De ce pierdem orhideele iarna?

Kati

Active Member
Cu placere, insa nu ai spus daca frunzele care ingalbenesc sunt cele de pe pseudobulbii vechi sau nu?
 

nik

New Member
Da, sunt psb vechi,dar asa cum am spus au ramas doar psb fara nici o frunza. Psb sunt verzi si arata bine, grasi si frumosi.
 

rimi19

New Member
Se pare ca si Orhideeea dea da semne ca ceva nu este in regula. Am primit-o la inceputul lui decembrie, si la inceput s-a compartat frumos a facut si alte flori dar acuma se pare ca ceva nu ii prieste.
Am o banuiala ca ar fi legata de temperatura di camera care variaza. Semnele ca ceva nu este bine, au aparut cand au inceput sa ii cada toti bobocei fara sa infloreasca.
Mai jos gasiti o poza cu radacinile si cu tija inflorita.
Credeti ca ar trebui sa o ajut cu ceva substante?



 

Kati

Active Member
Cu toate ca poza cu radacini nu este clara, tind sa cred ca planta nu are nimic. Nu mi se pare ca radacinile ar fi putrezite, fiindca au o tenta de verde.
Sa nu stea in curent sau in caldura foarte mare. Se mai intampla ca orhideele sa mai piarda din boboci, mai ales iarna.
 

sarselia

Active Member
Moderator
Cum stati la capitolul orhidee iarna aceasta/Eu am pierdut niste phale pe care le luasem in toamna de la reduceri si care erau amarate rau insa celelalte vad ca sunt momentan ok.
Voi ati avt pierderi?Daca da la ce orhidee si care vi se par mai greu de trecut peste iarna in comparatie cu alte orhidee?
 

iudit

Well-Known Member
Moderator
Am avut si eu tentativa de a pierde 2 phale,noroc ca am observat ca putrezesc radacinile si le-am scos scoarta respectiva,punandu-le in sphagnum.Una are 7 tije din care 2 sunt keiki .Saraca cred ca se chinuia sa reinvie.Alta care tot asa am mutat-o din scoarta,acum are 2 tije noi.Tare multumita sunt de cum le merge in sphagnum!
 
Si eu am una in sphagnum, dar am descoperit ca exteriorul balotului era uscat si in mijloc era fleasca. Am gasit cateva radacini moi, le-am indepartat, ieri am scos tot muschiul si l-am pus la uscat, iar de dimmineata l-am pus la loc. Acum sa vad cum ii merge in continuare. :D
 

iudit

Well-Known Member
Moderator
Ud doar cand vad ca e uscat sphagnumul si putin.Desigur ca pun ingrasamant in apa.
 

lelia

Well-Known Member
Cu phalele ma inteleg ,au radacini groase ,multe ,rezistente ,nu ma inteleg cu celelalte orhidee ,cambria ,miltonia ,dendro .....au altfel de radacini si inca nu m-am prins cum trebuie ingrijite ,daca am reusit cu unele ,a fost doar norocul ,sper sa aflu secretul si sa-mi imbogatesc mini-colectia .
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Phale n-am pierdut nici una de-a lungul timpului. Cred ca sunt ele rezistente si asa au scapat :rofl:
Cambriile sunt si ele usor de ingrijit si cuminti, la fel si catleya.
Cu Miltoniile nu ma inteleg deloc (n-am reusit pana acum sa le fac sa supravietuiasca, acum mai am una singura achizitie recenta, sa vedem daca ne imprietenim).

Cat priveste gradul de adaptabilitate la anotimp, mai degraba am pierdut orhidee vara decat iarna (asta pentru ca vara le scot pe terasa, cu exceptia phalelor) si pot fi expuse, accidental, la soare extrem sau la umiditate foarte crescuta (ploile de asta vara care faceau ca scoarta din ghiveci sa musteasca de apa).
 

IoanaTweety

Active Member
Aaaa serios? eu le am in scoarta momentan si le ud prin scufundare. Am intrebat cum e cu sphagnumul pt ca iarna asta doar una mi-a inflorit din 4 si am impresia ca celorlalte nu prea le mai place scoarta, desi a fost schimbata prin toamna...
 

IULIA

Active Member
daca nu se stapineste complet tehnica de udare, spragnumul poate fi ucigator de-a dreptul.
scoarta e cu mult, mult, mai adaptabila decit orice alt compost.
inflorirea nu tine de substrat neaparat, ci de conditiile oferite, mediu, caldura, ingrasamint................ :D
 

iudit

Well-Known Member
Moderator
Ascultati-o pe Iulia ca stie ce spune!
Peste vara,cand ma fost in concediu,socru mi-a omorat una care era in sphagnum,udand-o prea tare.Eu cred ca le-am prins smecheria si-s multumita cum le merge.Trebuie atentie mare la ele.
 

IoanaTweety

Active Member
Da, asa auzisem si eu, ca e destul de smecher sphagnumul asta si ca imediat iti trage teapa daca nu esti atent. :rofl: Ma mai gandesc...cea inflorita a avut aceleasi conditii ca si celelalte.
Multumesc de sfaturi fetelor.
 

kerkyra

Well-Known Member
Nu sunt specialista in orhidee, am doua phale in scoarta care merg binisor, si am avut una mini in sphagnum, care insa a decedat. Desi nu am udat mult, nu i-a placut ceva si dusa a fost :(
 
Sus