Adenium - trandafirul desertului - I

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

popescu gp

Well-Known Member
Felicitari Sarselia pentru plantele vazute ;este floarea de adenium clasic cu floarea rosie cu mijloc alb sau este roz?este din seminte si care au fost stramosii?multumesc pentru lamuriri
 

sarselia

Active Member
Moderator
Multumesc tare de tot dar din pacate eu vorbeam despre Adeniumii Albelei.
ai mei inca ori sunt mici ori inca nu s-au pus pe inflorit.
Al Albelei e cel inflorit.

Toate cele bune!
 

albela

Active Member
Daca te referi la plantele mele, floarea este roz cu mijlocul galbui. Plantele sunt din seminte, iar stramosii nu ii cunosc :oops: .
 

sicamin

Member
Iudit ,ai mei abia acum ,dupa 1 an ,au inceput sa faca mai multe ramificatii. Doar cativa au pornit de mici cu 2 varfuri, iar acum au o multime de noi lastari.Sant din seminte puse de mine. Am si vreo 3 plante mai mari de 3-4 ani din care doar 1 a inflorit anul trecut.
 

popescu gp

Well-Known Member
Deci inca nu am gasit la nimeni raspunsul la adeniumii din seminte cand si daca respecta calitatile parintilor de la care provinsemintele;mai astept sper sa ma lamuresc anul acesta
 

gomez99

Well-Known Member
am postat pe tema asta ceva mai inainte.

gomez99 a spus:
toti guru adeniumisti cu care am vorbit sustin 2 lucruri:
1. adeniumul tre sa aiba trei ani (dupa altii cam 15 cm inaltime) ca sa infloreasca. dar exista pe acest forum (cred) persoane care afirma ca au avut flori de la adenium insamintat dupa circa 1 an.
2. sansele ca florile celor iesiti din seminte sa semene cu parintii sint sub 30% (dupa unii foarte mici). din ce am vazut eu la ei inclin sa le dau dreptate. Eu insa am avut acest exemplar
http://ro.fotoalbum.eu/gomez99/a317844/00000001
care semana aproape perfect cu parintii, adica cu poza care mi-a fost mie prezentata odata cu semintele. as zice ca exista exceptii, dar, repet, inclin sa cred ca regula e aia cu daca e semanat nu seamana.
explicatia mea e urmatoarea: in natura culorile principale ale adeniumului sint alb, rosu si roz. varietatile de cultura sint mutatii care nu au avut timp sa se consolideze pentru ca producatorii au vrut sa scoata pe piata cit mai multe variante intr-un timp foarte scurt.
sa reiau: nu poti da o regula cind seamana si cind nu seamana. poti insa estima statistic - daca ai seminte de plante crescute in mediu controlat si polenizate manual, atunci ai sansele cele mai mari sa semene. aici pot interveni numai mutatiile spontane si recesivele.
daca ai seminte provenite din polenizare libera, atunci ai sansele cele mai mici sa semene.
nimeni nu garanteaza 100% ca o saminta de adenium iti va da o planta cu exact aceleasi caracteristici ca si parintii.
 

Bayu surya

Member
Mersi mult gomez99 pentru raspunsul referitor la innegrirea bobocilor. S-ar putea sa fie din cauza ventilarii ptr. ca acum am inceput sa aerisesc mai des si vad ca au aparut noi boboci care s-au dezvoltat destul si nu dau semn ca ar vrea sa se innegreasca... cat despre bor... eu nici nu stiu cum arata... daramite sa bag in ghivece... 8)
 

gomez99

Well-Known Member
ar fi interesant de tinut o evidenta, eu inca nu am exemplare suficient de mature (si de numeroase) ca sa pot face o statistica in sensul asta.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Si pe mine ma intereseaza genetica adeniumilor, gene dominante-gene recesive. Din pacate si ai mei sunt micuti si cam nefericiti. Dar de acum o sa-i rasfat ca sa vad ce pot sa ofere. :wink:
 

diana999

Active Member
am citit aici ca semintzele trebuie sa stea la peste 30 de grade ca sa germineze.intrebarea mea este Unde pot sa le pun eu ca sa aiba o astfel de temperatura timp de cateva zile?Nu am citit chiar toate postarile pt ca sunt 83 de pagini si imbatranesc citind...mai ales ca unele nu-si au locul dar asta nu e treaba mea :D
 

magda

Active Member
Moderator
Eu am tinut semintele intr-o cutie de inghetata acoperita cu folie pe un calorifer dat la treapta 1-2. Nu fi asa severa, lumea se mai lauda cu plantele din dotare si uneori drumul mai coteste si pe aratura :wink:
 

diana999

Active Member
magda a spus:
Eu am tinut semintele intr-o cutie de inghetata acoperita cu folie pe un calorifer dat la treapta 1-2. Nu fi asa severa, lumea se mai lauda cu plantele din dotare si uneori drumul mai coteste si pe aratura :wink:
multzumesc..o sa incerc sa gasesc un calorifer electric.alta solutzie nu cred ca am :D Nu ma intzelege gresit,nu e vorba de laude.Problema e ca sunt multe postari si pt o informatzie despre care poate s-a vb[si nu are rost sa se repete]trebuie muuuult citit.
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus