Acvariile forumistilor

Tulipa

Member
Va multumesc mult tuturor! M-ati mai scos din ceata. :D
Inca ceva. Nu am filtru, o sa caut maine acel filtru de care mi-a spus Andrei. Sper sa nu fie foarte greu de gasit. Dupa ce o sa achizitionez filtrul, cum trebuie sa procedez cu schimbatul apei? Cat de des si in ce proportie ??
Si inca ceva: cand schimb apa de tot (daca va mai fi nevoie de acest lucru), eu spal si acvariul. Pana acum am facut treaba asta doar cu apa si o carpa curata. Dar cu trecerea timpului, ma gandesc ca va fi nevoie sa-l spal si cu altceva. Cu ce se curata, ca sa nu afecteze pestii si apa dupa ce-i pun inapoi ?
 

Edelweiss

Active Member
Ca si pana acum: apa curata si carpa. Daca vrei dezinfectare, exista solutii speciale la magazine de profil sau permanganat de potasiu la farmacie. Permanganat nu iti da mult ca poti face si altceva cu el :)
La modul obligatoriu, NU se spala acvariul cu dero sau pur universal sau ceva de genul.

Daca ai pesti pretentiosi, niciodata nu schimbi toata apa. Uneori e cazul sa nici nu scoti pestii din bazin decat daca are apa amoniac produs din descompunerea resturilor alimentare sau animale. Daca incerci filtrarea apei, vei vedea ca pestii mor in 5 minute din cauza ca amoniacul sta la fundul acvariului si miscand apa il ridici...In consecinta inca de la inceput trebuie pietris foarte fin la suprafata sau nisip. Exista niste aspiratoare speciale (furtun si pompa) cu care se curata fundul acvariului. Functioneaza pe principiul vaselor comunicante in sensul ca odata aspirata apa (care va curge in alt vas) vei plimba palnia extractoare deasupra fundului bazinului si aspiratia va culege toate resturile.

Fireste, nu vei ingrasa pestii cu mancare, nu e de dorit si mancarea nefolosita duce la stricarea apei. Filtrele exterioare au un filtru de impuritati si unul cu carbune activ care va purifica apa, retinand gazele toxice. O doza tine 6 luni. Functioneaza simplu: filtrul are o pompa care aspira apa si o obliga sa treaca prin incaperea vatei de relon retinand impuritatile, apoi aceasta apa e impinsa prin filtrul de carbune si ajunge curata in acvariu.

Spor!
 
O secunda sa clarificam niste lucruri :)
Acel amoniac este ridicat de curentii de apa creati de filtru, momant in care sunt aspirati de acesta si trecuti prin filtrul biologic, adica acel burete/vata/material ceramic unde stau frumos acele bacterii despre care vorbeam mai devreme si care se hranesc cu acel amoniac :)
Otravirea cu amoniac, si crearea acelei paturi anaerobe se pentrece doar in natura si asta doar in cazurile in care existe cantitati enorme de materie organica in descompunere si fluxul de apa este insuficient. In acvariu, unde exista un flux de apa constant, si ciclarea este terminata, acest amoniac nu apare in cantitati letale decat in momentele in care ai un peste mort de cateva zile si nu lai scos afara, sau arunci o cantitate enorma de mancare.
Legat de acest carbune activ, este bun pentru, si doar pentru acvariile sterile (fara nisip, substrat feritlizant si plante) sau in momentul in care sa facut un ciclu de tratament si chimicalele ramase trebuiesc indepartate. Desi pare o solutie foarte buna pentru indepartarea chimicalelor nocive, acest carbune activ, precum si gama zeolitilor (o piatra care face cam acelasi lucru) indeparteaza si mineralele/nutrentii de care au nevoie plantele. Cu cat ai o cantitate mai mare de nutrienti in apa, cu atat acest carbune activ se va suprasatura mai rapid, suprasaturare ce duce la expulzarea in apa a toturor chimicalelor retinute de acesta, creind probleme mult mai mari decat cele pe care le rezolva.

Cum ziceam mai sus, betta sunt pesti care pot respira oxigen direct din aer cu ajutorul organului nu mit labirint. Acest organ ii permite pestelui sa supravietuiasca inape cu un continut foarte scazut de oxigen si cu foarte multa materie organica in descompunere (balti si baltoace din deltele Tailandei)
Desi nu sunt cei mai rezistenti din specia lor, datorita inmultirilor selective, pot rezista foarte bine cateva zile fara un schimb de apa.

Recomandarea mea este sa ii schimbi apa o data pe saptamana in proportie de 20% iar curatarea, sa o faci doar prin frecarea geamului cu un buretel.
NU folosi materiale de curatire, desi multi spun ca sunt sigure pentru acvariu, ele pot crea mari probleme pe parcurs.
Unul din produse este albastrul de metil. Acesta este un antibacterian care pe langa faptul ca desinfecteaza, omoara si bacteriile din filtru, bacterii de care ai nevoie.
Curatarea totala a unui bazin (desetarea) se face doar in cazuri extreme, cand apar anumie boli, praziti, invazii de melci sau alge.
In acest caz se recomanda spalarea acvariului cu o solutie de formaldehida, clatirea repetata si lasarea la uscat timp de o saptamana.
Pentru indepartarea calcrului se recomanda folosirea oetului alimentar, sau simpla stergerecu buretelul inainte de schimbul de apa.

Dau un mic sfat invatat pe pielea mea, nu luati de bun tot ce spun vanzatorii de petshopuri, si o zic tare si raspicat, ei sunt in primul rand vanzatori, multi ne avand nici o tangenta cu hobbyul sau cu produsele ep care le vand. Cititi foarte bine etichetele, aflati ce efecte nocive pot avea asupra biotopului din acvariu si abia dupa folositile.
Mare atentie si subliniez MARE la citirea etichetei si instructiunilor de folosire.
Dau ca exemplu acele conditionatoare de apa, care desi scot substantele nocive, scot si nutrientii pentru plante, fixandule sub forma de precipitati, care daca nu sunt aspirati de pe fund in timpul folosirii se pot degrada creand alte probleme. Se recomanda, de catre utilizatorii cu experienta ca aceste conditionere sa fie adaugate in apa inaintea ca aceasta sa fie introdusa in acvariu, astfel incat acei precipitati sa nu ajunga in acvariu.

Stiu ca suna complicat, si multi fug cand aud de treburi de genul. Dar, e mai bine sa fii sigur decat sa iti para rau.

Ar mai fi extrem de multe de spus, si din pacate in acvaristica parerile sunt impartite intre cei ce sunt dependenti de ultim moda si ultimele chimicale de pe piata, si cei care stiu ce functioneaza, ce arata bine si ce le spune experienta.

Ca sa rezum totul la doar cateva cuvinte, schimb de apa o data la saptamana, inlaturi eventualele frunze moarte si stergi cu buretelul (curat fara nimic) acea linie de calcar care se formeazasi preretii interiori ai acvariului dupa care aspiri substratul scotand 20% din apa si inlocuind acea apa cu apa pusa la declorinat de la ultimul schimb ;-)

Pentru aspirare se folosete un sifon de acvariu, care fie este luat din petshop, (cauta unul cat mai subtire) sau il poti face chiar tu ditnro sticla de plastic mica, un furtun de 10mm si silicon.



 

Tulipa

Member
Am gasit astazi un filtru, se numeste RESUN POWER FILTER si mi-au spus ca-i cel mai mic. Din acela de care mi-ai spus, nu aveau, mi-ar fi placut sa gasesc, dar si pe acesta pe care l-am luat l-am aflat foarte, foarte greu. Are 9 cm si mi-au zis ca e ok pt acvariul meu de 5 L, desi ma gandesc: pestii nu se streseaza cu apa aia miscatoare prin zona lor ? Si mancarea nu se filtreaza ?? Daca filtrul trage tot, eu cum ii mai hranesc pe ei? Si iar ma tot intreb, si iar ma stresez..... si iar apelez la cunoscatori :)
Si inca ceva. O pestoaica, atunci cand ma vede, se ingramadeste la peretele acvariului, in partea unde sunt eu. La inceput, cand am vazut-o asa agitata, am crezut ca ceva o streseaza. M-am gandit ca ii e foame (nu mai aveau mancare), si le-am mai pus putin. Au mancat, iar eu mi-am dat seama ca ei ma recunosc in persoana celei care ii hraneste. Dar pestoaica mea tot nu a incetat cu agitatia. Observand-o mai atent, am vazut ca ea venea dupa mine ori pe ce parte a acvariului ma mutam. Dadea din codita, din aripioare, cauta parca ceva la perete le nostru comun, era ca un catel care se bucura si da din coada. Cum ma vedea intrand in camera, cum incepea sa "dea din codita". Eu le vorbesc mereu, imi place sa stau cu ei...... Acuma, nu stiu, nici nu vreau sa exagerez cu sentimentalismele, dar oare un peste se poate bucura, se poate imprieteni cu un om, sau e doar o impresie a mea? Ati mai observat si voi astfel de chestii ?
 

kriss

Member
Filtrul va fi prea puternic pentru acvariul tau. Cea mai buna alegere ar fi o pompa de aer cu debit mic si cu un burete bolborositor. Este similar unui filtru, dar nu agita apa si nu se streseaza pestii.
Intr-adevar pestii recunosc persoana care ii hraneste. Aproape toti pestii mei vin la mine cand ma apropii de acvariu si imi urmeaza mana daca o plimb de-a lungul acvariului.
 

kriss

Member
La orice petshop gasesti pompa de aer. Iti trebuie una cu debit mic ca sa nu agite apa. Cred ca iti va fi buna cea mai ieftina pompa de aer pe care o gasesti. Iti spun asta pentru ca de multe ori vanzatorii incearca sa-ti bage pe gat ceva scump care nu iti este util si care ar face mai mult rau decat bine in cazul tau.
In principiu si burete bolborositor ar trebui sa gasesti la orice petshop. Sa ai grija sa fie mai scund decat inaltimea acvariului.
Ca sa te asiguri ca nu o sa faca valuri in acvariu poti lua un robinet pentru reglarea debitului. Gasesti si din asta a petshop si e ieftin. Se monteaza pe furtunul siliconic dintre pompa de aer si buretele bolborositor si de acolo poti regla debitul de aer care ajunge in acvariu in caz ca ti se pare ca face agita apa pompa de aer.
 
Sunt foarte bune pompele, dar este un motiv foarte important pentru care nu le recomand, sunt extrem de galagioase, in primele 2-3 saptamani de functionare sunt relativ silentioase dar dupa acest timp incep sa bazaie de le auzi de la 2 camere distanta :( si nu trebuiesc oprite pe timpul noptii.

In legatura cu inteligenta pestilor, eu am avut carasi si veneau sa fie mangaiati pe burtica si se tineau dupa mine mai rau ca nsite catelusi :), ca sa nu mai spun ca faceau niste fete de ti se rupea inima cand incepeau sa cerseasca mancare :)
 

kriss

Member
Nu toate pompele de aer sunt galagioase. Cred ca majoritatea au trecut nivelul zgomotului pe ambalaj. Tetratec sunt silentioase, dar sunt si mai scumpe decat majoritatea. Eu am Tetratec in dormitor si nu se aude.
 
Depinde de care este :( oricum la noi tetratecurile sunt al naibii de scumpe. Un filtru extern tip cascada de la boyu, facut pentru un acvaiu de 20 de litri este 25 de lei iar minisiporaxul pentru el inca 8 lei, fata de minim 40 de lei cat am vazut ca costa o pompa de aer silentioasa... si inca 7-10 lei un burete.

Nu zic ca nu ar fi bun, doamen fereste, este un filtru mecanic si biologic de nota 10, dar pentru unu ca mien car edoarme cu 3 acvarii in dormitor, a fi un chin incredibil.

Eu am renuntat la bureti si la pompe de aer datorita aspectului neplacut al unui burete si a bazaitului pompei de aer.
Am mai folosit acei bureti doar pentru acvariile de puieti, dar in locul acelei pompe de aer am pus un powerhead cu un spraybar fin ca sa nu zapaceasca puii.
 

Edelweiss

Active Member
Da' ce pompe aveti voi? :eek:
O astfel de pompa are motorasul sub nivelul apei si nu se aude. Altfel nu poate trage apa. Ce se aude este bolborositul apei care intra in acvariu, dar si asta se poate rezolva prelungind scurgerea.
 
O pompa de aer este acel vibrator clasic care injecteaza aer printrun furtun de silicon catre buretele boloborositor.
Ceea la ce te referi tu Edelweiss se numeste powerhead sau pompa de apa si intradevar se afla in general sub nivelul apei (sau cu sorbul sub nivelul apei) pentru a se mentine amorsata si poate fi de sine statatoare sau integrata intr-un filtru sau folositade sinestatatoare pentru a duce apa catre un recipient.

Pentru acvariile de apa dulce filtrele sunt de mai multe tipuri dupa cum urmeaza:
1. filtele interne clasice cu burete puse in functiune de presiunea aerului si folosesc ca sursa de aer o pompa de aer (vibrator) si un burete cu o coloana libera la interior.
2. filtrele externe clasice, care folosesc un principiu similar doar ca acel burete se afla intro camera separata, in afara acvariului si pentru fluxul apei se foloseste principiul vaselor comunicante si o pompa de aer (vibrator)
3. filtrele interne preluate dupa cele clasice care folosesc in loc de pompa de aer o pompa de apa (powerhead) si un burete de dimensiun ceva mai mari cu coloana libera pe interior.
4. filtrele interne din noua generatie care sunt compuse dintro camera cu material filtrant si o pompa de apa pa partea superioara care absoarbe apa prin mediile filtrante si o evacueaza in acvariu
5. filtrele externe tip cascada (hang on back) care care funtioneaza pe princiupiul vaselor comunicante si trag apa cu ajutorul unei pompe si o imping prin mediile filtrante dupa care este evacuata in acvariu.
6. filtrele externe tip canistra care contin dupa cu spune si numele, o canistra cu medii filtrante si o pompa care asigura un flux de apa prin acestea si ca eabsorb si evacueaza apa cu ajutorul a doua furtune.

Acestea sunt cateva date generala despre tipurile de filtre. Dintre aceste tipuri de filtre, cele mai intalnite sunt ultimele 3, fiind si cele mai noi de pe piata.
 

Edelweiss

Active Member
Stiu :rofl:
Vroiam sa spun ca buretele ala bolborositor decat bolboroseste. Cand il sct din acvariu, se imprastie iar tot ce aduna. E un fel de strutocamila, nici strut, nici camila. Pe romaneste, nici nu filtreaza, nici nu aeriseste, decat bolboroseste.
Pentru filtrat e filtrul (pe acelasi principiu pe care merge si bolboroseala) pentru erisit e duza speciala.
 
:rofl: asa da :rofl:
aparusera la un momet dat tot felu de inventii cu buretele pus in diferite carcase.. sau alte dracii.. si alea la fel de ineficiente... eu il scoteam cu punga si dadea roade :)
 

Edelweiss

Active Member
Atunci! :rofl:
Vreau numai sa atrag atentia ca o investitie de 50 lei in plus ne scuteste de multa munca, multi nervi pentru o perioada de multi ani.
 
:D spre norocul nostru diferenta nu este asa mare, si nu ai nevoie de einhem pentru 2 gupppy si o valisneria :) merge foarte bine si o chinezarie la jumate de pret :) (chinezarie care uneori e mai rezistenta ca ceva scump)
Si ca vorbeam de acei bureti, singurul lucru la care se mai preteaza sunt pentru acvariile sterile din pestshopuri. :mrgreen:
 

Alex.B

New Member
Am acvarii de 6-7 anii, si am acumulat asa un pic de experientă. Daca va pot ajuta cu ceva, nu ezitati sa ma contactati.
 

olteanka

New Member
In perioada in care am locuit in Botosani (2 ani si jumatate), am avut un acvariu de 90 L, filtru RESUN, cu neon obisnuit. Am vrut sa fie cat mai simplu, fara prea multe plante, dar in schimb, l-am suprapopulat cu pesti, care, teoretic, n-ar prea fi compatibili. Ei, la mine s-au inteles de minune: guppy, molly, xifo, conconi, zebre, neoni, jandarmi, cory. Dupa ce am plecat din Botosani, am donat acvariul unui prieten, si o parte din acesti pesti inca mai traiesc :)

 
Sus