@elianna, problemele se acumuleaza, eu mereu am fost pe ideea ca nu tratez in disperare, la orice pata pe frunze, ca sa fie activ si sistemul imunitar al plantei. Dar, avand in vedere clima dementa din ultimii ani si multitudinea de agenti patogeni care au aparut de nu se stie unde, daca ii lasi sa se descurce singuri in 2-3 ani nu mai stii pe unde sa scoti camasa! Degeaba te uiti ca ai anul asta ceva patare neagra, anul viitor la fel, oricum frunzele alea cad si ti se pare ca trandafirii sunt in siguranta. Dar la un moment dat presiunea bolilor e prea mare pe ei, slabesc din puteri si atunci dau navala alti patogeni si ei nu mai fac fata!
Parerea mea este ca sunt necesare un minim de 2 tratamente fungice pe an, tintite in primul rand pe bolile specifice care apar la tine dar pe cat posibil fungicidul sa aiba totusi un spectru mai larg. Evident, la fiecare atratament alt fungicid ca sa nu dezvolte rezistenta patogenii.
Daca tot ai boala instalata fa o combinatie de fungicid de contact + sistemic, sub nici o forma nu da doar fungicid de contact. Da acum cu Topas, daca tot ai probleme cu rugina, mai incolo un Topsin+Bravo si mai fa o stropire mai incolo cu Score+Bravo. Si la toamna da un cupric sa dezinfectezi putin, cu Champion.
Un alt fungicid bun, care este si omologat pentru trandafiri este Mirage 45, toata problema e ca se vinde doar la 1 L, daca ne adunam 3-4 am putea sa cumparam in comun o sticla, ne ajunge 2-3 ani, cat sa fie in termen de garantie.
LE M-am uitat atent la trandafirul stropit cu ulei de neem, afidele au dat coltzu'
Am inteles de la cineva ca merge si dozaj de 1,5 % Eu cred ca voi lua inca un flacon sa fac un dozaj mai mare si sa dau peretele casei unde am intrarea, ca e pepiniera de tantari si azi, dupa ce am incercat cu dozajul pentru trandafiri s-au cam tirat pentru cateva ore, pentru asta citeam ca dozajul e mult mai mare!