la mine au fost iarna asta -25...

Da' acuma o sa o dau afara, daca-mi si recomandati un sol potrivit pentru ea in gradina. Hmmm, daca stau bine sama gandesc am o zona in gradina cu pamant naspa, care nu retine apa, in amestec cupietris marunt ma gandesc ca ar merge.

Inca ceva...a mea a facut pui, cum se procedeaza cu ei, ca parca sunt lipiti de tulpina, nu au iesit din radacina. Cum fac cu ei dupa ce ii detasez? :?
 

fixpix

Active Member
Io am pus mult nisip mare (nu fin), pietricele si f. putin pamant de gradina.
N-am experienta cu despartitul puilor, asa ca nu te pot sfatui.
 

magda

Active Member
Moderator
Eu am despartit pui, erau dati din tulpina si nu au vrut sub nici o forma sa faca radacini. :(
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Asa sunt si la mine, din tulpina...deci mai bine-i las acolo, ca si-asa n-o sa am parte de ei :( Mai pe seara ma apuc sa caut ceva info, poate -poate...
 

ghia_don

Active Member
Claude, si eu le am de citiva ani in gradina si au rezistat fara probleme...iar la noi temperaturile sint mult mai mici decit in alte zone..Sper ca pina la sfirsitul saptaminii sa se topeasca zapada din zona unde le am, sa va spun cum au trecut si de iarna asta...
 
Sus