Adenium - trandafirul desertului - I

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

albela

Active Member
Cred ca ceea ce i-a facut pe ai mei sa arate asa este faptul ca au stat toata vara afara pe un pervaz exterior al casei pozitionat pe sud. Au avut soare de dimineata pana seara. In rest nu le-am facut nimic, nici vorba de rupt varfuri sau altceva. Nici ingrasamant nu le-am pus decat o data cred. Si acum au soare si caldura, atat cat se poate iarna. La unii le-au cazut o parte din frunze, la altii deloc.
 

fixpix

Active Member
dana... ne luam de mana si ne aruncam de pe pod?

al meu a decedat si el dupa ce azi vara m-a incantat cu florile lui. asa parca stia ca i-s zilele numarate! in ciuda!

ce sa fac...asta e. prea multa apa. toate radacinile erau putrezite...

mai am doi. dar ala era veteranu, cu un caudex de toata frumusetea... EH !

se mai intampla...

mai am 2. o sa ma ocup de ei mai bine...
 

popescu gp

Well-Known Member
Revin cu intrebarea la specialistii in adenium :daca infloresc in anul plantarii cei obtinuti din seminte( am intalnit pe net aceasta afirmatie care la mine nu este afirmativa)si totodata daca florile acestora sunt la fel cu ale parintilor din care provin(am gasit pe net si aceasta afirmatie)
 

gomez99

Well-Known Member
toti guru adeniumisti cu care am vorbit sustin 2 lucruri:
1. adeniumul tre sa aiba trei ani (dupa altii cam 15 cm inaltime) ca sa infloreasca. dar exista pe acest forum (cred) persoane care afirma ca au avut flori de la adenium insamintat dupa circa 1 an.
2. sansele ca florile celor iesiti din seminte sa semene cu parintii sint sub 30% (dupa unii foarte mici). din ce am vazut eu la ei inclin sa le dau dreptate. Eu insa am avut acest exemplar
http://ro.fotoalbum.eu/gomez99/a317844/00000001
care semana aproape perfect cu parintii, adica cu poza care mi-a fost mie prezentata odata cu semintele. as zice ca exista exceptii, dar, repet, inclin sa cred ca regula e aia cu daca e semanat nu seamana.
explicatia mea e urmatoarea: in natura culorile principale ale adeniumului sint alb, rosu si roz. varietatile de cultura sint mutatii care nu au avut timp sa se consolideze pentru ca producatorii au vrut sa scoata pe piata cit mai multe variante intr-un timp foarte scurt.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Gomez, eu am un adenium cumparat de la tine si-i merge tare bine. La un moment dat pentru ca nu prea il udam se cam scofalcise tulpina dar imediat ce m-am prins care e cauza si i-am dat apa din belsug si-a revenit.
De-abia astept sa-mi mai iau cativa asa ca pandesc ofertele voastre, ale expertilor in adenium :D
 

Fleur

Active Member
Si ai mei cei mici sunt cam scofalciti de sete dar le-am pus apa tot cu zgarcenie ca mi-e frica sa nu putrezeasca :)
 

gomez99

Well-Known Member
gradinar1, ma bucur sa aud asta. o sa mai am de dat citiva in vara.

fleur, nu mare lucru, mai creste puin cantitatea de apa si se fac frumosi.

tot spilul la planta asta este potriveala apa/caldura. asta ii tine in viata si tot asta ii face sa infloreasca. da mi-e teama ca nu pot da o formula exacta. plus de asta, cum sint multe hibridizari, hibrizii pot reactiona diferit, functie de ce stramos are o gena mai teapana pe acolo.

derivat din ce spuneam sus, pentru cine tine ii afara peste vara, un moment delicat este aducerea lor in interior. unele plante sint mai sensibile la schimbari.
 

albela

Active Member
Eu nu am avut nici o problema cu mutatul lor de afara in interior. I-am mutat devreme in septembrie, ca au fost nopti racoroase, si nu au suferit deloc. Sper sa am si la anul acelasi noroc :oops: . Poate sa-mi spuna cineva cam cat dureaza la un boboc ca cel din poza pusa de mine anterior cam cat dureaza pana se deschide floarea?
 

fixpix

Active Member
eu am niste bobocei la un adenium. sunt foarte mici. verde-deschis. dar se pare ca stagneaza. unu s-a si facut maro. nu cred ca o sa se dezvolte. apa/ingrasaminte nu le pun ca mi-e frica ca si asta o sa dea ortu'.
asa ca... nu stiu ce sa fac ca sa-l conving.
habar n-am!
 

albela

Active Member
Si eu am unul cu niste bobocei micuti are stau asa de multisor. Are aceleasi conditii ca celalat la care bobocii cresc, dar evolueaza total diferit. Sunt varietati diferite si probabil asta e cauza.
 

gomez99

Well-Known Member
bobocii se dezvolta foarte incet. incep sa se deschida cind ajung cam pe la 4-5cm lungime. si cind floarea e deschisa nu o pulverizati cu apa. am constatat ca s-au trecut mai repede cele pe care le-am udat.
 

fixpix

Active Member
asa e...dar nu vad nici o schimbare in marime cam de 2-3 sapt.
NIMIC!
si nah... is foarte curios! poate ma pun cu o penseta sa deschid boboceii sa vad ce culoare is!
:rofl:
 

dana_rusu

Member
Fixule ,nu avem cum sa ne aruncam de pe pod fiindca tu mai ai doi care tre sa-ti infloreasca iar eu astept crinii tai ,care s-au culcat,sa se trezeasca la viata ,plus de asta mai sunt seminte de pus la incoltit iar noi suntem tineri,parerea mea.
 

iudit

Well-Known Member
Moderator
kerkyra a spus:
sarselia a spus:
Multumesc mult!
De ce nu le merge bine?
Si eu am tot plantat din vara si pana acum si le-a mers bine in afara de cativa adeniumi la care am gresit eu.
Mi s-a parut ca au crescut foarte greu, acum parca au stagnat si cred ca vor muri, in loc sa formeze caudex, tulpina s-a inmuiat. Asta e, m-am consolat deja...
sarselia a spus:
Citeste mai multe la rubrica Adenium ca si eu era cat pe aci sa ii pierd pe 2 dar si-au revenit cum nici nu ma asteptam.
am uitat de ei pe calorifer si ii pulverizam zilnic.
trebuie sa se poata face ceva pentru ei.
nu ii uda prea mult
kerkyra a spus:
De udat nu prea i-am udat. Voi citi, oricum, multumesc.
sarselia a spus:
Cu mare placere!
:D
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus