CAISII DIN GRADINA MEA

sicora fabian

Active Member
Am văzut azi un zarzăr cu simptomele descrise de voi, lăstari uscaţi subit deşi avusese frunze şi flori - fusese îngheţat însă doar câţiva cm la baza lui, zona degerată este maro.
 

haplea82

Member
sigur nu este vorba de inghet!crede-ma pe cuvint,stiu ce spun ,nu este vorba de inghet!
si ai mei arata la fel,doar ca sint mult mai afectati.
 

sicora fabian

Active Member
După ce-am păţit cu "buxus nitida" :rofl: de pe o fotografie, nu mai bag mâna în foc! Eu spun ce am văzut, diseară pun foto. Voi îi aveţi în faţă şi veţi verifica.
 

haplea82

Member
sicora fabian a spus:
După ce-am păţit cu "buxus nitida" :rofl: de pe o fotografie, nu mai bag mâna în foc! Eu spun ce am văzut, diseară pun foto. Voi îi aveţi în faţă şi veţi verifica.
uite ,special pt tine am facut ceva fotografii la cei 2 caisi ai mei.1 este altoit celalalt nu.in fotografii vei vedea ca boala inca actioneaza si nu se pune problema unui inghet intirziat

http://home-and-garden.webshots.com/pho ... 5444vdTEpO
http://home-and-garden.webshots.com/pho ... 5444MNZxVj
http://home-and-garden.webshots.com/pho ... 5444yLAlTR
http://home-and-garden.webshots.com/pho ... 5444vjirEg
http://home-and-garden.webshots.com/pho ... 5444xfhzmp
http://home-and-garden.webshots.com/pho ... 5444dEmPAu
http://home-and-garden.webshots.com/pho ... 5444xfhzmp
 

haplea82

Member
da,stropeste-i,tratamentul respectiv este bun.
in schimb nu te astepta ca imediat dupa stropit caisul sa se insanatoseasca.o boala fungica este f greu de combatut ,stropitul trebuie repetat .
 

sicora fabian

Active Member
Foarte urat! Insa nu vad atac de ciuperci cauzator! Trebuie sa chemi pe cineva care se pricepe pentru a stabili cauza, pentru a pune un diagnostic corect si tratamentul, daca necesita unul chimic!
 

haplea82

Member
descarca fotografiile si mareste-le si o sa vezi si "ciupercile" care in fapt sint sporii respectivei ciuperci.m-am chinuit sa-i surprind dar nu mai sint asa de evidenti .in plus faptul ca putrezeste petiolul frunzei inainte ca frunza sa se usuce(vezi in foto frunze relativ verzi care au petiolul maro) arata ca ciuperca este inca acolo si-si face munca
vezi aici http://home-and-garden.webshots.com/pho ... 5444FZjkxD
 

sicora fabian

Active Member
Ok!
Insa ai spus ca ai facut tratamentul cupric, cu imbaiere totala. Monilinia spp. este sensibila la cuprice! Cum iti explici ca a aparut si inca atat de virulent??
 

haplea82

Member
imbaierea totala este o chestie relativa.in plus de imbaiere totala se vorbeste in cazul stropirii "uleioase" .
de unde acest atac?probabil conditiile meteo au fost extrem de propice pt proliferarea acestei ciuperci ,temperatura si umiditate,in plus ploile de lunga durata probabil au dus la spalarea fungicidului cupric de pe scoarta copacului.
in plus faptul ca atacul este extrem de puternic in cazul caisului si lipsa atacului asupra altor simburoase ma face sa presupun ca este o varietate a acestei ciuperci care ataca in mod deosebit caisul(asa cum exista in cazul gutuiului si care este extrem de prezenta in romania),varietate ce necesita niste conditii mai speciale care nu se intrunesc in fiecare an si/sau ca acesta ciuperca a fost purtata si adusa in romania de frontul atmosferic care a produs fenomenele meteorologice respective(tinind cont ca avem acest atac in toata jumatatea sudica a romaniei (timisoara-bucuresti)
cert nu este vorba de inghet,cert nu este o urmare a frigurilor de asta iarna deoarece inflorirea a fost f buna atit la cais cit si la piersic si nectarid
 

ACHIMENES

Member
Cel mai bun tratament este zeama de drujba ....sau ce aveti la indemana.
Si la mine este la fel, aceleasi simptome.....anul trecut erau numai cateva ramuri prin coroana, le-am taiat, am facut toate stropirile, a facut cateva caise, dar anul asta este dezastru, singurul remediu......drujba pt ca nu mai are scapare si reprezinta o sursa periculoasa de infectie pt ceilalti pomi din gradina.
 

dan_6393

Member
Nu umblati cu prostii!
Pina si la mine- zic eu ca am lucrat ca la carte- sint citeva ramuri ( virfuri tinere) atacate.
Daca va doare o mina puneti mina cealalta pe drujba?
Pasiunea pentru pomi, flori etc este boala grea dar satisfactiile sint imense cind reusesti sa treci peste "hopuri" !
Bafta tuturor !
 

haplea82

Member
mai usor cu taiatul!de taiat este f usor ,mai greu cu crescutul la loc!poti sa si tai cite ceva,in special lastarii f subtiri de 2-3 mm grosime ,care se vad ca sint uscati si zbirciti dar in lemn mai gros nu cred ca are rost sa tai,puterea de regenerare a caisului este fantastica si,probabil,in citeva zile va reincepe sa infrunzeasca.
ce poti sa faci si cred eu ca este necesar sa faci:sa stropesti ,alternind fungicidul ,la 10zile-2 saptamini ,atunci cind stropesti si ceilalti copaci ,trandafiri...sa continui sa stropesti si dupa ce s-au copt caisele ,sa-l uzi in petrioada de seceta folosind cantitati mari de apa astfel incit aceasta sa patrunda cit mai adinc in pamint ,dupa fiecare udare sa prasesti usor pamintul in jurul lui pt a rupe capilaritatea si a pastra cit mai mult timp apa in pamint evitind evaporarea,acum cred ca i-ar prii ceva ingrasamint pt a-l ajuta sa treaca peste socul bolii,ingrasamint care cred ca i-ar fi foarte folositor aplicat si dupa ce s-au copt caisele.cu alte cuvinte tu trebuie sa-l tratezi (fungicide) si sa-l intaresti (udat cind este nevoie +ingrasaminte) si foarte probabil se va vindeca.
apropo,stropeste-l odata !
 

florrentina

Member
OK!!! Ieri am fost la munca pana la ora 20... :cry:
Chiar azi ma duca la fitofarmacie. Si tot azi il stropesc.
Va tin la curent cu evolutia.
 
Sus