Un acoperis verde relationeaza patru sectoare diferite: esteticul, socialul, mediul, economicul.
La partea de estetica nu insist, aici este dupa mine in principal o problema de gust. Chiar si cind este vorba de o gradina obisnuita, veti gasi suporteri entuziasti si insi care vor cirti legat de frunzele uscate, alergiile la polen sau gainatarea vrabiilor pe parbriz – sau chiar sub o forma mai pragmatica: “daca nu se maninca, nu ma intereseaza”.
Socialul e o componenta adaugata in vremurile noastre. O gradina pe acoperis e un un spatiu de relaxare mult mai la indemina decit parcul. Poate fi, de asemenea, un pretext de intilnire si subiect de discutie pentru oameni care nu se cunosc, sau se ignora voit, pentru ca, in ultimele decenii, s-a inscaunat in contextul educational al multor comunitati traitoare la bloc – pardon, condominium - ideea ca e mai de bon ton sa iti ignori politicos vecinul, ca si cum n-ar exista, decit sa il saluti si sa il intrebi ce ii mai face pisica. In unele tari in care relatiile interumane sint guvernate de reguli restrictive, cum ar fi Japonia, gradinile construite pe acoperisul caldirilor publice pot face mult mai atractiva relatia cetatean- autoritati, facindu-i vizita la fisc sau primarie mai placuta si mai atractiva. In acelasi timp, cele construite pe acoperisul cladirilor comerciale pot constitui atit un mecanism de atragere a clientilor cit si un mod eficient de reclama. Sa nu uitam ca suprafata pamintului ramine relativ constanta, in timp ce numarul populatiei este in continua crestere. In combaterea sindromului agresivitatii generat de aglomeratia si claustrarea metropolelor, gradina de pe acoperis poate fi una dintre solutii.
Latura economica este mai putin vizibila si exploatata promotional, dar nu poate fi trecuta cu vederea. Pentru inceput ne putem gindi la gradini de legume, axate in special pe plante aromatice, reluare la scara mai mare a “gradinilor de pervaz” al carui sustinator dedicat este Printul Charles al Angliei.
Dar plantele si stratul de pamint de pe acoperis joaca foarte bine rol de izolator fonic si termic. Pamintul are capacitatea de a absorbi frecventele inalte, in timp ce frunzisul le absoarbe pe cele joase. In timpul verii, variatia de temperatura zi-noapte a unui acoperis poate depasi 20°C. Acest lucru are influenta atit asupra costurilor legate de incalzirea/racirea incaperilor de dedesubt cit si de intretinerea acestuia. Studiile au aratat ca, in conditiile unui realizari tehince medii (materiale si tehnologii de constructie obisnuite) variatia de temperatura intr-o camera aflata sub un acoperis verde este de cca. 3°C, in timp ce intr-una aflata sub un acoperis clasic este de cca 10°C. In acelasi timp, aceasta variatie este mult mai lenta in cazul folosirii unui acoperis verde.
Exista si aici o nota, functie de plantele folosite si complexitatea designului, intretinerea unui astfel de acoperis ar putea sa nu fie chiar ieftina. Tot din punctul de vedere al costurilor, nu trebuie sa uitam ca parcul de pe acoperis are un avantaj: suprafata pe care e construit nu costa nimic, terenul fiind deja achitat de proprietarul cladirii (ati vazut pe undeva acoperisuri vindute la metru patrat?) In schimb, un parc propriu va creste indiscutabil valoarea unei cladiri. Si, nu in ultimul rind, poate fi inchiriat pentru evenimente mondene…
Complexul din Str. Richmond nr. 401, Toronto, Canada, cu apartamente si spatii comerciale
https://atebyatescrapbooking.files.word ... cn6913.jpg
Gradina de pe acoperisul magazinului Takashimaya din Tokyo (un fel de Magazinul Unirea la o scara mai mare)
http://www.tokyourbanbaby.com/wp-conten ... 24x768.jpg
Cladire de locuinte in Stuttgart, Germany
http://oddstuffmagazine.com/wp-content/ ... roof10.jpg
Primaria Chicago, USA
http://news.buzzbuzzhome.com/wp-content ... 24x658.jpg
Gradina de legume pe acoperis in orasul Tongyang , China
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... MG9858.JPG