anknic a spus:
nu face tije chiar la 50-60, cam la 30-40 cm da, nu face capatana (aka face una mica rau...nu ai ce alege din ea), da' frunze muuulte.
acu' prin magazine am vazut telina cu capatana mare si tije imense (la peste juma' de metru)
Nu știu ce numești căpățână. Eu țelină pentru tije folosesc. Frunzele sunt ok, însă aroma este-n tije. Eu știu că există trei feluri de țelină: cea pentru rădăcină, cea pentru frunze care crește ca și o tufă pe la 35 -40 cm și ce pentru tije care ajunge pe la 80. Eu am crescut pentru tije (care este de mai multe feluri cu tije albe , verzui și verzi) și are nevoie de un sezon lung și bineînțeles multă apă. O tratez ca și anuală deși este bienală. Are nevoie de spațiu, 40 x 40 nu este un lux pentru ea. Și chiar vă îndemn să încercați țelina de tije.
Eu o folosesc îndesebi cu midii (cele Marea Nordului proaspete nu se compară cu cele din apele mai calde). Nu fac midii dacă nu am țelină. Țelina și crudă este bună, tăiată la 10 cm lungime alături de roșii cherry, brânză feta, caș sau telemea. Iar în ciorbele de legume, supele cremă, borșurile vor primi o aromă foarte bună.
Acum este momentul pentru răsad de țelină pentru că are nevoie de aprox 28 de zile pentru a germina și crește încet.
Eu prefer varietățile cu tije verzi pentru că sunt un pic mai viguroase și se poate începe mai devreme culesul tijelor din exterior. Cele "cu auto înălbire" sunt mai pretențioase și trebuie culeasă întreaga plantă pentru că dacă se recoltează tijele exterioare planta nu își mai revine.