vremea bonsailor - iernarea

vali

Active Member
Moderator
Am scotocit, de cand imi tot sorb cafe-ul, toata sectiunea si nu am mai dat de discutii legate de iernare, starea vremii, etc. Stiu ca s-a mai vorbit, dar probabil discutiile sunt imprastiate, sau le-a mai luat vantul :).
De-aia am initiat acest topic, ca sa stie tot romanul unde sa-si verse dracii pe vreme (ca anotimpuri oricum nu mai avem).

Teoretic, este iarna; dar tot teoretic si noi "traim bine!", deci nu se pune. Data fiind "realitatea din teren" :rofl: , eram curios daca v-au adormit plozii. Stiu ca prin noiembrie le-ati cantat de noapte buna, dar cati dorm?

Desi... daca ma uit pe fereastra... mai c-as jura ca-i vremea replantarilor :)

Deci, cei care aveti astfel de probleme, scrieti aici... ca oricum nu va ia nimeni in seama :giggle:
 

Sash

Active Member
Ulmul "mamei" (ca l-am dus la ei la "racoare") a inceput sa dea mugurasi fragezi :x
 

vali

Active Member
Moderator
Pai, nici nu-i de mirare.
Partea proasta e ca abia au apucat sa atzipeasca...
A fost saptamana aia cu zapada, ger si viscol, in care comanda a fost "La somn de voie!", iar acum sunt 7C afara si un soare de-mi vine sa-mi caut costumul de baie.

Eu, am ienuparul ala pe care-l tin pe aparatul de aer conditionat, afara. L-am lasat sa se sature de zapada si ger. Totusi, fiind la et. 8, direct in vant, dupa vreo 3-4 zile de inghetz total, am zis sa-l bag inauntru, ca sa nu-i crape vasul. Cat am avut pana-n 4-5C in balcon, a fost ok.
Acum, evident, e iar cocotzat pe aerul conditionat si ranjeste la soare.

Insa, nici sa te fatzai cu ei de colo-colo, toata iarna, nu e in regula.
 

bandi87

Member
eu am dus copacii cu vreo luna in urma la "adapost". Am avut la sfarsitul lui noiembrie frig de -10 si zapada...si atunci am decis ca e timpul sa doarma copacii. Si i-am dus sus intr-o camera la casa bunicului (care e nelocuita acum). Practic este o temperatura constanta de ~4-5C si nu au nici prea multa lumina...deci au posibilitatea de a dormi. Nu risc sa-i scot afara fiindca dupa ce au fost aici -15...sa facut timp de o saptamana si jumatate +10 iar acum iar vin -15...si nu cred ca le-ar fi prea bine copacilor.

in rest ficusii ii tin tot timpul in casa :p si mai am un ulm (care creste ca un zmeu), pe care il tin in casa...dar am decis sa-ltin in camera calda anul asta fiindca l-am primit prin noiembrie si arata fooooarte rau, si am decis ca mai bine il las anul asta sa-si revina, si la anul il las sa doarma.
 

vali

Active Member
Moderator
Este logic ca lipsa "odihnei din iarna" duce la o slabire lenta (dar sigura) a plantei. Astfel, atacuri ale daunatorilor sau diferite schimbari ale factorilor de mediu ce nu ar fi pus probleme, pot deveni fatale. O planta ce este privata in mod repetat de "vacanta de iarna", este ca un om cu sistemul imunitar slabit: orice stranut il doboara. :)
Dar asta e valabil pentru plantele autohtone, sau de clima temperata. Cand pierdem cu acelasi spor si plante care n-au nevoie de pauza de iarna, atunci cauzele trebuie cautate in oglinda :wink: .

Referitor la udare, Hoinar, conditiile din balconul tau cred ca sunt aproape identice cu cele din al meu.
Se poate vedea usor care dintre plante sunt in repaus si care nu, dupa felul in care "este consumata" :) apa din vase. In momentul in care observi ca umezeala din vas persista mult mai mult decat de obicei, inseamna ca radacinile nu mai asimileaza (sau n-o mai fac ca inainte) si planta se pregateste "sa traga heblul". Din acest punct, singura grija este ca pamantul din vas sa aiba un minim de umezeala si sa nu ajunga sa fie uscat complet. De obicei, asta-i valabil mai ales la frunze cazatoare.
La conifere, motoarele nu sunt niciodata inchise de tot. Dar udarea este, evident, mai rara. La plantele care n-au intrat in hibernare, regula e cam aceeasi: udare dupa uscarea superficiala a substratului. Dar asta poate insemna si o data pe luna.

Principalul pericol (cu care m-am confruntat eu) este soarele puternic din zile ca cea de astazi. Dupa ce se formau anumite automatisme legate de verificarea substratului si udare, era de-ajuns o zi cu soare ca sa-mi dea totul peste cap. Soarele si curentii de aer pot usca iarna un substrat in intregime, la fel de usor ca vara.
Dar asta-i valabil pentru amaratii ca noi, cu balcoane. Daca ai plantele in beci (la murat :) ) pe intuneric, sau sunt in gradina sub 30 cm de zapada, atunci e alta mancare de peste.
 

flo_flu

Member
anu' asta nici eu nu i-am pus la "murat" :) . I-am lasat afara pe balcon.
de udat, asa mai rar cand prind cate o zi mai calduta (nu ca n-ar fi destule)
 

bandi87

Member
eu din cauza luminii ii pun la intuneric iarna. Risca sa se usuce foarte repede pamantul. Eu de obicei ii ud odata la doua sapatamani pe cei pusi la dormit. Si si asta in cazul in care au nevoie de udare. Daca pamantul este un pic umed nu ma ating de el. Lucrul ce a zis hoinar cu dormitul necesar este foarte important! Eu repet ca am decis sa las ulnul in casa sa creasca fiindca arata foarte rau si mi-e frica daca-l lasam sa doarme, nu-si mai revenea deloc..
 

vali

Active Member
Moderator
La mine, pregatirile pentru iarna n-au insemnat niciodata, nimic. Cat am avut copacei, acestia au stat iarna exact in acelasi loc in care si-au petrecut si vara. Nu s-a pus niciodata problema de a-i adaposti, ci dimpotriva, ca sunt mai la adapost decat as fi vrut. Ferestrele larg deschise la balcon mi-au asigurat noaptea temperaturile sub zero (mult dorite :) ), iar ziua un maxim de 5-6C, astfel incat sa se mentina "anestezia".
Singurul lucru pe care-l faceam diferit, este, asa cum am spus, udarea.

Cred ca bonsaii trebuie udati iarna, cam cum sunt platiti romanii (tot anul): rar, putin si numai daca nu exista alta posibilitate. :)
 

bandi87

Member
ee..din pacate eu nu pot sa-i las asa(desi as vrea). Balconul nu este acoperit...si sta in mijlocul unei zone unde bate un vant foarte rece iarna. Cladirea e veche, si fundul balconului este ne protejat si astfel balconul practic este un frigider. Degeaba am incercat cu tot felul de scanduri, si culcusurisi paturi...majoritatea plantelor nu au rezistat frigului :x . Asa ca este necesar sa le pun la adapost la o temperatura cat de cat constanta.
 

bandi87

Member
eu am inteles ca toate plantele au nevoie intr-un fel sau altul de o perioada de odihnire :?: nu stiu unde e adevarul...dar am citit acest lucru in mai multe locuri. Unii care se ocupa cu horticultura au spus ca chiar si ficusii au nevoie de odihnire si trebuie pozitionati in locuri mai intunerice iarna....altii de acelasi "rang" zic ca nu trebuie pusi la odihnit...cred ca adverul este pe la mijloc... :wink: (intrebarea e...da care e mijlocul??? :rofl: )
 

vali

Active Member
Moderator
hoinar a spus:
In privinta udatului iarna...am impresia ca niciodata nu o fac bine si cand trebuie.
Consider ca e o atitudine sanatoasa! :) Eu aveam sentimentul asta si vara, uneori. Cred ca mai problematic este atunci cand suntem convinsi ca facem totul bine :D.
In ce priveste putrezirea radacinilor, s-au scris tone de informatii despre fenomen, normal ca yey si ney. Personal, ma atrage teoria lui WP, anume ca NU umezeala pronuntata provoaca putrezirea, ci stari (1. slabiciuni, boli, ale plantei; 2. manevre gresite ale posesorului) anterioare momentului in care creste umiditatea. Altfel spus, daca ai o planta sanatoasa si in putere, faptul ca exagerezi cu udatul o perioada determinata, nu o poate dobori. Mai mult, cred ca pentru a distruge niste radacini sanatoase, trebuie ca substratul copacelului sa fie efectiv inundat, o perioada mai lunga de timp. Nu mai intru in amanunte legate de compozitia substratului, ca ajungem in balarii :). “Trend”-ul anului 2009 a fost renuntarea la partea organica :giggle: .

Revenind la iernare, este evident ca orice planta care traieste mai mult de un an, are nevoie de repaus vegetativ. Dar depinde ce intelege fiecare prin „iernare”: una e sa tii un artar cel putin 8 saptamani la intuneric si la 0-2C pentru ca sa inteleaga ca e iarna si pt a-l scoate fresh in primavara si alta e sa tii un ficus 3-4 saptamani, o data la 2 ani, la 12-14 C, pentru a simti si el ca si-a odihnit oasele.
Nu stiu, nu am decat FOARTE vagi notiuni de fiziologie a plantei, nu stiu exact ce procese se declanseaza sau se intrerup in planta la intrarea/iesirea in/din repaus. Aici poate Sicora Fabian ne-ar putea imprastia un pic ceatza.
 

DracuMic

Member
No bine mai oameni.. :)
ce iernare? care ? unde?
io de 10 minute am inundat ghivecele,ulmii cer replantare...inca unul mai tanar ce nu lam miscat de 2 ani din locul lui are ditamai crengutze noi.
La artar inca nici toamna nu a venit...a dracului de verde se tine inca...iam mai rupt eu frunze sa-l fac de rusine ca poate-poate se desteapta si el.
ce mai iarna? important e ca fac muguri (adica traiesc) nuu???
toata vara un ficus nu a dat semne de viatza..statea ca mutu in geam si se holba la ciresii de peste drum....acum a pornit ca boul..si cad ma gandesc ca in fiecare zi e deschis geamul larg pe el sa se bucure de frig...
Ma a innebunit vremea asta...
Hai noroc si La Multi Ani.
Am uitat, daca se poarta Anorganicul io ma sucesc si pun tot organic. E ala negru de pe marginea drumului acolo la padure....(uni stie)
 

sicora fabian

Active Member
Frunzele sunt un depozit de substante hrănitoare. Principalul proces fiziologic premergător căderii frunzelor în toamnă este migrarea polizaharidelor in tulpină. La o vegetaţie continuă, frunzele cad cu tot cu hrana din ele. Acesta-i principiul, procesul este mult mai complex.
 

vali

Active Member
Moderator
Eh, azi vad ca-i din nou iarna pe-afara, asa ca voi continua discutia :)

Eu cred ca cea mai frecventa greseala pe care o facem cand vine vorba de iernare, este cu privire la momentul in care trecem la protejarea plantelor impotriva frigului.
Partea proasta e ca avem tendinta de a ne “cocoloshi” copaceii, de a-i considera “puiu’ mamei”. Din acest motiv, ne repezim sa-i bagam la adapost cu mult inainte de vreme. Si desi o facem plini de bune intentii, provocam mai mult rau. Cu putin noroc, chiar dezastre :) :giggle: .
Planta trebuie sa adoarma singura, acolo, pe locul sau, iar abia dupa aceea (si numai daca e neaparat necesar) sa fie pusa la adapost. Este primordial sa permitem ca odata cu inducerea hibernarii, sa-si activeze mecanismele de protectie anti-inghetz, pe care orice planta lemnoasa le are. Polizaharidele mentionate de Fabian nu sunt numai rezerva de hrana pentru iarna; odata ajunse in organele vitale ale plantei, parte din aceste substante vor constitui “antigelul” care va proteja planta de inghet.

Noi, ce facem: scoatem nasul pe fereastra, vedem ca afara’s -5 sau -7 C si spunem: “Wow, e frig! Gata, tre’ sa-l bag la adapost sa nu inghete!”…
Gresit!!! Tocmai, ca daca “ingheatza”, va fi protejat. Am pus intre ghilimele, pentru ca in realitate nu ingheata decat substratul (de fapt, apa din el), iar odata ce apa din substrat a inghetat, aceasta nu mai permite coborarea si mai mult a temperaturii, deci joaca rol de izolator. Pe cand daca il bagam imediat la adapost, fara sa-l ciupeasca un pic gerul, vom avea un copacel, la adapost ce-i drept, dar total nepregatit, care habar n-are ca el „deja ierneaza” :). De lucrul asta e convins doar stapana-sau, care va intra si cu udatul intr-un „program de iarna”, iar daca pana in primavara planta se va usca, concluzia va fi: a murit de frig!

Pentru ca o planta (sau parti din ea) sa moara de frig, trebuie sa inghete la nivel intracelular, iar pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie fie ca gerul sa survina brusc (dupa o zi calduroasa, o noapte „sticla”), fie ca planta sa se afle intr-un loc atat de expus (probabil pe-un varf de munte, pe undeva :rofl: ) incat sistemele sale de protectie sa devina ineficiente, fie s-o punem la iernat in azot lichid :).

Concluzia celor care au studiat mai profund subiectul „iernarea bonsai-ului” este ca mult mai multe exemplare mor iarna prin pierderea lichidelor, decat de frig, si asta datorita unei proaste intelegeri a conditiilor de iernare.
Totul pleaca de la faptul ca in conditii de asa-zis adapost, majoritatea plantelor temperate continua sa „transpire” (datorita unei armosfere relativ calde), dar radacinile sunt inactive (datorita unui substrat relativ rece), deci lichidele pierdute nu pot fi inlocuite.
Planta suporta temperaturi mult mai scazute in aer, decat in substrat. Temperatura critica pentru partile aeriene si subterane ale plantei difera! In conditii de vas, aceeasi temperatura in aer si in substrat, poate insemna ‚aproape cald” pentru ramuri, dar „destul de frig” pentru radacini. Deci riscam sa avem „activitate” deasupra si „amorteala” in subteran.
Concluzia ar fi urmatoarea: in cazul bonsailor, protectia pe timp de iarna ar trebui sa se adreseze in special radacinilor si doar ocazional partilor aeriene ale plantei.
 

sicora fabian

Active Member
Subscriu, Vali.
Intr-adevar, polizaharidele (zaharurile complexe) se descompun in monozaharide (zaharuri simple) care reprezinta antigelul impotriva temperaturilor scazute. Daca acestea survin brusc, planta este surprinsa cu o concentratie scazuta in monozaharide si digera, incepand cu lastarii cei mai subtiri.
Nu am bonsai din specii foioase, dar de multe ori am fost nevoit sa iernez puieti de 1-3 ani din specii cu frunze caduce, de arbori sau arbusti, si am facut-o prin stratificare simpla, adica am protejat cu pamant doar radacinile, partea aeriana ramanand descoperita si daca am am acoperit bine radacinile, n-am avut piarderi.
La fel si cu plantele la ghiveci (trandafiri, clematite, caprifoi, meri decorativi, cercis, liliac, hibiscus, cotoneaster). Toamna le ingrop cu tot cu ghiveci, le ud bine, iar ramurile raman afara. neprotejate. Anul acesta am uitat un mar neingropat, dar are ghiveci mare, sper sa nu pateasca nimic.
Nu le-am bagat niciodata sub folie, de frica sa nu inghete. Speciile sensibile le invelesc in fan.
 

vali

Active Member
Moderator
sicora fabian a spus:
Nu am bonsai din specii foioase, dar de multe ori am fost nevoit sa iernez puieti de 1-3 ani din specii cu frunze caduce, de arbori sau arbusti, si am facut-o prin stratificare simpla, adica am protejat cu pamant doar radacinile, partea aeriana ramanand descoperita si daca am am acoperit bine radacinile, n-am avut piarderi.
Fabian, si-n cazul bonsailor, cea mai simpla si sigura metoda de iernare este ingroparea vaselor cu totul, direct in pamant. Restul, ramane afara, "la reveneala" :) , vorba lui Amza Pellea.

Cu marul, nu stiu... :)

PS: Ca o curiozitate, in urma unor studii s-a constatat ca nivelul de sorbitol creste de pana la 30 de ori :!: in timpul iernii, la specii de Malus :)
O fi de-ajuns :? :)
 

vali

Active Member
Moderator
In sfarsit, azi-noapte a cazut prima zapada adevarata Dupa poza, am acoperit vasul complet cu zapada.
Eh, daca as putea sa-l tin o luna asa... :)

Dar se pare ca peste 2-3 zile vine iar primavara...
 
Sus