Ranunculus

adrianam

Well-Known Member
Pun si eu poze cu cei cumparati acum o luna:

, ,


Si cei cumparati mai tarziu:

, ,

Pentru cat sunt de frumosi, merita incercarea de ai obtine din bulbi! :D
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
De doi ani imi doresc si eu si nu am avut parte(adica din asa zisii "bulbi").Dar o sa-mi cumpar gata infloriti ca sa ma potolesc odata pentru totdeauna :rofl:
 

florinn

New Member
Am citit ce-ati spus, insa lamuriti-ma si pe mine: bulbul se planteaza primavara (martie-aprilie) si rasare dupa o luna, mentinandu-si floarea inca o luna?? Asa de rapida existenta are: de la plantare pana la "epuizare" doar 4 luni :( ?
 

blueheart_d

Member
eu am plantat 10 bulbi si doar unul a iesit si asta ca slabut ca de vreo 2-3 saptamani stagneaza la doua frunze amarate
 

albela

Active Member
Ai mei evolueaza foarte diferit
Cel roz e plin de flori mari

Cel portocaliu mai face si el cate o floare, doua
Iar cel alb cred ca e pe duca. Nu l-am mai fotografiat ca arata tare rau.Nu inteleg de ce evolueaza diferit chiar daca stau in aceleasi conditii :?
 

rem_2007

Member
In sfarsit mi-a inflorit si mie un ranunculus.Eu am plantat bulbii in toamna. Din pacate nu arata ca in poza sau ca ai vostri. :cry:
Are mai putine petale, nu stiu...seamana cu o anemona mai mica...si culoarea: un galben spalacit. :gandit:
Astept sa infloreasca si bobocul portocaliu si le voi poza.
 

adrianam

Well-Known Member
Din cele citite pe net, am inteles ca trebuie lasati in pamant pana se usuca natural frunzele, pentru a inmagazina resurse suficiente pentru urmatorul ciclu de viata.

Din observatiile asupra bulbilor de begonii si ranunculus cumparati pana acum dar si din ce am citit pe net, exista mai multe calitati de bulbi, care functie de marime si soi, dau un numar diferit de flori. De ex, un bulb de o anumita dimensiune, da 1-2 flori, un bulb de o dimensiune mai mare poate da 5-6 flori. Exista si bulbi care dau 10-15 flori.

De cele mai multe ori, in comert, in pungile cu bulbi de vanzare, se gasesc bulbii cei mai slabi calitativ.
Cei de calitate mai buna se folosesc pentru vanzare de plante inflorite, sau pentru flori taiate- mai ales ranunculus.
 

carmenn

Member
Frunzele de la ai mei s-au uscat deja. Cat sa mai tin bulbul in pamant, sau sa-l las acolo pana anul viitor? :?
 

blueheart_d

Member
gherutele mele nu dau semne de viata, si i-am scormoni in pamant. o parte putrezisera, dar unii au ramas intregi. daca ii scot din ghiveci si ii plantez in gradina are ceva? sau mai bine sa ii scot pana nu putrezesc toti si ii plantez la anu'?
 

albela

Active Member
Ai mei s-au dus. I-am scos din pamant si i-am aruncat. Nu cred ca se merita sa te chinui sa ii plantezi primavara si pana apuca sa infloresca gata mor. Mai bine ii cumperi in martie infloriti, te umplu de flori 2-3 luni si gata :) .
 

lelia

Well-Known Member
Se pare ca am facut o achizitie nu tocmai de perspectiva,din ce am citit aici nu sunt sanse ca aceste superbe flori sa traiasca in gradinile noastre.Am cumparat si eu azi un pachet cu 10 gherute si pt ca sunt foarte ciudate am cautat topicul si sunt putin dezamagita.Acum daca i-am luat o sa-i plantez in gradina asa cum ne-a sfatuit Doina si o sa va tin la curent cu evolutia lor,totusi as vrea sa va intreb ,ce sol prefera ,umiditate ,soare sau umbra,daca stie cineva din scurta experienta.
 

tranda09

Member
lelia a spus:
Se pare ca am facut o achizitie nu tocmai de perspectivatotusi as vrea sa va intreb ,ce sol prefera ,umiditate ,soare sau umbra,daca stie cineva din scurta experienta.
Iata ce am gasit, daca te ajuta:
Tipul plantei:
Din cele cca 400 de specii, majoritatea sunt plante perene. Radacina este de tip corm (radacini carnoase ca niste gheare)

Gabarit:
30-60 cm inaltime

Lumina si temperatura::
Pentru a inflori bogat trebuie sa stea in plin soare. Rezista pana la temperaturi de - 10 gr. C. Temperatura ideala pentru aceasta planta este 26 grade C.

Flori, frunze , fructe:
Este o planta de mici dimensiuni, cu frunze divers divizate, rar intregi. Infloreste galben stralucitor sau alb cu mijloc galben. Speciile cultivate ca plante ornamentale au florile mari, in forma de trandafir, intr-o larga gama de culori, alb, galben, rosu, roz, oranj si aramiu, cu mijloc negru sau galben. Infloresc in aprilie - mai; a doua inflorire poate avea loc daca florile trecute sunt rupte.

Solul:
Are nevoie de pamant bogat in minerale, cu drenaj bun.

Udarea:
Se uda cu regularitate, astfel ca pamantul sa nu fie uscat niciodata. Udarile se raresc cand frunzele se ingalbenesc. Nu se mai uda in perioada de repaus.

Aerul:
Nu este o planta pretentioasa din acest punct de vedere.

Ingrasaminte:
Pentru a inflori bogat cu flori mari si intens colorate, planta trebuie fertilizata. Se fertilizeaza solul inainte de plantare si se administreaza un ingrasamant lichid cand plantele sunt in crestere. Daca se doreste o reutilizare a cormilor, se fertilizeaza din nou cand florile incep sa se treaca.

Inmultire:
Se inmulteste prin seminte si cormi. Semintele se seamana in sol usor pe baza de turba la sfarsitul iernii. Germineaza in 20-30 zile la o temperatura de 22-24 grade C. Se planteaza afara cand temperatura nu mai scade sub 20 gr. C. Se recomanda o aclimatizare treptata a plantelor la scoaterea in aer liber. Plantele cultivate din seminte vor inflori in iunie. Ca si la anemone bulbii sunt uscati si au o forma surprinzator de hazlie. Arata ca tentaculele unei caracatite prinse intr-un smoc. Se planteaza cu "picioarele" in jos. Pentru ca acesti cormi sunt foarte uscati, se recomanda un pre- tratament pentru a evita craparea lor cauzata de o absorbtie prea brusca a apei. Bulbii se pun intr-un recipient inchis ermetic si se pulverizeaza din cand in cand cu apa pana cand incoltesc. Sau se infasoara in servetele de bucatarie umezite, apoi intr-o punga de plastic si se pun in cutia de la frigider caeva zile pana incoltesc. Daca inaintea acestui tratament cormii erau mici, in acest timp se vor mari si vor deveni ideali pentru plantare.

Conditii de iernare:
In zonele cu ierni reci unde temperatura scade sub -10 grade C, bulbii se vor scoate din gradina si se vor pastra in locuri uscate si racoroase pana la sfarsitul iernii. Daca sunt in ghiveci si nu au mai fost udati dupa ce planta s-a uscat, in toamna se pot relua udarile pentru a creste o a doua generatie, dar numai daca prima generatie a fost suficient fertilizata. Daca nu se doreste o inflorire in iarna, ghivecele se pastreaza uscate pana in februarie, cand se va incepe udarea gradual, la inceput numai prin pulverizarea pamantului.

Boli si daunatori:
Planta este atacata de afide, iar pasarilor le plac mugurii tineri.

Ingrijire si particularitati:
Nu este o planta pretentioasa. Se va avea in vedere ca toate speciile sunt otravitoare. Sucul plantelor proaspete pot cauza iritatii ale pielii, de aceea persoanele cu pielea sensibila trebuie sa poarte manusi cand umbla cu aceasta planta.
 
Sus