Bonsai Carmona

Sash

Active Member
Am si eu un/o carmona si frunzele noi sunt alta nuanta de verde, dar pe masura ce se maturizeaza se inchide nuanta.
 

cipikkus

Member
revenind la carmona, din poze nu stiu daca se vede bine ...dar oarecum stufos. merge sa il tund ...sau e o perioada anume cand trebuie tuns? Sau il mai las sa vad daca s-a obisnuti cu noua locuinta?
 

cipikkus

Member
REvin cu imagini si cu o intrebare. Este un moment favorabil sa il tund?....as vrea sa il modelez putin pot pune sarme acum printre crengi...asta nu l-ar afecta? Dati-mi un sfat.
<a><img src="http://i775.photobucket.com/albums/yy31/cipikkus/Carmona/Imag312-2.jpg" border="0" alt="Photobucket"></a>
<a><img src="http://i775.photobucket.com/albums/yy31/cipikkus/Carmona/Imag313.jpg" border="0" alt="Photobucket"></a>
<a><img src="http://i775.photobucket.com/albums/yy31/cipikkus/Carmona/Imag310.jpg" border="0" alt="Photobucket"></a>
 

YAN

Member
Carmona nu se modeleaza prin legare cu sarma ! Pur si simplu crengutele nu sunt atat de flexibile . In privinta tunsului cred ca te grabesti . Lasa=l si pe el sa arate ce poate ! Ca regula la tuns , poti aplica regula la 7 frunze lasi 2 !
 

cipikkus

Member
Multumesc YAN....m-ai oprit de la o tortura, daca ar fi sa ma iau dupa ce ai zis. DEci trebuie lasata sa creasca si sa isi arate toata splendoarea. Banuiescc a modelarea se va face nu prin legarea cu sarma, ci prin tundere repetata la anumite perioade?
 

Sash

Active Member
YAN a spus:
Sash ! Este normal ca frunzele sa se inchida la culoare !
Stiu. Carmona mea chiar o duce bine daca imi aduc aminte sa o ud la timp :oops: daca nu...imi arata ea nuante de galben de ma linisteste :)

Era raspuns pentru cipikkus care intreba daca frunzele noi vor ajunge de culoarea celor vechi.
 

Sash

Active Member
ddalcu a spus:
Salutare la toata lumea!

Am si eu putin nevoie de ajutorul vostru. Cam prin septembrie anul trecut m-a mancat pe mine undeva si am replantat acest copacel. Il aveam de vreo 2-3 luni si facea flori continuu, deci ii mergea foarte bine. Stiu ca am gresit enorm, dar citisem in multe locuri ca deobicei copaceii Fukien Tea vin din import intr-un sol destul de prost si ca se recomanda replantarea. Ideea este ca dupa replantare i s-au ingalbenit destul de multe frunze, dupa care a stagnat complet... nu i-a mai dat nici macar o frunza, de flori nici nu mai vorbesc... Oare care ar fi problema si ce as putea sa-i fac sa-si revina?
Asa arata copacelul acuma http://www.photoartvision.com/diverse/trees/ft.jpg

Multumesc
hoinar a spus:
Salut,

N-am avut de a face cu aceasta specie, dar pana intra cineva care iti poate povesti cate ceva din experienta proprie... arunca un ochi aici http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=588 si unul aici http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=3671 Sigur iti va fi de folos :D

Numai bine.
vali a spus:
Nici eu n-am mare experienta cu specia...
Din ce vad in imagine, pare cam vesteda. Lucru care ma face sa cred ca in substrat nu sunt toate OK. Daca asociez cu replantarea anuntata de tine, tind sa cred ca ai fost cam prea "insistent". Nu momentul dauneaza foarte mult la carmona, cat modalitatea in care e facuta replantarea.

In situatia ta, cred ca primul lucru pe care ar trebui sa-l faci, e sa o ajuti sa nu mai piarda lichide prin transpiratie, in conditiile in care radacinile nu lucreaza si nu pot inlocui lichidele pierdute.
Deci, o mini-sera ar fi o varianta...

Totusi, sa nu ajungi in extrema cealalta: sera sa mentina umiditatea mult prea ridicata si in substrat (nu numai in aer), iar radacinile sa nu-si mai revina in veci.
Ai zis de replantare, dar n-ai pomenit nimic despre ce substrat ai gasit in vas si cu ce fel de substrat l-ai inlocuit; cum se comporta la udare (se scurge apa usor, stagneaza, etc.) si cam cat de repede se usuca.
ddalcu a spus:
vali a spus:
Ai zis de replantare, dar n-ai pomenit nimic despre ce substrat ai gasit in vas si cu ce fel de substrat l-ai inlocuit; cum se comporta la udare (se scurge apa usor, stagneaza, etc.) si cam cat de repede se usuca.
Substratul pe care l-am gasit in vas era destul de ok, chiar daca in radacina mai erau urme de lut. S-ar putea sa mai fi fost odata replantat dupa ce a venit din import. Substratul pe care l-am folosit eu e special pt bonsai, l-am cumparat de la Baumax, sunt saci de 5 kg. Apa se scurge destul de usor, cam in 5 secunde dispare de la suprafata, iar de uscat, in locul in care-l tin eu si la dimensiunile vasului, se usuca cam in 4-5 zile.
Oare sa incerc sa-l replantez? Ma gandesc poate n-a intrat pamantul calumea intre radacini si au ramas goluri... nu stiu ce sa zic... Tare as vrea sa-si revina.
vali a spus:
Nu cred ca niste simple "pungi de aer" ar sta la baza regresului. Chiar daca ar fi ramas, dupa cateva udari substratul s-ar fi tasat de la sine (mai ales ca e ACEL "substrat bonsai" din comert).
Nu stiu ce sa zic... toate cartile recomanda replantarea imediata, indiferent de sezon si de faza in care se afla planta, atunci cand sunt probleme in subteran. Totusi, nu putem ignora faptul ca noi doar BANUIM ca sunt probleme in subteran. In plus, in cazul unei carmona, o noua replantare ar putea insemna "cantecul lebedei".
Apoi, mai depinde si de "numarul de ore de zbor" pe care le ai :) . Daca ai garantia ca stii ce faci si ai si o mana sigura, atunci da-i inainte.

Personal, as merge (macar in prima faza) pe varianta cu o atmosfera mai umeda. As pune planta in sera, in acelasi timp as tine substratul mai spre uscat (si aici e un skepsis: intr-un substrat ud, planta nici nu se sinchiseste sa formeze ramificatii noi ale radacinii. Cand e mai uscat, aceasta aceasta e fortata sa suplineasca lipsa apei prin marirea numarului de ramificatii active ale radacinii :wink: ) si as pulveriza doar la nivelul coroanei.
Dar astea-s generalitati... asa cum am spus, eu nu prea "am zburat" cu carmona :)
ddalcu a spus:
mda... cred ca o sa incer sa-i fac o microsera si sa-i las substratul ceva mai uscat. Ar mai putea fi oare vre-o alta cauza, in afara de problema cu radacinile, pentru care sa fie asa de vested copacelul?
liviu2512 a spus:
Minisera zic si eu.Vali a zis foarte bine.Nu o mai uda,da-i apa doar pe frunze cateva zile pana e pamantul uscat bine.A mea nu a facut flori dacat in sera.Acum,BANUIESC ca in substrat totusi e bine,carmona am citit ca nu vrea tot pamantul din radacini scos tot si odata,ci treptat inlocuit.Tot la a mea am incercat sa-i las ceva pamant pe radacini.Nu se ofilise,ci i se ingalbenea cate o frunza si cadea.Dupa ce am pus-o in sera,a ambalat motoarele si a facut chiar si flori,si frunze noi.Nu cumva unde o tii are parte de ceva valuri de caldura uscata?A cumnatului se ofilise brusc intr-o noapte,dupa ce a tinut-o deasupra caloriferului.Intr-o saptamana,doua voi replanta carmona cumnatului :) La a doua e mai usor 8) .Eu zic ca minisera si apa pe frunze cum a zis Vali ar trebui sa o faca sa isi revina.
 

Lummy80

New Member
Sal'tare lume...

Am citit, am rascitit pe aici si pana la urma mi-am luat inima-n dinti aseara si m-am infipt intr-o Carmona :rofl:
Am dus-o acasa, am pulverizat-o frumos frumusel si am bagat-o intr-o sedinta foto, alaturi de frate-su mai mare Ulmul..Ia priviti-i pe copilasi

http://picasaweb.google.com/jasmine24/C ... 3424531938


Acum, o intrebare...eu azi dimineata am plecat devreme de acasa, erau doar 7 grade afara..pe Ulm il tin afara de dimineata pana noaptea tarziu(mi-e frica sa il las noaptea ca bate vantul f tare si mi-e ca il gasesc in parcare), pe Carmona pot sa o dau afara cu frate-su??? Voi scriati pe aici ca trebuie sa fie minim 12 grade afara pentru Carmona, sa inteleg ca deocamdata nu e bine sa o scot cu noaptea-n cap afara?? Si cu ingrasamantul, cum e cu ingrasamantul?? Sa ma apuc sa ii dau deja?? La Ulm inca nu i-am dat ingrasamant si il am de 1 luna,dar vad ca nu il deranjeaza.
M-am gandit eu sa incep din luna mai sa le administrez ingrasamant.. :?
 

liviu2512

Member
Sper ca nu ai scos carmona afara,inca e frig pentru ea acum...Ulmul este de exterior,el vrea si frig,carmona nu.Cu ingrasamantul nu pot sa-ti zic nimic,la a mea i-am dat doar o data,slab,nu cantitatea scrisa pe sticla,jumatate.O iau progresiv cu ingrasamantul.
 

Lummy80

New Member
Nu, nu am scos=o afara pe carmona inca si nici ingrasamant nu ii dau momentan.Deocamdata o las sa se acomodeze, vad ca inca nu i s-a ingalbenit nicio frunza, dar are abia 4 zile.
Vad eu pe parcurs daca ii prieste locul in care am pus-o
 

liviu2512

Member
Daca nu mai are nici o frunza galbena,e bine.Inseamna ca merge bine.Carmona vad ca e inebunita dupa sera.Cel putin la mine.daca ti se pare ca da"inapoi",bag-o in sera.Eu o pulverizez in fiecare dimineata cu apa pe frunze si vad ca vrea iar sa faca flori.Cat a fost in sera a facut o multime de flori.
 

nickserr

New Member
legat de marimea frunzelor...la mine unele sint foarte mari. ce trebuie sa fac ca sa se micsoreze? apoi, cum fac sa stimulez aparitia de frunze noi, ca pe unele locuri e cam rar?
 

cipikkus

Member
ajutor ptr substrat

salutare
Am revenit cu o rugaminte.
Vreaus a inlocuiesc pamantul la bonsai-ul meu carmona si ma intreb care ar fi reteta ideeala pentru o carmona. Eu as avea urmatoarele tipuri de substrat:
1. Pamant ptr bonsai (cumparat din Baumax) turbã superior calitativã (grad de descompunere: H2-H7), nisip, minerale
argiloase, fertilizator NPK, lapte de var. a) valoare pH (CaCl2): 5,8; b) sare (KCl) în g/l: 1,4; nutrienti
(solubili) necesari: i) 150 mg/l N, azot (CaCl2); ii) 170 mg/l P2O5, fosfat (CAL); iii) 240 mg/l K2O,
oxid de potasiu (CAL). Substantã organicã (evaluatã ca pierdere prin întãrire): 20%

2. Substrat format din 70% turba,
30% nisip granulatie 2mm


Cine poate sa imi ofere un sfat sau o alta reteta il rog sa ma ajute.
Din cate am citit pe aici pamantul "special" de bonsai cumparat din magazine, nu face nici 2 bani. Voi ce ziceti?
 

liviu2512

Member
Nu am luat niciodata pamant special de bonsai.Poate cei mai vechi e pot ajuta.Eu zic ca si varianta a doua ar merge,chiar 60-40
 

hoinar

Member
Salut Cipikkus,

O reteta ideala de substrat pentru carmona ta nu-ti poate da nimeni. Citeste aici http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=5449 si inspira-te, adapteaza, experimenteaza, invata din greseli. Fiecare dintre noi ne crestem pomisorii in conditii diferite. Ce poate functiona la mine, pentru tine poate fi un dezastru. La aceeasi specie! Bineinteles ca principiile de baza trebuie respectate, ca sfaturile si discutiile sunt bune, reprezinta niste repere, idei. Sper sa nu ma intelegi gresit, nu te cert. Te incurajez si-ti dau un sfat prietenesc. Actiunea iti apartine in totalitate! Crede-ma ca am citit intamplator pe un alt forum, cum un " profesor " in bonsai a " dirijat " modelarae unui superb copacel al unui " profan ", pana i s-a uscat omului planta. Asadar citeste, documenteaza-te, filtreaza sfaturile si adapteaza la conditiile tale. Succese!

Numai bine.
 

liviu2512

Member
Domnule hoinar,ai zis-o cel mai bine!Daca al meu copac sta pe vest,si al tau pe sud,nu mai sunt din start aceleasi conditii.Dar ma ofer sa-l modelez si pe al tau,si dupa ce se usuca,poti dirija iedera sa creasca pe el,va arata frumos :evil:
 
Sus