@florin srcl Asa e. Noi traim langa unul din cele mai mari bazine legumicole din tara, Matca , si primavara mai mult, cand vin pe piata taranii cu rasaduri am ocazia sa mai schimb 2 vorbe cu cineva . Si din ce am observat cei care influenteaza piata , mai exact ce mancam, sunt cumparatorii cu bani din Romania si firmele de bioinginerie care produc soiuri noi pe banda dar totdata si tot felul de fake news ..cum ca soiul respectiv este aproape perfect, ca este o minune creata , este rezistent la boli, este mai productiv. Unele chiar sunt intr-o oarecare masura dar stii care e problema cu hibridele ? Degenereaza in timp. Insasi ing. Horia Ghibu a spus la "Ce vor Plantele" ca hibridul este bun cand este prima generatie, pe urma incepand cu a 2a generatie , ii scad caracteristicile cam cu 10-15% per generatie cu alte cuvinte daca folosesti aceeasi samanta ani la rand nu mai ai costuri reduse , poate e adevarat sau fals dar asa te face sa cumperi in fiecare an, seminte de hibrizi F1, si astea sunt scumpe chiar prea scumpe decat merita.
Nu as da niciodata 6-7 lei pe 6 seminte de petunie F1 hibrida. In primul rand ca nu vei ajunge in vara cu 6 fire ci cu 4 sau 5 pentru ca ar putea ca o samanta sa nu germineze, sau se ofileste pe parcurs un pui de rasad. Am patit asta pe o muscata hibrid.
Rosiile care apar pe piata, crescute in romania, inca de la 10 mai,,, sunt fortate cu stimulente de crestere , inhibitori de crestere pentru a avea o planta pitica si cu stimulente de coacere , o declara deschis si fara frica cineva care creste rosii de 17 ani in teleorman (chiar te rog sa urmaresti tot videoul chiar daca e din 2016) daca apare banner de reclama il scoti cu click pe X din coltul lui :
Da de inteles ca unii chiar in asociatii find, pun stimulente de crestere si coacere pe ascuns fara ca romanul sa stie ce mananca, cu riscul de a fi prinsi la un control pe piata la chimicalele din rosii. Si cum se intra ca producator de legume pe supermarket prin relatii de genul daca esti ruda cu prefectul.
De cate ori ma duc la kaufland trec si pe la raionul de legume sa vad ce plante aromatice la ghiveci are. De 2 ori am vazut acolo menta plina de paduchi verzi. Cine naiba face contractele la asa ceva ? Ca sa nu mai zic ca pentru un ghiveci de 5,50 lei cu 2 fire de busuioc mic in mijloc nici nu se merita. Sa vezi cand vindeam la cineva cateva ghivece cu busuioc la 3 lei bucata ce fel aratau ca sigur meritau sa intre pe supermarket .
Taranul si fermierul din bazinul legumicol aude la altii si o sa cumpere samanta de la distribuitorii locali care si ei la randul lor stiu de la distribuitorii nationali sau internationali care si ei stiu la randul lor de la laboratoare ca un anumit soi salveaza din costuri de productie si aici poate fi vorba si de fake news. Sau cumpara si pentru ca doar anumite soiuri sunt la vanzare cu alte cuvinte piata de seminte poate fi manipulata si implicit ceea ce cumparam de la taraba si doar prin stocurile disponibile de anumite soiuri de seminte. Ca sa nu mai vorbim de subventii daca ele sunt pentru o anumita specie sau soi.
Exact ce incepe a se intampla acum cu recuperarea productiei de porci in Romania dupa pesta porcina prin faptul ca fermele maternitati livreaza sau urmeaza, doar rasa de Mangalita si inca una.
Scuze moderatori pentru offtopic. Daca trebuie ,stergeti postarea.