Bonsai Zanthoxylum beecheyanum (piper chinezesc) - by alien.

enya

Member
si la al meu i s-au ingalbenit runzele...poate asa e normal...al meu este afara si noaptea este mai rece...poate asa se intimpla atunci cind se raceste timpul si cheleste de tot pe timp de iarna...poate ne spune vali mai multe...
 

cristina2708

New Member
Buna

Si eu am primit cadou un bonsai piper chinezesc. Pentru ca am fost plecati de acasa si nu a primit apa suficienta, au inceput sa ii cada frunzele. Dar apoi am inceput sa il udam mai des si au aparut frunzulite noi.
Din pacate au inceput si acestea sa ii cada si imi e teama ca va ramane fara frunze de tot. Oare isi va mai reveni?
 

cristina2708

New Member
Si bonsaiul meu a ramas fara frunze. I-am taiat putin varfurile, am continuat sa il ud si sa am grija de el ca si inainte si acum am observat ca au inceput sa ii dea frunzulite noi.
Sper sa isi fi revenit!
 

gabib77

Member
mda, dupa lecturarea intregului topic... e cam greu cu acest piper :|
am primit si eu cadou unul azi, o sa-i fac niste poze, sper sa nu am aceleasi probleme ;-)
 

enya

Member
gabib77,sa sti ca bonsaiul meu arata binisor...nu prea mai are el multe frunzulitze dar are crengutze multe pe care le voi taia in primavara...ii place multa apa si pulverizat pe frunze...nu stiu ce sa-ti mai spun...eventual daca mai ai intrebari...
 

gabib77

Member
vad ca nu mai are altcineva alta parere... Avand in vedere ca am un balcon inchis, iar iarna nu scade sub 0 grade o sa mai iau un exemplar si o sa-l tin acolo sa vad daca rezista... Imi place prea mult ca sa-l confund cu un bonsai de interior si sa-l pierd dupa 2-3 ani, cum am facut cu cativa ani in urma cu un ulm
 

Sash

Active Member
SKohn a spus:
Salut! Sunt nou pe forum si sunt incantat sa va cunosc. Am 23 de ani si sunt din Constanta.
Acum 3 zile mi-am facut cadou un superb copacel din specia Zanthoxylum Piperitum, l-am luat de la un magazin cu articole de gradina, bricolaj etc.
Nu sunt deloc specialist in plante sunt chiar foarte foarte amator dar cu dorinta de a invata. Consider ca este o pasiune foarte frumoasa. Prietena mea zice ca in sfarsit catelusa noastra Westi va avea ceva rivalitate :D

Bun. Acum sa trecem la intrebari si nelamuriri.
Iata aici cateva linkuri asa cum arata copacelul la 2-3 zile dupa cumparare:





I-am facut poze din toate unghiurile pt. a va ilustra cat mai bine starea lui actuala si pentru a primi eventuale sugestii cum ar fi alegerea partii frontale pe care ma voi axa in dezvoltarea sa.

Nelamuriri: (nu vreau sa se simta cineva obligat sa-mi raspunda la toate intrebarile, fiecare unde se pricepe)

1. Am scuturat copacelul un pic sa vad daca ii cad frunzele si au cazut 3-4-5 si o crenguta foarte mica. Este normal tinand cont ca se adapteaza la noua locatie?

2. Cam cata apa trebuie sa ii pun? Nu ma refer la cat de des pt. ca am inteles ca asta variaza de planta si e destul sa verifici solul. Dar asa de inceput cata apa ar trebui sa ii pun. Nu stiu daca e vorba de 100 ml, 500 ml sau 1 l. Aici sunt pierdut.

3. Tot cand am scuturat copacelul am observat ca a cazut si un paianjen minuscul... trebuie sa ma ingrojorez? Ce produs ar trebui sa cumpar impotriva daunatorilor si unde credeti ca gasesc.

4. O data la 2 zile pulverizez cu apa frunzele (dimineata devreme). Este in regula?

5. Am folosit deja o data fertilizator pt. bonsai. Am diulat cam 0.3 ml intr-un recipient si am udat la radacini + pulverizat pe frunze. Sper ca nu l-am omorat?

6. As vrea cat mai curand sa ma apuc sa-l remodelez. Ce parte imi recomandati? Sa mai astept? Pot sa tai linistit si din crengutele pe care nu vreau sa le dezvolt pe viitor? Tinand cont ca este situat in interior, langa geam unde are cam 3 ore raze de soare si in rest lumina indirecta, pot face remodelari ori de cate ori vreau (de ex. taiat frunze, smuls muguri, taiat crengute etc.) sau trebuie sa astept sezonul potrivit?

7. Dupa ce l-am cumparat am pus pe pamantul lui niste muschi. Prima dat a mi s-a parut ca e o idee buna si ca ar fi mai estetic dar acum nu mai sunt atat de sigur. Poate fi acesta daunator pt. copac? Poate favoriza aparitia de insecte de tot felul? Poate retine umezeala la baza trunchiului? Sa-l scot mai bine?

8. Ce nutrienti imi sugerati pt. hrana bonsaiului meu wannabe :) Este de ajuns fertilizatorul o data pe luna? As mai vrea sa ii schimb si pamantul (cat mai repede) si sa-l transplantez intr-un vas mai frumos si putin mai mare. Se gaseste substrat special pt. bonsai in marile centre comerciale? Sau la florarii?

9. Il cheama Albert dar ori de cate ori vorbesc cu el se face ca nu ma aude :) Glumesc!

Cam astea ar fi nelamuririle mele cele mai mari. Sper ca cineva ma poate ajuta. Va multumesc in avans si happy gardening!
 

vali

Active Member
Moderator
1. este normal.
2. asta nu-ti poate spune nimeni; citeste articolul despre udare din sectiune.
3. mai bine il ajuti sa se urce inapoi :) . Daca l-ai putut vedea cazand, inseamna ca este un păianjen de gradina, care este in „tabara noastra”. Se hraneste cu daunatori.
4. este in regula. Ar fi in regula si daca ai face-o zilnic.
5. nu l-ai omorat, dar nici nu te astepta la o crestere spectaculoasa. Dupa ce se va stabiliza in noul mediu, poate.
6. personal, iti recomand varianta cu asteptatul.
7. avand in vedere ca-l tii in interior, muschiul oricum va muri mai devreme sau mai tarziu. Exista si posibilitatea sa-ti aduci „chiriasi” in casa odata cu muschiul. Depinde de unde l-ai luat. Deci, tu decizi!
8. fertilizantul o data pe luna e cam frectie (mai ales daca-i "special pt bonsai")… substrat pt bonsai se gaseste, dar nu-l recomand nimanui (citeste despre substrat aici in sectiune). Replantarea las-o pe mai tarziu.
9. daca-l cheama Albert, e perfect. Si eu glumesc :) .


Sa-ti traiasca!
 

SKohn

New Member
Iti multumesc, Vali!

Voi urma sfaturile si voi citi mai mult, intre timp parcurg mai toate rubricile d epe forum ca sa invat ce s-a scris deja. Am facut rost si de o masuta inalta (o foloseam la modelat lut pe vremuri) si l-am mutat pe balcon intr-un loc mai bun pentru el zic eu. Muschiul l-am scos. Deja nu-mi mai placea cum arata si vorba ta cine stie cu ce ma mai trezeam prin casa :) Mi-am propus saptamana asta sa caut toate ingredientele pentru un substrat ok plus un vas mai mare si sa ma duc sa caut un yammador cu care sa incerc sa fac ceva.

Vreau activitate! :)
Intre timp cu copacelul actual ma voi axa sa fac tot ce-mi sta in putinta sa prinda primavara viitoare si sa vedem in ce forma este atunci.
 
Sus