Azaleea de gradina (Rhododendron)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

Florin

New Member
Eu am cumparat asta vara un ghiveci cu o tufa care mi s-a spus ca e azalee de exterior, sau rododendron. L-am plantat afara si acum arata neschimbat, are frunzele la locul lor - un pic ingalbenite la varfuri (ce e drept nu prea au fost geruri, abia acum au fost vreo -6 grade), o sa fac o poza. Inca nu stiu ce flori face. La frunze seamana cu azaleea de interior.
 

adrianam

Well-Known Member
Rezista la geruri mai mici - pana pe la -6 sau -7 gr C. Daca scade mai mult eu te-as sfatui sa-l invelesti pentru ca risti sa-l pierzi.

Si eu am cumparat vara trecuta un rhododendron de gradina pe care l-am tinut pe balcon in ghiveciul initial.
A facut boboci florali care s-au stafidit pentru ca nu l-am udat de frica sa nu degere.
 

Florin

New Member
Asa arata - deocamdata nu prea bine, sa speram ca va face flori si va creste mai inalt. Cat de mare se face?

 

schlucky

Member
florin....daca e rhod. atunci eu am vazut aici unii care depasesc 2m si ca inaltime si ca latime cat de repede ating dimensiunile astea nu stiu

daca e azalee de gradina...mai inalte de 1 m eu nu am vazut.
 

Florin

New Member
Ce trebuie sa le pun in pamant? Eu stropesc cu apa din fantana in gradina, si stiu ca e o apa cam calcaroasa. Dar aceeasi apa o dau la toate plantele din gradina. Nu am alta solutie, de plouat nu prea ploua.
 

mflorian

Member
Dacă tufa este plantată la soare, acum este momentul să o transplantezi într-un loc umbrit.
Cumperi pămînt acid pentru azalee sau, dacă găseşti, turbă (cu pH acid).
Dacă trebuie să o transplantezi, sapi în jurul său şi o scoţi împreună cu un balot compact de pămînt. În noua groapă adaugi pămînt acid sau turbă.
Dacă deja este la umbră, sapi în jurul tufei, cu atenţie, să nu deranjezi rădăcinile. Îndepărtezi aprox. 3-5 litri din pămîntul existent şi completezi cu pămînt acid sau turbă. Apoi amesteci pămîntul rămas cu cel adăugat şi tasezi uşor. Repeţi operaţia în fiecare primăvară.
 
A

Anonymous

Guest
Si nu o mai uda cu apa calacaroasa, ca nu-i place. Incearca macar pe aceasta sa o uzi cu apa de ploaie, sau cu apa de la robinet lasata o zi doua sa stea intr-un recipient.
 

Florin

New Member
Multumesc frumos! Incerc sa gasesc un loc mai umbrit, aici e intre niste braduti care sunt inca mici si nu fac umbra. Am auzit ca pamantul de frunze de brad e mai bun pt flori, asa e? E bine sa pun cenusa de la soba pe post de ingrasamant? Inca ceva: am avut un caine legat pe un colt al peluzei cu gazon, acum l-am mutat de acolo, dar unde a stat el si si-a facut necesitatile acum iarba e super, verde si deasa, nu se compara cu restul. Cum se explica?
 

mihai_c

Member
Acele de brad si in general de conifere acidifica solul, asadar ar fi un loc bun pentru azalee. In schimb pamantul respectiv nu e prea bun pentru plante neacidofile...

Florin a spus:
Am auzit ca pamantul de frunze de brad e mai bun pt flori, asa e?
 

calin123

Member
acele de conifere in descompunere determina un ph mai acid al solului dar cenusa determina un ph mai alcalin
 

ghia_don

Active Member
Gabiuta wrote:
Azalee de gradina: ma intereseaza conditii de plantare.Umbra sau semiumbra?Udat mult sau nu?Deocamdata este in ghiveci mic..Dar unde o plantez?
Intre timp am descoperit...semiumbra si o s-o pun in ghiveci mare chiar daca o tin in gradina!Nu suporta temperaturi prea scazute.Dar cum iarna nu-i ca vara...si daca iernile vor fi ca anul asta...ce mai?Acolo va ramine!!!!In rest ingrijire specifica azaleei de camera.
einsteinitza wrote:
Gabiuta, nu te mai panica, eu am o azalee de trei ani si are si o pozitie inghesuita insa infloreste an de an superb,
 

Yanquapin

Member
Am vazut in Germania si de 2 m. Si la Unirii au plantat cateva exemplare mari, dar vai de ele. Sunt si in Parcul Circului. Suporta -15, ocazional si mai jos, dar prefera pH acid. Se obtine cu ace de conifere, scoarta etc. intr-adevar, si este obligatoriu. Drenajul la fel- sol permeabil.
Daca nu va avea acest pH modificat, nu va rezista prea mult- poate or fi forme mai tolerante? Eu am vazut plante care au bolit incontinuu pana au murit in cativa ani.
Solul ar trebui pregatit ca pentru pomi fructiferi: o groapa 80x 80x 80 (sau cat mai mare posibil daca nu chiar atat), cu nisip, perlit, mranita, sol bun (daca e si de conifere e si mai bine), pentru a-i permite o crestere puternica si fortificare. Mulci obligatoriu, preferabil cu scoarta, care va genera si ceva aciditate.
 

Yanquapin

Member
Multumesc :oops: !
Nu, nu am avut- lipsa conditii. Am vazut insa destule si m-au interesat de mult timp. Am aranjat un exemplar frumos in curtea unui prieten si ii merge bine de niste ani buni.
Am uitat ceva- apa calcaroasa (dura) ramane asa si dupa fierbere, si lasata cateva zile- doar clorul iese astfel, sarurile nu. Apa de ploaie.
De la o vreme, e asa de acida uneori, incat mi-a ucis sute de puieti de cactus, niste pesti, si a patat chiar si frunzele de salcam :!:
Nu cred ca-mi voi lua prea curand- la mine nu stiu unde va mai fi loc, solul e carbonatic, apa foarte dura si e camp- vant, soare, uscaciune. Un loc bun de cactusi si yucca, western mai degraba.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Cea pe care o am in gradina vad ca a trecut cu bine peste aceasta iarna geroasa :) Este inca vioaie.In toamna i-am pus ace de brad la radacina fara insa a o acoperi.
Sa vedem ce va face in primavara/vara :?
 

Ari

Member
schlucky, am vazut si eu in Germania, mai exact in Leverkusen , azalee si rhododendroni superbi . Cred ca sunt aclimatizati, pentru ca am si eu in gradina si nu le merge deloc bine . ma gandesc sa cumpar din Germania si sa-i plantez in gradina . Ar trebui sa le mearga , clima in Germania e mai aspra decat in RO . Ce parere ai ?
As vrea sa pun si niste poze, sa vad daca ma descurc .

http://egradini.ro/forum/webshots_downl ... KEM_ph.jpg
 

Yanquapin

Member
Clima din DE e mai blanda decat in RO, in general. Multe plante interesante acolo, dar fara multe sanse aici. La Bacau ar trebui sa te gandesti serios la protectie iarna, mai ales daca plantezi chestii scumpe.
 

schlucky

Member
ari....desi sunt des intalinte in gradini, azaleele si rohodo.... personal as putea spune totusi ca sunt pretentioase

de ex. cand vezi pe cineva ca sapa o goapa de 50cm/50cm, umple cu pamant din 3 saci diferiti ca la urma sa puna o planuta dintr-un ghiveci de 10cm diam, atunci sti sigur ca este azalee sau rhodo :)
plus ca pe timpul anului sunt detul de mult "cocolosite"

clima aici? iernile aici pt. mine sunt mai greu de suportata .... (am mai povestit eu pe undeva: iarna la -2°C, nu am iesit toata saptamana din casa, sotul isi lua paine de la servici, la we am plecat spre romania, am prin 2-3 zile de -28°C, si ne plimbam amandoi pe strada)
dar deja aici la -5°C simti ca iti taie fata, nu mai primesti aer, pt. mine personal e mai "dureroasa" iarna aici

si in general, cine are plante mai mofturaose/scumpe le protejeaza iarna
 

lili

Member
Cand se pomeneste de rhododendroni...automat mintea mea proceseaza imagini cu acele gradini superbe din Germania. Germanii au cultul rhododendronului.... pe langa altii mai au o contributie serioasa in dezvoltarea, hibridizarea si propagarea acestei specii .
Nu exista indoieli, sunt plante pretentioase....dar merita tot efortul :wink:
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus