Busuiocul

mirela06

Active Member
Cu placere. Si citeva remadii. ..: antivomitin, siropul bun dezinfectant al tubului digestiv, antistres calmant al sist. nervos, cataplasmele de frunze proaspete vindeca rani si bun pt.intepaturi insecte, energizant.Asta, scurt,citeva, despre el, ca sa stii ca este nemaipomenit. :)
 

andreiacamelia

Active Member
Leacuri din busuioc

Originar din India şi preţuit de mai toate popoarele europene, busuiocul (Ocimum basilicum) este o plantă "de suflet", care, pe lângă faptul că aduce noroc, aduce şi sănătate. Busuiocul este bun "pentru cei mâhniţi şi pentru cei cu inima grea", fiind un foarte bun calmant, tonifiant şi reconfortant al nervilor. Are acţiune antibiotică, antimicrobiană, antitusivă şi expectorantă. Acţionează ca diuretic, carminativ, antiseptic, antiinflamator gastric, intestinal şi renal. Este antifungic şi febrifug.
• Infuzie din 1 lingură busuioc, uscat şi mărunţit, la 200 ml apă clocotită; se acoperă vasul şi se lasă să infuzeze 10 minute, se strecoară şi se beau 2 ceaiuri călduţe pe zi, prin înghiţituri rare, după mesele principale, obligatoriu un ceai seara, la culcare. Are efecte în disfuncţii stomacale, gastrite, insomnii, iritabilitate, nervozitate, migrene, angină pectorală, în colite de fermentaţie, diaree, colici intestinali şi balonări. Combate greaţa şi senzaţia de vomă. Stimulează pofta de mâncare, combate astenia şi scade febra. Ceaiul de busuioc este un foarte bun energizant. Ajută la combaterea bronşitei, gripei, durerilor articulare, insuficienţei circulatorii, a reumatismului şi la desfundarea mucoasei nazale.
• Decoct concentrat dintr-un pumn de plantă uscată şi mărunţită la 250 ml apă rece; se fierbe 2 minute, se infuzează încă 5 minute, se strecoară şi se beau 2 ceaiuri pe zi, ca stimulent al secreţiei glandelor mamare la femeile care alăptează. Se mai poate folosi ca apă de gură sau pentru gargarisme contra leziunilor buco-erozive, afte, faringite, angine şi toxidermie buloasă post-medicamentoasă.
• Decoct din seminţe de busuioc, o lingură la 500 ml apă rece; se fierbe 5 minute, se infuzează 10 minute, se strecoară şi se bea toată cantitatea în cursul zilei. Fiind un mucilagiu emolient, se utilizează pentru a combate unele boli reno-genitale (nefrite, blenoragie, leucoree, cătare urinare).
• Sirop de busuioc, din 75 g părţi aeriene la 1 litru de apă. Are aromă suavă şi a fost recomandat încă din antichitate, de către Plinius cel Bătrân, pentru efectele favorabile asupra tubului digestiv, fiind un bun dezinfectant la nivelul intestinelor.
• Sucul din busuioc proaspăt se picură în urechi pentru a combate congestionarea internă sau se aplică pe leziunile verucoase (negi, papiloame), repetând tratamentul până la dispariţia lor. secţiune: Arra
• Macerat la rece obţinut prin ţinerea a 4?8 linguriţe de busuioc în apă, vreme de 8 ore, urmată de filtrare. Se bea acest preparat pe stomacul gol, de preferinţă dimineaţa. Acest remediu este considerat un adevărat elixir al tinereţii, recomandat în cazurile de îmbătrânire prematură, în tulburări de menopauză, andropauză, sterilitate masculină şi feminină, frigiditate. Încă nu este cunoscut efectul busuiocului asupra glandelor endocrine, dar este cert că, atât la femei, cât şi la bărbaţi, este un regenerator rapid, oprind procesele de uzură din organism.
• Esenţă de busuioc, luată câte 5-6 picături adăugate în lapte, ceai sau puse pe o bucată de zahăr cubic, având rol contra spasmelor gastrice, dureri de cap de origine atonă digestivă şi contra nevrozelor atonice.
• Alifie de busuioc, din 20 g plantă uscată şi măcinată fin, amestecată cu 30 de g ceară albă, 30 g seu de oaie, 30 g terebentină, 60 g colofoniu şi 90 g untură de porc. Se pun la foc slab până se topesc şi se amestecă până la răcirea unguentului, după care se toarnă în cutii de plastic. Se foloseşte la tratarea rănilor cu puroi, buzelor crăpate, călcâie crăpate, sfârcul sânilor crăpat, scabie, ulceraţii infectate şi cheratodermii palmo-plantare (îngroşarea pielii pe palme şi tălpi). • Cataplasmele din frunze proaspete, zdrobite, aplicate pe răni deschise, ulceraţii cronice, leziuni infectate, favorizând vindecarea lor. Cu frunze proaspete se mai pot freca locurile înţepate de insecte (albine, viespi, ţânţari), reducând mâncărimea pielii şi prevenind infecţiile provocate prin scărpinat. Se aplică pe frunte, în cazul durerilor de cap.
Prof. dr. Constantin Milică
 

alfa

Active Member
Dar in mancare nu puneti busoioc? Eu fac supa de rosii cu busuioc si o mancam presarata cu branza/telemea.
In toate sosurile pt spaghete si pizza, busuiocul e nelipsit. Si merge si la un gratar de peste. Sau la antreu telemea cubulete in putin ulei de masline si flori maruntite de busuioc verde.
 
A

Anonymous

Guest
io il folosesc si crud la salata de rosii sau ori ce alt tip de salata ,dar si uscat condiment in mancare,sos sau ca ceai
il mai tzin si in saculetzi in dulap ,pt ca imi place mirosul,iar in pilotele de iarna sau in paturile de vara am mereu sacultetzi cu busuioc,cimbrisor sau levantzica
 

mirela06

Active Member
Toate aceste preparate, le fac si eu. Asa au facut ai mei si mult bine ne-a adus. In ceia ce prineste , maceratul la rece, draga Andreiacameluta, multumes, dar nu am stiut. Este nemaipomenit sa afli cit mai multe despre plantutele noastre . :)
 

melimeli

Active Member
acum nu am timp sa citesc,dar tin sa va anunt ca de vreo doua luni folosesc busuioc in draci :rofl: uitanduna la tv paprika acolo se foloseste foarte mult asa m-am molopsit de la ei :tavalit:
voi citi ce ati scris pe aici probabil seara :wink:
 

mirela06

Active Member
Minunata planta. Eu fac combinatii, pt ceai , din el, putina menta, oregano, salvie, soc si pun la cana o feliuta de lamaie, citeva picaturi de bitter din toate plantele si....o minune.
 

melimeli

Active Member
eu nu prea beau ceai :(
dar mirodenii folosesc :) mai ales busuiocul am innebunit cu el :oops: are o aroma f. placuta sper sa nu ajung sa-l folosesc la praji,budinci :rofl:
 

Nick.A

Member
Salve!
Busuiocul e minunat la friptura facuta la cuptor(pentru cine nu tine cura de slabire :) ), sau la sosul pentru paste mmmmmm!
numai bine!
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Au italienii o pasta din busuioc si ulei de masline,speciala pt paste.Am vazut si la noi in magazine borcanele,nu mai stiu acum cum ii spune.
 

mirela06

Active Member
Buna fetelooor , macaronarelor. Am aparut tocmai bine si cum vorbim de ceva fain...mmmm .Ce pofta-mi faaaceti :cry: :rofl:
 

alfa

Active Member
Dar sosul pesto nu are numai busuioc!!!! Defapt are busuioc, patrunjel, inca o verdeata, dar nu mai stiu care, ulei de masline si parmezan.
 

mirela06

Active Member
Iar despre mincareee :cry: Mamaaa ce pofta imi faceti. Maine fac si eu spaghete cu paste (sos italian) facut de mine, cumva. :rofl: Daca n-am reteta... fac eu ceva sa fie ub gust bun, mai ales ca iar am oameni la treaba. Culegem strugurii tita vacii si ananasul alb. Nu o fi pt. mine ce spun , dar parca tot as cinta:
Iara beau, iara ma-nbat
Iar ma freaca cu otet :rofl: :rofl: :rofl:
 
Sus