Concurs bonsai

DracuMic

Member
Ce tare...Domnu` Mar1vs de ce nu? aici e vorba doar de creatie care la un impatimit in placerea asta a bonsailor nu ar trebui sa lipseasca.Nu cred ca nu avem un pomisor pe care sa-l punem in valoare cumva si sa-l aratam tuturor, mai ales ca nimeni nu are nimic de pierdut.Sau asteptam pana avem cu ce si numai avem cu cine?
Aici nu e vorba de " Bonsaiclub,Ro-Bonsai sau Egradini" sau cate or mai fi,aici e vorba de o competitie care sa ne aduca pe toti laolata.Daca trebuie,ne apucam si trezim lumea "buna" sa participe.!
 

vali

Active Member
Moderator
DracuMic a spus:
...aici e vorba de o competitie care sa ne aduca pe toti laolata.
Vedeti?... Drac, drac, dar le vede... ;-)
Stiti care cred eu ca e problema la noi [UNA DINTRE!!!, deci nu va asteptati sa va servesc pe tava "panaceul universal" (adica, cel mai vechi pleonasm :rofl: )...]?
Revenind... Noi, cand spunem "CONCURS", deja, gata, circumvolutiunile (care le are...) indica faptul ca unul tre' sa fie PRIMUL!... Adica, SA CASTIGE!... :dans: Iar altii (logic!) sa piarda! :nu-mi_place:
Asta inseamna concurs, nu?...

Eh, in bonsai lucrurile nu prea stau asa... In bonsai, vorbim de ex-po-zi-tii... adica locul in care oamenii au curaj sa-si arate dedesubturile ;-). E locul in care faci "bungee jumping", dar fiecare vine cu coarda lui, de-acasa. Deci, te-arunci! Daca te tine, bine! Exista riscul sa dai cu capul de pamant, DAR exista si riscul ca lumii sa-i placa cum te dai tu cu capul de toate alea :) si sa mai vrea...
Nu conteaza cine iese primul... Chiar e atat de greu de-nteles?...:roll:
Notiunea noastra de "concurs" este atat de... in fine.

Ideea e urmatoarea: Daca va inscrieti la concurs pentru a iesi primul, mai bine n-o mai faceti...
Daca vreti sa aratati prietenilor din spatiul virtual ceva frumos, daca vreti sa le bucurati sufletul cu tot ce poate da mai bun sufletul vostru, atunci inscrieti-va! Deja ati castigat...
 

Mar1vs

Member
DracuMic a spus:
... aici e vorba de o competitie care sa ne aduca pe toti laolata.Daca trebuie,ne apucam si trezim lumea "buna" sa participe.!
Exact. De aia sunt si eu entuziasmat :) ; o activitate de genul - care are menirea sa reuneasca pasionatii - nu a mai fost de ceva vreme (sau chiar n-a fost deloc, in forma cazului in cauza).

vali a spus:
Daca va inscrieti la concurs pentru a iesi primul, mai bine n-o mai faceti...
Daca vreti sa aratati prietenilor din spatiul virtual ceva frumos, daca vreti sa le bucurati sufletul cu tot ce poate da mai bun sufletul vostru, atunci inscrieti-va! Deja ati castigat...
Subscriu!
 

flo_flu

Member
vali a spus:
Vedeti?... Drac, drac, dar le vede... ;-)
No vedeti de ce il iau eu cu mine la padure.....
Te faci frate si cu ..... Ovidiu.... pana treci puntea....
asa mai are cine sa ma "ia" si pe mine in poza cand sap dupa vreun copacel......
 

sicora fabian

Active Member
vali a spus:
Haideti sa pastram felicitarile pentru cei care vor castiga, va rog... :D
Da, felicitarile le merita toti participantii . . .
Deci exoticele intra la foioase?
Pozele participante vor aparea pe un topic separat sau tot pe acesta?
 

vali

Active Member
Moderator
Da, Fabian, exoticele intra la foioase. Probabil ca mai corect ar fi fost sa spun conifere si non-conifere.
Pozele participantilor nu cred ca ar putea sa apara tot in topicul acesta. Ma gandesc ca ar fi un talmes-balmes totul, la un moment dat.
Nu m-am gandit la tehnicareli d-astea, dar cred ca s-ar putea face trei topicuri separate, "Concurs-conifere", "Concurs-foioase" si "Concurs-aranjament", in care sa intre pozele trimise, in ordine cronologica. Practic, pozele vor fi incarcate intr-un album, iar in topicuri vor fi doar thumb-urile, deci nu se pune problema ocuparii spatiului forumului. Topicurile vor fi create pe masura ce candidatii vor incepe sa trimita imagini. Daca vor trimite :)
Cam asa ma gandeam io...
 

sicora fabian

Active Member
vali a spus:
. . . Topicurile vor fi create pe masura ce candidatii vor incepe sa trimita imagini. Daca vor trimite :)
...
Avand in vadere ca in acest topic au postat - aratandu-si interesul - mai toti cei ce se ocupa cu bonsai (pe Ovidiu si Ovidiu nu i-am vazut), sa speram ca vom trimite! :rugaciune:
Pentru ca inca n-am foioase de prezentat, nu insist la o sectiune separata pentru exotice . . . :mrgreen:
 

vali

Active Member
Moderator
sicora fabian a spus:
nu insist la o sectiune separata pentru exotice . . . :mrgreen:
Pai nici eu nu vreau sa ajungem sa ne incurcam in sectiuni. Frunze cazatoare, perene, exotice, suculente, etc...
De-aia am zis sa fie doar doua: conifere = tot ce face conuri :rofl: ;si foioase = tot ce are frunza ca o foaie :rofl:

PS: acum :? ... daca o fi vreun foios care are fructul in forma de con, am dat-o dracu' :p
 

sicora fabian

Active Member
:rofl:
Mai des este invers: conifere cu frunze plate si cu "fructe" . . . :mrgreen:
Facand aceasta impartire, probabil presupui ca sunt mai multi bonsai din conifere decat din celelalte!
Bine, vorbesc ca sa dau din gura, important este sa-i dam drumul iar retusurile le vei face ulterior.
 

vali

Active Member
Moderator
:rofl: :rofl:
Ei, Fabian... rabdare...
N-a trecut decat o saptamana de la intrebarea "Ce-ati zice de un concurs?"

Hai sa-ti spun cum stau lucrurile ;-) e un skepsis :mrgreen:
Exista doua momente critice in inscrierea la asemenea concursuri:
1. Nimeni nu vrea "sa se arunce" primul :).
Deci, la inceput este un gol... fiecare asteapta pe fiecare. Toti vor sa vada cam care-i standardul, la ce nivel e stacheta. Toti se gandesc "OK, m-as baga cu asta... imi place, cred c-ar face fata, poate fi apreciat. Dar daca... mai bine mai astept". :rofl:
2. Nimeni nu vrea sa ramana ultimul :) .
Pe masura ce termenul final de inscriere la concurs se va apropia, vei vedea o aglomerare de inscrieri.

Iti spun din experienta concursurilor de pe The Art of Bonsai Project :) . Si acolo, desi nivelul era net superior, reflexele erau aceleasi :)
 

vali

Active Member
Moderator
Acum, serios, conteaza ca ceea ce se arata in acest concurs sa fie de calitate.
Haideti sa va dau cateva "ponturi":
- nu intereseaza pe nimeni cine se inscrie primul, la fel cum nu intereseaza nici cine e ultimul :)
- nu conteaza cat de complexa este compozitia (indiferent ca vorbim de un copacel sau un penjing/saikei), atata timp cat aceasta este de prost gust, ca si conceptie.
- atentia la detaliu este COVARSITOARE! Cele mai multe puncte pot fi obtinute din acest aspect. Degeaba ai o compozitie "credibila" intr-un vas prost ales sau executat/finisat (daca e productie proprie). Acelasi lucru e valabil si pentru platforme.
Este valabil si efectul invers: degeaba ai un vas "winner class" daca in el ai plante de proasta calitate.
- accesoriile pot ajuta elementul principal. Dar nu il pot inlocui. Ideea e urmatoarea: accesoriile trebuie sa "accesorizeze", adica sa sustina o impresie :) : Daca subiectul principal este urat, accesoriile nu pot intoarce la 180 de grade aceasta realitate. O femeie urata dar imbracata frumos, poate fi placuta. Dar la un moment dat, cineva o va vedea si goala...
- incercati sa va inscrieti in concurs cu ceva de care sa nu va fie rusine daca lumea l-ar vedea si "pe viu". Este un concurs de imagini, dar...
- Nu incercati sa pacaliti! Porniti de la ideea ca poti minti pe oricine, dar nu si pe tine :rusine:

In bonsai se vorbeste despre wabi-sabi... http://en.wikipedia.org/wiki/Wabi-sabi
Incercati sa vi-l explicati si sa tindeti catre.
 

sicora fabian

Active Member
Vali, se pare ca avem viziuni totala diferite! Diferentele provin din faptul ca eu sunt doar un diletant iar tu ai experienta in tot ceea ce reprezinta Bonsai. Problema este si ca eu am, spre deosebire de tine, un mare tupeu nesimtit, de aceea voi spune parerea mea despre acest concurs - despre aceasta prima editie, in special!
Miza acestui concurs nu este nici pe departe locul unu ori cristalul din piatra, ci testarea capacitatii noastre de a pregati un exponat pentru o expozitie publica jurizata.
Stii bine ca niciunul din noi nu are plante destul de "credibile", vase ori platforme bine executate/finisate/alese, ochi artistic bine-format ori exersat! "Femeia" este cea pe care o avem, imbracata sau nu! :(
Cu toata nesimtirea mea crasa, parca si eu m-as abtine sa concurez din momentul in care ti-am citit ultima postare! :rofl:
Ce calitate, ce detaliu covarsitor, compozitii, platforme si finisari, ce intoarceri la 180 de grade cand noi n-am expus niciodata? Unii din noi (cel putin eu) n-am folosit niciodata un vas pentru bonsai. Cand i-am expus, singurele cuvinte de apreciere (daca au fost), au venit ca incurajare si din complezenta!
<- incercati sa va inscrieti in concurs cu ceva de care sa nu va fie rusine daca lumea l-ar vedea si "pe viu".> O iau ca pe o gluma! N-am pus niciodata o planta intr-un vas pentru bonsai pentru ca n-am considerat ca merita; de ce crezi ca nu mi-ar fi rusine sa-l transplantez acum si sa-l si inscriu in concurs . . . si asta inainte de a-l vedea altcineva, ci doar eu! :rofl:
Rugamintea mea este s-o luam incetisor, fiecare expune ce are si cum se pricepe, la sfarsit vom discuta fiecare exponat in parte, vom invata din greselile proprii si ale celorlalti, iar la editia de anul viitor (daca trecem de 12-12-'12 :mrgreen: ), vom putea vorbi de ceva calitate, vase potrivite si accesorii armonioase.
 

vali

Active Member
Moderator
Fabian, crede-ma, in materie de "tupeu nesimtzit", oricat ai vrea tu sa te crezi pe primul loc, nu esti... Ai incredere in ceea ce-ti spun acum si aici... sunt altii inaintea ta, oricat te-ai stradui :rofl:
In rest, sunt de acord cu tine: eu nu spun sa se vina in acest concurs cu exponate de geniu... Oricat as fi de naiv, nu sunt si tampit :) ! Eu spun doar ca ceea ce avem sa fie prezentat cat mai cu bun simt, posibil...
Este, daca vrei, situatia celui care are un dulap plin de camasi (de firma, sau nu, nu conteaza) dar toate jegoase, pentru ca nu le da atentie, in schimb e foarte plin de el ca le are si se afiseaza cu ele, alaturi de situatia celui care are o singura camasa (eventual de la Braiconf), pe care o spala zilnic, o calca, si o poarta cu respect, pentru ca il reprezinta!!!

Cred ca ma fac din ce in ce mai greu inteles... :(
Si, probabil, acest concurs va fi o mare dezamagire pentru mine...

...pt ca cei cu bun simt se abtin, iar nesimtitii vor profita de ocazie, ca intotdeauna
 

sicora fabian

Active Member
Eu voi profita de ocazie! Acum am posibilitatea sa expun ceea ce stiu si sa invat de la ceilalti. Imi doresc ca dupa incheierea concursului sa discutam pe marginea fiecarui exponat, sa intelegem ce a fost bun si ce a fost rau. Voi participa la toate sectiunile, incercand sa aplic sfaturile pe care ni le-ai dat prin cuvinte si imagini.
 

Mar1vs

Member
Ioi, da' ce polemici p'aici!
Indiferent cum va iesi aceasta prima editie a concursului, important este faptul ca s-a ajuns aici, la organizarea unuia! E un pas mare! Avand in vedere putinul timp pe care-l avem la dispozitie, vom participa cum putem (e bine: va trebui sa ne punem la contributie imaginatia mai mult :) ). Dar macar stim/speram ca actiunea va deveni o traditie anuala de reunire a micii comunitati de pasionati din Romania. :D

O singura intrebaciune: presupun ca imaginile cu care vrem sa participam, sau chiar alte imagini cu aceleasi plante nu pot fi facute publice on-line pana la finalul jurizarii (pentru ca "autorii" sa nu fie cunoscuti), nu?
 
Sus