Adenium - trandafirul desertului - II

dana

Member
Am zis sa ma laud si eu cu grasanii mei care,desi au 3 ani,nu vor sa infloresca si pace.

Si dupa toate alea mai simt si mici de inaltime - nu depasesc 10 cm desi stau pe o terasa cu soare de dimineata pana seara si apa doar cu portia.

Bine cel putin ca unul din ei a facul deja "poala bunicii" iar de ramificat s-au ramificat singuri http://anadana.sunphoto.ro/adenium
 

carmenushka

Active Member
Sunt foarte frunmosi dar ca sa infloreasca cred ca le trebuie putin mai multa apa pe timpul verii si ceva"papica" eu asa i-am tratat si au inflorit non-stop, am observat ca daca nu au umezeala nu tin florile si probabil lipsa de apa determina formarea unui caudex interesant dar cresc mai putin in inaltime
 

dana

Member
am observat ca au dezvoltat caudexul dupa ce am inceput sa-i ud doar in farfuria in care stau; au muncit mai mult la marirea radacinilor - in opinia mea.

si apa le-am dat de 2 ori/saptaman dar nu am vrut sa le mai pun ingrasaminte - as vrea macar un exemplu de ingrasamant care a provocat pornirea infloririi ptr.ca cel ptr.cactusi si suculente de la Vitaflora nu m-a multumit.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
dana in opinia mea , e raportul de vina , locul radacinilor mici care sunt absorbante de nutrienti a fost luat de cele masive ....e nevoie de un vas mai lat nu mai inalt si la primavara de acum , sa prinda startul "solar" cu noul sol

Udatul vara se face asa cu zice Carmen , cand e uscat imediat ii dai apa , si mai deloc pe uscat cand sunt flori formate sau in formare

Iarna insa nici picurat cu ceara sa nu uzi inainte de o sapt - doua , dupa caldura din casa evident

In rest arata super , dar mai e de lucrat la radacini, cand ii muti , inalta 2 cm din radacina sau daca ai curaj si mai mult , si tunde radacinile mari daca sunt posesive :wink:
 

carmenushka

Active Member
Eu am luat mai multe variante de ingarsaminte profesionale de flori de la emeclau si le-am folosit la toate plantele pe acre le am, nu cu o frecventa anume, dar rezultatele s-au vazut, adeniumii ii vezi in album la "gradina din apartament"
 

dana

Member
Multumesc ptr.sfaturi dar totusi ingrasamantul ptr.cactusi este bun?

cu radacinile voi avea mai mult curaj la primava ca acum deja cred ca e cam tarziu si doar de vreo luna i-am ridicat si i-am pus in ghivecele in care i-ati vazut ( nu va soun ce ma chinui sa-i fac sa stea drepti)- si da,sint mai mari in diametru decat in inaltime
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
As zice cu mare atentie la fertilizatori puternici gen Peters (valori NPK mari) , ca cei vanduti de Blondy sau altii , puterea si presiunea osmotica e prea mare pentru adeniumi a caror radacina e lipita de caudez mai aproape decat la un pom matur(mere - pere)...

As zice ca unu de bonsai e super potrivit (valori medii NPK), are si P numai bun pentru stimulare si nici de ceilalti doi nu duce lipsa totala

Succes
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
eu nu as folosi ala , dar e parerea doar a mea.... :wink: , mullt prea puternic si duce la toxifierea solului mai ales daca planta nu are crestere sau flori

Danero2004 a spus:
Nutrition:
The secret to Adenium nutrition is little & often. Because the plant, given ideal conditions, can grow surprisingly fast, it can utilize a lot of nitrogen and other nutrients. On the other hand, excessively fast growth is soft and susceptible to rot as well as aesthetically unappealing.

My policy with Adenium nutrition is to follow the plant's lead: maintain a low but constant level of basal nutrition and feed extra when the plant is going into a growth spurt. How much and what we give in this extra feed depends on many factors such as media, season as well as our aims regarding that plant: a variety that we are bulking up on and rapidly propagating will get much higher levels of feed than one being grown as a flowering pot plant. Similarly, heavily bearing mother plants require high levels of specific nutrients to give the best seeds.

Fertilizer Suggestions:
The following is our way of feeding our Adeniums and is reasonably successful. No doubt it can be improved upon and we ourselves keep trying to get better results all the time. Also note that it works with our media, under our conditions and with our systems and would need to be modified for other situations. A more detailed article on plant nutrition FERTILIZING POT PLANTS can be viewed at hoscoindia.com. For details on nutritional problems, see NUTRITIONAL PROBLEMS.

Organic Slow Release:
Since we start with a low nutrient media and do not add a nutrient charge to it, we need a source of slow release fertilizer. The various coated materials like Osmocote etc are either not available here or are too costly. What we use, with surprisingly good results is pelleted chicken manure. A table spoonful or two as a topdressing perks up the plants no end. A small amount is added to the media as well while mixing.


Pelleted chicken manure is commonly used as a top dressing in Taiwan. The growers assured me that no chemical (inorganic) fertilizer is used at all.


I saw this being used in Taiwan where it's used exclusively by some of the best growers and their media is almost all stone chips.

Chemical Fertilizers:
We now use a complete liquid fertilizer containing all Macronutrients (Nitrogen, Phosphorus, Potassium, Calcium, Magnesium and Sulphur) as well as all Micronutrients (Iron, Manganese, Copper, Zinc, Boron and Molybdenum). This is used at alternate watering at an EC of 1.5mS/cm and is giving us better results than our old system of using only Calcium and Potassium nitrate in the liquid feed. The exact ratios of the nutrients can be varied and we are juggling them to find the best combinations for our conditions. This would also depend on the growth stage and season
 

dana

Member
Corect,gainatul este cel mai bun ingrasamant.

Si ptr.ca tot sint la serviciu si in magazie avem o colonie de porumbei, in loc sa stau pe net as putea sa ma duc sa raschetez mizeria lor :)

Si uite ,noroc cu tine ca mi-am adus aminte de calitatile pasaretului - e o hotarare de moment pe care o voi aplica pana gasesc ingrasamantul potrivit ( bine ca am citit pana la sfarsit ca eram tentata sa pun putin ingr.cu eliberare indelungata)

multumesc mult.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
la servici la ora asta :eek:

spor la treaba , si eu am remarcat tarziu, dar acum am 38 gaini , asa ca am de unde "recolta"


Cu placere oricand :oops:
 

dana

Member
Si totusi e un semn de intrebare - stiu ca gainatul trebuie lasat in apa la stins o perioada foarte indelungata - cca 2 ani.

cand va fi vremea lui probabil o sa uit de ce l-am pus in apa ( daca nu binevoieste cineva sa arunce mirositoarea)
 

fixpix

Active Member
2 ani?
WOW.
nu-i de mirare ca un dafin si-a uscat toate frunzele.
Eu am luat gainatul din cotet, l-am pus intr-un bidonas cu apa si peste cateva zile l-am folosit...
:mrgreen:
dar.... cu precautie. un pahar de iaurt mare la o stropitoare de 10 L.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Fix ...am auzit pe cineva care lasa la fermentat vara in apa si cica se face destul de rapid , cum nu mai fierbe e gata

Eu zic ca poate era prea puternic , gainatul o fi bun , dar e cel mai aprig din toate :D
 

IoanaTweety

Active Member
Vreau sa va arat evolutia celui mai mic soldat al meu, care s-a ramificat inca din scutec. Nu cred ca are mai mult de 5-6 cm, il am de la estefana din seminte si-l cheama Orange Pacific.


Pe langa asta, vreau sa va intreb care ar fi conditiile de iernare pt un adenium de 3 ani pe care vreau sa-l infloresc vara viitoare?
Dar pt unul de un an jumate, respectiv asta micu de 9 luni?
In ce fel de loc ar trebui sa-i tin, la ce temperatura/luminozitate, ce regim de udare sa aiba...?? Va multumesc anticipat.
 

gomez99

Well-Known Member
excelenta planta, nu stiu ce combinatii are in stramosii lui, da eu n-am avut pina acum unul care sa ramifice atit de viguros de la o virsta atit de frageda :D si da semne ca si caudexul o sa fie frumos. l-as muta intr-un ghiveci mai larg.

mai toti adeniumii mei stau pe pervaz. daca se poate stabili un regim de temperatura 18-24C, iau o pauza de o luna doua incepind de prin decembrie iar prin februarie pot inflori. daca variatia de temperatura e mai mare sau nu prea au lumina pot intra in repaos si pierde din frunze. se reduce udarea cu grija - nu e bine sa se inmoaie caudexul din lipsa de apa.
eu as recomanda ca pe cit posibil plantele mai mici de 1,5 ani sa nu fie lasate in repaos.
fiecare planta are un regim diferit de viata - si de udare. si asta e si functie de cantitatea de pamint si amestecul din ghiveci, uneori dreneaza mai bine, alteori mai putin, pamintul mai putin se usuca mai repede, etc., fie folosesti un higrometru ca asta
http://www.okazii.ro/catalog/53449303/p ... umina.html
e cam 30 ron pe la gardene, fie bagi degetul adinc in ghiveci si apreciezi asa.


ideea e sa uzi cind pamintul e uscat in profunzime. daca radacina e bifurcata, la bifurcatie se pastreaza mai bine umezeala si exista pericolul ca acolo sa apara un punct de putrezire.
adeniumul se descurca la 15C-16C daca are lumina. cred ca e mai sensibil la umiditate excesiva si lipsa luminii decit la caldura.
 

IoanaTweety

Active Member
Uau, multumesc mult de informatii!! Da, pot sa-i tin pe toti 3 pe pervaz, cam la 22-25 de grade, cu lumina estica, destul de multa. Asta inseamna ca ii voi uda tot ca pana acum, adica la uscarea pamantului, nu?

gomez99 a spus:
excelenta planta, nu stiu ce combinatii are in stramosii lui, da eu n-am avut pina acum unul care sa ramifice atit de viguros de la o virsta atit de frageda :D si da semne ca si caudexul o sa fie frumos. l-as muta intr-un ghiveci mai larg.
Multumesc, dar cred ca e norocul incepatorului, a fost afectat si de acarieni saracul, nu stiu de ce m-a rasplatit asa frumos. O fi avand gene bune. Daca il transfer intr-un ghiveci mai larg il stimulez sa-si ingroase caudexul?
 

gomez99

Well-Known Member
peste iarna se poate uda ceva mai rar. sa zicem 2/3 decit in mod obisnuit, chiar daca sta la 24C.
da, caudexul are nevoie de spatiu ca sa se dezvolte, nu ii place sa fie inghesuit. cele mai spectaculoase rezultate le-am avut cu adeniumii plantati in gradina peste vara. s-au dezvoltat si in latime da din nefericire si in adincime :) cred ca anul viitor o sa le pun o piatra dedesubt.
 

carmenushka

Active Member
IoanaTweety a spus:
Multumesc, dar cred ca e norocul incepatorului, a fost afectat si de acarieni saracul, nu stiu de ce m-a rasplatit asa frumos. O fi avand gene bune. Daca il transfer intr-un ghiveci mai larg il stimulez sa-si ingroase caudexul?
Am si eu 2 de le etefana, si unul se comporta identic, are deja cele doua"manute", ramificatiile laterale, o sa-l pozez curand
 
Sus