Yamadori - copaci din natura...

marq

Member
Deocamdata vasul cu ienuparul nu-l scot inca la inghet, intai sa se prinda. La inghet am numai vase din plastic. Ce ziceti rezista peste iarna sau trebuie sa-i bag la interior?
Am asa: molid, brazi, carpeni, rodiu pitic (merci Dan) si ienuperi; cam toate ar trebui sa reziste, ceva mai sensibili ar fi cei recoltati recent (brazi - septembrie si carpeni, ienuperi - noiembrei) si un carpen cu vas mic, cam de 1 litru. Brazii stiu ca de felul lor sunt mai sensibili la frig fata de molizi.
In balcon, unde am 7 grade C (nu a scazut pana acum ami jos), ar fi cam inghesuiti si am de gand sa-i bag la interior doar pe la -15 grade C.
Chiar daca sunt numai 7 grade plantele nu dau semn de iernare, nu-si leapada frunzele, ar fi trebuit sa cada cel putin la smochin si stejar, iar celelalte de climat mai cald :nu stiu: deocamdata stau bine.
 

marq

Member
Ba da, dar las geamul pe microventilatie, maxim juma de cm deschis caci altfel se formeaza condens la interior si se formeaza mucegai.
 

marq

Member
Nu stiu ce sa zic, daca deschid usa la balcon datorita caldurii din camera cara da navala in balcon automat se aburesc geamurile apoi condensul format se prelinge la baza geamului unde ramane apa. Am tinut inchis prin octombrie cred si a aparut mucegai pe chedere.
Sunt prea putine 7 grade?
 

marq

Member
Buna, atunci sa deschid larg geamurile :rofl: glumesc, nu cred ca va cobora sub 0 vreodata, ca doar eu ce urmaresc, doar sa scada brusc temperatura intr-o noapte de la -5 sa zic afara la -20 si eu sa constat asta dimineata.
Pana acuma vad ca rezista toate, imi pare rau putin ca n-au mai crescut pomelo caci dupa ce i-am mutat aproape de geam, prin octombrie cred a pornit un nou val de crestere dar daca a dat frigul (stateam cu geamul deschis atunci) nu s-au dezvoltat decat cativa cm, au crescut incet incet pana s-au oprit, acuma nu stiu daca se mai dezvota acei muguri de un verde crud la primavara sau dau altii - detalii.
Legat de subiect, nu a mai recoltat nimeni nimic, unde sunt bonsaistii din tara asta? :incapatanat: Banuiesc ca la primavara o sa fie un val puternic de yamadori, eu i-am pus la gramada pe cei recoltati in toamna/iarna si daca trec iarna am sa-i separ cand da caldura.
 

marq

Member
In sfarsit am reusit si eu sa fac rost de un ulm, l-am luat din gara de sub peronul care dadea spre o linie dezafectata, am mai facut putina curatenie :), asta e forma dupa ce l-am cosmetizat cat de cat:


A fost destul de mult ingropat, putin sub mana mea si l-am replantat cam pana la primele ramuri care pleaca orizontal spre dreapta (pozele 1 si 2).

Nu ma pot hotara ce sa fac cu varful ca e cam incarcat si cam ce forma sa-i dau, daca aveti sugestii le accept cu placere.
 
Sus