Acvariile forumistilor

credema casi eu abia astept :) am umplut casa de prostii si pana nu termin nu am cum sa fac curat :( noroc ca nu are cine sa se ia de mine :)
 

ghia_don

Active Member
Asa cum ma iau de feciorul meu :rofl: ...Ca si-a facut un acvariu mai mare e una, dar ca mi-a luat mie cel mai bun loc de crescut orhidee ca sa-si puna acvariul...e cu totul altceva :x ...
Mai ales ca a trecut de la acvariu de 80 la unul de 220 l :eek: ...
In final , iaca pozna.. ...ca parca-mi place si mie acum sa ma uit la el :wink: ..
 
dupa cum am promis, revin cu o pozica cu acvariul de 100 de litri in stagiile finale, este pus la ciclat iar zilele acestea urmeaza sa ii iau si un filtru extern.


Uploaded with ImageShack.us


ca plantute am in el:
- Marsilea quadrifolia,
- Cryptocoryne affinis,
- Anubias barteri Nana,
- Eleocharis parvula
- o specie inca neidentificata de Anubias.
- Christmas Moss - Vesicularia montagnei
- Moss Ball - Cladophora aegagropila (plantuta care este pe cracile din spate)

Pesticii vor intra in el peste aproximativ 3-5 saptamani si vor fi:
- 15 Black skirt tetra dintre care 3 sunt voalati
- 2 perchi ancistrus dolcipherus dintre care una din perechi deja mia depus
- 2 synodontis eupterus, dintre care unul maricel de aproape 8cm si un puiut de 4cm
 
O sa mai fie ceva de asteptat pana la populare, trebuie sa se cicleze si sa se prinda plantutele calumea, altfel vor fi smulse de pestii de fund (ancistrusii si synodontusii au tendinta sa scurme)
 

Tulipa

Member
Mihai, vad ca te pricepi la pesti, asa ca te-as ruga sa ma ajuti si pe mine cu un raspuns:
duminica am cumparat un Betta Splendens si a fost cam rece apa in care a stat, din cauza ca afara era frig (pana l-am adus acasa a durat ceva timp). Eu nu am stiut ca trecerea de la o temperatura la alta se face asa cum am citit aici, asa ca l-am pus direct in apa statuta la temperatura casei (cam 22-23 grade). Au trecut 6 zile de atunci si el e ok, mananca, inoata.... nu pare sa aiba nimic. Sa inteleg ca pot sa stau linistita, sau inca pot sa ma astept la necazuri din cauza ca nu am respectat regula aceea? Si daca da, la ce sa ma astept si in cat timp? Cand pot sa stiu ca a trecut perioada "critica", ca sa ma calmez? Sunt cam ingrijorata......
PS Sunt incepatoare intr-ale acvaristicii si nu am stiut. Acum imi fac documentatia si sper sa nu mai fac alte prostii.
Astept cu nerabdare un raspuns.
 
Buna, in primul rand te rog sa ma ierti pentru intarziere, nu am apucat sa intru pe calculator in ultimele zile si in al doilea rand iti voi furniza niste date despre stilul lui de viata si can de ce are el nevoie.

Sa incepem :)
Tot ce trebuie sa intelegi pentru inceput este ca Betta (si nu doar splendens care este doar una din variatii) sunt pesti de apa calda, asta insemnand ca pentru confortul lor, prefera o apa intre 22 si 30 grade Celsius, cel mai de preferat ar fi ca apa din acavriu sa aibe in jur de 26 grade, dar cu toate astea, nu se supara daca ii ti si la 23 de grade cum spui tu ca ai in casa.
Un lucru pe care trebuie sa il mentionez este acela ca betta sunt pesti care pot respira oxihen aerian (au un organ adaptat pentru acest lucru cu ajutorul caruia inghit aer din atmosfera)
Un aspect foarte important pentru acest peste, si de altfel pentru orice peste este faptul ca are nevoie de apa curata, si nu ma refer doar la prima vedere (nu are gunoaie si nu este colorata). La Betta cel mai simplu fel in care iti poti da seama daca apa este curata si oxigenata este acela ca nu iese sa respire de la suprafata. Cand incepe sa respire la suprafata si pare sa fie apatic, este cazul sa ii faci un schimb de apa.

Acum lasand generalitatile la o parte asi dori sa stiu de la tine in ce fel de recipient il tii, si sper din tot sufletul ca nu in vreo capacana a mortii gen cubulet de 10x10cm, bol sau alta ciudatenie de acvariu.

Pentru un mascul de betta, un acvaiu ideal ar fi unul de 10-15 litri, cu cateva plantute (vii nu de plastic) si un filtru cascada.

Despre ce papa acest pestisor, asi spune ca in natura ii plac foarte mult larvele, asa ca il poti hrani cu hrana congelata pentru pesti, si in timpul verii chiar si cu musculite bete :oops: , cu toate acestea mananca foarte bine si granule si fulgi (o cutie de granule pentru el te tine cel putin 3 luni)
Ce trebuie neaparat tinut in minte si aplicat este ca desi pare mare, nu poate manca mult, asa ca dai putin cate putin cate putin, cam cat poate sa manance in 5 minute, si daca il vezi ca nu se atinge de mancare nu ii mai da.

Legat de mica prostoara facuta cu aclimatizarea... ai avut noroc ca nu i sa intamplat nimic, (de fapt noroc ca este el un peste rezistent :) )

In timp, daca doresti sa ii iei vreo fetita sa se simta si el bine, ai grija, tinde sa fie teritorial ajungand chiar sa o si omoare, as ca iti recomand sa te informezi foarte bine despre acest proces, si cum si cand se poate introduce femela.

Nu stiu daca ti sa spus, de cel de la magazinul de animalute sau stiai dinainte, betta sunt niste pesti extrem de teritoriali, lucru ce duce la imposibilitatea de a tine 2 masculi intrun acvariu. Au fost cazuri in care sa reusit acest lucru dar in acvarii de sute de litri, foarte bine plantate si cu grupuri de zeci de indivizi.
Inca o mica problema cu acesti pesti ar fi cea ca uneori tind sa pape crevetii, cornitele melcilor si coditele pestilor mai inceti.

Cam acestea ar fi cateva informatii dupa care sa te ghidezi pentru inceput.

Dupa cum ziceam mai sus, te rog spunemi ceva despre conditiile in care sta, cu ce pesti.. ce acvariu...
 
Stiu ca este dublu post, si imi cer scuze, dar tin sa trag un mic semnal de alarma celor ce detin pesti si cred ca orice poate tine apa este bun si de acvriu.
Borcanele, bolurile, chestiile din plastic cu nave spatiale si dragoni, paharele de plastic cu hello kitty, si orice alt recipient corcular, sferic, in forma de semiluna, S, U, sau orice alta inventie cu estetica indoielnica sunt adevarate capcane ale mortii pentru vietuitoarele acvarice. tot ce poate creste in asa ceva fara sa simta vreun fel de stres sunt nevertebratele, algele si plantele de plastic.

Acest Post nu are pe nimeni avizat si nu este facut ca atac al adresa vreunei persoane si imi cer scuze daca sar putea interpreta asa.

Problema cu aceste recipiente nu este cea a spatiului neaparat, ci mai de graba a formei, care pentru bietii pesti este foarte stresanta, si dupa cum se stie foarte bine, stresul este unul din principalele motive de deces ale acestora. Recomandat este ca orice peste, indiferent daca poate supravietui sau nu si intr-o lingura de apa, sa fie tinut intrun acvariu de minim 5 litri pentru cei de talie mica (5cm).

Repet, si nu vreau sa fiu inteles gresit. Nu am nimic cu nimeni, vreau doar sa constientizez un pic oamenii, si mai ales ep cei ce isi iau pentru prima oara un peste, fie pentru ei fie pentru un copil, nepotel, fratior sau surioara. Un peste poate trai cati va ani buni daca este ingrijit cum se cuvine, asa ca incercati sa nu ascultati tot ce spun proprietatii de petshopuri despre compatibilitatea pestilor, despre cum un caras/betta/neon sau orice alt animalut sar simti bine intrun recipient rotund (bol, acvariu decor din plastic sau alta inventie) NU ESTE ADEVARAT. Un animalut nu se va simti niciodata bine intrun acvariu cat o nuca la un pret exorbitant alergand dupa dragoni si scafandri de plastic.

Inainte de cumpararea oricarui pestisor, primul lucru este informarea, o jumatate de ora de cautare poate scapa un om de multe dureri de cap si plansete pe viitor cand cea mica va veni plangand ca ia murit pestisorul pe care vanzatorul din petshop sa jurat ca ii va sta bine in acvariul acela mic si roz cu zane si ponei.

Un acvariu de 10 litri cu 3 palntute vii, un melcisor si un pestisor mic si colorat va arata mult mai frumos ca orice kitch de plastic vopsit in china ;-)

Acestea fiind zise, va rog, scuzatimi gramatica si nu aruncati cu bolovani.


ASA NU:












Si multe alte modele din cele mai infricosatoare....

ASA DA:






 

sicora fabian

Active Member
Nu am intrat de mult pe acest topic, dar ma bucura ce ai scris, Andrei! De mai bine de 30 de ani am pestisori (cu pauze de unu - doi ani si subscriu la ce ai spus. In ceea ce priveste masculii de Betta, nu sunt toti batausi, am avut si trei la un loc fara sa se bata intre ei, insa franjurau aripioarele zebrelor, gupilor si carasilor, mai ales!
 
Conteaza foarte mult numarul de masculi si cati litri de apa ai, in moment ce sunt doar 2 se vor bate contstant pentru suprematie, dar in momentul in care sunt mai multi, se vor potoli imediat ce se aseaza o ierarhie sociala intre masculi. Si, aici posibil sa intervina si norocul tau sa fi nimerit niste masculi care au crescut de mici impreuan si erau obisnuiti unul cu celalant. Mai conteaza mult si cat volum de apa ai :) ca daca nu se gasesc.. nu se bat ;-) Cat despre ciupitul de aripioare.. ooho... au un talent la tuns carasi de pana si coafezele sunt geloase pe ei :rofl:

P.S. Felicitari pentru acesti frumosi ani de acvaristica.
 

Tulipa

Member
Mihai, multumesc mult pentru informatii!
No, acum sa-ti spun despre cum am facut eu. Acvariul meu are 5L. E destul de incapator pentru un Betta Splendens, are loc destul si, din cate observ, se simte bine pentru ca e activ si mananca bine. Dupa 2 zile de la achizitie m-am interesat si, fiind foarte apatic, i-am mai luat 2 fetite cu care se intelege. Inafara de faptul ca se alearga prin acvariu, nu se ataca. La inceput i-am urmarit cu atentie si ele nu au nici un fel de rani sau franjurei pe aripioare. Nici el. El alearga dupa ele cat alearga, apoi schimba directia si se opreste. Nu insista prea mult cu alergatul, nu le prinde si nu le musca. Nu par stresati nici unul din ei. De mancat mananca bine. Le dau fulgi speciali de crustacee, pentru Betta, si, mai rar, frunze de salata oparita pt digestie. De mustele betive n-am stiut, o sa aplic :D Le pun in apa putina mancare pentru ca am observat ca nu mananca mult si stiu ca nu-i bine sa ramana resturi in apa, e si normal, iar daca raman, le curat eu de la suprafata inainte sa pun altele proaspete.
Eu le schimb apa odata pe saptamana integral. Intre timp, la 2-3 zile iau din apa veche cu o cana de supa si adaug apa proaspata pentru ca, stiu ca apa trebuie sa aiba oxigen. INTOTDEAUNA pun apa statuta vreo 2 zile sa iasa clorul si sa fie la temperatura casei.
Acvariul are deci 5 litri, e dreptunghiular, din plastic transparent, l-am luat din Hornbach. E amenajat simplu: fundul e acoperit de pietre luate special tot de acolo (stiu ca unele sunt daunatoare - cele din calcar). De asemenea am pus o plantuta (de plastic, e drept), dar am ales-o si pe ea dintre multe pet-shop-uri cu grija si gust. E chiar frumoasa, pestii se ascund printre ramurile ei stufoase si le face bine. Am pus si o casa pentru ei, un pahar de oua, din acela mic si rotund, culcat intr-o parte. Pestilor le place inauntru.
Intrebare: cat de des trebuie schimbata apa? Ajunge odata pe saptamana, cu mici "ajustari" intre timp? E un procedeu destul de stresant pentru pestisori, chiar nu vreau sa-i sperii prea des. Desi am citit ca apa lor se schimba doar in proportie de 10-20%, eu odata pe saptamana le-o schimb toata, altfel mizeria si toxinele raman in acvariu si fac rau pestilor. E ok asa?
Multumesc foarte, foarte mult, Mihai, pentru ajutor! :D
Imi pare rau ca nu pot posta si o fotografie, dar cred ca am descris destul de bine situatia.
 

sicora fabian

Active Member
Pana va raspunde Andrei, iti spun ce am observat eu. Intr-un recipient de pana la 10 l si fara plante naturale, apa nu reuseste sa-si formeze un echilibru stabil si se "strica". Al meu are 20 l si-i schimb apa la 2-3 luni doar pentru ca se depun alge pe sticla si-mi este lene sa le curat cu un razuitor. Plantele oxigeneaza apa si-i mentine echilibrul, sunt convins de acest lucru desi am auzit pareri contra! Andrei?
 
Schimburile de apa se fac in proportie de ~20% saptamanal. Problema cu schimburile totale de apa este deciclarea, dar avand in vedere ca tu nu ai nici plante vii si schinbi apa o data pe saptamana nu are rostul sa te complic cu asemenea treburi. Nu mi-ai spus nimic despre filtru, daca ai sau nu asa ceva. In caz ca nu ai, ca sa scapi de acel schimb la cana pentru aerarea apei, care fie vorba intre noi, nu e chiar asa eficienta pe cat pare, poti cauta un fitru mic de tipul filtrelor cascada care nu ocupa spatiu in interiorul acvariului si se aud foarte frumos datorita curgerii apei.
Pentru acvariul tau iti recomand un Hailea SL 106, mic, dragut, si eficient ;-)

un mic instructaj, legat de filtre, este curatarea lor, care se face cu apa de schimb pe care urmeaza sa o arunci, nu cu apa de la robinet. Suna un pic aiurea dar acest lucru se face pentru a nu omora bacteriile denitrificatoare care se formeaza in filtru si de ocupa de descompunerea deseurilor de la pesti in nutrienti pentru plante. Aceste bacterii sunt sensibile la colorul din apa, lucru ce poate duce de multe ori la deciclarea acvariului.

Ca informatie, ciclarea (circuitul nitrogenului in acvariu) este procesul de creere a bacteriilor benefice intrun mediu (acvariu). aceste bacterii se fac in special in nisip si in mediile filtrante si descompun materia organica. procesul este AMONIAC-NITRIT-NITRAT. Amoniacul si nitritii sunt nocivi pentru pesti, dar in schimb nitratul nu (in cantitati acceptabile) si este foarte bun pentru plantute.

Acesea fiind zise, sfatul meu ar fi , daca poti si ai ocazia de pe la vreun prieten acvarist sa iei 1-2 plantute si sa le pui in locul celei de plastic ;-)
Foloseste plante care nu au nevoi speciale, cresc cu lumina putina si pe timpul zilei elibereaza mult oxigen.
Ceva simplu, si care nu creste la dimensiuni mari ar fi anubiasii pitici, cryptocorinele, unele specii de echinodorus, riccia flutanis...

Pentru mai mutle detalii despre plantele Easy poti incerca aici: http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... antfinder/
 

Edelweiss

Active Member
Cu cat e mai mare acvariul, cu atat apa se schimbamai rar. Ai loc de filtru si alte accesorii. Filtrele exterioare sunt mai bune. Trebuie gasit un echilibru in proportia de gaze din apa. Daca ai foarte multi pesti si foarte multe plante te poti trezi dimineata cu pestii morti din simplul motiv ca noaptea atat pestii cat si plantele consuma oxigen, bradisul si algele cel mai mult. E mult mai rentabil sa nu tii pesti multi. Nu se tin pestii in boluri deoarece se formeaza un curent circular intr-o singura directie apoi perspectiva vederii pestelui este distorsionata ferindu-se de margini si stand langa pietre pe care le vede normal. :wink: In final poate muri de stres.
 
Prefecta dreptate la marimea acvariului... Din pacate multi se sperie cand vad care sunt costurile si de ce intretinere este vorba pentru un acvariu de 60 de litri plantat si populat cum trebuie. Multi vor doar un mic bol cu o vietate care sa miste, dar nu realizeaza ca acea vietate nu va misca prea mult timp in conditiile astea.
 

sicora fabian

Active Member
Legat de betta, sa le dati un tantar viu, sa miste pe suprafata apei si veti ramane impresionati de tehnica lor de atac!
 
Sus