Indragostiti de trandafiri

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Super!!
Daca ai putea sa ne dai o idee si in ceea ce priveste caracteristica esentiala pentru care apreciezi un soi anume (vigoare, inflorire indelungata, parfum, crestere rapida, etc) ...stiu ca e f greu dar in masura in care e posibil ar fi excelent!
Multumim! :marfa:
 

Cristiana

Member
Mirelush, la mine New Dawn a avut o dezvoltare pe masura asteptarilor, adica in doi ani a devenit un monstru de tufa. Anul trecut i-am dezgropat cu mare chinuiala, unul ca sa-l mut iar celalat l-am daruit bonei lui David, pa asta din urma abia am reusit sa-l infig intr-un portbagaj generos de masina combi, asta cu toate ca l-am tuns si fasonat inainte. Asa ca sper ca i-ai dat o locatie pe masura asteptarilor fiindca e o tortura sa-l muti mai incolo.

Nu ai facut rau ca ai atras inca o data atentia asupra potentialului pe care il au tufele de trandafiri, va sfatuiesc inca o data sa studiati bazele de date si in functie de ceea ce gasiti acolo sa va intocmiti planul peisagistic. Cea mai bogata baza de date am gasit-o (se putea altfel?) la americani http://www.helpmefind.com/plant/plants.php aici e suficient sa introduceti numele varietatii care va intereseaza si sa aflati datele care va intereseaza precum si multe fotografii.
 

mirelush

Member
Cristiana, sper ca anul acesta trandafirul New Down sa aiba o mult mai dezvoltare buna, pentru ca pozitia lui e ok. Am mai patit la fel si cu Ilse Krohn Superior - ( in primul an de-abia "sufla" iar in anul urmator si-a revenit, a crescut mult si m-a rasplatit cu flori pana la inghet ).

gradinar1, nu stiu cu exactitate toate criteriile dupa care este evaluat un trandafir de catre specialisti. Pot sa-ti spun eu ce apreciez la acestia. Daca inainte sa am gradina imi placeau doar trandafiri cu forma eleganta, perfecta, o singura floare pe tija ( aceasta de preferinta lunga ) - thea in special, acum dupa mica experienta care o am pot spune ca nu e obligatoriu ca trandafirii de acest soi sa fie "vedetele" in gradina. De ex. Bonica 82. Un soi pe langa care as fi trecut fara sa-l bag in seama. ( floribunda, flori mici, roz) dar care in gradina iti ofera un adevarat spectacol. In plus are rezistenta buna la frig si boli. Imperatrice Farah – foarte frumos si elegant – dar mofturos in gradina ( sensibil la ploaie si la fainare si nu numai ).
Sigur ca vigoarea, inflorirea repetata, cresterea rapida, rezistenta la inghet precum si la boli conteaza mult in alegerea unui trandafir. La toate astea ma uit cand aleg unul ( desi, recunosc mai fac si exceptii - din dorinta de a experimenta ) dar cel mai mult ma intereseaza cum se comporta floarea in timp. De la faza de boboc pana se scutura. Nu ma deranjeaza daca se decoloreaza atat timp cat trecerea dintr-o culoare in alta se face frumos ( - de ex. Remy Martin in faza de boboc e portocaliu si se decoloreaza pana la un galben-piersica deschis uneori cu nuante roz ). Cel mai mult ma deranjeaza trandafirii care au petalele sensibile ( ori se ard de la soare, se pateaza sau atunci cand incep sa se treaca au aspect de " floare uscata" ). Sa nu ma intelegeti gresit eu curat frecvent trandafirii, nu ii las uitati. Din pacate nu pot da exemple de astfel soiuri ( cu toate ca am si de astia ) dar nu i-am identificat inca.

mihai 63, revin cat pot de repede cu lista.
 

Cristiana

Member
Mirelush, in gradina vedete sunt trandafirii de... gradina, adica cei creati pentru parcuri si cataratorii, studiati pentru a rezista la cele mai vitrege conditii. Mie personal imi plac mult si soiurile englezesti, pacat ca la noi se gasesc putine varietati iar cei din import sunt scumpi.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Foarte bune comentariile, fetelor! asteptam in continuare sugestii...

In ceea ce ma priveste, eu am avut in gradina doar The Fairy si Holstein Perle - de care am fost foarte multumita: au inflorit din iunie pana in octombrie in conditiile in care nu au primit nici ingrasamant, nici nu am stiut ca trebuie taiate florile dupa fanare, ce sa mai, habar n-am avut ce sa le fac, i-am lasat de capul lor.

Si sa nu uitati si de trandafiri parfumati - aveti? ce soi?
Dar acoperitori? care sa se comporte bine si sa se si dezvolte? eu mi-as dori cateva tufe in jurul unui mesteacan...
 

mirelush

Member
Cristiana a spus:
Mirelush, in gradina vedete sunt trandafirii de... gradina .
:rofl: asta spuneam ca am observat si eu.
Imi plac si mie trandafirii englezesti. Au o eleganta aparte si unii sunt parfumati. Nu am cine stie ce varietati, cateva soiuri 6-7 ( din cele ce se gasesc la noi ).

gradinar1 - din pacate nu am deloc experienta cu trandafirii acoperitori. Cat despre trandafirii parfumati, in afara de cei engelzesti nu am decat un soi, din pacate inca neidentificat.
 

Mali_

Member
Ca trandafiri parfumati, eu am in gradina Graham Thomas. Este galben, dar culoarea variaza spre portocaliu. Miros frumos, dar nu foarte puternic. <table><tr><td><a><img src="http://lh4.ggpht.com/_oniNQPTQRWg/SRq__LQtEPI/AAAAAAAAD6o/8YS3jd_0MDY/s144/trandafiri%20si%20levantica.jpg"></a></td></tr><tr><td>From <a>gradina</a></td></tr></table>. Eu am plantat Graham Thomas alternativ cu levantica, tot la sfatul cuiva avizat. Am citit ulterior ca este o combinatie nu numai frumoasa, ci si sanatoasa, deoarce levantica tine departe anumiti daunatori. Mai am un trandafir parfumat, doamna de la florarie mi-a spus ca se numeste "doamna in mov". <table><tr><td><a><img src="http://lh4.ggpht.com/_oniNQPTQRWg/SZHTLkRIrUI/AAAAAAAAHfY/bnw6Hrk9z_Y/s144/DSCN3556.JPG"></a></td></tr><tr><td>From <a>gradina</a></td></tr></table>
Stiu denumirile acestor doi trandafiri pentru ca i-am cumparat de la o doamna care este pasionata. Pentru ceilalti, cumparati din supermarket, sau Metro, sau produsi in serie, nu am retinut numele si pentru ca am cumparat unul rosu si a iesit alb.
 
A

Anonymous

Guest
Intreb si eu pe iubitorii de trandafiri daca au in gradina trandafiri de Damasc,cu flori mov si aroma puternica,rosa damascena?
Va rog frumos sa-mi spuneti si mie de unde i-ati procurat,si va multumes deosebit de mult.
 

iudit

Well-Known Member
Moderator
Pentru ca vorbiti de trandafiri mirositori,dau si eu cu parerea si va spun ca mie personal imi place acesta:
Double delight.
Il am cativa ani in gradina.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Defne a spus:
Intreb si eu pe iubitorii de trandafiri daca au in gradina trandafiri de Damasc,cu flori mov si aroma puternica,rosa damascena?
Daca vreti sa mergeti in excursia propusa de Defne si pe care v-as sfatui sa nu o ratati o sa vedeti si astfel de trandafiri.Si ca sa va excit simturile si dorintele o sa va rog sa deschoideti acest link fiindca este interesant:
http://images.google.com/imgres?imgurl= ... o%26sa%3DX
 
A

Anonymous

Guest
Multam Gabiuta ca ai readus discutia,eu nu indrazneam sa reiau invitatia,ma hotarasem sa merg solo(doar cu )consensu.Intre timp nu am stat am gasit si alt site cu rosa de Damasc,si care se gasesc tot in vale,iar la culoare mov.Ma duc sa copiez site-ul si revin cu datele.
 
A

Anonymous

Guest
Defne a spus:
Intreb si eu pe iubitorii de trandafiri daca au in gradina trandafiri de Damasc,cu flori mov si aroma puternica,rosa damascena?
Mie nu-mi raspunde nimeni,trebuia oare sa ader la grupul iubitorilor de trandafiri,nu l-am intalnit pe aici.
Sau mai bine intreb la fundatia domnului profesor Wagner,daca tot am aderat si la fundatie,cred ca de acolo pot sa si procur.
 

Cristiana

Member
Defne a spus:
Defne a spus:
Intreb si eu pe iubitorii de trandafiri daca au in gradina trandafiri de Damasc,cu flori mov si aroma puternica,rosa damascena?
Mie nu-mi raspunde nimeni,trebuia oare sa ader la grupul iubitorilor de trandafiri,nu l-am intalnit pe aici.
Sau mai bine intreb la fundatia domnului profesor Wagner,daca tot am aderat si la fundatie,cred ca de acolo pot sa si procur.
Defne, probabil ca cei care au citit ieri pe aici nu au raspuns la intrebarea ta, iar cei care au raspuns poate nu au intrat ieri sa citeasca, nu fii atat de nerabdatoare.

Eu am un singur trandafir care pare sa fie ruda cu cel pomenit de tine, este vorba de http://www.egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=5522 General Mac Arthur, si nu este mov ci mai curand roz inchis. Foarte, foarte parfumat, un urcator viguros, dar destul de sensibil la boli. Asta nu inseamna ca m-as lipsi de el, parfumul si frumusetea lui compenseaza bataia de cap cu tratamentele.

Acum sa nu te astepti sa-ti mai raspund pana deseara, merg si eu ca omul la munca .
 

Jasmine

Member
:hipnotizat: Doamne, ce frumos e, sa nu fie de deochi!...tare bine i-ar sta si in gradinita mea... dac-o avea si el placerea asta...doar sa-l gasesc... :?
 
Sus