Inmultirea streptocarpusului

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Dragutul, are un mugurel de floricica :D
N-am apucat azi sa detaliez cu tine metoda prin care le asiguri umiditate substratului folosind carpa de bumbac imbibata in apa dar mi s-a parut o idee super. O sa incerc sa o folosesc si eu mai ales ca plec in concediu 2 saptamani si nu va putea sa vina cineva sa ude florile decat o data la 3-4 zile maxim.
 

emeclau

Active Member
din pacate, mi-au murit toate fragmentele de frunze variegate pe care le-am pus la inmultit , cu exceptia uneia singure ...dar si aia saraca, e mai mult moarta decat vie :x
deci, cred ca va fi tare muncit primul pui de strepto variegat , cand voi reusi sa -l obtin :rofl:
eu am sectionat frunzele in 2-3 buc. si le-am pus in substrat pentru violete cu pet in cap
aveti si alte sugestii, ca as incerca alta metoda ? :rose:
 

Fleur

Active Member
In perlit face mai usor radacini dar ramane acelasi "hop" la transplantare :roll: Perioada n-a fost deloc una potrivita fiindca si la mine nu s-a prins aproape nimic din ce am pus :( si erau dintr-ai mei deci macar 50% tot trebuia sa se prinda.
 

michaela

Active Member
Si eu am incercat pentru ultima data acum o luna................ nimic! pur si simplu s-au topit.............. :(

Felicitari emeclau!!! :D :clap:
 

Fleur

Active Member
Este mult prea cald pt ei emeclau. Cel mai bine se prind in sept-oct doar ca cresc tare greu sau feb-mar-apr cand merg cel mai bine fiindca primavara cresc mai repede. Daca-i pui toamna vei avea floricele primavara iar inflorirea va fi una bogata. Eu prefer imultirea de toamna ca iarna e mai putina treaba si pot sa-i bibilesc pe ei. Prin ianuarie-februarie ii despart si incep sa creasca frumos si cum nu le trebuie caldura prea mare am spatiu suficient pt ei.
 

emeclau

Active Member
ce temp. trebuie sa le asigur cand se raceste vremea? ( toamna-iarna)
si...multumesc ! :oops: Michaela
aaa..si mai am o intrebare...mi s-a parut mie sau la inmultirea prin fragmente fac cate un puiut?
 

Fleur

Active Member
Eu ii tin iarna l 15-18 grade. La fragmentele de frunza taiate transversal ies 1-2 pui la cele taiate longitundinal ies mai multi dar cresc mai greu si sunt mai greu de separat.
 

emeclau

Active Member
pai trebe sa ne intalnim la masa rotunda si sa ne duelam in stiinta :rofl: :rofl:
nu cred ca o sa renunt la ei, ca tare mi-s dragi...mai ales ca m-am luptat foarte mult pentru achizitionarea variegatelor :la telefon:
oricum am o bulina alba :wink: ca sunt frati cu violetele si necesitatile sunt similare pentru buna crestere a lor
Fleur, ma supraestimezi...recunosc ca sunt perfectionista totusi si foarte totala atunci cand fac ceva.. sunt de principiu' ori fac ca lumea ori mai bine nu fac nimic ...cateodata e obositor :pauza: ( asta era o paranteza :rofl: :rofl: ) ups...lauda de sine nu miroase a bine :ingeras: :ingeras:
 

Fleur

Active Member
Masa o pune aici, si nu ne duelam ci ne...completam si invatam impreuna :wink:
Sunt ei frati cu violetele dar cred ca frati vitregi ca violetele rezista fara apa mult mai mult decat streptocarpusii si nici preferintele in ce priveste temperatura nu sunt la fel.
Experienta acumulata isi spune cuvantul insa si ajungi sa-i simti, ca sa spun asa. Cel putin asa se intampla la mine.
Cat am lipsit sotul meu s-a descurcat excelant cu violetele dar la streptosi a fost dezastru :(
 

emeclau

Active Member
Fleur, intelept ai grait :hug:
numai bine si multa sanatate scumpului tau sot , ca te-a sustinut si inlocuit asa cum a putut el mai bine!
incerc sa mi-l imaginez pe al meu prestand asemenea munci si ma binedispun pe loc :rofl: :rofl:
 

emeclau

Active Member
apropo de udare, eu ii ud cand li se pleostesc frunzele ...asa stiu ca nu dau gres! intr-o jumatate de ora sunt " drepti " din nou :wink:
pe astia variegati i-am lasat in substratul cu care i-am primit..e super, le prieste tare streptosilor ....l-am tot analizat si parca e un amestec de ceva turba ( la noi nu am vazut asa ceva- e de culoarea argilei) , vermiculit ( asta sigur) si perlit de granulatie mica ( oare se gaseste si la noi???).
frunzele puse la inmultit ( fragmentele) le-am pus intr-o tava cu o carpa de bumbac si turnam apa in tava , carpa ramane astfel umeda si mentine adiacent umiditatea substratului ...pe cele cu substratul mai uscat le udam si pe sus cu foarte putina apa
am pierdut foarte multe frunze si eu, dar macar cele cateva care au ramas au facut foarte repede puiuti , care se dezvolta foarte frumos
pentru inceput, sa zicem ca e multumitor
 

Fleur

Active Member
MUltumesc emeclau! Si eu ma rog sa-l tina Dumnezeu sanatos pe sotul meu si recunosc: nu i-a fost deloc usor, dar totusi nu s-a plans ceea pt mine a contat enorm.
Cand te referi la pamant de culoarea argilei inseamna gri? La mine asa arata pamantul de padure si care este cel mai bun pt streptosi ca nu tine deloc apa, dar anul asta n-am avut timp sa ajung la padure si am pus numai de cumparat si cred ca asta tine prea multa apa.
Eu streptosii ii ud numai pe sus dar ii stiu pe fiecare cand trebuie udat fie controland pamantul cu degetul fie ridic ghiveciul si va dcat de usor e.
Se gaseste perlit cu granulatie mica si la noi, dar eu citisem pe undeva ca cel cu granulatie mica compacteaza pamantul de aceea eu il cern si pun numai granulele mari in sol iar pe cel marunt il folosesc la inradacinare simplu.
 

emeclau

Active Member
Fleur, pamantul de care spun eu e de culoarea nisipului ( maroniu - auriu ) ...in ceea ce priveste pamantul de padure, mersi de pont, nu stiam...am sa merg si eu neaparat sa ma aprovizionez, ca am aici unde, slava Domnului! :)
si mie mi se pare ca substratul cumparat retine prea multa apa...din cauza asta am pierdut multe frunze si pui , trebuie neaparat sa gasesc o formula mai buna de pamant pentru flori!
 

Fleur

Active Member
De la padure razui numai stratul de deasupra, cel format din frunzele descompuse, care este destul de subtire 2-3 cm, uneori nici atat. Este destul de migalos de recoltat acest pamant si trebuie sa ai la tine o grebla sa inlaturi stratul de frunze uscate, o sapa sa razui pamantul, un faras cu care sa-l pui in pungi, galeti etc si...cat mai multe maini :wink:
Eviti sa iei de sub stejari, fiindca frunzele lor au prea mult tanin.
 
Sus