CAISII DIN GRADINA MEA

haplea82

Member
gresit,boala din fotografie NU este monilioza ci CIURUIREA FRUNZELOR.este o cu totul alta boala si se trateaza diferit ,dithan este bun ,topsin nu este omologat pt aceasta ciuperca .
un mic search pe google o sa te edifice
 

dan_6393

Member
La fel ca la ciuruire arata frunzele si la inceputul atacului omizii dudului ( nu va luati dupa aparente- maninca orice).
Inca nu e momentul dar pe la jumatatea lui iunie si pe la sfirsitul lui august este bine sa fiti atenti
Bafta!
 

haplea82

Member
nu ,nu este vorba de nici un daunator insecta sau vierme...in prima foto se poate vedea ca frunza devine maronie si se usuca in anumite portiuni ,ulterior respectiva portiune uscata cade si rezulta gaura.ca atare patarea si ciuruirea frunzelor de cais ,nume sub care puteti gasi usor boala pe internet.este o boala frecventa la cais si nu are nici o legatura cu atacul de monilioza din perioada infloritului.
 

dan_6393

Member
N-am zis ca in imagini ar fi vorba de daunatori. A fost pur si simplu o remarca referitoare la aspectul gaurilor din frunze si nu la evolutia ciuruirii.
La omida, frunzele, sau ce mai ramine din ele, vor fi infasurate, pe manunchiuri, intr-o "plasa fina de paianjen".
 

haplea82

Member
dan_6393 a spus:
N-am zis ca in imagini ar fi vorba de daunatori. A fost pur si simplu o remarca referitoare la aspectul gaurilor din frunze si nu la evolutia ciuruirii.
La omida, frunzele, sau ce mai ramine din ele, vor fi infasurate, pe manunchiuri, intr-o "plasa fina de paianjen".
ai perfecta dreptate,vroiam doar sa subliniez ca in acest caz ,in mod clar,este vorba de ciuruire!
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Am citit.
Pai nu mai bine stropesc cu zeama bordeleza?
Este indicata in ciuruire.Chiar foarte si mai ales eficace.
Chestia cu pus pasta pe unde tai si alte chestii din astea de aplicat nu pot face.Pomul e mare,inalt si inseamna sa stau pe scara ore in sir pina fac chestiile astea. :( :( :(
In fine o sa stropesc cu atentie.
Asadar......zeama e buna?
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
:marfa: caut la fitosanitar si cumpar.Multu ....si acum o intrebare off topic fiindca nu ma pot abtine de loc :twisted:
de ce ti-ai zis Haplea?Esti haplist??? :) (eu da :rofl: )
 

haplea82

Member
nu stiu ce intelegi tu prin haplist, in cazul meu este o porecla care mi-a fost pusa pt ca eram inalt si solid pt virsta mea si-am fost comparat cu rodion camataru, fotbalistul, caruia i se mai spunea si haplea ,iar acest lucru s-a intimplat in 1982
 

florrentina

Member
Haioasa porecla. :)
Oricum multumim pentru sfaturi Haplea. :D
Maine stropesc caisul din nou cu Topsin. Si ma urc pe scara sa-i tai ramurelele uscate din varf.
Sa vad cum, ca mi-e o frica... :oops:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Eu ma refeream la a fi haplea adica lacom la mincare....desi cuvintul mai are si alte conotatii :rofl: dar nu ma caracterizeaza de loc :evil: .
Oricum.....multumim de explicatii :)
 

haplea82

Member
multumesc pt complimente,f dragute :oops:
atentie sa nu cazi,decit sa risti mai bine le lasi acolo pt ca in orice caz si orice ai face tu ciuperca respectiva tot se va gasi in respectivul pom ,iar cel mai bine lupti impotriva ei stropind copacii corespunzator
atentie ,am mai spus-o si o repet,nu sint de meserie,nu am studii de agronomie,horticultura...etc.am doar ceva experienta capatata in ultimii 4-5 ani ,datorita faptului ca ,neexperimentat fiind, am plantat in propria curte pruni,meri,peri,cires,visini,caisi,nectarizi,piersic,agris,coacaz fara sa cunosc faptul ca exista o multitudine de boli specifice fiecaruia ,fiecare boala cu tratamentul ei,faptul ca nu poti sa-i stropesti pe toti in acelasi timp si cu acelasi fungicid .
ei bine,pot spune ca am avut parte de toate bolile posibile si am fost nevoit sa citesc tot felul de articole si carti care se ocupa cu cresterea arborilor fructiferi si de bolile specifice acestora.
dar pot f bine sa gresesc asa ca-mi pare normal sa verificati informatiile mele
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Intrebare:eek:are aceste larve sau ce or fi se transmit si la plante?Adica sunt specifice pomilor sau..........Vreau sa agat niste plante de crengile caisului.Ce ziceti?S
 

dan_6393

Member
In cazul de fata este vorba despre ciuperci.
Din cite stiu , nici monilioza si nici ciuruirea nu se transmit la flori de exemplu- Regina noptii, trandafiri-, dar monilioza si putregaiul se prind foarte bine la rosii de exemplu.
In privinta daunatorilor e alta poveste. Acestia migreaza acolo unde gasesc teren favorabil - rani prin care se scurge seva ( care e dulce) sau din cauza altor factori care tin probabil de compozitia si structura frunzelor in special- in cazul paduchelui lanos, pureci, acarieni ( paianjenul rosu) si daca nu ma insel si paduchele testos.
Si apropo, nici eu nu sint de meserie dar am acelasi nivel de experienta - ca timp - ca si "haplea" si am beneficiat pe ici-pe-colo-de "prajeala" intilnirilor cu diferite boli si ginganii.
 
Sus