Amenajare gradina

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Foarte bine ai facut.E sursa de inspiratie :oops: NU copiere :) .Chestia cu pietrele in jurul copacului mi-a placut.
 

lili

Member
De multe ori am dorit sa intervin la acest topic...... mereu mi-am zis ca nu am prea multe de spus....aici avem o experta!!!...D-na Einstainitza (doar ca este ocupata cu ..) si Mihai C ...pe langa plante pasionat si de munte :wink:
Acesti pasi nu sunt litera de lege...dar pot fi un punct e pornire in amenajarea unei gradini.


Etapele de lucru pentru amenajarea gradinii

1.Planul
-cu toate detaliile si masuratorile importante, se ia ca baza un plan de cadastru, sau planul casei-orientarea ( N-S, E-V)
-granitele terenului, casa, terase, anexe, arbori, pomi, arbusti etc
-intrarile in gradina, diferentele de inaltime (drept, inclinat)
-determinarea zonelor insorite si umbrite (punct important in planificarea si algerea stilului gradinii tale)
Urmeaza:
2. Lista de dorinte
- destinatia gradinii, scopul ei: gradina de relaxare, gradina ornamentala, gradina mixta ( ornamentala+zarzavaturi, gradina terasa, etc)
- gasirea stilului gradinii: romantica, rustica, formala, naturala, asiatica...aici se tine si de arhitectura casei, teren, etc.
- lista provizorie de flori , plante, arbusti, arbori, liane si accesorii
- lista provizorie de plante mereu verzi
- si nu in ultimul rand lista cu plante si flori cu inflorire in functie de anotimp

alta etapa:
3. Separarea gradinii in zone clar delimitate
Imparti suprafata in functie de dorintele pe care le ai.Daca esti pasionata de bucatarie, in apropiere trebuie sa se afle gradina de mirodenii...asta se vrea un exemplu. Locul de relaxare trebuie amplasat intr-un loc ferit de zgomot, apoi terasa de luat masa sau locul cu apa

urmatorul pas
4. Concretizarea formelor si materialelor ori detalierea
- unde trebuie sa stea tufele, arborii si arbustii
- unde se fac straturile de flori
- unde au sens cararile, ce materiale folosesti pentru pavaje
- unde se amplaseaza foisor, pergola,banca...dupa caz
- armonizarea cromatica cu casa si mediul apropiat gradinii tale.
Sarcina esentiala a planificarii este sa pui in acord propriile dorinte cu datele specifice locului : tipul solui, orientarea, curenti si alti factori.


Idei, regului de baza

1. Plantele mereu verzi dau tonul de baza, sunt cele care ascund garajul, anexele casei si in afara de asta in zilele mohorate de iarna ne asigura o pata de culoare (ex: lemn cainesc)
2. Trebuie sa avem in vedere marimea plantelor pentru a evita ca partea mai umbroasa a gradinii sa nu capete si mai putina lumina.
3. Intr-o gradina mica nu avem nevoie de multe carari, iar cele existente trebuie dispuse in asa fel incat sa dea gradinii un aer ordonat. Poate fi de ajuns si o singura carare prin mijloc, de unde putem avea acces in stanga si dreapta gradinii, la fiecare strat in parte, caz in care cararea va fi considerata "soseaua principala".
4. Gradina poate fi amenajata cu straturi circulare sau cu plante in ghiveci, care tocmai prin faptul ca pot fi mutate, fac mai interesanta gradina
5. Gardurilor li se atenueaza sobrietatea cu ajutorul plantelor cataratoare sau prin dublarea lor cu gard viu.
6. Gradina nu trebuie impinzita doar cu flori de primavara si vara, trebuie luat in considerare si sezonul rece.
7. Uneori este bine sa aruncam o privire in gradina vecinului " pentru simplu fapt ca vom vedea ce plante se simt bine in gradina invecinata"
8. Daca de ambele parti se planteaza flori pitice, iar in spate un sir de trandafiri, micul desis are aspect de alee
9. Aleile pot delimita gradina dar, totodata , o si leaga

Tipuri de gradini

Gradina rustica
Straturile sunt incadrate de cimisir. In gradina rustica se combina tufe, trandafiri, crini , plante aromatice si legume. Gradinile de la tara tind sa fie gradini rustice.
Gradina romantica
Este gradina cu plante aranjate lejer, cu flori pastelate (trandafiri, degetel), cararile sunt serpuite si dus spre locuri de relaxare.
Gradina formala
Predomina liniile clare, geometrice. Carari drepte, straturile de plante au forme geometrice si de regula sunt incadrate de gard viu pitic, de cimisir.
Gradina stil natural
Este gradina cu linii moi su treceri fluide, arbustii cresc liber (fara prea multe interventii), plantele cataratoare sunt foarte potrivite. Toate formele sunt blande si nu exista colturi.
Gradina asiatica
Peisaje in miniatura, suprafete greblate cu nisip si pietris (care simbolizeaza curgerile de apa), pitrele se pun in valoare pentru crearea unor peisaje stancoase, alaturi de muschi, azalee pitice si bambus.

Daca in timpul alegerii plantelor se ia in considerare si cateva reguli de baza din teoria culorilor , va lua nastere o gradina reusita.
Alb -neutru-elegant
Albul se adapteaza oriunde, se asorteaza cu roice culoare, in locurile umbroase da luminozitate.
Galben apropiat si vesel-tonic. . Este culoarea soarelui. Plantele din apropierea celor de culoare galbena isi pierd din intensitatea culorilor...adica inghite nuantele.
Rosu puternic-predominant
Petele individuale , invioreaza straturile monotone, se foloseste acolo unde este mult verde.
Albastrul romantic - calm
Largeste spatiul si are efect linistitor.
Contrastele foarte puternice se tempereaza cu alb, roz, crem sau cu plante care au frunze de culoare gri-argintiu.

Am dorit sa punctez aceste aspecte generale de care trebuie tinut seama in formarea unei noi gradini.
Daca consideri ca iti pot fi de folos , nu ezita sa imi ceri sprijinul. :D
Mie imi face placere.
 

Floria

Active Member
einsteinitza a spus:
Pe net exista multe site-uri cu amenajari,grupate dupa tipul gradinii care dau si poze foarte sugestive.
Draga Einsteinitza,
Eu nu am pus aici fotografii de pe net. Daca am produs o suparare nu mai pun de niciun fel.
 

Floria

Active Member
Am inteles Einsteinitza!
Tot ce vreau eu, este sa nu supar pe nimeni.
Numai bine iti doresc!
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
:eek: :eek: :eek:
Hey.......aici nimeni nu se supara!!! :rofl: :rofl: :rofl:
Cu cit mai multe poze cu atit mai bine.Daca sunt preluate de pe net se va specifica!
Experienta proprie insa trebuie sa-si spuna cuvintul.Si eu sunt adepta gradinii rustice.Asta fiindca niciodata,dar niciodata nu mi-a iesit "la linie".Asa ca acum sau mai bine zis primavara-vara este o gradina colorata,cu muulte flori,cu pietre si buturugi aruncate ici-colo pe care mereu vreau sa o schimb si sa o imbunatatesc.Daca si reusesc..asta vom vedea la primavara.
Chestia cu schimbarile dureaza de .....7 ani? :evil:
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Flori nici o grija, nu se supara nimeni. :)
Rugamintea mea e totusi ca posturile sa se citeasca bine pentru ca exista riscul sa se interpreteze gresit unele lucruri. Nu e graba nici la citit si nici la postat, ca doar nu dau "turcii, tatarii si alte popoare". :wink:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Corect:chiar mai vreau sa scap de acel liliac.Plus ca o sa mai tai si din salcia creata in primavara(aviz amatorilor :) si mai am pe ici pe colo citeva ierburi decorative.Deci....cereti si vi se va da !!!! :rofl:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Fara vin se poate sa-ti dau???
Tenteaza-ma cu altceva ca salcia va fi daruita din imima oricum :)
 

Floria

Active Member
Gabiuta!
Pot sa ma asez si eu la rand? Iti dau ce vrei la schimb, daca nu am cumpar din alta parte si spun ca le-am avut eu!
 

Floria

Active Member
Gabiuta a spus:
Flori!Vorbim fara doar si poate :rofl:
Multumesc Gabiuta!
Eu am dobandit de putin timp terenul si nu am acolo mai nimic. Pe langa plantatia pe care vreau s-o fac, mai este nevoie si de un loc de relaxare pentru mine, copii mei si prieteni de peste tot!
Gratarul este bun in natura! nu pe balcon!
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Nu prea merge aici dar trebuie sa spuin ce am constatat azi in prima mea zi de iesit "la iarba verde" adica in gradina.Pe partea pe care bate soarele muscarii si crocusii cresc.Din cele patru clematite trei se prezinta asa:mov cu lastari noi si muguri multi,roz cu un lastar nou si trei mugurasi iar cea alba are un virf de lastar si un muguras.Singura cea rosie cred ca se gindeste ce sa faca fiindca nu se vede nici o miscare desi pare a fi inca in viata :rofl:
Au aparut timid citiva ghiocei Fotografii inexistente niste irisi pitici (multumesc Tinuta draga de tine :D ) Fotografii inexistente dar ceea ce ma bucura este inul care arata super e bogat si frumos.Anul asta va inflori :)
Am plantat tot ce era bulb tinut in ghivecele narcise,lalele si zambile carora le dadusera mugurasii dupa ce au fost tinuti sub o calda paturica si...............cam atit ca am facut febra musculara :rofl: :rofl: :rofl:
Pe partea cu umbra insa pamintul este acoperit cu zapada pe portiuni destul de mari si in unele locuri este inghetat.Cu toate astea narcisele au scos capul. Fotografii inexistente

Cam atit.Fug inapoi la soare :)
 

angela draganoiu

Active Member
ai fost tare harnicuta azi Gabiuta. imi place inul tau e foarte frumos si decorativ. infloreste ? de ce ai pus bulbii in ghivece ? eu i-am pus direct in pamint asta toamna si va tebui sa ma duc sa-i vad probabil ca de caldura asta au iesit.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Bulbii din ghivecele pe care le-ai vazut i-am cumparat tirziu (nu mai stiu exact cind)dar suficient de tirziu ca sa nu mai poata fi plantati in gradina.Asa ca am recurs la "metoda Lili" si acum a venit momentul sa-i asez linga celelalte bulboase in rondul destinat lor.
Da,inul infloreste si chiar foarte frumos dar nu in primul an.Asta am invatat si eu de aici de la Florian.Il astept ca este o pata de albastru superba printre alte culori .

Da,pot spune ca am fost vrednica si miine nu stiu daca ma mai pot misca :rofl: :rofl: ..dar am mai si greblat o bucata buna de gradina.
Satisfactie totala :)
Singurul inconvenient aici la mine in zona este ca tot ce adun in urma greblarii nu stiu unde sa depozitez.Gunoierii nu iau asa ceva si nici nu prea stiu unde sa duc toata "mizeria" aia.
In fiecare primavara am aceeasi problema si tot mereu incarc saci pe care ii duc ....in fine.Secret :mrgreen:
Aveti vreo alta idee??? :oops:
 

ghia_don

Active Member
Zilele trecute m-am ocupat de o portiune de gradina, care fiind mai "la dos", o lasasem de izbeliste si arata ca dupa razboi. Asa ca am facut "revolutie" :suparat: , mi-am pus consortul la mutat toate "chestiile" depozitate aici in speranta ca vor mai folosi vreodata la ceva (ceea ce cu siguranta nu se va intimpla)...si apoi da-i si lupta, si da-i si lupta (cu hirletul , cu grebla). Pina la urma, din toata harababura a iesit locul meu de relaxare
Inca nu e finalizat :wink:
 

adrianam

Well-Known Member
Frumos, Ghia_don!
Iti doresc sa te bucuri de cat mai multe clipe linistite in acel colt de rai! :D
Asteptam poze si cu gradinita plina de flori! :D
 
Sus