vremea bonsailor - iernarea

cory_helen

Active Member
nu stiu daca are legatura cu subiectul, insa mie mi s-a trezit dafinul... tinut in casa, nu pe balcon...

in schimb, am o bouga in forma de copacel care se usuca... in aceleasi conditii... stiu ca nu sunt propriu - zis bonsai... dar poate imi spune si mie cineva... 8) 8) 8)
 

vali

Active Member
Moderator
hoinar a spus:
De unde -5, -7 grade! Nici in dimineata aceasta n-am reusit sa scot o temperatura sub 0...
Probabil ca singura sansa e sa spargi vreo 2 geamuri de la balcon :giggle: :)

@ Corina - daca plantele sunt tinute in casa, nu se pune problema ca s-ar fi trezit... Ca sa se trezeasca, ar fi trebuit mai intai sa adoarma :) , ori tinute in casa, nu vad cum...
Motivele pentru care bouga se usuca pot fi atat de multe... Nu stiu daca cineva poate spune "Uite, de-aia se usuca!" in lipsa unor detalii.
Fa-le un topic separat si incearca sa ne dai mai multe amanunte :D
 

vali

Active Member
Moderator
hoinar a spus:
Sau pe scurt: care credeti ca este numarul de zile minim ca un pomisor sa simta iarna si temperatura maxima?
Stiu ca pe vechiul IBC (Internet Bonsai Club) care nu mai exista din pacate, s-a discutat la un moment dat despre asta. Iar Andy Walsh afirma ca aprox. 40-45 de zile la o temperatura de 4-5 C ar fi suficiente pentru ca majoritatea speciilor de clima temperata sa considere iarna incheiata si sa reintre in vegetatie cu forte noi.

EDIT: Am incercat sa gasesc o eventuala arhiva IBC, dar am dat peste altceva interesant, 2 articole "de sezon": http://www.absbonsai.org/articles/overwinter.html http://www.absbonsai.org/articles/freeze.html
 

liviu2512

Member
Iarna viitoare voi incerca un experiment cu care sper sa nu fiu dat afara din casa de catre sotie :rofl: Daca ziceti ca la 4 grade se poate ierna,voi pune ori un gutui,ori o specie necunoscuta mie(care ierneaza si creste peste tot prin zona mea) in frigider 8) .Vor creste din seminte plantate si sper sa ramana la stadiul de mame...A mai incercat cineva metoda cu frigiderul?
 

sicora fabian

Active Member
La florile taiate; la plante pe radacini, nu! N-are ce strica, doar loc sa ai!
Dar scaderea de temperatura s-o faci treptat!
 

vali

Active Member
Moderator
Vine gerul! :astept:
Dupa o vreme plina de sincope (cand -10, cand +12 C), s-a hotarat acum sa ne bage la congelator! S-o fi auzit si pe sus ca "Criogenia, salveaza Romania!" :giggle:
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/ ... -tara.html
Cu temperaturi de 20-23 C sub zero, chiar si cele mai rezistente conifere sunt cam la limita.
Dupa-amiaza, va trebui sa-l bag la adapost pe cel de-afara, chiar daca-i frumos imbracat in zapada

Sa ne-auzim sanatosi, la primavara! :D
 

lorisl

Member
eu am un ulm si un fag pe balcon, nu stiu ce sa fac, sa ii bag in casa sau nu.Azi le-am infasurat partea de pamant in cate 2 carpe sa mai tina putin de cald...
 

vali

Active Member
Moderator
hoinar a spus:
Vali, ca o parere personala, nu cred ca ienuparul tau o sa aibe probleme cu gerul care se anunta. E bine protejat de zapada si el insusi e foarte rezistent.
Este, intr-adevar foarte rezistent (ca specie) si ii mai tine si zapada "de cald", oarecum.
Daca ar fi fost la nivelul solului, nici nu mi-as fi facut probleme :rusine: ! Asa ar fi ramas pana in primavara.
Dar, si e un mare DAR, el sta pe aparatul de aer conditionat (practic, o tabla ordinara), la nivelul etajului 8. Daca la nivelul solului viscolul ar fi trecut peste el fara probleme, la 25 m in aer il ia in piept voiniceste, ca pe varful muntelui :) . Daca mai pun la socoteala si faptul ca vasul nu este protejat de nimic altceva decat zapada care-l acopera (iar intre noi fie vorba, substratul - putin dealtfel - este bocna si acum), nu stiu daca va reusi sa treaca fara urmari peste un ger mai pronuntat si mai prelungit.
Dar, ceea ce ma obliga sa pun ienuparul la adapost, este faptul ca nu e al meu, deci nu-mi permit sa-i testez limitele :rofl: . Este al unei doamne care m-a rugat sa-l modelez, iar cum asta s-a petrecut spre toamna si nu avea unde (si nici curajul :) ) sa-l tina acasa, m-a rugat sa-l iau "flotant" pana in primavara. :D
In imagine se poate vedea ca planta nu-mi apartine, doar am lucrat pe ea
 

vali

Active Member
Moderator
hoinar a spus:
Dupa cateva luni m-a sunat sa-mi spuna ca i s-a uscat bonsaiul si " te mai dai si mare bonsaist! " :rofl:
Exact! Asa ca, paza buna trece primejdia rea :) !

PS: Copaceii se modeleaza relativ usor, cu oamenii e mai greu :)
 

pork

Member
Ete ca vine frigul. Acum sunt 15 grade in balcon iar azi-noapte (adica pe la 6 dimineata defapt) erau 12.
Ma intreb daca e momentul sa bag ficusii in casa...
Voi ce ziceti?
 

pork

Member
Bun, atunci tre sa ma gandesc cum si unde sa-i pozitionez. Mi-e ciuda ca e cam putintica lumina inauntru...

Edit: I-am mutat, sper sa le fie bine inauntru si sper sa nu fi fost prea mare diferenta de temperatura dintre balcon si camera(desi am lasat usa deschisa putin ca sa intre aer rece).
N-ar fi fost rau inca vreo 2 saptamani de caldurica...
 

pork

Member
Ce va fac copaceii, incep sa creada ca e toamna?
Ai mei, parca parca dau ceva semne dar in niciun caz nu ca si copacii de afara...

http://pork.sunphoto.ro/Ulm_chinezesc/23334820
http://pork.sunphoto.ro/Ulmi_chinezesti_frati/23334693

Ligustrumul pare ca nu vrea sa se supuna legii naturii si sta verde crud: http://pork.sunphoto.ro/Ligustrum/23334838 . Si-a dat drumul la crescut dupa replantare, desi a fost cam tarzie, doar crenguta din fata cred ca am pierdut-o. Avea cateva ramurele foarte foarte tinerele ce s-au dus dupa replantare, dar se rezolva cumva.

Iar sageretia cum n-are treaba cu iernatul, sta sus pe dulap si tot dupa replantare si-a dat drumul la crescut. Ii dau lastari noi din crengutele taiate si chiar din trunchi :) : http://pork.sunphoto.ro/Sageretia_theezans/23334903
 

sicora fabian

Active Member
Foioasele au o perioada de repaos obligatoriu (adica indiferent daca este cald sau nu), dar intra tarziu, prin decembrie daca au caldura si dupa nici o luna dau din nou insa se slabeste planta. Speciile cu frunze cazatoare trebuie iernate afara pentru a-si face ciclul lor normal, altfel se pierd cu timpul!
Eu am inceput abea de anul trecut cu foioasele insa fiind in perioada de formare, sunt afara, in pamant (metoda taierilor succesive), deci la mine nu se pune problema iernarii! :rofl:
 

pork

Member
Eu ii tin in balcon cu geamul larg deschis non-stop...Temperatura e aproape ca cea de afara..bine, fara ploaie, fara vant...fara crengi la pamant :rofl:
 
Sus