Begonia

George

Member
Cornelia Trimis: Lun Nov 03, 2003 1:14 pm Titlul subiectului: varietati de begonia

Sunt mai multe feluri de Begonia, dar, intr-adevar cele cu bulbi sunt cele mai pretentioase. Sunt insa si cele care au florile cele mai frumoase. In general begoniile se inmultesc prin butasi de varf, unele chiar prin frunze. Insa, daca bulbul unei begonii este afectat de umezeala planta este pierduta. In general bulbii cumparati la pachet nu rezista decat un sezon. Cele mai potrivite pentru conditiile din casele noastre sunt verietatile "Semperflorens" si "Elatior". Cele mai multe begonii din florarii sunt de tip Elatior.
 

George

Member
Luminita Trimis: Lun Nov 03, 2003 2:31 pm
Din specia Semperflorens am si eu si este foarte frumoasa .Am descoperit de ceva timp ca este o begonie . La mama acasa i se spunea altfel . Nu am reusit sa o pastrez pe cea tuberhybrida .Oare daca fac rost de butasi, am sanse sa o inmultesc ?
Pe cea din specia Semperflorens am inmultit-o prin butasi .
Daca este din aceeasi familie ar trebui sa se inmulteasca la fel .
 

George

Member
Cornelia Trimis: Lun Nov 03, 2003 3:16 pm
Nu cred ca begonia cu bulbi se poate inmulti prin butasi, dar poti sa incerci. In primavara o sa incerc si eu sa vedem daca merge. Membrele aceluiasi grup de plante pot reactiona uneori foarte diferit. Probabil ca mama ta ii spunea begoniei "Plaman"
 

George

Member
Luminita Trimis: Joi Nov 27, 2003 11:06 am Titlul subiectului: Begonia Elatior
Mama spune Plaman begoniei Cane-lake (am aflat ca se numeste asa pe internet).
La cea Semperflorens ii spunea miresica .
Am facut confuzie intre begonia Elatior si cea tuberoasa .Imi cer scuze, dar am avut impresia ca are si ea bulb . Ulterior am aflat ca nu are .
Begonia Elatior se poate inmulti prin lastari ?
Care sunt conditiile optime pentru a creste aceasta begonie
 

George

Member
Cornelia Trimis: Mar Dec 09, 2003 10:53 am Titlul subiectului: Begonia Elatior
Begonia Elatior se inmulteste cu rezultate excelente prin vlastari. Nu e foarte importanta perioada din an, dar este recomandata primavara. Are nevoie de lumina cat mai multa, caldura aprox 18-22 gr. C, ghiveci potrivit de mare si pamant cu drenaj bun. Sa nu uiti, n-o uda niciodata pe frunze cu apa si fereste-o de curent. Raspunde bine la ingrasamintele din comert.
 

George

Member
adrianam Trimis: Mar Mai 30, 2006 2:12 pm
Begoniile au frunze mari, flori mari si multe, deci suprafata mare de evaporatie, prin urmare au nevoie de multa apa dar cu conditia sa nu balteasca pentru ca ii putrezesc radacinile.
Eu ii pun apa mai multa in farfurie si o las sa-si traga apa de acolo cam o jumatate de ora, dupa care arunc ce ramane. Urmatoarea udare- numai cand pamantul la suprafata incepe sa se usuce. Cu acest sistem de udare, begonia soacrei mele a inceput sa-si revina si sa deschida iar bobocii.
 

George

Member
Bluecloud Trimis: Dum Iul 09, 2006 9:09 pm
Din pacate eu nu ma pot lauda cu floricele pentru begoniile mele. Am avut doi bulbi de anul trecut pastrati peste iarna dupa recomandarile de pe site . In primavara am mai cumparat inca doi bulbi de la Tria's. Va pot spune ca din totalul celor patru bulbi numai trei au incoltit, iar din acestia doar din doi au crescut begonii in adevaratul sens al cuvantului. Spun asta deoarece din cel de-al treilea bulb au aparut doua frunzulite, cea mai mare fiind de circa 3 cm .
Una dintre celelalte doua begonii a crescut chiar foarte mult, dar din pacate nici una nu are flori. Si anul trecut cand mi-am incercat "norocul" cu begoniile am patit acelasi lucru: nici o floare.
Nu le ud excesiv, iar cam la trei saptamani le tratez cu ingramant lichid special pentru plante cu flori. Cred ca gresesc undeva sau pur si simplu begoniilor nu le place la mine .
 

George

Member
adrianam Trimis: Lun Iul 10, 2006 10:05 am
Si eu am avut probleme cu begoniile din bulb, de cativa ani de cand incerc sa le cultiv.
Cele mai bune rezultate le-am obtinut cu begoniile curgatoare, puse in ghivece suspendate cu diametrul de 25 cm (sfat cules de pe internet)Begonii cu bulb drepte am avut acum patru ani, puse in jardiniera, dar nu au avut decat frunze.
Concluziile trase de mine din experienta proprie si din sfaturi:
- ghivece cu diametru de 20-25 cm
- udarea plantei numai dupa ce pamantul de la suprafata este uscat (adica nu ramane pe mana daca incercati cu degetul)
- au nevoie de 2-4 ore de soare pe zi - deci expozitie estica sau vestica
 

George

Member
gabi_gabriella Trimis: Lun Iul 10, 2006
Eu am observat ca nu prea le place ceata si inghesuiala ( aer statut - mai ales daca e un an ploios)
Anul trecut am avut din cele curgatoare ,pe un geam, dupa un colt, si nu le-a mers deloc bine
Anul asta le-am suspendat, si deocamdata le place
Sunt la rasarit , si au soare pana pe la 10-11
Prietenei mele , care le are pe balustrada balconului, e drept ca spre nord, mereu le-a mers bine
Asa arata acum
http://i82.photobucket.com/albums/j245/ ... CT0926.jpg
Si in plus, cu tuberculii cumparati, am patit-o , ca nu erau deloc ce arata pe eticheta .. trebuiau sa fie unul alb si unul galben si rosu si au fost toti spre portocaliu .. asa ca n-am mai avut curaj sa cumpar
 

George

Member
cum ingrijesc begonia

mary Trimis: Joi Apr 13, 2006 8:49 pm Titlul subiectului: cum ingrijesc begonia
Daca inca nu ai facut-o incearca si ii schimba pamantul, ar fi bine ca noul pamant pe care il pui sa contina si nisip
de udat trebuie udata putin , de obicei eu le ud de 2 ori pe saptamana , dar numai dupa ce se usuca pamantul de la suprafata
e bine sa le stropesti cu apa si pe frunze si sa le pui ingrasamant cam o data pe luna
In rest daca mai ai nelamuriri te rog sa intrebi
Multa bafta si flori frumoase!
 

George

Member
mihaela tamas Trimis: Joi Apr 13, 2006 9:08 pm
Stefana,eu in privinta udarii nu sunt de acord cu Mary.Aici trebuie o atentie deosebita,se uda cu grija,fara sa se stropeasca frunzele,deoarece picaturile de apa provoaca pete cafenii.Excesul de apa si aerul prea rece provoaca ingalbenirea frunzelor.Begoniile nu suporta aerul uscat,asa ca va trebui sa-i asiguri umiditate in aer.Prefera locurile luminoase,dar fara soare direct.E sensibila la curentii de aer!
Daca ii schimbi ghiveciul atunci nu alege un ghiveci prea mare si mai ales inalt.Aplica-i ingrasaminte bilunar,din primavara pina in toamna,in concentratie de 0,05-0,1%.Inainte de a-i pune ingrasamint,se uda plantele cu o zi inainte,pentru ca pamintul din ghiveci trebuie sa fie umed in momentul ingrasarii.
Indeparteaza-i ori de cite ori este nevoie frunzele ingalbenite si florile trecute,asigurindu-i plantei o stare proaspata.
Sa ai noroc de ea!
 

George

Member
myosotis Trimis: Joi Apr 13, 2006 9:43 pm
Sunt de acord cu cele spuse de Mihaela. Ca sa-i creezi o atmosfera umeda poti s-o pui pe un strat de pietris umed sau in apropierea unor plante care cresc umiditatea aerului, cum ar fi Hibiscus. Cand indepartezi frunzele sau florile ofilite ai grija sa nu ramana resturi de "codite". Acestea putrezesc si strica tulpina plantei.
 

George

Member
Arianna Mihaela Trimis: Mar Apr 18, 2006 4:19 pm
Aceiasi problema am avut-o si eu .Dupa ce am cumparat begonia, au inceput sa cada bobocii ,iar bobocii care au aparut ulterior nu se mai dezvoltau si nu se deschideau.....am schimbat ghiveciul cu unul putin mai mare,am pus turba Olandeza si am administrat ingrasamant o data la doua saptamani,o ud cu apa fiarta si racita si numai pe marginea ghiveciului sau in farfurie,in nici un caz sa nu pulverizez apa pe frunze.Acum begonia mea este foarte frumoasa si se deschid toti bobocii,am prins inca patru plante din ea [am pus frunza in apa pana a facut radacini,apoi am plantat-o in turba].
 

George

Member
myosotis Trimis: Mie Apr 19, 2006 11:06 pm
Arianna, parerea mea este sa le scoti pe balcon, numai sa nu ploua pe ele. Eu am pus bulbi de begonie cumparati. Au cate 2-3 frunze si i-am dat deja pe un balcon acoperit, dar deschis pe o latura. Sunt bine mersi. Begoniilor le place racoarea. Incearca sa nu le muti din locul in care le asezi si uda-le numai cand pamantul din ghiveci este uscat la suprafata. Atentie, au nevoie de un pamant usor acid imbogatit cu ingrasaminte naturale (baligar descompus 10%). Daca i-ai pus un pamant universal, poti sa-i pui in apa de udare, din cand in cand, o lingura de otet la 2litri de apa. Ingrasaminte , in perioada de vegetatie, o data la saptamana, ingrasamant lichid pentru plante florifere.
 

George

Member
adrianam Trimis: Joi Apr 20, 2006 8:21 am
Cum au rezistat peste iarna bulbii de begonie?
Mi-e mi-a murit unul iar celalalt nu a rasarit pana acum.
In toamna am avut inspiratia sa iau un bulbisor mic ce aparuse la unul din ei, l-am pus in pamant, s-a dezvoltat -are 4-5 lastari - iar acum a inceput deja sa infloreasca.
http://i33.photobucket.com/albums/d96/a ... butas1.jpg

In toamna am pus si butasi simpli in apa, au facut radacini, s-au dezvoltat in lungime, nu au lastari laterali dar au inceput si acestia sa infloreasca.
Doi din ei i-am taiat in speranta ca vor da si alti lastari laterali insa pana acum nimic- si astept la unul de o luna iar la celalalt de vre-o doua.
Ar fi util sa le dau ingrasamant pentru dezvoltarea radacinii (adica a bulbului) ?
 

George

Member
sorina Trimis: Joi Apr 20, 2006 1:43 pm
Adrianam, ce ingrasamint special exista pentru stimularea radacinilor.?
 

George

Member
adrianam Trimis: Joi Apr 20, 2006 3:31 pm
Din cate imi aduc aminte din ce am citit pe net, concentratia ingrasamintelor ingrasamintelor se scrie functie de cele trei componente N-P-K, de ex. Flortis are 4-4-9.
N-azotul-foloseste la dezv. frunzelor
P- (fosfor?)-foloseste la devoltarea partii subterarne a plantei
K-potasiul - foloseste la stimularea infloririi.
(Master- Daca am gresit cumva ceva- sa-mi spune-ti sa corectez!)
Tot cautand prin fisierele memorate in calc. am gasit ca begoniilor cu bulb le prieste udarea cu muriat de potasiu (folosit pentru varza si nu stiu daca se gaseste la noi in Romania) care are componenta 0-0-50
 

George

Member
schlucky Trimis: Mie Apr 26, 2006 1:11 pm
exista cumva si specii de begonii care rezista peste iarna si a caror bulbi nu trebuie scosi din pamant? si care se pot uda pe frunze/flori?

intreb fiindca am cumparat din florarie una cadou pt. cineva si am intrebat cum "o trateaza" ei ca si pers. respectiva sa faca la fel, pt. ca asa e obisnuita planta, ce apa folosesc?....
si cand am intrebat de perioada de repaus si de bulbi scosi s-a uitat la mine si mi-a spus ca probabil incurc denumirile dar begonia nu are nevoie de perioada de repaus si bulbi scosi/ si ca o pot uda linistita pe fruze ba chiar sa o dusulesc!
am oferit-o cadou i-am spus ce stiu eu despre intretinere begonii si i-am spus sa incerce la florarie ca poate primeste si alte inf. si acelasi lucru i-a spus cu toate ca erau florarii diferite? oare sa fie doar chestie comerciala?
 

George

Member
adrianam Trimis: Mie Apr 26, 2006 1:55 pm
Da, schluky, exista begonii cu bulb care au florile mari, unele bogate ca un trandafir. Acestea se gasesc de vanzare aproape numai ca bulbi (cel putin in Romania). Am mai vazut vara pe la expozitii-deja inflorite dar la preturi exorbitante.
Exista si begonii fara bulb, numai cu radacini-in florarii gasesti inflorite si vara si iarna din acestea.
Dupa cum exista si begonii decorative numai prin frunze.
 

George

Member
Aprilia Trimis: Mar Mai 02, 2006 12:40 pm
Arianna,
cum protejezi tu plantele de soarele direct de la sud? (eu nu am perdele la geam)
eu deja le-am scos pe balcon S-SV (nu in soare) si parca o duc mai bine; mi se pare ca parca s-au mai inviorat si nu mai cad bobocii si florile, dar e prematur sa ma pronunt (au doar vreo 3-4 zile pe balcon)

intrebare: parca am citit ca tijele de florile cazute trebuie indepartate; florile noi nu apar pe aceleasi tije? sau apar ramurele noi cu flori?
 
Sus