Iazul meu-goodmans

kaenderr

New Member
Multumesc. Am luat si eu din hornbach sambata niste "supozitoare" Vilmorin. Erau de doua feluri: de inverzire si de inflorire. Am luat tipul al doilea si acum asept sa infloreasca nuferii :).
 

goodmans

Member
Sa revenim ca sinteti mai amortiti decat pestii din iaz.

Ca sa dezmortesc putin sectiunea,avand in vedere ca noi,posesorii de iazuri,sintem amortiti ca si pestii pe timp de iarna,spre deosebire de acvaristi care isi admira comorile indiferent de sezon,m-am gandit sa va arat si voua cu ce trasnai ma ocup eu zilele astea.
Si mai mult ca sa uit de necazul ca mi-au murit 2 pesti.Ultimii doi carasi primiti de la cineva care vroia sa le dea drumul pe Dambovita.Apa fiind foarte rece si pestii neacomodati,nu au rezistat nici la mine.Ultimul mi-a murit azi desi am reusit sa-l prind,fiind mai cald si iazul dezghetat,si sa-l bag in casa de cateva zile.Tot a murit.

Iata cateva poze cu materialele folosite,o parte,pt ca le cumpar treptat in functie de buget.
La baza sta o cutie luata de la ikea,de 160L pe care am dat 80ron cu tot cu capac.
Buretii de filtrare sint foarte ieftini la hornbach in aceasta perioada.daca asta vara erau 32ron acum sint doar 19ron/bucata.
Perii de spalat sticle la 3.6ron bucata tot de la hornbach.Cele 30 bucati vor alcatui primul material filtrant,din prima camera a filtrului.Apa va intra pe la baza cutiei prin stut de 1 1/4 toli,va urca prin perii unde va ramane mizeria de dimensiuni mari.Practic ea va ramane la baza camerei de unde va fi evacuata printr-un robinet.Daca puneam intrarea pe sus,mizeria ar fi ramas in perii si mult mai greu de curatat.
Ulterior apa trece in camera a doua tot pe la baza si va urca prin fagurele facut din bureti filtranti grosieri.Buretii nu se unesc pur si simplu,se lasa niste gauri pt a nu se colmata filtrul.
in camera a treia se vor gasi saci cu roca vulcanica filtranta sau zeolit,inca nu am cumparat pt ca nu au pe stoc.Cand vor aduce voi lua 2 saci de 10Kg la 45ron/sac.
Ma bazez mai mult pe filtrare biologica cu acest filtru deoarece mediile de filtrare din el sint de cel putin 20 ori mai numeroase fata de filtrul hozelock bioforce UVC 24000 care pe langa 2 maini de medii K1 mai are 2 bureti.
Filtru va avea in fata un filtru UVC resun de 36W si o pompa de 4000L/h.
Acolo unde au fost montati peretii despartitori ai camerelor,am introdus in acel policarbonat cate 2 tije filetate de 5mm cu placute metalice si piulite pt a nu se deforma cutia la cei 140L de apa care vor circula pe acolo.Evident ca am etansat si cu ceva silicon pt acvarii.
Am luat din piata niste ladite de palstic de la lamai pe care le voi decupa astfel incat sa alcatuiasca "pat" pt mediile filtrante,si sa ramana un spatiu de 5cm la baza cutiei pt sedimentare mizerie si pt a monta robinetii de evacuare in lateral.
Poze voi mai pune in functie de stadiul proiectului.
Preturi:
Cutie 80*60*40: 80ron capac inclus
policarbonat 1cm grosime 1mp:45ron
profil fixare policarbonat:40ron
banda dublu adeziva: aveam prin casa-folosita la fixarea profilelor,ulterior am pus si silicon.
bureti 50x50x2 5bucati grosier+1buc fin:114ron
silicon acvarii:10 ron
perii 30buc:108 ron la perii am taiat cozile ulterior pentru a fi asezate mai usor.
roca vulcanica 20KG:90ron
tije,piulite,racord intrare furtun 1 1/4 toli si evacuare de 2x2 toli:100ron

un total sub 600ron pt filtru cu tot cu medii de filtrare.
filtrul va avea in dotare si o pompa de oxigenare tetratec aps300 cu 2 pietre puse intre peretii despartitori ai camerelor pt o oxigenare adecvata a coloniilor de bacterii:65ron dar eu am deja
si un filtru UVC resun 35W luat deja de anul trecut:280ron (acum e un pic peste 300ron)
pompa Vario 4000L pe care deja o am:248ron
Un kit complet de aprox 1200ron.

Din proprie experienta va spun,ca acest filtru isi va face treaba cu succes in iazuri intre 10.000 si 20.000L
Solutii asemanatoare se gasesc in comert,oase biotec 10.1,kamizu 9 de exemplu,care costa pe piata noastra incepand de la 500 euro doar filtru,fara pompa de aer/apa sau UVC.

Acest topic nu se adreseaza celor cu bani,care isi permit filtrele scumpe din comert sau a celor care adopta solutii profesionale de filtrare.Evident,se adreseaza celor de rand ca si mine.
Sper sa va fie de vreun folos si va astept cu idei.Nu uitati ca:
Filtru are 80*60*40 cca 140-160L si un flux de cca 3000-4000L/h
Filter brushes din comert costa 15-20 euro/lire bucata si fac exact ce fac si periile pe care le vedeti in poze la 3 lei bucata.
Buretele este dedicat pt filtrarea apei si este cumparat din magazin de profil,la fel si mediul de filtrare din roca vulcanica(un material ideal pt coloniile de bacterii,si care nu se gaseste in filtrele sub presiune,sau in cantitate mica in filtrul de la Ubbink 7000 de exemplu,comparativ cu 20KG cat am eu in acest filtru)














 

goodmans

Member
Am mai lucrat la filtru,care a ajuns in stadiul urmator.
Mi-au venit si inelele ceramice 18L








am sa mai pun 2-3 poze dupa ce cumpar saculeti pentru inelele ceramice,ca sa le bag in filtru.
 

vatany

Member
re

ceau goodmans

imi poti spune te rog ce pompa de oxigen ai?adica cea care ai folosit o iarna..
nu ti au inghetat niciodata furtunasele ce duc aerul in apa?
 

goodmans

Member
salut
eu am incercat diverse pompe de la diversi producatori dar singura care functioneaza neintrerupt de peste 2 ani este tetratec aps(150 am eu dar 300 sau tetrapond ar fi perfect daca ai buget) si este singura care mi-a pompat la 2m adancime,restul sera 500 de exemplu,nu invinge presiunea apei.
Si la mine inghetat furtunele,faceau dop de gheata,cand aveam pompa in casa,aerul cald odata iesit pe furtunul din exterior,condensa si gata dopul de gheata.
Solutia a fost sa scot pompa afara cu totul si sa ridic piatra la 30-40cm de suprafata apei.Nu a inghetat deloc nici la -15 grade cateva zile consecutiv.
Am pus pompa pe margina iazului in apropierea unei prize de gradina,am pus o ladita de lemn peste ea si o folie cu bule.Cand a nins mult nici nu se mai vedea,dar tot pompa oxigen cu succes.
Recomand tetratec aps 300 sau tetrapond.Este foarte buna si 150 si ieftina 65ron.Eu am cumparat la 18ron un kit de membrane de schimb pt la primavara pt ca merge de 2 ani 24/24.
 

goodmans

Member
am terminat filtrul,mai am de pus doar un robinet de evacuare si sacii pentru inelele de ceramica,peretii i-am inlocuit cu plexiglass de 8mm,fiind mult mai rigid si mai usor de fixat.



 

vatany

Member
re

si eu am ceva pompa de la terta..dar nu mai stiu exact modelu..e cu 2 iesiri..si e gen farfurie zburatoare cu picioare..cam la 70 lei..la mine e afara dar tot a facut dop de gheata..si nu stiu de ce..si inca am inbracat furtunasele..in burete de izolat tavi..si degeaba..tre sa ma gandesc la alta solutie..abia astept primavara..sa fac ceva cu iazu..ca tot scapa apa..are ceva fisuri..si o s apun folie.

apropo..furtunasele..cum leai tras la iaz?suspendate..pana la mijlok si apoi in jos?
sau leai dus pe margine pe jos?

numa bine :)
 

vatany

Member
re

mai mai ce filtru ti ai tras..mistoo..creaca abia astepti sal pui in functiune..

si eu tre s ama gandesc la un filtru mai mare..ca incep pesti s a creasca..
 

goodmans

Member
furtunul e lasat liber,e acoperit de zapada pe mal si prins in gheata la malul apei,se observa in poza
de cand l-am pus asa,n-am mai avut probleme,e si mai scurt furtunul acum,are cca 2,5m
pompa aia e,cu patru picioare ca un ozn si daca e cu 2 iesiri inseamna ca e aps 300 sau 400 ca aia de 150 are o singura iesire.
cand aveam pompa in casa,furtunul in exterior era izolat exact cu din ala pt tevi si pateam la fel ca tine.
 

vatany

Member
re

ai facut desenu ca un artist :p msms

deci furtunul dac e pe apa si ingheata..nul strange gheata??se pare ca asta nam stiUto..:)
 

goodmans

Member
uite ca n-are nici pe dracu,asa ii place lui...in natura
ce m-am stresat inainte,sa tin pompa in casa,sa izolez furtunul,etc
si ingheta in prima zi cu -5 grade si uite ca asa.....o duce mult si bine.
furtunul a fost prins si in gheata de 8cm si ochiul de apa era restrans la un cerc de 40cm cand au fost saptamanile alea cu -10 /-15 grade si nu s-a obturat,practic ramasese copca doar cat bolborosea apa linga incalzitor.
 

goodmans

Member
Da,am unul de 100W luat in toamna de la un magazin din Iasi cu 120ron,la recomandarea unui coleg forumist de pe "acvarist".
Daca stiam ca rezolv treaba cu inghetatul furtunului,nu-l mai luam.
Oricum isi face treaba in sensul ca atunci cand ingheta furtunul mentinea in jurul lui cca 5cm de jur imprejur fara gheata.
O sa-l pastrez oricum ca backup in cazul in care se opreste pompe din diverse motive.Ca si daca ingheata definit e mai greu si nerecomandat de spart gheata.
 

vatany

Member
re

ca mi se parea ca e cam mare raza..iazului..ce nu e inghetata..acuma nici numi dau seama exact ce dimensiune este..dar oricum pare mare..
 

goodmans

Member
conteaza un pic nu zic nu,raza "cercului" dezghetat are cam 1-1.5m,pt ca incalzitorul ala are ciuperca aia de pluteste si un tub cu rezistenta de vreo 30cm.Daca pui piatra de aer linga el cum am facut eu,bulele de aer in ascensiune ridica apa aia putin mai calda la suprafata si de aia.
Oricum sfatul meu este sa nu luati copca din aia de polistiren,e degeaba.
Ingheata apa pe linga ea,beton,dupa care se aseaza zapada si gata,e totul obturat,nu mai iese nici un pic de aer,in schimb poate fi si ea ajutata de o piatra de aer.
 

goodmans

Member
Salut Ovidiu,
Este gheata ca la balamuc,am un incalzitor de 100W + 2 pompe de aer ca sa mentin copca si tot ingheata cateodata la -20 grade cate sint.
Mai arunc un praf de sare pe copca sau apa fiarta sa se dezghete.
Ce sa-i faci...iarna grea!
 
Sus