de zambile
...salut, am si eu un iaz cu Koi si plante, am vazut ca va necajiti de zambilele de apa, vreau sa zic ca la mine in iaz au mers forte bine, de la doua zambile am ajuns intro vara la 50 (daca nu mai multe), s-au dezvoltat foarte rapid, acum ca a dat frigu am ales cateva si le-am dus in casa in recipienti cu apa de la robinet, restul le-am aruncat, dar cu greu ca imi plac mult si mie mila, in fine...
....despre culoarea galbena a lor..cred ca din cauza lipsei de nutrientii de care au nevoie, asa au inceput sa sufere si acum cand le am in casa, dar pe unele le-am pus in geam la lumina...sper k si lipsa de raze solare sa fie unu din motivele pentru care au cam ingalbenit...
...mai am si doi nuferi, care au fost pusi prima data la apa mica ca sa dea frunzele apoi treptat i-am bagat la adancimi mai mari pana au ajuns la 1.5 m, si de acol au inflorit si tot dat frunze pana acu in toamna, am sa ii las pe fundul iazului la iarna.
...irisi de apa i-am scos din apa si i-am plantat in pamant pana la primavara...asa o sa fac probabil si cu trestia din ghiveci...
...pestii am sa-i las acolo la 1.5m adancime nu cred k o sa aibe probleme la iarna...a de curand am si o broasca testoasa...care pana la primavara o sa hiberneze si ea cu pestii, apoi am sa-i fac separat un mic iaz...
....Problema cea mai mare la mine erau algele filamentare....toata vara m-am luptat cu ele.....cu tot cu nuferi si zambile ce imi acopereau luciul de apa cam 90 %....tot au dat la greu....cred ca din cauza ca nu am un filtru pe masura (e aproape inexistent dar imi iau unfiltru de 10.000 litri si sper ca pompa mea de 1.500 litri/ora sa fie indeajuns) si din cauza soarelui (am avut un fel de paravan din trestie facut, dar nu prea a fost de folos)...si ma gandeam ca sa am umbra la anu peste iaz...ori sa plantez bambus (de la un preten ) langa iaz in partea soarelui...ori , si, sa construiesc ceva de genu unui foisor peste iaz (imi place sa construiesc) care sa-mi tina umbra.....
..poze....
http://www.koiandpond.blogspot.com/