Gutui japonez - Chaenomeles japonica

carmenn

Member
Aveam planta asta de ceva timp, insa nu-i stiam denumirea. Are aspect de arbust decorativ prin flori primavara ( flori rosii, rozii ) iar acum e prima data cand vad ca are si fruct, mai precis " gutuia japoneza ".
Se preteaza bine ca un gard viu sau tufa de gradina, si nu e pretentios ]n ingrijire.
Fructele am vazut pe net ca sunt doar ornamentale, iar inmultirea se poate face prin butasire, primavara sau la inceputul iernii, dar e foarte dificila, recomandandu-se dezlipirea puilor de la baza. Se poate practica si inmultirea prin seminte, dar florile apar dupa ce planta are un an.
Este , se pare, recomandat pt incepatorii in arta bonsailor...
 

camic

Member
CARMENN am si eu 3 lastari de gutui japonez si acum trebuie sa ii pun in pamant ca erau prea mici in primavara cand i-am cumparat.
Eu vroiam sa iti spun ca stiam ca fructele sunt comestibile...stiu pe cineva care are si mi-a spus ca face peltea si cica sunt mai aromate decat gutuile normale.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Asa stiu si eu, ca sint mai aromate fructele dar sint si mult mai tari la pulpa. Adica neprelucrata nu prea e comestibila, atita e de tare si astringenta.
Are insa un parfum si aroma deosebite. Se poate pune un fruct intr-un butoi de tzuica si ii da o aroma de nota 10. Pe linga compot se poate apoi face si un suc foarte bun dar nu ii stiu retzeta. Ideea e ca sucul se face oarecum similar cu sucul de soc. Fructul ar trebui sa reziste mai bine peste iarna in camerele racoroase decit gutuia normala.
 

carmenn

Member
da a incercat cineva sa manace?
eu oricum in productia de anul asta am o singura gutuie, careia ma gandeam sa-i recoltez semintele mai pe la sfarsitul toamnei, deci pana la peltea, compot...mai am de asteptat.
:wink:
 

calin123

Member
1. fructul de Chaenomeles japonica este mult mai mic decit gutuile obisnuite ,sigur este comestibil ( prelucrat termic sau murat de preferat caci crud iti rupi si strepezesti dintii ) dar daca vrei sa faci dulceata nu stiu cine isi risca degetele sa dea pe razatoare un fruct mic cit o minge de tenis si dur , pentru peltea e mai simplu caci nu trebuie decit taiat fructul.
2.Planta Chaenomeles japonica da din radicini o multime de pui astfel incit nu merita alta metoda de inmultire decit dezlipirea puilor de la baza.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Am plantat si eu unul acum vreo citeva zile.
Am mai avut(daruit anul trecut,multumesc :!: )dar pur si simplu a pierit.Am constatat ca nu mai este.Sau o sa dea din radacina???

La cel plantat acum cred ca nu am nici o sansa sa faca flori in primavara asta dar eu totusi intreb:eek:are :) se poate :?: :mrgreen:
 

DracuMic

Member
Fetelor de unde ati luat pomii astia?
eu cum pot face rost de unul ca tare ma intereseaza specia(nu spun ce am de gand cu el)
sau are cineva si nu-i mai trebuie :) ?
 

cornelia

Fondator
Membru staff
angela draganoiu a spus:
miine vreau sa ma duc la hornbach sa iau un chaenomeles japonica, pre numele sau popular gutui japonez, si va rog sa ma sfatuiti unde sa-l pun in gradina.
cornelia a spus:
Pamant bine drenat si soare direct. Vezi ca n-o sa fie foarte inalt - sa ai grija sa nu fie invadat de vegetatie si sa ramana fara lumina si aerisire.
 

miha

Member
L-am pus prin 2006...cred. Si anul trecut a inflorit in gradina mea, dar nu-mi placea locul unde era...asa ca in primavara asta l-am mutat... nu credeam ca mai infloreste anul asta...dar ... surpriza...m-a bucurat cu flori...si pe langa asta cu foarte multi pui pe care i-am dus la munca si i-am distribuit ... doritorilor... :)
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Si eu am pus unul anul asta dar abia da frunzele.Din cite stiu eu ii trebuie multa apa la inceput ca sa se dezvolte bine.Tu cum ai facut?
 

miha

Member
Chiar nu l-am tratat "preferential". L-am pus pur si simplu in gradina... cu apa in groapa in care l-am plantat ( ca la trandafiri) si apoi nu i-am acordat mai multa atentie decat celorlate plante, le-am udat pe toate...odata.
Nu e pretentios ...si in cativa ani face o groaza de pui... :D
 

sicora fabian

Active Member
popgeo a spus:
Gutuiul Japonez este un arbust de talie joasa..ina in 2-3 m. Are de obicei flori foarte aspectuoase de variate culori, rosu, portotcaliu ,roz , galben, alb , crem, si combinatii ale acestora.
Florile sint in general simple, exista insa si varietati cu flori duble. Acest arbust i infloreste in general cam pe cind ii dau si frunzele, dar exista si varietati care fac flori inaintea frunzelor.

Florile sint si ele variate de la foarte mici 1.5 cm... la mari 4-5cm..

Se preteaza si ca bonsai si exista grupuri dedicate de hibridizare care incearca sa creeze forme mai exotice.

Exista si varietati care au mai multe culori ale florilor pe aceeasi planta sau chiar in acelasi manunchi de flori.

Iata o scurta lista a varietatilor disponibile:

* Chaenomeles 'Cameo' - flori de culoarea piersicei.
* Chaenomeles cathayensis - Rezistent pina in zona climatica 6, cu flori roz sau albe

* Chaenomeles 'Hime' - Flori rosu intens with antere galbene
* Chaenomeles 'Iwai Nishiki' - has 2
inch, bright red double-flowered blooms that form in clusters.
* Chaenomeles 'Kurokoji' - the
cultivar with the darkest red flowers, almost like velvet.
* Chaenomeles japonica (also called
C.maulei): Maul's flowering quince, Japanese flowering quince, Japanese quince - a very popular bonsai, the original varieties have red, salmon or orange flowers. Grows to three feet tall. Hardy in zones 5-8.
* Chaenomeles japonica 'Chojubai':
Chojubai quince.
* Chaenomeles 'Orange Delight' - This
cultivar, with its orange flowers, pale leaves and low-growing habit, is a sure-fire fruit former.
* Chaenomeles 'O Yashima' - forms huge fruit.
* Chaenomeles speciosa (also called C. lagenaria) - These plants have shiny, toothed oval leaves which stay green well into autumn, and will grow up to six feet. Zones 5-8.
* Chaenomeles speciosa 'Nivalis':
white flowering quince.
* Chaenomeles speciosa 'Rosea Plena'.
* Chaenomeles speciosa 'Toyo Nishiki' - Its outstanding feature is that it may bear red, white and pink flowers all on the same plant. Not all plants bear red flowers, and a plant may not have red flowers every spring. Murata claims that only plants of 50 years or older have red flowers. This would not explain lack of red flowers on a previously red plant. Strangely, grafts and cuttings made from old plants usually
don't have red flowers for a few years.
* Chaenomeles x superba - a hybrid
between C. lagenaria and C. japonica.
* Chaenomeles x superba 'Corallina' -
Red/orange flowers.
* Chaenomeles x superba 'Crimson and
Gold'.
* Chaenomeles x superba 'Etna' -
vermillion flowers.
* Chaenomeles x superba 'Incendie'.
* Chaenomeles x superba 'Pink Lady' -
rose pink flowers.
* Chaenomeles Toyo-Nishiki'
Floria a spus:
Pe al meu l-as incadra aici http://www.gardengiftcompany.com/chaeno ... 991-0.html
Chaenomeles × superba 'Crimson and Gold'
ena a spus:
E superb, Floria. Sa-ti traiasca!
Dupa cati ani infloreste?
 

sicora fabian

Active Member
Pe langa cele spuse de Popgeo, merita mentionat si faptul ca gutuiul japonez infloreste pe lemn batran, un avantaj enorm pentru gardurile vii tunse.
Nu este pretentios la sol insa apa in exces il omoara.
Fructele nu sunt toxice, pot fi consumate si ca atare, doar ca-ti fac gura "punga" :rofl: fiind foarte astringente.
Poate fi condus si cu trunchi.
 
Sus