Inca o metoda de inmultire a gloxiniilor probata
Va salut cu respect pe toti!
Eu sunt noua pe aici nu pentru ca nu as fi putut cere intrare de acum un an de cand va citesc cu placere ci pentru ca pur si simplu nu am avut curajul sa intru data fiind putina mea experienta.
Totusi, vreau si eu sa va spun cate ceva:
Acum doi ani am cumparat doi bulbi de gloxinii bordurate cu alb, una mov iar alta rosie. Nu le-am schimbat pamantul in primul an deoarece mi-era frica sa nu pierd bulbii (am patit ceva de genul acesta cu toate begoniile) iar de rasarit au rasarit prea devreme ca sa le mai schimb asa ca au dus-o doi ani cu acelasi pamant (obisnuit) doar stimulati cu ingrasamant pentru plante cu flori.
In toamna aceasta, inainte de a le trimite "la culcare" pentru perioada friguroasa,m-am gandit sa le schimb totusi pamantul si, surpriza: m-am chinuit timp indelugat sa scot bulbii din ghivece iar cand am reusit dimensiunile lor erau uimitoare. Acum nu mai puteam sa-i asez in aceleasi ghivece, altele nu aveam la dispozitie si ce m-am gandit eu:"am sa-i tai in doua si ce o fi o fi". Zis si facut. I-am taiat in doua bucati plantandu-i in patru ghivece cu pamant proaspat si uscat pentru a-i pregati de iarna. am asezat farfurioarele peste pamantul din ghiveci, le-am stivuit si gata. Din cand in cand ma gandeam ca poate au putrezit si verificam usor cu degetul bulbii. erau tari deci inca mai erau sanse. Acum asteptam sa vad in primavara daca mai inmuguresc sau nu, dar azi, surpriza a fost ca, avand timp liber, am verificat ghivecele si toate aveau muguri turtiti vai de capul lor sub farfurioarele ghivecelor asa ca i-am scos la lumina si sper sa traiasca. Deci, am reusit sa inmultesc gloxinii prin divizarea bulbului fara sa fie in vegetatie. Atat doar ca am respectat cerintele bulbilor, adica nu am udat deloc in perioada de "somn".
Va multumesc ca m-ati ascultat si va doresc un An Nou plini de plante fericite!
Cu respect, Mioara