Phalaenopsis part 4

Adri

Active Member
Bună dimineața! Mulțumesc pt ajutor, Victor! Am găsit un site unde sunt toate produsele de care am nevoie! Eu stau in Belgia într-un sat și de aia ziceam că nu găsesc ce am nevoie!
Acum am rezolvat.
Una din cele 3 phale care le-am schimbat substratul,surpriză.....face i tija nouă:dans:
O să pun și o poză când se vede tija mai clar;-) Interesant,e chiar cea care era bolnavă tare,am tăiat mult din rădăcini și sărăcuța de ea....nu se lasă, e o luptatoare,ca mine de altfel:D
Vă mulțumesc tuturor pt sfaturi,ajutor! O zi frumoasă să aveți! :hug:
 

Teodora

Member
Ma bucur sa vad c-a reinviat topicul. Felicitari pentru reusitele voastre cu floricelele si la cat mai multe. Eu am doar una, asa cum spuneam si acum o luna, care face tije pe tijele vechi si o tija noua. Restul inca vegeteaza.
 

adrianam

Well-Known Member
Si eu am una singura care are un incept de tija noua.
Si alta care cred ca va face flori in prelungirile tijei vechi.
Dar au inceput sa lise ingalbeneasca cate o frunza-doua la fiecare.
Acum toamna se intampla de obicei?
La ele 2 mici am reusit sa le schimb substratul. Una avea ghiveciul aproape plin de radacini, cu chiu cu vai am reusit sa var ceva scoarta printre ele.
Cealalta avea radacinile putrezite, probabil de aceea nici nu a inflorit in utlimii 3 ani. S-a straduit sa faca radacini aeriene. Acum practic, in ghiveci are doar doua radacini anemice si vre-o 6-7 aeriene, zdravene.
Dar pe amandoua astea mici, nu am cum sa le bag in ghiveci, stau mai mult deasupra, pentru ca s-a lungit coletul.
Poate reusesc sa le fac poze diseara.
Cum ar trebui sa le fac sa stea in ghiveci? Mi se pare ca le-as rani radacinile daca le-as indesa!
 

stancu oana

New Member
Bună,am o orhidee primită de prin luna martie,a făcut flori până prin iunie și de atunci stacneaza ,în schimb a crescut mult în tulpina și frunze .Ma gandeam să îi schimb ghiveciul însă am descoperit ceva și nu stiu ce sa zic ca e...o frunză,o rădăcina sau o nouă tijă .Ma puteți ajuta ?
 

Atașamente

adrianam

Well-Known Member
Daca au crescut frunze inseamna ca nu a stagnat si asta este bine. Ghiveciul nu trebuie schimbat decat daca nu mai au loc radacinile in el.
Sunt multe postari unde sunt descrise conditiiile ce trebuie asigurate orhideelor si cand este bine sa le schimba ghiveciul.
Din poza pusa nu se intelege prea bine ce apare acolo. Mai bine astepti cateva zile sa mai creasca un pic si incerci sa faci o poza mai clara.
 
Ultima editare:

gabriela1

Member
malina, daca ai sa folosesti te rog sa ne impartasesti si noua rezultatele :)
In alta ordine de idei, vin cu o intrebare pentru experti, dar intai trebuie sa va povestesc despre ce e vorba :) Lucrez de vreo 2 luni intr-o florarie si inca de la inceput simteam intr-o zona un anumit parfum, care ulterior am remarcat ca venea de la orhideea galbena din poza de mai jos. Acum i se trec florile, o parte au cazut si nu mai e parfumata. M-am gandit sa o cumpar cand i se trec florile de tot si va fi la reducere, dar voiam sa va intreb daca vi se pare sanatoasa. Mie radacinile mi se par ok, dar are o frunza taiata, nu stiu din ce motiv. Astept pareri, desi avand in vedere ca inca imi amintesc parfumul ei frumos sunt aproape sigura ca am s-o cumpar :) Am uitat sa mentionez ca praful acela galbui de pe frunze e vopseaua de la un vas-masca, nu e bolnava planta.




Nu stiu de ti s-a raspuns...Am si eu ua asa(exact!!! ). Cumpar-o fara probleme! Planta e viabila si sa vezi ce frumos se va dezvolta parfumata .
 

victor

Active Member
Coletul este vârful de creștere al plantei, cum să taie din el?
Plantele trebuie să stea ferm în vas, trebuie ca substratul să fie bine așezat, dar fără să afecteze rădăcinile.
Dacă planta nu are suficiente rădăcini care să o fixeze în substrat, poți înfige un tutore în substrat, și legi tulpina plantei de el.
Poți găuri buza vasului și legi tutorele de vas, pentru o susținere mai mare a plantei.
 

adrianam

Well-Known Member
Pun cateva poze cu cele doua mini-phale si cu celelalte trei orhidee ale mele.
Prima are radacinile mai subtiri, a inflorit in ultimii doi ani, cred ca se vad resturile de tulpini florale uscate, are ghiveciul destul de plin de radacini si i-am schimbat muschiul cu scoarta in urma cu vre-o doua saptamani. Dar vasul fiind plin de radacini, planta parca sta cu totul pe afara. Am sprijinit-o intr-un tutore.
P1070734.JPG P1070735.JPG P1070736.JPG

Cea de a doua are radacinile mai groase, nu a inflorit deloc in ultimii ani, iar in urma cu doua saptamani, cand i-am schimbat substratul, am constatat ca are doar o radacina firava in el, restul sunt aeriene. Poate si acesta este motivul pentru care nu a inflorit.
Astazi am dat jos din nou substratul, entru ca il cam inghesuisem, si am constata ca era un pic cam umde si parca mirosea a mucegai.
Am bagat la loc radacinile firave si am incercat sa inghesui si din radacinile noi in vas. Am pus scoarta dar nu am mai indesat-o si am sprijinit-o de tutore.
P1070737.JPG P1070738.JPG P1070741.JPG P1070742.JPG

A treia este, cred, cea mai in varsta la mine. Banuiesc ca am udat-o cam prea des de cand s-a pus frigul si vad ca s-au incretit niste frunze la baza si au inceput sa se ingalbeneasca. Nu am verificat substratul.
P1070743.JPG P1070744.JPG P1070745.JPG
Cea de a patra, are radacini noi, dar o frunza a inceput sa se increteasca si sa se ingalbeneasca.
Are o tija florala verde si in capete mie mi se pare ca ii cresc bobocei noi.
P1070746.JPG P1070747.JPG P1070748.JPG

Cea de a cincea are o tija florala noua iar radacinile au inceput sa iasa pe la baza ghiveciului.
P1070749.JPG P1070750.JPG P1070751.JPG P1070752.JPG
 

gabriela1

Member
Coletul este vârful de creștere al plantei, cum să taie din el?
Plantele trebuie să stea ferm în vas, trebuie ca substratul să fie bine așezat, dar fără să afecteze rădăcinile.
Dacă planta nu are suficiente rădăcini care să o fixeze în substrat, poți înfige un tutore în substrat, și legi tulpina plantei de el.
Poți găuri buza vasului și legi tutorele de vas, pentru o susținere mai mare a plantei.
De obicei , nu spun prostii !!!!
Vezi Wikipedia :
Morfologie





Pe suprafața unei rădăcini tinere se pot distinge mai multe zone.


  • Piloriza, (numită și caliptră sau scufie) este formată dintr-un țesut special, parțial suberificat, care acoperă vârful vegetativ al rădăcinii și facilitează pătrunderea vârfului rădăcinii în sol. La plantele acvatice piloriza lipsește, fiind înlocuită de rizomitră, care nu se uzează și nici nu se regenerează. Piloriza lipsește și la plantele parazite.
  • Vârful vegetativ, situat imediat sub piloriză, este format din meristeme primordiale, care ulterior vor genera meristemele primare.
  • Regiunea netedă,(zona de crestere) aflată deasupra vârfului vegetativ, reprezintă zona de creștere în lungime a rădăcinii. Celulele din această zonă nu se mai divid și cresc prin întindere.Aceasta zona ocupa aproximativ 1,5mm.
  • Regiunea piliferă (zona perisorilor absorbanti), acoperită cu un mare număr de perișori absorbanți unicelulari care vor ajunge la maturitate în 2-3 zile sau in 30-40 ore și pot dura trei săptămânisau 12 zile.Numarul perisorilor absorbati variaza de la o specie la alta(la plante mici sunt putini ,iar la plante mari arbori sunt foarte multi). În cazul rădăcinilor care se dezvoltă în mediul acvatic, nu are loc formarea perișorilor absorbanți. Nici la plantele epifite nu se dezvoltă perișori absorbanți, locul acestora fiind luat de un țesut special (velamen radicum).
  • Regiunea aspră, cuprinde zona în care meristemele primare se diferențiază în țesuturi definitive (specializate): rizoderma, scoarța și cilindrul central.
  • Regiunea coletului, este cea care face trecerea de la rădăcină la tulpină. Ea are o întindere mică și la multe plante nu se distinge morfologic.
 

gabriela1

Member
Daca coletul s-a lungit, portiunea moarta e spre "in jos" , nu spre virful de crestere, si poate fi taiat pina la primele seme vitale ale plantei.
La orhidee se distinge bine partea coletului.
 

victor

Active Member
Bună Adriana!
Hai să o luăm pe rând:
În pozele de sus cu miniuța, totul este perfect, lasă planta așa.
A doua plantă, este clar că a fost udată în exces, de aici și acele rădăcini aeriene.
Trebuie schimbat vasul cu unul mai măricel.La transplantare se udă rădăcinile pentru a fi mai flexibile și substratul trebuie umezit,
pentru a se așeza mai bine în vas.După transplantare se tratează foliar cu Amargerol(eliminarea stresului) și nu se mai udă 10 zile cel puțin.
La a treia plantă trebuie schimbat vasul cu unul mai mare, raportat la masa radiculară.procedezi ca la planta a doua.
Frunza s-a îngălbenit din cauze naturale, cele bătrâne își mai leapădă frunzele bătrâne de la baza plantei.
Este o plantă viguroasă și bine îngrijită.
A patra plantă arată deasemeni bine, numai că, se pare că a suferit de secetă, adică nu a fost udată suficient.
În general a fost bine îngrijită și nu ai motive de îngrijorare.
A cincea plantă arată excelent, dar și ea a suferit o mică perioadă de timp de secetă.
Totuși, mai bine așa decât să fie udate în exces.
Felicitări pentru felul cum ai îngrijit plantele și așteptăm să le vedem și înflorite.
Să-ți trăiască și să fie sănătoase și înfloricioase!
 

victor

Active Member
Bună, Gabriela!:openrose:
Acum am înțeles la ce te-ai referit, la rădăcini, eu credeam că te referi la coletul plantei.
Îmi cer scuze, cred că nu am fost atent la explicația ta.
 

yo_man

Active Member
Dc phalele tale sunt din acelea mici mici în ghiveci de 6 cm, poți sa cauți un pahar de picnic transparent care sa se potriveasca la piticele tale. Ii faci multe găuri de scurgere. poate găsești unul cu același diametru al gurii ca ghiveciul actual, dar cu fundul mai lung. La astea mici tb sa improvizezi ca nu se găsesc ghivece..
 

adrianam

Well-Known Member
Multumesc mult pentru raspunsuri!
Saptamana viitoare ma duc sa caut ghivece mai mari si Amargerol!
 

serban roxana

New Member
Buna ziua, am si eu o intrebare,este posibil ca orhideele sau substratul lor sa faca musculite?eu las geamul deschis zilnic ,sa ia aer,este posibil sa fii intrat musculitele de afara???1447589720942.jpg
 
Sus