Adenium - trandafirul desertului - I

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
In casa 100% incepind cu 7-8 seara pina pe la 10 dimineata/ acum cind este soare si cald.Cu riscul de a face plimbari zilnice si dese :wink: trebuie aparati de frigul noptii.
 

gomez99

Well-Known Member
subscriu. daca tempertaura coboara sub 16C pot intra in repaos. sub 10C se pare ca poate fi afectat caudexul . nu se pune problema de temperaturi in jur de 0C. se reduce foarte mult udarea, pentru ca absorbtia si evaporarea apei scade cu temperatura. acum eu am inceput sa ii plimb de colo, colo, cit timp afara e peste 20, e ok. porma ii bag definitiv in casa. inca nu m-am hotarit daca incerc sa ii tin activi sau ii las sa doarma.

ceaiul de musetel (vrac, nu la pliculete) e un bun fungicid.

e adevarat ca semintele trebuie doar putin presate in sol.
 

albela

Active Member
Eu am avut 100% succes tura asta de insamantare, in conditiile in care nu prea am respectat chestia asta cu presatul semintelor pe sol. Asa am intentionat sa fac dar cand am dus paharele de plastic cu seminte din locul unde am facut plantarea la locul definitiv am strans paharele in mana si pamantul s-a deplasat si a acoperit semintele. Nu am avut cum sa le mai scot la lumina si le-am lasat asa. Nu a mucegait niciuna, si au iesit toate 6 cate am pus. Poate a fost doar noroc, dar nu prea cred.
 

gino

Member
Albela, planta ta arata foarte bine. Este obtinuta din butas pentru ca nu are caudex, dar asta nu o va impiedica sa infloreasca anul viitor daca va avea conditii. Am si eu unul la fel ca al tau, de provenienta olandeza si a inflorit anul asta fara probleme.
 

albela

Active Member
Multumesc gino. A avut boboc cand a fost pusa in colet, dar a ajuns la destinatie fara. Cam la ce temperatura sa o tin la iarna?
 

andre

Member
Am o problema cu un Adenium Henry Potter.
http://shaman.sunphoto.ro/Adenium/pagina2
Am mai multe ghivece, toate au fost in acelasi pamant, au stat in acelasi loc, udati la fel. Numai acesta a avut probleme.
A inceput sa se stafideasca caudexul mai demult, asa ca exclud vremea care a inceput sa fie rece, cel putin noaptea. Eu ii am inca afara, iar la ceilalti au inceput sa se usuce pe ici pe colo frunzele bazale, dar in rest sunt foarte bine.
Intrebarea pe care o pun este daca se poate taia partea sanatoasa a caudexului, exact de unde este tare si inca verde si daca se poate inradacina, asa putind sa il salvez cumva. Si in ce fel de sol ma sfatuiti sa-l pun.
 

popescu gp

Well-Known Member
Eu am incercat sa reduc planta batrana de adenium dupa doi ani de inflorire
si pana la urma a murit. Nu am reusit s-o salvezNici acum nu stiu cauza.Fiind batrana au trecut peste ea doi ani fara probleme apoi s-a stafidit in primavara trecuta si a murit.Deci conditiile au fost aceleasi in 2 ierni ca apoi.....
 

andre

Member
Multumesc pentru raspuns, dar nu prea ma incurajeaza. Daca o planta batrana nu ai putut sa o salvezi, eu ce sanse as putea avea cu o planta de nici un an? :nu stiu:
Dar trebuie sa incerc ceva decat sa vad cum moare vazand cu ochii. Mai rau decat acum, nu are ce sa fie. Dar in ce sol ar putea avea o sansa de salvare, mai ales pe vremea asta? :gandit:
 

gomez99

Well-Known Member
in teorie da. eu sint acum la a 5 si a 6 incercare si in curind urmeaza a 7 a. pina acum fara reusita. da toti guru pe care i-am intrebat zic ca merge. da trebuie sa tai in carne vie. adica sa nu lasi urma de putregai acolo
http://ro.fotoalbum.eu/gomez99/a225159/00000054
petele maronii arata patrunderea putregaiului in tulpina. la faza asta tulpina e inca tare si planta pare sanatoasa. in faza despre care vorbesti tu, in interiorul ei e o pasta crem/maronie.
trebuie sa tai tulpina pina cind nu mai ramine decit miez perfect sanatos, si nici atunci nu poti fi sigur 100%.
pe urma lasii o zi doua sa se cicatrizeze atirnat cu taietura in jos, si abia apoi replantezi.
cel putin asa zice teoria.
 

AbraMack

Member
Buna seara...

Am citit (aproape tot) cele scrise de voi despre germinarea la Adenium/Adenium Obesum....

Mi-am comandat si eu patru sortimente de la 2 furnizori din Thailanda si acum am emotii...in special vis a vis de temutul "mucegai"

Cautand tot felul de info pe internet am dat de acest articol

http://mrbrownthumb.blogspot.com/2006/0 ... lings.html

in care, daca inteleg eu bine, posesorul semintelor a presarat, la vederea mucegaiului, scortisoara?, pe seminte... in catva timp mucegaiul a disparut...

Voi ati mai auzit de metoda asta? Poate nu am inteles eu bine ce scrie acolo?

V-as mai intreba daca (mai) stiti solutii pentru mentinerea temperaturii constante ... in afara de calorifer/harddisk extern sau monitor? :)

Multumesc in avans pentru raspunsuri si spor la germinat!

O seara faina/tzuc!
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Andreea parerea mea este ca (,) cu putin noroc si conditii bune /caldura in special/ poti salva planta.Acum am citit si eu despre ce este vorba.Taie partea buna cu un cuter bine ascutit si dezinfectat si pune-o in perlit cu cocopeat.Ar trebui sa faca radacini in citeva saptamini.
 

gomez99

Well-Known Member
se spune ca scortisoara incetineste procesul de germinare. eu folosesc ceai de musetel..
alta metoda de mentinere a temperaturii e boilerul de apa calda al centralei termice.
sau o minisera incalzita
 

Nick.A

Member
Salve!
Ca sa nu aveti probleme cu mucegaiul dupa insamantare,trebuie ca inainte sa sterilizati totul:substrat,ghivece,unelte de lucru.O metoda buna,ar fi ca dupa ce se pun semintele pe sol,sa fie stropite cu apa oxigenata.Am procedat asa si nu am avut probleme.Ce-i drept am insamantat si fara sa stropesc cu apa oxigenata si tot nu am avut probleme,dar probabil ca asta tine si de climat.La mine fiind mai cald si uscat(avand expunere vestica),mucegaiul nu prea are conditii de dezvoltare.
In ceea ce priveste mentinerea temperaturii constante,ideal ar fi ,pentru cei care nu dispun de sera,cu automatizarile de rigoare,sa-si confectioneze o microsera,eventual dintr-un acvariu dezafectat.Acesta trebuie obligatoriu dotat cu un capac pe care sa fie montat o lampa cu tub fluorescent.Lampa are rolul de oferi lumina necesara plantutelor,dar si o caldura constanta.Oricum semintele si plantele aparute au nevoie de un ciclu cu temperaturi mai scazute noaptea si mai mari ziua,in functie de specie si umezeala permanenta.
Pe site-urile specializate in comercializarea de cactusi/suculente este prezentata si metoda de insamantare in pungi de plastic,metoda care dealtfel e foarte buna(am incercat-o cu succes).
Asa ca trebuie doar sa alegeti metoda si sa fiti foarte atenti pe perioada germinatie si a dezvoltarii plantutelor.
Numai bine!
 

AbraMack

Member
Sa inteleg c daca ii asigur umezeala/temperatura "de punguta" plus lumina ideala, as putea avea, cu putin noroc o reculta frumusica? Oricum am s impart loturile insa din primele doua sosite, respectiv 66 seminte, sper sa imi germineze cateva...

As dori, daca se poate, sa imi spuneti care e riscul mucegairii daca voi folosi ceai de musetel la plic? Aici nu exista plafar si pe campuri chiar nu am vazut musetel. Astia au campurile arate cu rigla si nu prea gasesti, ca la noi, musetel pe marginea drumului deci...sansele de a-l recupera 100% natural sunt nule ... :(


Va multumesc inca o data pentru raspunsuri si...sa aveti o zi faina!
 

gomez99

Well-Known Member
vei avea ceva mucegai, sa zicem 20%. ceaiul la plic este de obicei un compus dintr-o "baza" care este un fel de fin, ceva urme de planta cu pricina si felurite produse chimice pentru pastrarea culorii, mirosului, respingerea gizelor, etc.

poti folsi praf de scortisoara, sau incerca sa folosesti infuzie de tutun, eu nu am folosit-o pe post de fungicid, da poate merge. sau sa cumperi pur si simplu un fungicid dintr-un magazin specializat.

ca solutii complemantare, poti trata recipientele cu o solutie de apa si inalbitor pe baza de clor sau spirt medicinal si sa le clatesti bine dupa, poti tine 10 minute mediul de cultura la microunde.


in principiu ai putea avea un 80% procent de germinare, ceea ce pentru mine e bine.
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus