taierile trandafirilor

alfa

Active Member
Pai ramblerii infloresc pe lemnul de 2 ani... e posibil sa nu fi inflorit din cauza taierii gresite!
 

Blitz

Active Member
Gata, am trecut si eu trandafirii la tinuta de "vara", in sensul ca am mai tuns cate ceva, le-am pus (noutate pentru mine) un pic de ingrasamant specific, am spart cu mila crusta de iarna si tare m-am bucurat ca au supravietuit absolut toti :D :D :D

Ba mai mult: :eek: : si din ce am pus in toamna sub pet-uri am un procentaj de "vii" de peste 50% :D :D :D
 

elipopa

Active Member
Blitz a spus:
Gata, am trecut si eu trandafirii la tinuta de "vara", in sensul ca am mai tuns cate ceva, le-am pus (noutate pentru mine) un pic de ingrasamant specific, am spart cu mila crusta de iarna si tare m-am bucurat ca au supravietuit absolut toti :D :D :D

Ba mai mult: :eek: : si din ce am pus in toamna sub pet-uri am un procentaj de "vii" de peste 50% :D :D :D
felicitari, si eu abia asteptam sa ajung la gradina sa vad in ce stadiu sunt, dar vremea asta nu ma lasa, imi vine sa mor de ciuda, acum trebuie sa mai astept o saptamana!
eu trandafirii din gradina de la bloc i-am taiat deja ca incepusera sa faca frunzulite pe varfuri, acum am vazut ca au inceput sa creasca mugurii de la baza!
pe cei din gradina de la tara ii tai le sfarsitul lunii, ca acolo e mai rece, ca-i mai spre munte!
 

sicora fabian

Active Member
Elaelena, semiurcatorii - mai ales cei neremontanti se comporta astfel! Infloresc pe lastarii anuali de pe varful lastarilor de doi ani, deci la o taiere scurta li se da jos toata floarea. Daca anul acesta nu i-ai taiat deloc, vor inflori.
Nici eu nu le-am facut taierile, dar de lene, nu din cauza temperaturilor scazute . . . :oops:
 

Blitz

Active Member
anasstasia a spus:
Bravo Blitz! Asteptam pozele cu flori acum. :D
Multzam de laude, dar flori pot sa pun momentant doar de anu' trecut sau de pe net :rofl: :wink:

Sper ca nu mai vine prea frig, ca au pornit binisor :D
 

Pocalinda

Member
Taierile la teahibrizi

Apropo de TH, stiu persoane care-i tund in fiecare primavara la 10 centimetri si tufa e compacta, au un aspect ok.E asta o solutie?
 

victoria222

Active Member
Depinde de soi. Sunt unii TH cu vigoare mare care, cu cat mai de jos ii tunzi cu atat mai grosi in inalti vor fi lastarii noi, ceea ce face ca tufa sa arate ca naiba. In general, tufele tunse puternic vor fi mai compacte dar vor face si mai putine flori decat cele cu o coroana construita.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Ca veni vorba de taieri, eu am incercat anul asta o taiere mult mai inalta ca de obicei, tocmai in ideea ca vor da lastari mai multi si ceva mai scurti, din moment ce planta pompeaza in mai multi lastari, avand astfel o tufa mai scunda si mai compacta. Traba s-a doveit a fi un esec, in sensul ca trandafirii au lastarit in prima faza cam tot de prin varful ramurilor lasate, deci din start de la o inaltime mai mare, ramanand la baza destul de golasi si crescand oricum cat au avut ei chef :mrgreen: Ba unii dintre ei au fost chiar niste aratari, Kronenbourg mi-a dezvoltat din acelasi ochi cate 2-3 ramuri, asa ca au aratat cam...ca naiba :x
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Si eu am o problema cu taierile, vorba lui Claude, ca tot veni vorba :) - sper sa fim scuzati ca facem praf topicul lui Daniel...
Cei mai frumosi trandafiri din gradina mea sunt aia pe care nu-i tai deloc: acoperitorii (The fairy) si urcatorii (New Dawn) - aia au niste tufe splendide: compacte, bogate, cu niste valuri de flori dementiale.
Tot ce e theahibrid e jale!!
Eu zic sa dezbatem pe un topic separat partea de taieri in special pt thea ca poate de la o experienta la alta descoperim care e metoda optima pentru taieri
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Chiar....ia mutati voi discutiile caci chestia cu taierile precis intereseaza multa lume .Adica si pe mine :oops:
Plus ca nu trebuie sa il suparam pe Dani :wink:
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
eu anul asta am facut taieri mai inalte sa zic asa la TH ,si nu au mai facut jorde de 2,5 metri cum au facut in anii trecuti ,cu florile in varf ! eu nu o sa mai tai Th asa scurt cum faceam inainte :)
 

belisima

Well-Known Member
eu pana acum ii tundeam toamna de jos,anul asta am zis sa o las pentru la primavara,oricum,mie mi se pare ca thea isi strica aspectul pe masura ce imbatranesc... :roll:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Belisima, trebuie sa fii atenta la lastarii de inlocuire. De obicei la sfarsitul verii ei lanseaza lastari noi de jos, aceia sunt pretiosi pentru anul urmator, vor fi folositi pentru inlocuirea lastarilor batrani. Atentie, batrani nu inseamna lastari de anul acesta! Deci, acestor lastari, cand au ajuns maricei, toamna, prin septembrie, li se rupe varful pentru a-i ajuta sa se lemnifice, ca sa nu inghete iarna.
 

rodi

Member
Întrebare - ce pot să mai fac unor trandafiri bătrâni care nu cred că au fost tăiaţi în adevăratul sens al "operaţiunii" vreodată în viaţa lor? Fiecare are multe tulpini - unele groase de tot şi lemnificate beton, altele mai subţiri ce par a fi mai tinere. Nu mă pricep deloc la trandafiri, habar n-am ce soi sunt. Terenul îl am de puţin timp şi nu prea ştiu ce plante adăposteşte. Am învăţat deja de la topicul despre pregătirea pentru iernat că trebuie să-i muşuroiesc, am citit deja că îl voi tăia la primăvară, dar ce trebuie să tai din ei şi cât, vă rog să mă ajute cineva. Mulţumesc.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Rodica,o poza facuta de aproape si din mai multe unghiuri cred ca este mai edificatoare decit o mie de cuvinte.Cei care se pricep la taierile rozelor cu siguranta isi vor da seama cum,de unde ,cit si ce trebuie taiat in primavara.Cu atit mai mult cu cit sunt atit de batrini,nu stii nici ce sunte,etc....
 

Blitz

Active Member
Rodica, eu am "mostenit"ingrijirea" trandafirilor (noi avem mai ales TH) si gradinii de la bunicii mei, dupa ce amandoi s-au dus in gradinile vesnice :| , fara sa ajung la cunostintele lor, chiar daca acestea nu aveau fundament stiintific.

Dupa un timp am constatat ca multi dintre trandafiri s-au lemnificat, au crescut in inaltime si s-au facut "caracatite". Nemaistiind ce sa fac, am acceptat propunerea soacrei mele: sa ii taiem toamna.

Acum vreo 8 ani in toamna a venit soacra mea si l-a pus pe fiul meu sa taie trandafirii dupa "indicatiile" ei. Cand am ajuns acasa, mai sa plang, tunsoare la "zero". Sotul care a ajuns dupa mine acasa a spus ca "mama a innebunit, fiul tau a ascultat ce i s-a spus- dar tu de ce i-ai lasat :eek: ". Am musuroit ce am putut, si la primavara trandafirii mei (pe care sotul ii declarase morti pe toti) au "dat"de jos. Am avut trandafiri superbi in acel anu dupa taierea drastica.

De atunci am practicat metoda "taiat toamna cat mai scurt" in fiecare an. De vreo 2 ani constat ca nu mai este ok, am pierdut vreo 2 trandafiri batrani, iar cei tineri nu au inflorit cum trebuie :?

Anul acesta am revenit la "tactica" bunicului meu, care taia trandafirii primavara, am musuroit un pic peste punctul de altoire, dar am taiat numai ce era cu flori trecute. Am citit si pe un site nemtesc ca exista "taiere de intinerire" (cam ce au facut soacrea mea cu fiul meu) si "taiere de ingrijire/ mentenanta" (ce am re-experimentat in aceasta toamna)

DAR :!: : Gabiutza are dreptate, pune ceva poze si incercam sa te ajutam - si eu, dupa putina mea pricepere.

Doream doar sa impartasesc experienta de pana acum- SIGUR avem pe forum multi alti colegi care stiu mult mai mult :D
 
Sus