Yamadori - copaci din natura...

Mar1vs

Member
Eduard S. a spus:
Scuzati daca sa mai pus intrebarea asta dar nu am gasit-o pana acum. Sunt curios care sunt perioadele in care se pot recolta yamadori. Ma ajuta cineva? :D
Hmm, n-aş spune că există vreo perioadă anume, exclusivă, ca o regulă generală sau "panaceu universal" :D , "bătut în cuie". Da, perioade optime pot fi considerate, în general, lunile februarie - martie, înainte de deschiderea mugurilor; sau toamna târziu, prin octombrie - noiembrie - chiar decembrie, după căderea frunzelor.

Însă acestea sunt doar recomandări, care variază mult, în funcţie de specii (citisem odată, spre exemplu, un articol care recomanda expres recoltarea stejarilor în mijlocul sezonului de creştere, adecătele-n plină vară - iac-aici: http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATquer ... otting.htm ; sau alt exemplu: eu am avut mult succes cu recoltarea molizilor în mai - august) sau în funcţie de microclimatul local (eu recoltez din Neamţ, unde primăvara vine pe la sfârşitul lui aprilie... cu totul altfel ar sta lucrurile în Dobrogea, Oltenia, Făgăraş sau Satu-Mare).

Ideea e că o recoltare, dacă e făcută "ca la carte" (rădăcină neafectată, balot întreg, cu probă de sol şi tot tacâmu') poate da rezultate bune şi în iulie la 40 de grade, şi-n ianuarie, la -20 (dacă ai un târnăcop suficient de bun :D ).

Acum... dac-am zis vreo prostie :oops: , rog să mă atenţioneze membrii mai experimentaţi...
 

ovidiu1964

Member
ma bag si eu pe aici cu ai mei Yamadori, astia chiar sunt yamadori, mai sus nu prea am unde sa ma duc, sunt recoltati de pe transalpina:
un afin:

cei micuti in vase de 20 cm:




si cei mai marisori, in vase de 30 cm:




la asta mi-am cam luat teapa, era in pamant pana la ramificatie si nici radacini nu prea are cine stie ce
si tata lor, cel mai mare adus acasa:

 

ovidiu1964

Member
Marius, multumesc de informatie, om vedea, eu l-am scos odata cu un pin si decat sa-l arunc l-am adus acasa, adevarul e ca nici nu arata rau :)
 

marq

Member
Daca-mi permiteti va arat unul din copaceii recoltati recent.
Yamadori de noiembrie:


Acum doar l-am aranjat intr-un vas si l-am plasat in balcon sa se acomodeze, ramanand ca la primavara sa-l tund nitel, sper sa supravietuiasca.
Legat de copaceii recoltati in noiembrie (ienuperi, carpeni si posibil fag) cum ar fi mai recomandat de tinut: afara la ger sau in balcon unde acum temperatura coboara pe la 7 grade cu geamul crapat cat sa se aeriseasca (temperatura nocturna afara - cateva grade sub 0) si va mai scadea dar nu voi lasa sa se apropie de 0 grade.
Pana sa aflu raspunsul i-am separat in 2 tabere unii afara intr-o vas de vreo 10-15 l (ma gandesc ca e suficient de mare pentru a nu ingheta in profunzime) si altii la interior.
 

ovidiu1964

Member
sa-ti traiasca si sa se prinda, eu nu am reusit sa prind ienuperi recoltati
-daca zici ca in balcon poti sa pastrezi intre 0 si 10 grade eu unu as opta pt balcon
 

marq

Member
Merci, mi s-au prins si anul trecut la a-2 a incercare (asta e a 3-a) 2 ienuperi, stiu sigur pentru ca au avut cresteri, dar i-am pierdut pentru ca le-au fiert radacinile la soare in vase fara scurgere.
Ca sa se prinda am vazut ca trebuie sa iei o brazda de pamant cu iarba cu tot :).
Pe langa asta mai am 2 subtirei pusi afara la racoare.
 

sicora fabian

Active Member
:? Dane?
Omul a spus adevarul in totala sa nuditate . . . :rofl:
Eu am citit si nu mi s-a parut nimic ciudat, doar ca am luat la cunostinta ca l-a facut cu ciment; eu am folosit adeziv . . . :mrgreen:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
con-crete = beton cu pietris
paper-crete= beton cu hartie

:)

Fabiane , deci ai folosit tehnici "murdare" :tavalit:
 
Sus