Clematita

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

miki70

Active Member
ATENTIE!!! La clematitele din grupa B nu se face taiere primavara. Dc le taiati nu mai aveti flori, ac apar pe tijele crescute in anul anterior (lemnificate) Eu am facut greseala anul trecut si am tuns 2 clematite de grupa B la 40 cm (miss Bateman si Multi Blu) Nu am avut flori decat in toamna si f putine.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Mikishor are dreptate! Am citit cu atentie, prima inflorire la cele de grupa B se face pe ramuri de anul trecut, urmand ca a doua inflorire, mai slaba, sa aiba loc pe ramurile crescute in anul in curs. Se taie primavara devreme doar ramurile slabe sau uscate, in rest, se tund, plecand din varf, pana deasupra primei perechi de muguri sanatosi al fiecarei ramuri. Ca sa fortezi noi cresteri de la baza, se pot tunde scurt, la 40-50 cm, dupa inflorirea din primavara, in felul acesta planta are timp sa formeze ramurile ce gazduiesc mugurii pt. inflorirea din anul urmator.
Doar cele din grupa C pot fi tunse puternic primavara devreme, ele inflorind tarziu, pe ramurile crescute in sezonul in curs.Asa am inteles eu si asa o sa fac.
Ale mele de grupa B o sa le tund acum, ca sa fortez noi cresteri, si poate o sa le si ciupesc varfurile cand au 2-3 ochiuri crescute, ca sa se ramifice, chiar daca in felul asta poate nu mai infloresc a 2-a oara, important e sa-si formeze anul asta o structura ramificata, ca lumea, sa nu mai aiba 3 vrejuri amarate! :wink:
 

mymo

Active Member
Fetelor,Nelly Moser e de grupa B,da? a fost taiata la 50cm(aproximativ) la sfarsitul lunii februarie,vi se pare ca am gresit?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Mymo, se pare ca grupa B poate fi impartita oarecum in doua subgrupe...iar subgrupa B2 cica ar inflori simultan pe cresteri de anul trecut si de anul asta...Acuma, habar n-am, ca 'nelly moser' am gasit-o pe undeva ca facand parte din grupa B1, asa ca...naiba sa-i pieptene, ca nu o scoatem la capat... Atasez un citat, ca sa scurtez cautarea pe site-ul de pe care am luat informatia

"Group B (1) are the varieties that flower on wood that has been hardened by the previous season's growth. Normal blooming patterns for this group consist of a heavy flush of flowers in May - June on the previous season's growth followed by a second smaller flush of blooms in September on the current season's growth.

Group B (2) are the varieties that bloom simultaneously on last year's growth and the current season's growth. Group B (2) varieties normally bloom from June to September continuously. For pruning purposes these varieties can be treated either as group B (1) or group C and for that reason work extremely well in combination plantings with group B (1) or group C varieties. If planted alone a group C pruning regime every second year is recommended"
[/u]
 

mymo

Active Member
Cred ca experienta cu ele,pornind bineinteles de la cunostintele de baza referitor la grupe,este foarte importanta.De exemplu eu,daca vad ca-i merge bine taiata primavara asa voi face in continuare.....lucru care poate nu e valabil alteia din aceiasi grupa.Nu mai stiu ce sa spun :gandit:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Da, pana la urma experienta cu ele te invata cel mai bine....si daca ai apucat sa le tratezi intr-un anumit fel si vezi ca functioneaza, de ce sa schimbi tactica?
A mea Ville de Lyon, de exemplu, ar fi, dupa reguloile de mai sus, grupa B2. Eu am tuns-o la 50 cm, iar acum a inceput sa infloreasca si pe ramurile de anul trecut a facut 3 boboci la numar- e clar ca din cauza ca am tuns-o scurt. Pe langa aia, acum are o multime de bobocei mici, pe ramurile noi. Deci, e clar ca daca nu o tundeam, aveam mai multe flori acum, de pe ramurile batrane.
Eu m-am hotarat oricum sa le frezez anul asta, daca tot sunt plante mai tinere si oarecum pricajite, poate se ramifica si dau lastari noi, si-atunci anul viitor sper sa infloreasca bine, sa nu stau sa numar bobocii pe degetele de la o mana. :wink:
 

sorina

Active Member
Superbe clematite aveti si fericiti cei care au au ceea ce si-au dorit si erape teicheta . Multi Blue e clar o stiu si o am de ceva timp dar cu astea nu s ma descurc ca una e pe eticheta si alta in fapt , am vrut mai multe culori si de fapt am vreo 3 feluri de roz-bordo
va rog poate le identificati voi ca sa stiu si ce grupa sunt
eticheta .Pillu dar iata nuanta este chiar asa un roz puternic inchis nu ciclam
eticheta Cardinal Rouge , realitatea asaeste roz ciclam marginile mai inchise si in degrade spre mijloc
asta nu mai am eticheta dar este un bordo inchis ca in poza mai am una care am calcat-o in picioare ca nu am vazut-o cind am montat scarita vad ca si-a revenit .... daca si asta este roz inebunescccccc de atata roz :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: plus ca mai am butasii de :?: :?: :?: :?:
si astea 2
 

miki70

Active Member
Sorina sunt f frumoase in special cea bordo si cea cu margini mai inchise. Penultima (alba) cred ca este Henryi, seamana si cu miss Bateman dar inclin sa cred ca e Henryi.
Butasul inflorit a avut bobocel cand l-ai pus in pamant sau a facut el bobocelul. Cred ca e Nelly Moser :wink:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Fetelor, sa va traiasca infloricioasele! :D bucurati-va de ele, ca eu ale mele le-am jumulit! :mrgreen: Am tuns la 50 cm toti hibrizii de grupa B, sperand ca vor da lastari de jos. Acuma, tineti pumnii sa reuseasca operatiunea! :rugaciune: :astept: Butasii rezultati din taiere o sa-i pun la inradacinat, doar nu era sa-i arunc :wink: Sa speram ca vor face radacini. :?
 

mymo

Active Member
Sorina eu zic asa:
1-Red Cardinal
2-Ville de Lyon
3-Warszawska Nike(aici ma refer mai ales la felul cum se deschid bobocii si forma petaleler...culoare pozei poate nu reda realitatea)
4-Nelly Moser
5-Henryi
6-mai studiez :)

Daniela,cred ca ai nimerit-o la prima floare,a le vedem si pe celelalte :D
 

aleynad

Active Member
Moderator
pai fetelor, normal ca abia astept si eu urmatoarele flori :)
Sunt curioasa daca dupa ce se deschide floarea, culoarea i se mai decoloreaza? pentru a arata ca pe eticheta, adica mai spre rosu? :?
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Bebel, nu mai plange ca au patit-o si altii...
Prima mea floare pe anul asta - teoretic ar fi trebuit sa fie The President sau Honora. Practic arata asa:

si in loc sa am cate o clematita din fiecare soi, am doua la fel :D
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
bebe Iris a spus:
mi-a inflorit si mie Ville de Lion :rofl:
acum ziceti voi ce este, ca numa Ville de Lion nu-i :wink:
http://bebeiris.sunphoto.ro/Clematis_2010/15560923
http://bebeiris.sunphoto.ro/Clematis_2010/15560958
floarea e mica, cam de 7 cm diametru, dar si planta e mica, am plantat-o acum o luna si a facut un singur boboc.
E superba! :eek: Felicitari!
Dar nu e deloc Warszawska :rofl:: culoarea se potriveste, insa nu si forma petalelor si mai ales staminele, care la Warszawska sunt doar galbene ;-)
Ai o plantuta unicat :) eu cel putin nu am mai vazut-o pe aici :D

A inflorit si la mine Warszawska. Si a mea e identica cu cea a Danielei (inclusiv eticheta :rofl:.
 

miki70

Active Member
gradinar1 a spus:
Bebel, nu mai plange ca au patit-o si altii...
Prima mea floare pe anul asta - teoretic ar fi trebuit sa fie The President sau Honora. Practic arata asa:

si in loc sa am cate o clematita din fiecare soi, am doua la fel :D
Hagley hibrid :wink:
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus