Eden 85 (Pierre de Ronsard)

bradut

Well-Known Member
Multumesc mult pentru sfat. Oricum, cu mutarea asta a gradului voi mai avea de mutat si alti trandafiri, care sunt in al doilea an la mine in gradina si au crescut ceva. Nu as scurta ramurile in toamna fiindca aici e destul de frig si mi-e teama sa nu inghete. Pe de alta parte, nu stiu in ce masura va putea suporta aceasta mutare un trandafir care a crescut destul e multisor. Ma gandesc sa sap mult in jurul lui si sa-l iau cu tot cu balotul de pamant.
 

gabrielais

Active Member
eu am mutat unul in primavara, sarmanul de el l-am smuls efectiv din pamant, ca nu mi-a iesit faza cu balotul.. :rofl: nici nu ma gandeam ca se va prinde, dar a facut si flori; in toamna cred ca va fi mult mai sigura operatiunea, deoarece plantele nu vor mai fi in vegetatie; mult succes!
 

bradut

Well-Known Member
Eu sper sa-mi iasa faza cu balotul, in toamna :D . Astept sa vina niste ploi si poate reusesc. Oricum, hm, am emotii. :?
 

carla

Active Member
Stai linistit, Bradut, chiar daca nu reusesti sa iei tot balotul de pamant sau nu poti scoate chiar toate radacinile, din experienta iti spun ca trandafirii nu fac mofturi la transplantari. Eu am mutat cred ca peste 20 de trandafiri in ultimii ani, si primavara si toamna, si toti s-au prins. Ba acum o luna m-am apucat sa sap dupa radacinile de menta din gradina, care se infiltrasera pe sub un trandafir, si a trebuit sa-l scot din pamant in plina vegetatie ca sa pot cotrobai mai bine. Cel mai batran trandafir pe care l-am mutat avea 3 ani si era destul de marisor. Daca il plantezi imediat dupa ce-l scoti din pamant si uzi bine n-ar trebui sa fie probleme.
Eu sunt curioasa insa daca vei reusi sa-l conduci pe Eden Rose ca si catarator. Stiam ca in zonele cu clima rece creste arbustiv si nu se inalta prea tare. Abia astept sa vad rezultatele :D
 

bradut

Well-Known Member
Multumesc de incurajari si de safturi din experienta personala. :D

Cu Eden Rose ca urcator prin zona asta de nord, si eu cred ca nu prea am mari sanse. Mai mult decat atat, pot spune ca in general clima este mai ploioasa aici, insa anul acesta a fost unul de exceptie din acest punct de vedere. A plouat foarte putin si in mai, si in iunie. De aceea florile au rezistat frumos. Anul trecut a fost foarte ploios si florile lui Eden au aratat aiurea. Cel mai bine ar fi fost daca il puneam pe langa fereastra, sub streasina (dar, din pacate, locul acela este ocupat).
 

carla

Active Member
Exact din cauza asta ezit eu sa-l cumpar. Desi imi place foarte mult trandafirul asta, am tot citit ca la ploaie, avand floarea foarte plina, se umple cu apa si tinde sa se rupa. Iar la mine ploua foarte des, cand zice la TV averse in zona de deal si de munte la mine gata, ploua :(
Asa ca ma multumesc sa-l admir la voi
 

iris

Active Member
mihai63 a spus:
:( Mi-am cumparat si eu saptamana trecuta 4 Eden la container cam la 1 metru inaltime aveam de gand sa realizez doua arcade si acum nu mai stiu ce sa fac daca cresc doar pana la 1,80 m nu e ok ori trebuiesc frezati intr-un anumit fel sa se dea pe brazda? Mihai cati ani are Edenul tau ?
 

gabrielais

Active Member
vai..ce frumusete e Edenul..abia astept si piticul meu sa creasca! la toamna mai am de gand sa achizitionez cel putin inca o bucata!

Carla, sa stii ca eu mai am trandafiri care tot asa zice-se ca se rup florile din cauza ploii..dar sa stii ca au rezistat ok, asa ca nu e un motiv asa de ingrijorare; in momentul cand va fi mare planta su plina de flori, daca se vor rupe 2-3 nu va fi asa bai mare, nu? curaj la achizitionare :wink: ca e prea frumos!

Iris....de unde i-ai luat asa mari? :eek:
 

iris

Active Member
:) I-am cumparat de la Dacardi Oradea cu 70 Ron / buc. am sa le fac poze cand ajung acasa ,merita toti banutii . :)
 

gabrielais

Active Member
ptii..ce de magazine peste tot fetelor, mai putin la noi in oras..la noi mai nimic... :cry:
succes mult cu ei Iris!
 

gabrielais

Active Member
:eek: Iris, sunt superbi!!! si la cum arata nici scumpi nu-mi par...tu ma faci sa vin in calatorie la Oradea.... :rofl: sa vizitez si eu magazinul ala minune.. :wink:
 

iris

Active Member
gabrielais a spus:
:eek: Iris, sunt superbi!!! si la cum arata nici scumpi nu-mi par...tu ma faci sa vin in calatorie la Oradea.... :rofl: sa vizitez si eu magazinul ala minune.. :wink:
Eu l-as vizita zilnic dar bujetu' nu ma lasa . :oops:
 

gabrielais

Active Member
si eu tot de la coral il am, din primavara, dar e atat de fragil si pipernicit, incat n-am sperante prea mari...iar cei deja mari, la ghiveci, ma incanta in mod deosebit, ca nu mai tb sa astept sa creasca... :rofl:
 

adrianam

Well-Known Member
Rabdare, Gabi! :D
Si eu am luat in toamna de la Coral un Eden si abia astept sa-l vad inflorit, ca l-am pus la munte si l-au cam napadit buruienile. Eu am ajuns ara acolo si nu prea s-a dezvoltat. Dar ma duc in concediu si stau o saptamana, sper sa reusesc sa-i curat de iarba pe toti, ca am cam multi si acolo! :)

Sa stii ca eu am luat alti trandafiri la ghiveci (Red Eden, Louise Odier, New Dawn, teahibrizi), si sa stii ca si astia au o perioada destul de lunga de adaptare, nu pornesc imediat sa creasca mult.
 

gabrielais

Active Member
:hug: multumesc.. :oops: am rabdare..ca doar, no..n-am ce face altceva.. :rofl:
ai mei de la ghiveci toti au pornit imediat; e drept ca nici eu n-am avut mila si am intrat cu foarfeca in ei asa ca au dat repede muguri..asteapt acum cativa sa faca primele flori :wink:
 

Elektra

Member
iris a spus:
:) I-am cumparat de la Dacardi Oradea cu 70 Ron / buc. am sa le fac poze cand ajung acasa ,merita toti banutii . :)
Buna Iris, oare mai sunt sau i-ai cumparat pe toti? :) Ai idee ce program au sambata cei de la serele acestea..ca tare ma bate un gand, mi se pare perfect sa-i cumperi asa mari, ai ce admira si mai esti si sigura ca e ce scrie pe eticheta. Alte soiuri de cataratori la ghiveci mai au? Mersi mult!
 
Sus