Teste foto bonsai

vali

Active Member
Moderator
M-am hotarat sa fac cativa pasi intr-un domeniu mai putin cunoscut, fotografia. Fiind vorba de fotografierea bonsailor, lucrurile sunt cu atat mai delicate. Exista si aici reguli, ca si la formarea si intretinerea copaceilor.
Fara prea multe pretentii, mi-am aranjat "studioul" :) si am inceput sa ma joc cu luminile. Destul de saracacioase, doar doua surse: una de 300 W oblic dreapta si una de 100 W de deasupra aparatului. Pe spate, un fundal "absorbant de lumina", catifea neagra.

Iata ce-a iesit http://s193.photobucket.com/albums/z161 ... te%20foto/
 
Salut Vali :)

Test sau nu...ai aparut...inca o surpriza, acum stiu ce te-a tinut putin departe :) .
Nu sunt eu cel mai potrivit...dar de la mine nota 10*.
Multumesc de imagini...
Vasile
 

DracuMic

Member
Nu sunt eu un fotograf desavarsit sa critic,dar,ar fi cate ceva de zis :)
dupa cum spuneai nu ai avut destula lumina,asta se si vede,sunt cateva umbre mai ales pe partea stanga a exemplarelor care se observa destul de bine.
vad ca aparatul de fotografiat este de calitate buna dar la vederea pozelor la dimensiunea reala claritatea se cam pierde..Ma intreb,oare nu ai pus becul ala de 300 si deasupra? aici intervin o gramada de factori cu distanta de la iluminator pina la model etc.
pozele sunt bune ca distanta poate ar fi trebuit putin sa mai apropii aparatul de ele,sper ca nu ai folosit zoom deloc.zoomul strica foarte tare calitatea pozelor.
PS. putin cam off topic,am incercat sa vad functiile la Show Details si nu apare nimic,le-ai sters cumva?
 
Nu vreau sa ma bag ca musca in lapte dar, am vazut un articol, pe KoB, despre cum se fotografiaza bonsaii...acolo autorul articolului, intr-o schita, arata doua surse de lumina lateral opuse de aceeasi intensitate, nu cum a folosit Vali...una mai slaba, de 100 w orientata de deasupra aparatului si una de 300w din laterala . Nu ma pricep la fotografierea bonsailor...se vede si din imaginile mele.
Vali, tu ca ai folosit o sursa mai intensa in dreapta probabil ca ai vrut sa te joci cu lumina si umbra...altfel nu-mi explic aceasta ordonare a surselor.
Cu toate astea eu totusi spun, ca sunt niste imagini reusite.
Scuze daca am spus prostii.
Vasile
 

vali

Active Member
Moderator
Multumesc pentru interventii!
In primul rand, trebuie lamurit faptul ca inca invat de la aparatul meu. E un Fuji FinePix S8000fd, care inca stie mai multe decat pot eu cere de la el. E genul de aparat pe care daca-l folosesti in interior in modul „auto”, ramai cu impresia ca ai dat banii de pomana pe el. Pentru fotografii de vacanta sau de pe la diferite okazii, nu emite pretentii, doar „ochesti si tragi”. Daca vrei insa sa umbli la fotografii de compozitie, trebuie sa stii ce sa-i ceri. Asta implica foarte multe incercari, pentru ca sunt si foarte multe variabile, in functie de spatiul folosit, de sursele de lumina, de marimea forma si culorile subiectului, de decorul ales, etc.
In speta, fotografierea unui copacel astfel incat sa-l pui in valoare, e destul de inselatoare. Diferenta intre ochiul uman si „ochiul aparatului” este evidenta, nu se vede la fel si prin unul si prin celalalt. Poti admira „pe viu” un copacel si sa cazi pe spate de felul in care arata; poti vedea acelasi copacel fotografiat (chiar de unul care stie ce face :rofl: si sa nu-ti mai spuna mare lucru...
Poti privi pe viu ramurile si conturul coroanei unui bonsai si sa ramai uimit de armonia acestora si de expresivitatea lor; privind acelasi bonsai prin obiectiv, devine agasant cate frunzulite „rebele” apar, sau cate ramuri au unghiuri sau pozitii neplacute. Dar, in acelasi timp, e valabila si reciproca: poti vedea cu ochii tai un copacel care sa nu-ti spuna mare lucru, iar revazandu-l intr-o fotografie, sa ramai uimit de cat de bine poate arata. Deci, am putea spune ca si intre bonsai, unii sunt mai fotogenici decat altii. In general, cu cat bonsaiul este mai tridimensional, cu atat mai greu este sa fie pus in valoare intr-o imagine. Iar daca mai luam in calcul si nepriceperea „pozografului”, rezultatul e previzibil...

Revenind la ce-am facut eu, am recunoscut ca doar m-am jucat cu lumina (putina, atat cata am avut). De-aia am si numit topicul „teste”, pentru ca am facut o serie de incercari la valori diferite ale diafragmei si timpului de expunere, doar cu lumini, cu lumini si cu flash, sau doar cu flash. Cele doua spoturi folosite (si-asa insuficiente) au fost dezavantajate si de fundalul negru, mare „mancator de lumina”. Inafara de asta, tot datorita cantitatii mari de negru din fundal, aparatul are tendinta de a supra-lumina subiectul, fapt ce obliga sa lucrezi cu diafragma sau timp de expunere mai mici. Efectul invers este cand folosesti un fundal alb, iar aparatul are tendinta de a-ti intuneca subiectul.

@ DracuMic: nu am folosit zoom-ul, dar nici nu m-am putut apropia mai mult de subiect, pentru ca riscam sa-mi apara distorsiuni ale liniilor drepte. Claritatea imaginii la dimensiunea reala se pierde in parte datorita luminii insuficiente si in parte datorita faptului ca pozele au trebuit comprimate (cu Visualizer Photo Resize) pentru a le duce sub 1MB cat accepta Photobucket-ul per fisier.
Nu inteleg de ce nu-ti apare nimic la „Show Details”. Nu am sters nimic.

@ Vasile: Intr-adevar, pentru o fotografie „de expunere” a bonsaiului se merge pe cel putin 2 surse de lumina egale si dispuse oblic/fata, stanga/dreapta. Articolul de care pomenesti, prezentat si pe Art of Bonsai de Carl T. Bergstrom este, intr-adevar, un ghid-baza al fotografierii copaceilor si plantelor companion. Totusi, pentru a obtine o adancime convingatoare a imaginii, cei mai multi autori de bonsai folosesc mai mult de 4-5 surse de lumina, din care cel putin 1-2 cad pe spatele subiectului.
Eu, asa cum spuneam, atat am avut la dispozitie si atat am fost capabil sa scot cu (ne)priceperea mea. Am fost curios sa vad ce poate iesi cu ceea ce stiu si cu bruma de „accesorii foto” pe care le am.

@ Hoinar: In primul rand, eu tre’ sa-ti multumesc pentru ca incerci sa fii de folos (si reusesti, crede-ma).
De lumina blitz-ului recunosc ca ma cam feresc... este mult prea rece, dupa parerea mea. Chiar si mai multe blitz-uri sincronizate si dispuse oarecum circular, ar lumina intr-adevar subiectul, dar nu cred ca ar reusi sa redea adevaratele culori ale scoartei, frunzelor, standului, etc. Desi e in detrimentul facturii la lumina :), cred ca mult mai aproape de adevar as fi cu un sistem de spoturi bine dispus si directionat.
La fel de convins sunt ca daca as folosi un fundal cenusiu (in locul celui negru), as avea rezultate mai bune chiar si cu o cantitate mai mica de lumina.
Asa cum spuneam, sunt multe variabile, iar eu inca sunt in cautarea unui echilibru. Sunt inca la inceput, mai am enorm de multe de invatat, dar sper sa reusesc candva in viitor sa fac o fotografie reusita unui copacel de-al meu.

Inca o data, multumesc tuturor.
 

vali

Active Member
Moderator
Eh, inseamna ca totusi, chiar si-un cal batran mai poate fi invatat la buiestru cateodata... sau an old dog, new tricks, vorba bulgarului :) .
hoinar a spus:
Lumina naturala, cum bine spuneai si tu, ramana lumina naturala. Iar daca nu este naturala...o putem face sa fie ca cea naturala
O fii... Da' io mai am pan' s-ajung acolo...

Si-acum gata cu vorba, inapoi la invatat (daca n-am facut-o cand trebuia) :p

Numai bine.

EDIT: Si apropo de "pretentiile" mele vis-a-vis de arta fotografica... nu cred ca voi ajunge vreodata asa http://www.hot-screensaver.com/wp-myima ... rapher.jpg :)
 

DracuMic

Member
Nene Vali,se vad mai bine....inseamna ca lumina-i vina.
o intrebare daca-mi permiti:
de cand nu ai mai curatat lentila?
credema ca ai praf pe ea chiar daca nu-i vizibil cu "okiu" liber,am observat niste puncte albe identice in mai multe poze,si cred ca o scama ceva textila :) .
foloseste "o mana de femeie si betisoare de urechi" ca sunt mai delicate :)
cred ca si praful respectiv face probleme.
in rest sunt ok.......
si cauta o marime mai mica a pozelor sa nu mai trebuiasca comprimate,atunci imaginea nu va mai prezenta purecii facuti de programele folosite.
No, sa nu te superi de critica dar asa-i carnea pe mine,a dracu!...nu ma pot abtine.
 

vali

Active Member
Moderator
Nu e nicio suparare... Asta ar fi culmea acuma, sa-mi pun mintea cu dracu :) .
Daca te referi la acel pentagon translucid ce apare incadrat cu rosu in pozele de aici, http://s193.photobucket.com/albums/z161 ... fara/praf/ asa este, e vorba de un firicel de praf "agatat" de obiectiv. Daca te referi la celelalte puncte albe din fundal, acelea sunt niste scame pe catifea, de care nu am reusit sa scap.
Asa cum spuneam, pozele sunt facute afara, iar balconul meu (oricat de mare ar parea) nu mi-a permis sa las distanta mare intre fundal si subiect, astfel incat aparatul sa nu focalizeze si pe catifea. In alta ordine de idei, "sedinta foto" s-a intins pe parcursul mai multor ore (pt ca am facut mult mai multe poze: si cu subiectul in soare direct, si la umbra), iar aparatul a fost lasat pe tripod. Probabil ca intr-una din pauze am uitat sa-i pun capacul si "s-a ales praful" de el :) .

Cat despre modul de curatare, sunt de acord cu mana de femeie (mai ales daca-i blonda :) ) dar nu sunt de acord cu betisoarele cotonate... lasa mai multe scame decat aduna.

Toate bune.
 
Mai Ovidiu... ce folosesti tu in loc de ochi?...binocluri...ai niste ochi...sa-ti traiasca multi ani, fara lentile pe ele :rofl: :rofl: :rofl:
Vasile
 

DracuMic

Member
atunci daca nui bun betisoru proaspat scos din ureche :rofl: :rofl: :rofl: ar trebuii sa impuscam caprioara din padurea lui Vasile sa-i tragem pielea de pe ea,sa aiba Blonda dumitale cu ce sa stearga obiectivul :rofl: :rofl: :rofl:
 
Sus