Acoperisuri si pereti verzi

gomez99

Well-Known Member
Am deschis topicul acesta pentru ca acum e tare la moda. daca o sa ma tina entuziasmul o sa fac si un micro-mini-tutorial la nebunia asta, pentru ca lucrurile sint ceva mai complexe decit par. Cine simte brinciuri de entuziasm sa gugaluiasca putin dupa "green roofs" si "green walls" si o sa gaseasca destule poze sa se imbolnaveasca de invidie.
pina una-alta, un experiment propriu (acu, pentru cine nu s-a prins, am deschis de fapt topicul ca sa ma laud :mrgreen: )
http://ro.fotoalbum.eu/gomez99/a602850/00000036
 

lelia

Well-Known Member
Evident ca ai vrut sa te lauzi :fluierat: dar ai cu ce ! miniacoperisul ala arata super,un aranjament de suculente divers ,colorat ,compact ! :visator: si plantele din jur sunt superbe ! cea roz din spatele casutei ,cum se numeste !
Felicitari !la mai mult si la mai mare !si asteptam cu entuziasm tutorialul :D
 

gomez99

Well-Known Member
merci
tufa roz din spate e trandafir Juanita iar crengile verzi sint de la o kerria cu care e combinat.
 

lelia

Well-Known Member
Multumesc ! frunzele alea de kerria m-au indus in eroare ...imi place atat de mult planta asta incat o(vad) visez cu flori de toate culorile :oops:
 

aleynad

Active Member
Moderator
Felicitari, gomez! :clap:
inceputul pare mai mult decat promitator :D sper ca si catelul e incantat de noua infatisare a casutei ;-)

si eu ma gandesc de ceva timp sa pun in practica un astfel de proiect pentru o casuta de pasarele, sper sa ma si pun pe treaba intr-o buna zi :mrgreen:
 

aleynad

Active Member
Moderator
Foarte faina cauta din link, pare atat de naturala...sunt sigura ca ar atrage pasarile :D
totusi inima mi-a ramas la o casuta din ramuri de mesteacan, nu mai stiu unde am vazut-o, cred ca intr-o revista...intr-o buna zi o sa o postez!
 

cistele1

Member
Mda, asa e cum spui, lucrurile sunt mai complexe decat par...
Imi plac zidurile verzi doar ca implica costuri substantiale. M-am interesat de un 'tablou verde' si doar pretul ramei porneste de la 1000 Lire.







 

cistele1

Member
Am primit informatii suficient de multe asa ca am decis ca e frumos de vazut dar de lasat pentru altii ;-) ...

Acum cativa ani imi povestea un constructor cum tocmai facuse la o casa, o camera in care sa creasca iarba pe jos... Imi plac ideile astea dar nu m-as baga la asa ceva!
 

gomez99

Well-Known Member
crescuse iarba sau... "iarba"? :mrgreen:
acu, sigur ca in poza hamburgeru e intodeauna mai mare, numa ca sint zeci de probleme care trebuie solutionate pina la poza
si doua dintre ele sint critice: udatul si microclimatul - in speta un perete verde intr-o camera produce umezeala si CO2 noaptea. deci musai ventilatia trebuie sa fie foarte bine gindita.
 

gomez99

Well-Known Member
Am deschis subiectul acesta pentru ca in ultimul timp se discuta mult despre el si am dat peste destule opinii neavizate chiar si in mass media de specialitate. Inainte de orice, pentru neinitiati, vreau sa subliniez ca exista unele diferente de abordare intre acoperisurile versi si peretii verzi, impuse fiind de faptul ca unele sint orizontale iar altele verticale. :p
Damblaua asta cu gradinile pe casa se pare ca a inceput-o acu niste mii de ani legendara regina asiriana Semiramis, care – atunci cind nu se ocupa cu chestii mai putin laudabile – s-ar zice ca a fost una dintre primele activiste ecologiste, construind baraje, irigatii si alte alea verzi, dupa cum spun povestile. Porma gradinile ei au fost copiate sporadic si la scara mai mica, prin Egipt si apoi ici si colo in lumea romana.
In vremurile noastre povestea a inceput initial de la partea estetica, arhitectii incercind sa mai adauge un fason-doua ca sa scoata din anonimat unele cladiri moderne. Pe urma povestea a fost luata mult mai in serios, cu trimiteri in probleme sociale si de mediu, in prezent existind o intreaga cultura a cresterii verdeturilor pe pereti si acoperisuri.
 

gomez99

Well-Known Member
Un acoperis verde relationeaza patru sectoare diferite: esteticul, socialul, mediul, economicul.
La partea de estetica nu insist, aici este dupa mine in principal o problema de gust. Chiar si cind este vorba de o gradina obisnuita, veti gasi suporteri entuziasti si insi care vor cirti legat de frunzele uscate, alergiile la polen sau gainatarea vrabiilor pe parbriz – sau chiar sub o forma mai pragmatica: “daca nu se maninca, nu ma intereseaza”.
Socialul e o componenta adaugata in vremurile noastre. O gradina pe acoperis e un un spatiu de relaxare mult mai la indemina decit parcul. Poate fi, de asemenea, un pretext de intilnire si subiect de discutie pentru oameni care nu se cunosc, sau se ignora voit, pentru ca, in ultimele decenii, s-a inscaunat in contextul educational al multor comunitati traitoare la bloc – pardon, condominium - ideea ca e mai de bon ton sa iti ignori politicos vecinul, ca si cum n-ar exista, decit sa il saluti si sa il intrebi ce ii mai face pisica. In unele tari in care relatiile interumane sint guvernate de reguli restrictive, cum ar fi Japonia, gradinile construite pe acoperisul caldirilor publice pot face mult mai atractiva relatia cetatean- autoritati, facindu-i vizita la fisc sau primarie mai placuta si mai atractiva. In acelasi timp, cele construite pe acoperisul cladirilor comerciale pot constitui atit un mecanism de atragere a clientilor cit si un mod eficient de reclama. Sa nu uitam ca suprafata pamintului ramine relativ constanta, in timp ce numarul populatiei este in continua crestere. In combaterea sindromului agresivitatii generat de aglomeratia si claustrarea metropolelor, gradina de pe acoperis poate fi una dintre solutii.
Latura economica este mai putin vizibila si exploatata promotional, dar nu poate fi trecuta cu vederea. Pentru inceput ne putem gindi la gradini de legume, axate in special pe plante aromatice, reluare la scara mai mare a “gradinilor de pervaz” al carui sustinator dedicat este Printul Charles al Angliei.
Dar plantele si stratul de pamint de pe acoperis joaca foarte bine rol de izolator fonic si termic. Pamintul are capacitatea de a absorbi frecventele inalte, in timp ce frunzisul le absoarbe pe cele joase. In timpul verii, variatia de temperatura zi-noapte a unui acoperis poate depasi 20°C. Acest lucru are influenta atit asupra costurilor legate de incalzirea/racirea incaperilor de dedesubt cit si de intretinerea acestuia. Studiile au aratat ca, in conditiile unui realizari tehince medii (materiale si tehnologii de constructie obisnuite) variatia de temperatura intr-o camera aflata sub un acoperis verde este de cca. 3°C, in timp ce intr-una aflata sub un acoperis clasic este de cca 10°C. In acelasi timp, aceasta variatie este mult mai lenta in cazul folosirii unui acoperis verde.
Exista si aici o nota, functie de plantele folosite si complexitatea designului, intretinerea unui astfel de acoperis ar putea sa nu fie chiar ieftina. Tot din punctul de vedere al costurilor, nu trebuie sa uitam ca parcul de pe acoperis are un avantaj: suprafata pe care e construit nu costa nimic, terenul fiind deja achitat de proprietarul cladirii (ati vazut pe undeva acoperisuri vindute la metru patrat?) In schimb, un parc propriu va creste indiscutabil valoarea unei cladiri. Si, nu in ultimul rind, poate fi inchiriat pentru evenimente mondene…

Complexul din Str. Richmond nr. 401, Toronto, Canada, cu apartamente si spatii comerciale
https://atebyatescrapbooking.files.word ... cn6913.jpg

Gradina de pe acoperisul magazinului Takashimaya din Tokyo (un fel de Magazinul Unirea la o scara mai mare) :)
http://www.tokyourbanbaby.com/wp-conten ... 24x768.jpg

Cladire de locuinte in Stuttgart, Germany
http://oddstuffmagazine.com/wp-content/ ... roof10.jpg

Primaria Chicago, USA
http://news.buzzbuzzhome.com/wp-content ... 24x658.jpg

Gradina de legume pe acoperis in orasul Tongyang , China
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... MG9858.JPG
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Deosebit de interesanta pledoaria :marfa: .
Tu ai spus de costurile de intretinere.Cred ca si cele de executie nu sunt mici de loc. Nu plantele in sine costa mult desi trebuie luate si ele in considerare dar tot ce precede constructia unui astfel de acoperis.
Nu stiu daca la noi in tara sunt primarii care au alocat sau ar aloca fonduri pentru asa ceva.Iar ca particulari in afara de Roxana (Peled) eu una nu stiu sa isi fi construit cineva gradina pe acoperisul casei.

Cred ca subiectul se poate dezvolta. :)
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Faure , in stilul asta va muri "goagal" cu hartile lui ca nu se vor mai vedea decat drumurile ... :rofl:
 

gomez99

Well-Known Member
Am lasat la urma partea de mediu pentru ca este socotita cea cu impactul cel mai semnificativ si, in acelasi timp si cea mai dezbatuta.

In primul rind este evident ca un parc creaza un microclimat care amortizeaza oscilatiile de temperatura si umiditate, lucru care nu poate fi decit benefic in special in zonele cu climat continental. Intr-o aglomerare urbana, strazile si constructiile sint cele care afecteaza in mod deosebit microclimatul, prin urmare presararea carapacei de asfalt si beton cu spatii verzi este o solutie salvatoare.

In al doilea rind sa ne gindim la poluare. Stim ca plantele pot filtra unele componente toxice din atmosfera si in acelsi timp elibereaza oxigen. Conform Agentiei Canadiene de Mediu, un copac matur sanatos poate produce aproximativ 150L de oxigen anual, in timp ce un teren inierbat de 250 mp cca. 50L anual. Uniunea Europeana impune o norma de 26m² de spatiu verde pe cap locuitor. Comparativ, Bucurestiul poate oferi numai 9 m² - si asta socotind si perdelele verzi din zona de centura - in timp ce poluarea este de 5 ori mai mare decit media UE. Tot legat de acest subiect, ingrijorata de numarul mare de boli respiratorii provocate in marile metropole de poluarea excesiva, Organizaţia Mondiala a Sanataţii recomanda creşterea suprafeţelor verzi din orase pâna la 50 m² pentru un locuitor.
O zona verde intinsa peste acoperisurile orasului poate deveni un adapost ideal pentru o multitudine de pasari si gize si se poate constitui ca si loc de popas pentru pasaretul migrator.
Un grup de copaci poate retine pina la 90% din apa de poaie care cade asupra ei. Aceasta influenteaza toti ceilalti factori prezentati mai sus: microclimatul, ecosistemele, calitatea aerului si sanatatea. Aceasi apa de plaoue care cade asupra unui grup de cladiri obisnuite ajunge de obicei la canalizare si, daca ploaia e intense, canalizarea poate fi depasita si strazile sint inundate.
 
Sus