Insamantarea cactusilor

tzep

Well-Known Member
Moderator
Eu am folosit Mr. Garden, substrat universal. Le-a mers bine florilor, deci a fost bun. Important este sa nu fie amestec cu turba, ca suculentelor si cactusilor nu le place"aroma de turba". Repet, nu am insamantat si nici nu am de gand, am cumparat plante. Daca cumperi din comert, obligatoriu sa le speli radacinile de turba! Asta e alt subiect si gasesti multe despre el pe forum.
 

enya

Member
gty sa sti ca am pus eu semintze din acelea din care ai si tu...u am gasit doar doua feluri de semintze...le-am plantat si mi-au germinat doar un fel...a durat cam o saptamia...ghiveciul in care le pui la germinat trebuie sa fie neaparat acoperit sa se pastreze umezeala dar sa ai grija ca s-ar putea sa mucegaiasca o parte din smintze...un sfat pe cre il stiu de la altzii mai priceputzi este sa dai cu ceai de musetzel dar nu la plic...sa fie planta uscata...si neaparat sa aiba caldura de 25 de grade si lumina...ps:eu am folosit pamint de cactusi din comertz...sper ca ti-am fost de ajutor.
 

Magdolna

New Member
Buna, Diana

Iti voi raspunde aici la intrebari, ca poate si altora va fi de folos.

La insamantarea cactusilor si lithopsilor se poate folosi pamant de cactusi universal, bun pt. cele mai multe sp., adica: 1/4 pamant de florarie ( fara turba) si 3/4 nisip grosier, spalat.
Vasele pe care le folositi este bine sa se poata dezinfecta. Recomand ghivece mici de 6x6, pe care se pun intr-un vas ( cutie) de plastic, care sa aiba marginea mai inalta cu 2-3 cm decat nivelul ghivecelor, in asa fel ca sa se poata pune o placa de sticla pe pe ea si sa ramana in spatiu de min. 2 cm intre nivelul ghivecelor si placa de sticla.
Pe fundul ghivecelor se pune pietris, aprox 1 cm, dupa care se pune pamant de florarie fara nisip- cam 1,5 cm, dupa care se umple ghiveciul cu amestecul de pamant. Se umezeste prin absorbtie de jos cu apa de ploaie.
Daca se doreste separarea cu fisii de plastic ( intr-un astfel de ghiveci se pot pune 2 portii de 25 de seminte) se face separarea cu placute de PVC care se folosesc la confectionarea rulourilor. Se pote pune deasupra un strat subtire de granule de caramida ( 1-2 mm) ca sa indice umiditatea, dar acest lucru nu este obligatoriu.
Ghivecele astfel pregatite trebuie dezinfectate. Eu ii pun in cuptorul cu microunde pt. aprox 5 minute, ii las acolo 5 minute si repet inca odata pt. 5 minute. Dupa inca 5 minute ii scot, ii asez in cutia de plastic dezinfectata cu clor si foarte bine clatita, acopar cu o placa de sticla dezinfectata si ea.

In ghivecele astfel pregatite se poate semana dupa 1-2 zile, dar se pot pregati din timp si poti semana si dupa 2-3 saptamani.

Semanatul consta din asezarea semintelor cu ajutorul unei bucati de hartie indoita.
Dupa semanare se acopera cu placa de sticla si se pune la aprox 25 grade C ziua, iar noaptea poata sa scada temperatura pana la 18 grade. acest lucru este valabil pt. lithopsi, si pt. marea parte a cactusilor. Unele sp. necesita alte temperaturi.

Placa nu se ridica pana cand nu au aparut plantutele, niste punctulete verzi (la lithopsi).
La lithopsi este esential aerisirea zilnica aprox. 2 ore in prima sapatamana, dupa care treptat se creste timpul de aerisire. Dupa aprox. 1 luna, placa de sticla se ridica cu ajutorul unor betisoare si va sta permanent ridicat la 1-1,5 cm de marginea cutiei de plastic.
Acum deja putem lasa pamantul sa se mai usuce putin- cateva zile- dupa care putem uda prin pulverizare.
Prima udare se va face cu o solutie de apa de ploaie fiarta si racita si un fungistatic.
Cand plantutele au ajuns la marimea de 2 mm, pamantul se va uda cu grija, la aprox 2 sapt.

Noi cu aceasta metoda suntem multumiti, atat la lithopsi cat si la cactusi.

Sunt numeroase alte metode, dar in principiu toate trebuie sa respecte anumite puncte nevralgice: dezinfectia, temperatura, aerisirea, luminozitatea.

Doresc bafta tuturor iubitorilor de lithopsi si cactusi.

Magdolna
 

gty

Member
:D
va multumesc ptr sfaturile bune pe care ni le dati
tocmai de aceea am apelat la ajutorul vostru
deci sa inteleg ca perioada de pus este spre sfirsitul lunii ianuarie , inceputul lui februarie ??!
enya inseamna ca am luat tzeapa crezind ca sunt mai multe specii in plic
asta e incercam macar sa iasa

multumesc
 

enya

Member
nu stiu ce sa zic...plicul e identic dar poate vei avea noroc de mai multe felur de semintze...oricum e foarte placut sa vezi cum cresc micutzele plantutze...eu ma uitam si de trei ori pe zi laele sa vad daca au mai crescut...eu cum prind ceva semintze cum le si plantez,indiferent de anotimp...daca iasa ceva bine,daca nu...asta e...
 

ena

Member
Eu am luat seminte de cactusi si mini cactusi de pe Seminte.de. Am plantat in vara numai plicul cu mini cactusi, in pamant de cactusi si am tinut vasul acoperit. Pe plic scria ca sunt aproximativ 20 plante. La mine au iesit 17. Inca sunt in vasul initial:
 

diana999

Active Member
buna Magdolna, va multzumesc frumos pt sfaturi!abia astept sa primesc semintzele si incep sa experimentez :D
 

diana999

Active Member
daca pamantul il ud inainte de dezinfectare,il las asa 2 zile,mai trebuie sa-l ud si-n ziua in care pun semintzele?fungistatic unde gasesc?
 

Geo

Member
Eu folosesc un amestec din: o parte argila rosie scoasa de la o adincime de 1,5 - 2 metri si o parte nisip de riu cu granulatie de 1mm.
Il folosesc asa cum il iau din natura. Nu il fierb si nici nu il ard pt. ca se distrug toate mineralele, Argila o las inprealavil sa inghete -5 - 10 grade, astfel nu se mai comporta ca o ...o...o mamaliga ( nu mai nimeresc :rofl: ). Folosesc vase de lut. Nu acopar cu folie nimic. Folia sufoca. Stiti ce spun medicii uneori cind capatam o boala de piele ?? - " Nu folositi haine sintetice"
Multa bafta si curaj ! Va asigur ca numai experimentind si cu putina imaginatie, aceasta pasiune se va transforma in satisfactie, relaxare. Sunt convins ca aici dorim sa ajungem.
 

marioara

Member
Geo de unde iei tu argila aia rosie? Eu am incercat sa folosesc pamant argilos rosu, dar cand s-a uscat s-a facut tare ca betonul. :(
 

Magdolna

New Member
Buna, Diana

Dupa sterilizare se pune placa de sticla, de aceea pamantul ramane ud timp indelungat. Substante fungistatice gasesti la magazinele agricole, magazine de seminte, farmacii fitosanitare. Sigur exista si la Oradea.

Magdolna
 

Magdolna

New Member
Buna seara!

Dupa ce s-au creat conditii prielnice ( temperatura, umiditate, lumina) plantutele de cactusi apar intre cateva zile si o luna, in functie de gen. De exemplu la Astrophytum apar in 2-3 zile, vreme ce la echinocereusi pot sa apara si la 2 luni. Alte specii mai deosebite necesita tratamente speciale si aparitia plantutelor poate sa dureze si 6 luni sau chiar mai multi ani ( Pediocactusi, Sclerocactusi) La acestia din urma nu prea am experienta, anul trecut a fost prima data cand am pus seminte, au rasarit cateva sp. iar acum la primavara astept alte plantute.
Plantutele de lithopsi ar trebui sa apara la una-doua saptamani, dar mai apar si in timp, adica si dupa o luna.

Magdolna
 

cicii

New Member
Buna seara
Pentru aceia care nu dezinfecteaza solul in care se seamana,este recomandat deasupra sa se puna in strat subtire de caramida pisata marunt dar niciodata praf de caramida,eu il amestec si cu putin nisip spalat marunt si fara praf.Acest amestec de suprafata intarzie aparitia stratului verde organic care apare de la lumina neonului cu care luminez tavitele cu semanaturi,de dimineata pana seara in aceasta perioada a anului.
Nu recomand semintele vechi,cu cat sunt mai vechi cu atat rata germinari scade.Semintele se pastreaza in locuri racoroase la rece pe timpul veri.
Daca apare deasupra vasului stratul acela verde de muschi se poate uda,stropi pe deasupra cu o apa acida in care sa pus putina sare de lamaie.Se poate stropi si cu apa in care sa pus apa axigenata.
Daca nu germineaza nu disperati,nu aruncati vasele,se poate intampla sa aveti o surpriza mai tarziu.
Cici
 

diana999

Active Member
in data de 5 am pus un plic de cactusi mix ca experiment.acuma am observat ca 4 au incoltzit :dans: :wink: :rugaciune:
gty : ce fac semintzele tale?
 

dana_rusu

Member
Am primit si eu semintele de la Magdolna si-i multumesc pe aceasta cale dar nu indraznesc sa le seman nu am lumina asa buna mai astept ,acolo unde a-s avea lumina nu am caldura :cry:
 

diana999

Active Member
si eu am aceeasi problema.nu prea am lumina.tocmai de aceea am pus aceste semintze de proba,sa vad daca pot sa pun si semintzele de la Magdolna.
 
Sus