CAISII DIN GRADINA MEA

Ieri ma plimbam prin livada mea tanara si cei trei caisi mi-au atras atentia imediat pentru ca nu aratau bine deloc. Dupa ce m-au desfatat cu florile lor zilele trecute, acum sunt ofiliti in varf si nu stiu ce se intampla. Am aruncat o privire peste gard la vecinul meu si am vazut acelasi lucru. Puteti oare sa ma ajutati cu vreun sfat sau sa-mi oferiti vreo explicatie ? Este posibil sa fie afectati de noptile reci din ultima saptamana sau este vreo boala ?
 

riana

Active Member
si eu am scris la topicul cu caisi acelasi lucru. asa am patit si eu in fiecare an se deschid florile si cand zic si eu ca am caise se usuca crengutele cu tot cu flori.nu stiu de la ce
 

haplea82

Member
pare un atac f puternic al moniliozei sau a unui mucegai!practic au mucegait atit florile si fructele legate cit si multe frunze proaspat aparute.si eu am aceeasi problema desi am stropit corespunzator caisii,probabil ca ploile si vremea rece sint responsabile cu acest atac.anul asta nu va fi un an bun pt caise iar daca valul acesta de ploi si temperaturi scazute va continua ,probabil,si ceilalti pomi fructiferi vor fi puternic afectati
 

riana

Active Member
eu ii stropesc in fiecare an in speranta ca voi avea caise dar in fiecare an aceeiasi problema. :(
 

haplea82

Member
la mine este prima data cind vad asa ceva.in principiu la cais este normal ca nu toate florile sa lege rod iar din cele ce au legat rod o parte sa avorteze ,caisul infloreste abundent si nimeni nu-si inchipuie ca fiecare floare o sa ajunga o caisa bine dezvoltata.in principiu este un lucru bun pt ca altfel ar fi nevoie de o rarire a fructelor,dar anul acesta avem clar un atac puternic al unei ciuperci.in plus nu prea ai cum sa aplici tratament,pt ca pt fungicidele sistemice este prea tirziu(boala este deja instalata +suprafata foliara mica) pt fungicidele de contact iarasi suprafata foliara este extrem de redusa si practic trebuie sa imbaiezi copacul ceea ce cred ca nu prea-i prieste ,frunzele fiind "crude".eu i-am stropit simbata cu un amestec de bravo 500 si dithan 45 ,ramine sa vad daca are efect ,desi pt fructe este tardiv
 
Of, sunt foarte trista mai ales ca anul trecut am avut din abundenta caise si speram la mai mult anul acesta. Oare piersicii vor pati la fel ?
 

sicora fabian

Active Member
Nu cred ca-i boala parazitara, adica produsa de un agent patogen, altfel ar fi fost prezenta pe toti pomii.
Caisii sunt sensibili la ger si umiditate stagnanta, mai ales in sol. Mai mult de atat, am inteles ca toti ati facut tratamentul de iarna.
 
Si tata spune ca frigul este de vina insa ieri am observat ca si o crenguta de la nectarin s-a ofilit. M-am plictisit de burnita asta care nu mai pleaca. :whew:
 

haplea82

Member
frigul si ploaia au favorizat o ciuperca ,asta in mod cert!dar in nici un caz aceasta problema nu poate fi datorata frigului si ploii fara a introduce in ecuatie si un factor patogen!in plus temperaturile n-au fost suficient de scazute incit sa afecteze direct florile,fructele proaspat legate ca sa nu mai vorbim de frunze,care sint destul de rezistente!iar acum sint f multe frunze care sint verzi si inca arata bine dar care au petiolul complet putrezit.in plus se observa pe florile si frunzele afectate(acolo unde sint f dese si nu permit o buna aerisire) existenta pustulilor de mucegai(ciuperca)!
la aceiasi caisi imi amintesc ca acum 3-4 ani ,in perioada cind se aflau in floare,temperatura a scazut noaptea bine sub 0 c ,spun asta pt ca am pus sub copaci mai multe galeti cu apa calda seara(galeti de 20 kg)iar dimineata gaseam la suprafata pojghita de gheata si in nici un caz nu au fost asa afectati ca acum.
astazi am vazut si eu ca pare sa apara acest atac si la nectarid,dar numai la frunze,fructele fiind mai rare si mai aerisite
miine se pare ca soarele va reveni deci stropit....
apropo ,la nectarid si piersic temperaturile astea scazute pot sa aduca un atac de basicarea frunzelor asa ca luati masuri de contracarare pt ca daca boala se instaleaza, f greu se combate
 

sicora fabian

Active Member
Caisul, nectarinul, piersicul, sunt specii termofile. Chiar dacă nu îngheaţă, le sunt afectate rădăcina şi tulpina! Când frunzele se ofilesc brusc, înseamnă că nu mai sunt hrănite de rădăcină ori nu mai au rezerve în lemn. Mucegaiul instalat este unul oportunist, nu cauzator.
 

haplea82

Member
scuza-ma dar nu pot fi de acord cu tine!asta pt ca pe aceasi creanga,crenguta,lastar unele frunze sint atacate altele nu,initial frunzele sint inca neafectate,sint cit se poate de verzi si de bine mersi in schimb petiolul lor este putred,deja maro!fructele neaglomerate,care au aparut dintr-o inflorescenta mica sint bine merci,fructele f dese sint afectate!
cu alte cuvinte daca privesti de la citiva metri caisii mei acestia par cit de verzi pot fi ei in acest moment,doar daca te apropii vezi ca exista o problema.in plus boala este repartizata uniform in intreaga coroana atit pe verticala cit si pe orizontala.ca atare eu exclud ca aceste simtome se datoreaza doar frigului si umezelii fara a fi vorba de o ciuperca.in plus cartea spune ca rezistenta la inghet la cais pt floare este de -2.2c iar pt fruct tinar -1.9c in conditiile in care in ultimele 2-3 saptamini aici temperatura n-a mai scazut sub 4-5 celsius
 

sicora fabian

Active Member
Daca survin brusc, aceste limite inferioare sunt fatale, insa nu despre afectarea directa a florilor de catre frig am spus, ci despre efectele temperaturilor scazute din iarna.
Oricum, eu nu i-am vazut, voi ii aveti in fata si stiti mai bine! :D
 

victoria222

Active Member
:cry: Este pur si simplu infiorator...Caisii mei sunt atacati de aceasta ciuperca sau ce o fi si arata pur si simplu ingrozitor. Unele frunze sunt intregi in timp ce, mai ales la varfuri,o grammada de frunzulite si flori (sau ce a ramas dupa caderea petalelor) sunt putrede...au niste pete ca cele maro cu puncte albe de pe merele care se strica sub copaci :cry:
Cine stie ce tratamente se pot aplica dupa ce trec ploile? Haplea, ziceai ceva despre stropit, dar cu ce? macar pentru a salva pomul caci la caise nu mai sper.
 

haplea82

Member
nu pot sa-ti dau un tratament minune dar probabil un fungicid de contact care sa combata atit monilia cit si putregaiul cred ca ar fi foarte potrivit .cred ca SUMILEX 50 WP este un bun tratament.dar nu sint un specialist asa ca ar fi normal sa ceri si o alta parere
 
Sus