Cum se inmulteste gloxinia?

CocoT

Member
lali
Trimis: Mie Apr 26, 2006 2:55 pm
am primit si eu o frunza, si mi s-a spus ca trebuie pusa direct in pamant, si nu in apa. Am pus-o aseara in pamant, dar azi a devenit destul de moale si mi-e teama sa nu moara. poate cineva sa-mi spuna ce trebuie facut? (adica sa o mut intr-un pahar cu apa, sa-i mentin pamantul foarte ud etc).
va rog frumos dati-mi cat mai repede un raspuns, ca nu vreau sa pierd frunza, e singura pe care o am.
mersi mult
 

CocoT

Member
Cornelia
Trimis: Mie Apr 26, 2006 3:00 pm
Lali nu toate frunzele reusesc sa faca si bulbi. Da, trebuie pusa direct in pamant si se intampla frecvent ca dupa aceea sa se moaie. Nu dispera. Daca vrei neaparat gloxinii si ramai in forum sigur o sa le ai.

ps. nu posta acelasi mesaj in mai multe forumuri/topicuri. E suficient sa-l postezi o singura data.
 

CocoT

Member
lali
Trimis: Mie Apr 26, 2006 3:17 pm
spune-mi te rog, pamatul trebuie sa musteasca de apa, sau e suficient sa fie doar umed?
 

CocoT

Member
Cornelia
Trimis: Mie Apr 26, 2006 3:27 pm
Cu o singura exceptie: Cyperusul, nici o planta nu agreaza pamantul mustind de apa. Cu atat mai putin plantele cu bulbi care risca sa moara (putrezesc bulbii). Uda atunci cand pamantul de la suprafata ghiveciului s-a uscat putin.
 

CocoT

Member
Angela06
Trimis: Mie Apr 26, 2006 4:10 pm
Daca ai pus frunza in pamiânt si nu ai apăsat bine pamintul pe linga tulpina, intră aer şi rişti să nu se prindă. Tulpina trebuie introdusă în pământ până la frunză.
 

CocoT

Member
Stefana
Trimis: Mie Apr 26, 2006 7:48 pm
Eu am pus frunza de gloxinia in apa ( doar codita, fara ca frunza sa atinga apa) si dupa o luna are f multe radacinute si parca formeaza si un bulbisor la capat. Pusa in pamant o alta frunza a putrezit
 

CocoT

Member
anamaria
Trimis: Mie Apr 26, 2006 8:13 pm
Eu si gloxiniile si violetele le pun direct in pamant, cu o sticla de plastic in cap. Reusita e de 90%. Tin sticlele asa pana vad ca rasar noile frunzulite.
La violete, frunzulitele apar cam dupa trei saptamani.
 

CocoT

Member
dorinas
Trimis: Joi Apr 27, 2006 7:26 am
Eu am incercat ambele tipuri de inmultire:cu frunza in apa pana face radacini apoi plantata in ghiveci si cu frunza pusa direct in pamant si au dat rezultate ambele metode dar trebuie multa rabdare, pamant usor drenabil, umed tot timpul (nu trebuie sa musteasca de apa), nu se aseaza planta la soare puternic (ii place semiumbra chiar si cand e sub forma de frunza).
 

CocoT

Member
mi_bios
Trimis: Joi Apr 27, 2006 12:29 pm
Rabdarea este intradevar "cheia". Frunzele puse in pamant in toamna, considerate compromise, dar nearuncate din mila, au dat primele semne extrem de timide abia in ianuarie (una) si februarie (celelalte 2). Oricum, as zice ca rezultatul e mult peste asteptari: din 3 frunze am obtinut 5 plantute. Nu ma intrebati cum ca n-am idee!
 

CocoT

Member
fdana
Trimis: Joi Apr 27, 2006 10:58 pm
pot sa ma laud si eu?
am cumparat anul asta cinci bulbi de gloxinii,i-am pus in pamant si au iesit plantute
pe fiecare bulb erau cel putin 2 plantute si cred ca am citit pe undeva ca 2 e cel mai indicat sa fie
asa ca am taiat surplusul si le-am pus in ghivece cu pamant cu punga in cap si pamantul umed
una intr-o saptamana deja are niste radacinute frumoase
e drept uneia nu i-a placut asa ca am pus-o in apa si astept sa vad dar mai am si in pamant cu pungi in cap
sper sa reusiti toti
 

CocoT

Member
bogdan
Trimis: Vin Apr 28, 2006 7:15 pm
Am facut rost de seminte de gloxinie....ce sa le fac? Cum le seman?
 

CocoT

Member
dorinas
Trimis: Sam Apr 29, 2006 1:27 pm
Semintele nu se acopera cu pamant, germinarea are loc la lumina. Laditele (cutiile) cu semanaturi se tin intr-un spatiu calduros si cu umiditate crescuta.Rasarirea incepe peste 10-14 zile. Se repica de 2-3 ori prima data cand rasadurile au doua perechi de frunze, iar la 4-5 frunze a doua oara. Pana la obtinerea de tuberculi dureaza cateva luni bune (tuberculii cresc mai mari in conditiile de zile scurte).
Succes
 

CocoT

Member
cristina baltaru
Trimis: Lun Iun 26, 2006 4:55 pm
repicatul este operatia prin care plantele obtinute din seminte, sunt scoase din substratul de germinare si sunt trecute intr-un substrat mai fertil, mai bun pentru dezvoltarea plantei si unde are un spatiu mai mare de nutritie, de dezvoltare, are mai multa lumina, mai mult aer. Ghiveciul in care se face repicarea, trebuie sa fie cu 1-2 cm mai mare in diametru, decat radacinile. Repicarea se face o data, la plantele anuale, sau de 2-3 ori pentru plantele cultivate in sera.
Solul in care se face repicarea trebuie sa fie unul propice dezvoltarii radacinilor, deci trebuie sa contina humus (pamant gras) si nisip. Dupa repicare se uda plantele din abundenta si se lasa umbrite cateva zile.
La unele plante repicatul se face in faza tanara de cotiledoane sau cand au o frunza adevarata, deoarece daca planta are un ritm accelerat de crestere se poate etiola si cadea, iar la alte plante cand au doua frunze adevarate.
 

CocoT

Member
ella
Trimis: Lun Iun 26, 2006 5:24 pm Eu am semanat gloxinii in banuti asa: am amestecat semintele cu nisip,am pregatit banutul si i-am indepartat putin plasa din partea de sus,apoi l-am lipit o singura data pe suprafata unde erau semintele cu nisipul.Acum am plantute la 4 frunzulite si sunt cam cate 2 sau 3 intr-un banut.Nu le raresc decat atunci cind vor fi mai mari, si atunci despart banutul in 2 sau 3 ,dupa caz,ca plantele sa simta cat mai putin ca am umblat la ele.
 

CocoT

Member
ribana
Trimis: Mar Iul 04, 2006 6:58 am
mi s-a recomandat , ca fiind mult mai sigur, sa inmultesc gloxiniile folosind tija florii ce a trecut ...
ati folosit acest tip de inmultire?
 

CocoT

Member
ribana
Trimis: Mar Iul 04, 2006 9:52 pm
saptamana trecuta am fost la o doamna care avea gloxinii multe si ea mi-a spus ca asa se inmultesc gloxiniile si mi-a aratat multe tije florale (tija cu inflorescenta scuturata) puse in apa si una pusa in pamant. Si-mi spunea ca uite ce frumos arata... ca frunzele se blegesc, etc....
Tija era pusa direct in pamant fara sa aiba borcan in cap sau altceva iar cele din apa erau frumoase, desigur (adica drepte si verzi si inflorescenta in buna stare). Am sa o intreb peste vreo 3 saptamani ce s-a mai intamplat cu platutele... si va dau de veste.
Eu nu am flori trecute, astept sa infloreasca si am sa incerc si eu metoda, asa , din curiozitate. (Eu le prind din frunze.)
 

CocoT

Member
corina nedelea
Trimis: Mie Iul 05, 2006 8:58 am
am primit si eu de la o colega de servici o frunza de gloxinie pusa in apa la prins cu cartofirul deja format, dar inca mititel, dar si o floare pusa in acelasi pahar. tija ei facuse deja cateva mustacioare. se pare ca merge inmultirea si asa si asa... ce sa zic...
 

CocoT

Member
Anemona a spus:
Am avut un bulb de Gloxinie care ,plantat fiind asta primavara, nu a facut decat frunze. Asta toamna, am taiat frunzele si l-em pus in apa. Ele au facut radacini. intrebarea mea este, daca ma puteti ajuta,ce sa fac cu ele: sa le las in apa pana la primavara sau sa le pun in pamant de acum? Va multumesc !
angela draganoiu a spus:
dupa radacini vor face un mic bulb si abia apoi poti sa le pui in pamint.
gabi_gabriella a spus:
Am niste frunze de gloxinii care au facut bulbisor .Cat de mare trebuie sa fie ca sa le pot pune in pamant si cat de adanc se pune bulbisorul in pamant ? E bine sau nu sa le pun acum in pamant?
 

CocoT

Member
dorinas
Trimis: Mie Dec 06, 2006 9:48 am
Gabi poti sa-i pui si acum in pamant dar ai grija ca bulbisorii sa nu fie plantati prea adanc (cam 1 cm adancime) iar pamantul sa fie usor drenabil ca altfel putrezesc.Uda pamantul putin si rar doar atat cat sa nu se deshidrateze.Uzi mai mult doar cand fac frunzulite.Cel putin eu asa am procedat si a fost bine, au supravietuit.
 

mio

Member
Inca o metoda de inmultire a gloxiniilor probata

Va salut cu respect pe toti!
Eu sunt noua pe aici nu pentru ca nu as fi putut cere intrare de acum un an de cand va citesc cu placere ci pentru ca pur si simplu nu am avut curajul sa intru data fiind putina mea experienta.
Totusi, vreau si eu sa va spun cate ceva:
Acum doi ani am cumparat doi bulbi de gloxinii bordurate cu alb, una mov iar alta rosie. Nu le-am schimbat pamantul in primul an deoarece mi-era frica sa nu pierd bulbii (am patit ceva de genul acesta cu toate begoniile) iar de rasarit au rasarit prea devreme ca sa le mai schimb asa ca au dus-o doi ani cu acelasi pamant (obisnuit) doar stimulati cu ingrasamant pentru plante cu flori.
In toamna aceasta, inainte de a le trimite "la culcare" pentru perioada friguroasa,m-am gandit sa le schimb totusi pamantul si, surpriza: m-am chinuit timp indelugat sa scot bulbii din ghivece iar cand am reusit dimensiunile lor erau uimitoare. Acum nu mai puteam sa-i asez in aceleasi ghivece, altele nu aveam la dispozitie si ce m-am gandit eu:"am sa-i tai in doua si ce o fi o fi". Zis si facut. I-am taiat in doua bucati plantandu-i in patru ghivece cu pamant proaspat si uscat pentru a-i pregati de iarna. am asezat farfurioarele peste pamantul din ghiveci, le-am stivuit si gata. Din cand in cand ma gandeam ca poate au putrezit si verificam usor cu degetul bulbii. erau tari deci inca mai erau sanse. Acum asteptam sa vad in primavara daca mai inmuguresc sau nu, dar azi, surpriza a fost ca, avand timp liber, am verificat ghivecele si toate aveau muguri turtiti vai de capul lor sub farfurioarele ghivecelor asa ca i-am scos la lumina si sper sa traiasca. Deci, am reusit sa inmultesc gloxinii prin divizarea bulbului fara sa fie in vegetatie. Atat doar ca am respectat cerintele bulbilor, adica nu am udat deloc in perioada de "somn".
Va multumesc ca m-ati ascultat si va doresc un An Nou plini de plante fericite!
Cu respect, Mioara
 
Sus